Mugur Isărescu, „clar pentru toată lumea” – Care-i treaba cu aurul

inflatia

Prezent la un eveniment, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a făcut referire și la aurul aparținând statului.

„Chiar dacă Keynes (John Maynard Keynes – economist britanic – n.r.) l-a numit cândva o relicvă barbară a omenirii, pe motivul, o judecată simplă, clară, care pătruns în gândirea şi în dezbatere publică, adică te duci în Transvaal Africa de Sud, 3.000 de metri adâncime, se extrage foarte greu, ca să-l scoţi la suprafaţă şi apoi îl bagi tot în pământ, în tezaurul băncii centrale. „Şi pentru ce?, spune Keynes. Pentru credibilitate”. Dar, continuă el judecata, nu putem să obţinem credibilitatea băncii centrale, încrederea în monedă, şi pe alte căi? Şi de aici teoria instituţională: să întărească instituţiile băncile centrale, independenţa lor şi atunci nu mai avem nevoie de aur. Dar aurul uitaţi că n-a dispărut din teoria monetară şi de aceea e şi la noi din nou în dezbatere, că din când în când mai pare „de ce ţineţi aurul o parte la Mosco”…la, scuzaţi-mă la Londra, că la Moscova nu-l ţinem, ni-l ţin ei acolo. Şi de ce nu-l aduceţi în ţară? Mai spun încă o dată: cam toate băncile centrale, o singură excepţie, au proporţia aceasta, jumătate din stocul de aur este ţinut într-un centru internaţional şi pentru credibilitate şi pentru eventuale operaţiuni rapide. Gajând aurul poţi să obţii un împrumut, ca să fiu mai clar pentru toată lumea, în câteva ore, nu trebuie să negociezi prea mult într-o situaţie de urgenţă”, a explicat Mugur Isărescu.

Isărescu a fost prezent la evenimentul de lansare a volumului „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea preţurilor”, prilej cu care a mai spus că un bancher central nu-şi poate permite luxul de a se izola într-un turn de fildeș.

„Mai pot să afirm din poziţia de guvernator al Băncii Centrale că multe dintre lucrările reunite în aceste 10 volume au jucat un rol fundamental în adoptarea deciziilor Băncii Centrale. Mi-aş dori ca aceste lucrări, care se plasează la intersecţia teoriei cu practica, să aibă tot un rol important şi în creşterea calităţii dezbaterii publice pe teme economice. De altfel, am mai spus şi cu alte ocazii că un bancher central nu-şi poate permite luxul de a se izola într-un turn de fildeş. Şi aici este o transformare importantă. Prin anii ’90, unii gândeau că nu e bine să vorbim cu Guvernul. Stăm separat şi ne vedem de independenţa noastră. Practic n-am acceptat niciodată acest lucru. Un dialog cu Guvernul înseamnă că eşti subordonat dacă îţi ţii principiile puternice. Dimpotrivă, este bine, spun acum, ca ideile şi raţionamentele din aceste lucrări să nu rămână doar între zidurile Palatului Băncii Naţionale, ci să aducă echilibru şi un plus de informaţie, de judecată, în dialogul dintre cei interesaţi de subiectele respective”, a spus Mugur Isărescu, la evenimentul de lansare a volumului „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea preţurilor”.

De asemenea, el a menţionat că prin anii ’90 nici nu se putea vorbi despre prea multe funcţii ale Băncii Centrale, pentru că acestea având un singur instrument, rata de politică monetară, nu puteau să aibă prea multe obiective. În acea perioadă se accepta supravegherea, dar în timp a apărut stabilitatea financiară, iar în prezent vorbim şi de economia verde.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

31 de Comentarii

 1. Profesorul de Contabilitate ne spunea la Liceu , ca 1 Leu are un Echivalent in Aur ! Deci daca am avea Aur mai Mult , am avea Bani mai Multi . Salariile mai Mari . Pensiile mai Mari !

 2. Excepția e Austria, cumva? Sau nemturia? Lasa-l bre acolo, ea venit rândul occi-eu sa profite de pe urma Romaniei. Dar cat mai exista, cate tone la modul real?

