Mulți ucraineni din est spun că merg să moară în ”războiul Kievului”

”La un an de la contraofensiva  ucraineană din 2023, armata Kievului este din nou în defensivă, iar armata rusă a căpătat încredere.

Pentru a-i împinge pe ruși afară din Ucraina, strategii ucraineni ar fi trebuit să facă două lucruri: să rupă liniile logistice care legau Rusia de Crimeea și să preia controlul asupra unor infrastructuri importante, precum centrală nucleara Zaporoje. Nu au reușit să atingă niciunul dintre aceste obiective. Din iunie până în septembrie 2023, ucrainenii au reușit să elibereze dar 305 km pătrați din teritoriu. În acest ritm, ar trebui să treacă 50 de ani până la  revenirea la granițele de dinainte de 2014. În plus, în primele două săptămâni ale contraofensivei, armata ucraineană a pierdut pe front 20% din armele primite din Vest”, scrie David Patrikarakos, pentru Unherd, intr-un reportaj realizat in Ucraina.

A fost un eșec tactic și logistic. Pentru că ucrainenii nu au atacat deloc în lunile precedente contraofensivei, rușii au avut timp să-și fortifice liniile în mai multe straturi: bariere statice, tranșee, poziții militare și în special câmpuri de mine. Ucrainenii au folosit vehicule grele de deminare donate de occidentali, ușor de observat de dronele de supraveghere ruse, devenind apoi țintele artileriei. Odată distruse, coloanele din spatele lor se opreau și deveneau și ele ținta artileriei și elicopterelor ruse.

Apoi au apărut problemele de strategie. Consilierii vestici, în special cei americani, le-au cerut comandanților ucraineni să-și concentreze contraofensiva strict asupra Zaporoje. Însă Kievul a preferat să atace în mai multe puncte de-a lungul frontului, nereușind să concentreze suficientă forță nicăieri. Rezultatul a fost că, luna trecuta, Rusia a deschis un nou front, la Harkov.

Aflat la nici 40 de km. de frontiera cu Rusia, Harkovul poate fi lovit de toate armele de care dispune Rusia.  Este ținta bombelor cu planare, care pot fi lansate din avioane de la distanțe de până la 70 de km, adică de pe teritoriul Rusiei, acolo unde apărarea aeriană ucraineana nu poate ajunge. Nu se vor putea apăra decât atunci când vor primi permisiunea din parte SUA de a folosi armele vestice împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei.

Câmpurile de mine, o tactică veche de un secol, sunt cel puțin la fel de eficiente ca și bombele cu planare. ”Este cea mai mare operațiune de minare din istorie. Atât ca număr, cât și ca densitate. Sunt sute de mii de mine pe câțiva kilometri. Se face la nivel industrial și de către ruși, și de către noi. URSS au produs milioane de mine pentru un posibil război cu NATO, iar acum minele sunt folosite împotriva noastră”, spune un căpitan ucrainean.

Colonelul Hennady Kovalenko vorbește despre un câștig al armatei ucrainene: descentralizarea lanțului de comandă, care a flexibilizat mult decizia, a dus la victorii în fața Rusiei și a redus numărul victimelor în rândul ucrainenilor. Există și o mare problemă – muniția. ”Problema nu este cu livrarea, ci cu producția. Partenerilor le ia mult timp să producă muniția de care avem nevoie”. Kovalenko spune ca în Ucraina nu a ajuns încă niciun obuz de 155mm dintre cele 800.000 care ar trebui cumpărate din întreaga lume, la inițiativa Cehiei.

Și mai apar și alte probleme. Cel mai înalt oficial însărcinat cu reconstrucția a demisionat, după ce a acuzat guvernul că subminează construirea fortificațiilor împotriva Rusiei. Militarii au încă dorință să lupte, însă ea se reduce. În Est, mulți încep să spună că sunt trimiși la moarte în „războiul Kievului”.

