
Pentru noi, nu cred că au existat oameni mai puternici și mai frumoși decît românii care și-au asumat condițiile exilului ca formă de rezistență și de supraviețuire. Au ales să se delimiteze net și chiar să înfrunte un sistem periculos și să riște singurătatea.
Ei s-au încărcat de măreția misiei de a spune adevărul și de a apăra și reprezenta spiritul românesc de departe. Exilul din anii comunismului a fost o formă de luptă, de conservare, de supraviețuire, de visare cu ochii deschiși, o altă stare și un altfel de gîndire a românilor. Ea era conservată departe de comunism, în lumea liberă, în cel mai complex și periculos război rece din istorie.
Exilul a reprezentat o tensiune dramatică pe care numai cei care l-au trăit o pot înțelege în profunzime. Pe bună dreptate, în sinea lor mulți dintre membrii exilului au dezvoltat caracterul unor eroi și au construit în jurul lor veritabile cetăți culturale românești. Adică biblioteci, centre de rezistență spirituală, biserici, școli și grupuri de influență.
Eroii noștri de departe, curajoșii românilor au avut parte de o a doua dramă a vieții lor. Prima a fost cea provocată de despărțirea de țară și de înfruntarea comunismului. A doua de dispariția acestei misii eroice. După 1990, mulți s-au simțit ca soldații trecuți în rezervă după sfîrșitul unui război. În exil, în rezistență, viața lor avea un sens nobil.
După 1990, departe de țară, din ce în ce mai ignorați de cultura intrată în faza adaptărilor la economia de piață, cu lupta lor în multe cazuri nerecunoscută oficial și nerecompensată, personalitățile exilului au fost obligate să trăiască o a doua dramă.
Înființarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc la Craiova este o dreaptă recompensă morală. S-a născut din ideea inspirată și generoasă de a reuni bibliotecile, manuscrisele și documentele celor care și-au asumat viața departe de țară. Inițiativa lui Lucian Dindirică are importanța unei instituții culturale unice, cu baze solide la originea ei și cu un conținut de mare valoare. Conține în interiorul ei chiar viața și opera celor care și-au asumat o Românie și un spirit românesc neviciate de comunism.
Că acest Muzeu al Cărții și Exilului Romanesc se deschide la Craiova, după ce în oraș s-au succedat ani și ani de spirit proletar dominant este cu atît mai important și mai frumos. Fixează Craiova culturală pe harta României și a Europei.
O idee frumoasă a unui om devotat a adunat imediat oameni și valori,destine și documente și au conturat un monument care ne lipsea.
Daca si exilului este o formă de rezistență și de supraviețuire,ne-am dus
In loc sa spui simplu ‘Patria ubi bene’si sa te feliciti ca ai scapat de comunism si de eglizare, o dam pe ‘rezistenta’ adica tot un job in care si-a bagat securitatea coada,sa fim seriosi
De aia au plecat 5 milioane de romani dupa 1989 din raiul Romania,ca nu aveau libertate,nu pentru o viata mai buna:)))
Sa fim rationali!
PS Istoria e o partitura pe care fiecare o interpreteaza cum vrea ,la orice instrument, cu coarda ,cu clapa sau de suflat, nu mai vorbesc de toba
Dle Nistorescu, ce inseamna „spirit proletar dominant”? Este vreo forma de apasare politica? Va deranjeaza prezenta „proletariatului”, adica a omului angajat in orice forma de munca, dar mai ales in productie? Fi-ti linistit, clasa muncitoare romaneasca traditionala a disparut prin ‘grija” Vestului demolator si a partidelor noastre slugi! Fara a produce in propriai tara, acest popor este destinat disparitiei. Teama dvstra de „dictatura proletriatului” va impinge la afirmatii partizane! Oare sa fie Olguta sursa acestor panseuri? PS. Pacat, ca ati fost elevul lui Ion Ratiu, un mare roman, dar laudarea acestui muzeu inedit, va apara si micile exagerari! PS2. Sper sa nu fie in muzeu si Horia Sima..