 3. CEA MAI MARE CANGRENA A ROMANIEI SE NUMESTE MUGUREL CONSTANTIN ISARESCU…JAF, JAF, JAF, TRADAREA SI VANZAREA ROMANIEI…PENTRU CA UN INS SA SE SIMTA PUTERNIC SI DE NEINLOCUIT! NEPOTUL UNUI PATRIARH CARE A ASISTAT SI PRIVIT LA CUM SE UMPLU PUSCARIILE COMUNISTE CU PREOTI, CALUGARI SI INTELECTUALI, CARE SI EL A FOST UN FEL DE CAMATAR IN CIVILIE, DAR PENTRU CA I-A DAT ADAPOST LUI GHE GHEORGHIU DEJ, A AJUNS PATRIARH IN CATEVA ZILE…PATRIARHUL ROSU ESTE INAINTASUL GUVERNATORULUI TRADATOR ISARESCU, GARANTAT DE SECURITATEA TRADATOARE. AGENTUL „MANOLE” CARE SE CREDE FARA MOARTE, TOT IN BEZNA VA COBORA! DE 30 DE ANI STRANGE DE GAT ROMANII CU SARACIA SI ADUNA CA SOBOLANUL!! SI NU SE MAI SATURA…O TARA BOGATA PLINA DE ISARESTI NESIMTITI SI TRADATORI DE TARA!

 4. Tovarase isarescu, de ce ai ordonat bancilor ca pe chitanta pe care o dau, atunci cand primesc bani de la cineva, sa scrie RON in loc de LEI?!? Te deranjeaza limba romana? Pai, vazandu-te ce faci, nu dau doi bani pe vorbele tale. Faptele conteaza, iar asta este FAPTA-AI DESFIINTAT MONEDA NATIONALA A ROMANIEI.

 5. Haiurea! Asa tine clanul Rothschild bancile centrale in subordine.

 6. Acești comedianți sumbri ca Mugurel sunt extrași direct din desene animate și ne permit să simțim briza istoriei și a ipocriziei colosale. „Terorismul islamic” care este scuza lor pentru furtul de durată al aurului si restului de bogății Africane, a fost inventat chiar de ei (de globaliști). Nu mai există nicio scuză să înghiți propaganda BBC/CNN și să nu cunoști adevărul. Citiți Mark Curtis’ secret dealings: Britain’s collusion with radical Islam (Serpent Tail) sau John Cooley’s Unholy Wars: Afghanistan, America and International Terrorism (Pluto Press) sau The Grand Chessboard de Zbigniew Brzezinski (HarperCollins), Brzezinski care a fost ,,moașă” oficială a nașterii fundamentalistului modern islamic. De fapt, mujahedinii al-Qaida și talibanii au fost creați de CIA, echivalentul lor pakistanez, Inter-Services Intelligence și MI6 britanic. Africa nu este săracă, ci este jefuită cu rapacitate. Ca și noi de altfel.

 7. Ceea ce nu inteleg acesti sobolani este ca momentul caderii lor se apropie. Au cazut imperii… In chiar acest moment se vede caderea imperiului anglo-saxon.

 8. panseul profund al BNR este ” daca ai prea mult aur in tara vin altii si te ataca si ti-l fura. daca il duci in strainatate nu te mai ataca ca ti-l fura direct de acolo. asa am facut si cu aurul la moscova, l-am dus in Rusia ca acolo era loc sigur erau in revolutie erau adunati toti batausii sa faca revolutie si nu aveau bani sa cumpere armament . altfel rusii ar fi venit peste noi si nu se duceau la Moscova ci in Romania. acum cum puteau sa faca revolutie in Ucraina daca nu aveau aur sa cumpere armament , veneau la noi sa mai faca una ca la prima erau prea multi la bataie…..

 9. Probabil ca scrie Ron pentru ca s-a schimbat Moneda de la Leul Vechi la Leul Nou Ron
  Iar in Cartile de Mumca salariile sunt si in Lei si in Ron si pentru a nu se face Confuzie intre Lei si Ron la Recalcularea Pensiilor !