După toate discuțiile avute cu militarii, gândul mi-a rămas la mine. Delegația UE la ONU spune că Ucraina este cea mai minata țară din întreaga perioada postbelică.  Serviciul pentru Situații de Urgență al Ucrainei estimează că este minată o suprafață de 156.000 de kilometri pătrați. Asta înseamnă un sfert din țară. Chiar cred asta: am stat le linia frontului și am văzut cum se minau zeci de kilometri. Suprafețe uriașe au devenit un tărâm al morții.

Și nu e tot. Dacă privim pe harta, vedem cum zonele minate șerpuiesc urmând linia de contact dintre beligeranți. Este ca o umbră a războiului. Dar mai seamănă cu ceva – cu o frontieră.

Experții estimează că, în ritmul actual, ar trebui să treacă 75 de ani pentru deminarea Ucrainei. Viteza deminării ar putea crește dacă războiul ar înceta, însă chiar și așa minele vor fi acolo prea multă vreme. Practic, avem scenariul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, care, oficial, sunt încă în război, separate de o zonă demilitarizată plină cu sute de mii de mine. Deși situația nu este deloc una roz, pacea durează de decenii bune.

Zelenski nu poate să vorbească acum despre compromisuri teritoriale. Este ca și cum premierul Marii Britanii ar fi de acord să cedeze zona Manchester. Zelenski nu va putea accepta public să cedeze Crimeea și Donețkul. Însă ar putea exista negocieri pentru încetarea focului, o încetare a focului care ar putea dura decenii dacă partenerii de dialog ar fi onești (iar Putin nu este). Desigur, este o soluție imperfectă. Dar, la cum arată lucrurile acum, alternativa este mult mai rea.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

20 de Comentarii

 1. „Însă ar putea exista negocieri pentru încetarea focului, o încetare a focului care ar putea dura decenii dacă partenerii de dialog ar fi onești (iar Putin nu este).”
  O afirmație mincinoasă și jenantă, având în vedere că chiar Merkel a recunoscut că Occidentul a mințit Rusia privind acordurile de la Minsk și cum au tras ei de timp ca să înarmeze Ucraina pentru a ataca Donbassul.
  Rușine, manipulare ordinară

 2. Astea sunt niste concluzii motivate real, dar, cetățenii ukrainei nu vor pleca sa lupte pentru rusica sub nicio formă! Ei vor să se termine haosul, distrugerile și uciderile in masa, zilnic muncesc, reconstruiesc ce a fost distrus ziua anterioară și cum zilnic rusnacii ataca pe oriunde, vă dați seama că o casa sau bloc este recondiționat in mai multe serii? Acești oameni își riscă viața în fiecare clipă a vieții. Azi, de exemplu, chiar acum orele 16,20, era harta ukrainei înroșită pe partea de nord-est, est și sud-est inclusiv până la granița cu Transnistria și republica moldova, sunau in disperare sirenele.

 3. Informați-va numai din surse sigure dar totul este dezinformare. Valentin Stan a spus clar încă din 24 Februarie 2022 războiul va dura atâta timp cât vor americanii. Și totuși cum a început războiul gata și cu covidul !!! Globalistii au pierdut sute de miliarde dar recuperează acum pe baza de armament. Cine crede ca va fi pace este un poet visător.

 4. … Din fata semineului … Acest grec imputit aflat in solda Kievului (Patrikarakos, cred ca niste chestii mai rationale spune ala, Tzukalos, de la „Alien Theory !) face niste comparatii de-a dreptul debile ! Adica e facuta o paralela de-a dreptul debila si „ca nuca-n perete” intre cedarea Crimeii si a Donetkului de catre rusi (NEVER !) cu „cedarea zonei Manchester” de catre baragladina de la 10, Downing Street !! Atunci cind mult mai normala ar fi „cedarea” (adica retragerea dintr-o zona invadata de secole) a Irlandei de Nord !