 10. vrajeala ieftina, Germania cam prin 2012 a inceput sa-si repatrieze toate rezervele depuse afara, si a inceput ce alea din NY si a urmat de la Londra. La mai putin de 1 an dupa aia, si Dragnea a inceput sa puna in dezbatere si sa ceara repatrierea… si brusc Lulu Kurvesti i-a facut dosarul, a aparut scandalul care a dat-o jos pe premiera nou numita din cauza Baltii, dosare-TV si a fost un mare fas. rromania trebuie sa tina banii acolo pentru ca suntem indatorati si pentru a garanta imprumuturile de peste noapte pe care le fac guvernantii nostrii, de pe la UE, de pe la FMI, de pe la Banca Mondiala, etc

 11. Peste 150 miliarde coco datorie externă de la zero datorie în ’89 (ba chiar eram pe un mic plus).
  Restul e pălăvrăgeală pentru elene popa și Rumburaci (RIP !), măRog…😪

 12. Tov. acadea mici an Manoli, nu a uitat de loc limbajul de lemn. Operele lui ar trebui sa explice cum s-a distrus moneda natzionala, devenind in acei ani mai rau ca moneda natzionala din Afganistan, ce era in razboi de multzi ani, dar mai ales cum s-au distrus economiile mamaligarilor care au construit tzara, nu ca el un adevarat parazit. Lipsind entitatzile manufacturiere de creditele lor necesare datorita ciclului de fabricatzie, valabil oriunde, a dat lovitura sub centura economiei, devenita falita shi, cum a spus khazarul lui=Pedro Romanu=morman de fiare vechi. Era la un punct sa spuna ca Dosarul cu aurul de la Moskva nu mai este, dar s-a gasit datorita intuitziei lui Antonescu un dosar duplicat, dosit intr-un birou vechi de atunci. Pansoul de aur la lichidat ca shi exploatarea aurului, iar in UK a dosit shi el cat a putut cca 28 tone de aur, coincidentza cu zvonul ca Ciashka a plecat in Iran cu asha ceva. Daca el crede ka kolonia mai are credibilitate, in conditziile in care se spune ca BNR este doar a lui rothschild, de fapt actziunile vorbesc de la sine. A vandut ca un cocalar la BNR, pe bani buni, chipurile pietre pretzioase, asha ca el. Cat am putut sa citesc din operel lui complete shi adaugite, mi-am dat seama de efortul lui intelectual=copy/paste dixit dottore Pontu, pentru ca nu este nimic concret ca solutzie pentru salvare Romaniei. Cred ca bea ceaiuri nu numai de tei, ca sa mai poata inventa sau transmite ordinele…Era mai bine sa spuna unde sunt banii lui Ceaska, pentru ca el shtie.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Dupa lichidarea Elitei la Canal, etc., prin anii 70, tov.Iulian Vlad a vrut sa aiba securici intelectuali=elita noua de azi, ceva mai fini ca marlanii lui de tradatori. Asha ca profesori khazari de la ASE, l-au propus la malai=$$ shi pe Manoli al nostru, precum altzii. Amintim doar de tov Dumitrashcu Paul promovat direct la valuta lui Ceashka, care dupa specializarea din Frantza, cum sta bine la un khazar=sionist, a parasit tzara.

 13. Am citit o stire : captura de cocaina la Otopeni , o rominca a fost prinsa cu 159,6 grame de cocaina in valoare de 80.000 euroi adica 500 euroi pe gram .Tinind cont de directia progresist-homo-coresct politica propun acoperirea banilor in opiu . Si uite asa da faliment si gabriel materii prime spre disperarea lui tzuca& co.

 14. asta e dus cu pluta sau ne ia peste picior? auzi la asta mos manole : „Gajând aurul poţi să obţii un împrumut, ca să fiu mai clar pentru toată lumea, în câteva ore, nu trebuie să negociezi prea mult într-o situaţie de urgenţă”. Bah manole , pa cine ai intrebat bah daca poti sa „gajezi” sau nu aurul ?si apoi intrebarea 2-a: pe-n ce ai gajat aurul cind la momentul ala (al „gajari”) nu era nevoie?….sau poate ca stiai ca urma sa te imprumuti (ca in ultimii 2-3 ani ), si asa sa nu-l mai putem recupera de la amanet / camatari?