 5. „Mulți ucraineni din est spun că merg să moară în ”războiul Kievului”

  Pai nu asta vreti de nimeni nu vorbeste de armistitiu, pace? E de inteles ca occidentalilor sa nu le pese de viata ucranilor… dar nici conducerii ucrane? Imi place naivitate voastra… reconstructie? Cu cine, cu migranti in locul celor morti si nenorociti? Va da cineva bani sa aveti voi sau veti reconstrui in Ucraina fabricile occidentalilor? Citesc azi ca grupul 7G va da un nou IMPRUMUT de 50 mld. Din ce returnati imprumutul? Cu ce veti plati?
  Rezistati fratii nostrii ucrani, dupa ultimul ucran vor venii probabil primii mioritici sa moara în ”războiul Kievului” ptr interesele americane. Stiti, in Mioristan NIMENI n-a spus ca mioriticii nu vor fi trimisi in Ucraina pe front daca adevaratii stapani ai mioriticilor le vor cere asta politicantilor locali. Apropo dragi ucrani, de ce spuneti voi ca asta e „razboiul saracilor”?

  p.s. scarbele de unguri au obtinut sa nu mearga la razboi in Ucraina si nici bani sa nu dea pe motivul ca cica nu exista o asemena obligatie.

 6. Articol mincinos ! U-Kraina a atacat Rusia nu invers shi Rusia nu poate decat sa se apere. In Harkov U-Kraina a atacat Belgorod shi Moscova unde au murit 140 de Rushi la un concert shi Ruria nu poate decat sa se apere shi sa urmareasca terorishtii U-Krainieni inclusiv pe teritoriul U-Krainei. In Crimeea granitza recunoscuta internatzional NU includea orashul Sevastopol care a fost mereu orash Rusesc. In 2014 U-Kraina a atacat Sevastopol dar a fost infranta shi a pierdut apoi shi restul Crimeei. Razboiul nu se poate termina cat timp terorishtii nazishti U-Krainieni ataca Rusia inclusiv Moscova. Cand terorishtii nazishti U-Krainieni nu vor mai ataca razboiul se va opri. Daca ei s-ar opri maine razboiul se va opri pe actuala linie a frontului. Daca nu foarte probabil frontului se va deplasa in de-favoarea U-Krainei. Daca toata U-Kraina va fi ocupata de Rusia foarte probabil terorishtii nazishti U-Krainieni nu vor mai putea ataca Rusia dar daca ei vor continua sa atace din Romania sau Polonia atunci razboiul va continua shi frontul va ajunga shi in Romania shi Polonia caci Rusia nu va renuntzat nici-o-data sa se apere.

 7. Oricum am intoarce interpretarea razboiului din Ucraina,oricate acuze sau scuze s-ar gasi,acest razboi este esecul unui NATO defensiv care a devenit ofensiv.Esecul NATO inseamna esecul tuturor participantilor.Grosolania democratiei NATO este ca totul se rezuma la o murdara afacere cu iz mafiot.

 8. Minciunica, minciunica ! Adica vreti ca noi sa credem ca dupa ce Azovii au ucis 14 mii civili in Donbas intre 2012-2022, oamenii se duc sa lupte alaturi de ucigasi.
  N-o cumparam, servanti ai Imperiului Minciunilor.

 9. Datorita americanilor, Ukraina a fost inpinsa sa faca acte de terorism in zonele unde traiau cetateni rusi ,zone care apartineau atunci Ukrainei.Tot americanii l-au adus la conducerea Ukrainei pe acest dement balerin care a executat toate ordinele primite de la occidentali .Rusia era normal sa sara ca sa-si apere cetatenii care traiau atunci in teritoriul Ukrainei si bine inteles ca de aici a pornit acest conflict militar.Ce a urmat stim cu totii si vedem zi de zi cum NATO .americanii,toata Europa ,au sarit sa ii ajute pe ukrainieni, cu toate ca Ukraina nu facea parte nici din NATO si nici din EU.Daca nu ar fi fost la mijloc un interes foarte mare al americanilor, nu se putea intimpla asa ceva.Rusia este o tara foarte bogata si americanii au nevoie de bogatiile lor asa cum au avut nevoie si de alte bogatii ale altor tari, unde s-au dus peste ei ,chipurile venind doar in ajutor ,motivind de fiecare data cite ceva .Acum li sa cam infundat cu aceste metode si Rusii le-au cam traso peste bot, aducind-i pe occidentali la sapa de lemn si in pragul falimentului.