 15. Mai manole…ne iei de prosti ?Pana cand ?Pana iesi din BNR ?

 16. Se poate gaja aurul si de la Bucuresti ! Nu-i nevoie sa-l trimiti la Londra ca sa arati supunere fata de evrei. Pe de alta parte Issar escu a mai facut o magarie : a renuntat la poansonul pentru aur al BNR(existent de pe vremea lui Cuza), astfel ca sa marchezi aur ca sa-l poti depozita este nevoie acum sa-l trimiti la o alta banca centrala care are poanson. Pe bani bineinteles. O alta masura de sluj fata de evrei a dlui. Issar escu.

 17. & Nu e ”Scrooge McDuck”, e ”cocoșelul” românesc, cu ”punguța, punguța”, care nu stă ca găina pe grămada de grăunțe , ci pe mușuroiul de bani și aur, ? Ăștia din ”secta bancherilor profesioniști”, cu dobânzile adună bogățiile bogaților, ?

 18. Treabă cu aurul e că nu mai avem treabă cu el. Și eu am dat bani cu împrumut cuiva, nu mi i-a mai dat niciodată dar mi-a zis să stau liniștit că banii mei sunt in siguranță!

 19. @ Dacă ați observat elemente ce ar putea semnala un comportament specific KKK pe zona financiară veche, îndeosebi bancară, elemente ce ar putea contribui la ”alimentarea” ”naționalismelor” și îndosebi a rasismului, ?

 20. Io credeam ca AURuu’ este la Dragasani, La VIE !

  Apoi, TOTuu’ se schimba, transforma, numai UNII se invechesc pe Functii !

 21. @ Dacă ați observat și că e și ,,bancher central”, deși au declarat că au făcut și ,,descentralizare”, ?

 22. & Probabil că ,,centralismul” lui Nicolae Ceaușescu nu era ,,democrtatic” ca la bancheri , ?

 23. Viile de la Dragasani trec in proprietatea statului roman si Isarescu fuge la Londra. Numai priviti filmul. Cum a pus el mana pe podgoriile Dragasaniului ce aveau crama lui Ceausescu? E Isarescu un nou Ceausescu? Judecati voi! Ciocoii astia sunt mai bogati decat Ceausescu. Si daca Ceausescu a sfarsit impuscat pt ca nu o taiase intr-o tara unde putea toca miliarde asa cum pretindeau tradatorii lui..
  Cum va sfarsi Isarescu?

 24. Am DAT AURuu’ si am pastrat ISARESCU.
  Evident ca ISARESCU, TOT Dansuu’ NE explica didactic, rabdator, intezlegatoriu CUM devine Cestia, TRESTIE !

  CINE si CAND va vedea Adevarul in Cestie ?
  CINE si CAND ni-l va spune, Noua, Romanilor ?

 25. @Neagu Mircea
  Profesorul dvs de contabilitate nu stia despre ce vorbeste. Sigur dupa 1947 nu a mai avut nicio acoperire in aur. Nici o tara din lume nu mai utilizeaza etalonul aur, cantitatea de lei aflati in circulatie e de cateva ori mai mare decat contravaloarea rezervei de aur a BNR. Rezerva de aur a Bancii Centrale a Marii Britanii este de doar 310 tone, fata de 103 tone la BNR. Dupa aceasta teorie, leul ar trebui sa fie de vreo 10 ori mai tare decat lira sterlina. Surpriza! Nu e…altul este rolul rezervei, l-a explicat Manole destul de bine.

 26. Credibilitate prin santaj? Daca bunurile materiale si financiare ale Rusiei au fost blocate cand a vrut hamerica, cu rezerva Romaniei va fi doar o joaca, la cat de prosti si tradatori sunt politicienii si bancherii romani. La cel mai mic semn de nesupunere in fata globalistilor, rezerva de aur va avea soarta tezaurului. Asta vrea sa spuna asasinul financiar isarescu: ce va tot lamentati, ati trait pana acum fara tezaur, nu muriti fara rezerva!

 27. @Isarescu:
  Degetul pe care il indrepti acuzator spre mine se va intoarce catre tine. Depinde de tine unde iti va intra.
  Apoi, ochi albastri cu cataracta, bula lui Bichon pe duca, spune sincer: asa-i ca esti nationalist socialist?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.