 10. Forțele ucrainene și-au recâștigat recent pozițiile pierdute în direcția Lyptsi (la nord de orașul Harkiv), pe fondul luptei continue în nordul Oblastului Harkiv. Imaginile geolocalizate publicate pe 10 iunie arată că forțele ucrainene și-au recâștigat pozițiile de-a lungul drumului Lyptsi-Harkiv. la sud-est de Hlyboke .Armata Rusiei și câțiva bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene contraatacă în direcția Lyptsi, în special lângă Hlyboke, ceea ce este în concordanță cu dovezile geolocalizate disponibile.
  Deci mai usor cu ofensiva rusa,militar vorbind nu va ramane piatra pe piatra in Donetsk,Lugansk si Crimeea,zone aflate sub ocupatia rusa

 11. Consilierii vestici, în special cei americani, le-au cerut comandanților ucraineni să-și concentreze contraofensiva strict asupra Zaporoje. Sperau la o eventuala scurgere radioactiva de la centrala, ca sa aiba motiv de interventie. Rusii au aparat si apara zona spre necazul AIEA si al CIA.

 12. Cat timp nu este REZOLVATA problema genocidului produs de azovii ucrainieni fascisti ai lui Zelensky in Lugansk si Dombas,unde au ucis sute de mii de etnici rusi,cum au ucis si mii de romani la Fantana Alba,nici nu se va pune problema unui armistitiu macar.Cateva mii de romani au fost ucisi in mod bestial de ucrainieni la Balta Alba si astazi urmasii lor pupa-n cur pe criminali.Halal popor.

 13. Păi se pare că Kiew, capitala ukrană, stă să pice, chiar luna asta va flutura drapelul rus pe guvernul ukran,..

 14. O nouă încercare a SUA de a-și îndemna proprii cetățeni să accepte și să sprijine începerea războiului contra Rusiei :
  „Ce interes au americanii în Ucraina? Senatorul Lindsey Graham o spune pe față: ”Ucrainenii stau pe 12 trilioane de dolari”

  Ucraina ar putea să fie cea mai bogată țară din toată Europa, iar Statele Unite nu vor ca rușii să pună mâna pe bogățiile ei, transmite senatorul american Lindsey Graham. „Dacă ajutăm Ucraina acum, ar putea deveni cel mai bun partener de afaceri la care am visat vreodată”, a spus Graham, potrivit Știripesurse.

  „Ucrainenii stau pe 10 până la 12 trilioane de dolari de minerale critice în țară. Nu vreau să dau acele active lui Putin, pentru a le împărtăși cu China”, a transmis senatorul american Lindsey Graham, în cadrul unei intervenții TV la CBS News.

  „Ar putea fi cea mai bogată țară din toată Europa. Dacă ajutăm Ucraina acum, ar putea deveni cel mai bun partener de afaceri la care am visat vreodată”, a adăugat el.

  „E foarte important cum se termină în Ucraina. Să-i ajutăm să câștige un război pe care nu ne putem permite să-l pierdem. Să găsim o soluție la acest război. Dar ei (n.r.:ucrainenii) stau pe o mină de aur. A da lui Putin 10 sau 12 trilioane de dolari pentru minerale esențiale pe care le va împărți cu China este ridicol”, a mai spus Graham ”

 15. Sute de mii de ucrainieni morți, sigur vor fi milioane de ucrainieni care vor rămâne schilodiți la sfârșitul acestui război. Poate cineva să îi readucă pe cei morți la viață? Nu!! Cine va plăti pensiile de handicap milioanelor de ucrainieni care rămân fără mâini, picioare, etc? Și armele date ucrainenilor pentru a lupta, împrumuturile pentru ca statul să nu se prăbușească? Ucraina, dacă va supraviețui, si-a amanetat toate bogățiile pentru următorii 30-50 de ani. Și, probabil, pentru a suplini lipsa forței de muncă (morți și schilozi în război), mărețul Occident va aduce toți musulmanii care le dau dureri de cap în Ucraina. Femeile ucrainiene vor fi soțiile musulmanilor ce le va înlocui soții morți în război. Acesta este viitorul proiectat de SUA pentru Ucraina.

 16. Radu Humor, are dreptate. Americanii au pus ochii pe Ucraina, mai degeaba, pe bogățiile ei. Liderul partidului regiunilor, enumera in filmul lui Oliver Stone, resursele Ucrainei si unde erau localizate. Petrolul, gazele si industria se afla in estul țării, plus minerale din subsol, terenuri agricole. Vestul, păduri plus alte resurse.
  Pentru groparul Rusiei, ii recomand sa citească sau sa vizionezi programele lui Judge Napolitano, dialog works, hindustan times, Jeffrey Sachs. Se subînțelege, toate canalele enumerate, sunt in engleza, nu ucrainiana

 17. In armata lui Geoană-Selly toți sunt buni pe drone. Cin’ să meargă să prășească pe lângă mine? Batalionul disciplinar după 2 jointuri? (Octav Băncilă detour)

 18. sa schimbam ukrainienii respectivi cu sleahta de boti NAFO de pe cotidianu’ care sunt mult mai doritori

 19. Daca cunoști bine niste detalii,auzind fraza”trebuiau să rupă liniile logistice de aprovizionare a Crimeei”!!te umfla râsul..
  De multe ori, în discuțiile analiștilor occidentali, am auzit aceasta frază….bă,voi dacă sunteți prosti, nu vorbiți degeaba. Luați harta și priviți-o atent..Rușii și fără podul Kerci au pe unde aproviziona..Te umfla râsul,că toți cei,care cunosc cuvântul rusesc”rasputița”(drumuri desfundate),se consideră analisti…Gata,trenul a plecat..
  Rușii care lupta știu pentru ce lupta..Frații ucraineni iau trădat lui Yankei..Asta ii motivează mai mult decât lozincile lui Putin..Ucrainenii au să încaseze totul ce li se cuvine..In guvernul lor nu-i niciun creștin..Clovnul hazar și-a cumpărat cazinou in Cipru și crede că e etern..

 20. Nu va mai putea fi conciliere cu rusii secole de acum inainte. Ceea ce au savarsit in Ucraina acesti frati ai lor mai mari, cum se cred, depaseste orice intelegere omeneasca. Desigur, istoria Rusiei este plina de crime si nelegiuiri de tot felul. Dar cum s-au comportat la inceputul mileniului trei cu ucrainienii depasesc orice imaginatie. Acesti suboameni, criminali si asasini in serie care au iesit din laboratoarele KGB-ului si care au cucerit puterea in Rusia actuala, tolerati de indivizi cu creierele spalate din pustietatile fostului Imperiu, dar si din alta parte, si-au dovedit cruzimea si ura nu doar contra celor pe care ii distrug in fiecare clipa ci si a omenirii intregi, pentru ca insasi omenirea de dincolo de granitele ei si-a dat seama in sfarsit cu cine au de-a face. In aceasta apocalipsa pe care au declansat-o si cum se vede sunt sprijiniti de creaturi inumane de teapa lor, imbecile si zgomotoase, de peste tot, va exista totusi o speranta. Cei ce vor scapa de torentele nesfarsite ale cenuselor radioactive, vor intelege, in sfarsit, marile valori ale omenirii, incalcate de acesti salbatici sangerosi. Iubirea crestina si nu ura satanicului Kiril va salva viata, iar Mendebilul Putin et compania vor trece fara indoiala prin furcile caudine ale justitiei omenesti si divine. Atunci isi vor da seama de adevaratele dimensiuni ale omenescului pe care le-au incalcat cu frenezie nebuneasca, si daca vor mai pastra o farama din umanitatea care i-a creat si nu se astepta la un asemenea esec al mutilarii esentelor, se vor pocai cu adevarat. Halal sa la fie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.