FLORIN CONDURATEANU
Nimic nu poate stinge iubirea de tara. Ea sta cuibarita intr-un colt de suflet si iese la iveala mai ales cand destinul te-a mutat departe de patrie. Oricat de burdusit ti-ar fi portofelul, oricat de stralucitoare ar fi caroseria limuzinei, oricat de fermecatoare este vacanta printre dansatoarele din buric din Hawaii, undeva in suflet dorul de tara ta te frige. Departe de adevaratul „acasa”, aleanul se aseaza ca o cocleala pe inima. Mi-a istorisit Victor Rebengiuc o intamplare.
Trupa de la Bulandra a jucat comedia de geniu a lui Nenea Iancu in mai multe orase americane unde traiau romani din diaspora. Inca de la primul spectacol s-a petrecut o scena de knock-out pentru actorii romani. La intrunirea electorala Catavencu incepe sa planga si striga: „ma gandesc la tarisoara mea”. (Octavian Cotescu) Romanii din sala s-au ridicat in picioare, au inceput sa planga si sa cante „Desteapta-te, romane” in momentul cand au auzit replica „ma gandesc la tarisoara mea”.
Am mai spus: diasporenii care muncesc si sunt stabili in strainatate, nu revin definitiv in tara indiferent de propuneri sau ocazii! Ba mai mult, o parte din cetateni au renuntat la cetatenia care ii denigreaza permanent prin luxosii bugetari din parlament, guvern, cotroceni, primarii si din orice entitate bugetara ocupata doar cu confortul si umilinta cetatenilor romani. Atentie: bugetarii luxosi din guvern, parlament si cotroceni, a nu se confuziona cu statul cum urla golanii din aceste functii! Statul e o institutie/cladiri fixe, nu au maini, picioare, creier, nu cer lux si confort! Intentionat holerele de lux din aceste institutii confuzioneaza in mentalul colectiv ca statul, statul, statul, o entitate trebuie…, si nu ei/luxosii care ocupa functii inalte in conducerea cladirii a statului roman!
Eroi sunt astia care au trait p-aci si au tras si trag caruta in continuare. Greu inainte si mult mai greu azi. Aia care si-au pus palma-n ciur si au taiat-o, sa fie sanatosi da’ sa nu vina ei cu savantlacuri si chibiteala de pe margine. Chibitul are doua datorii de onoare: sa taca si sa nu-i puta picioarele!
Domnule Nistorescu, despre unii eroi ai exilului, frumosi si puternici precum babaetzii de la Europa Libera, babaetzi care ulterior si-au luat tara inapoi, nimicutza nimicutza?
La care EXIL se refera Nea Cornel? La exilul persecutatilor politic de regimul bolsevic romanesc sau la ZECILE DE MII de FALSI DIZIDENTI, ofiteri sub acoperire, respectiv ofiterii neacoperiti care ar fi „DEFECTAT”? Superideologizarea bolsevica practicata
in Securitate EXCLUDEA posibilitatea ca vreun ofiter sa defecteze si au „defectat” cu miile in anii 1950-1960-1970-1980!!!
Excelent editorial ! Asa s-au intimplat lucrurile . Romanii care au avut puterea si curajul de a parasi tara – inchisoare care era Romania , au dreptul sa fie respectati ! Si cunoscuti mai bine . Prin insasi acest fapt , curajul de a parasi tara- inchisoare pazita draceste de Armata si Securitate , au dovedit ca nu au facut umbra pamintului degeaba , ca au cautat libertatea ! Caci pe PAMINT , libertatea este intiiul imbold si sentiment al omului ! p. s – Majoritatea celor care au parasit obligati tara atunci , erau tineri . Si la Revolutie , majoritatea mortilor au fost tineri . Gratitudine celor care au facut acest muzeu . Si ei lasa ceva in urma lor .
Dragostea de TZARA se resimte cel mai puternic atunci cand pleci in afara ei, cu conditia de a fi un ROMAN ADEVARAT…Asta nu inseamna sa nu apreciezi realizarile altora si sentimentul se acutizeaza, culmea, cu cat realizarile altor tari te coplesesc prin maretia sau functionalitatea lor ireprosabila…Fariseii care se bat cu pumnul in piept ca sunt „patrioti”, pentru ca au ramas in Romania, dar ii doresc RAUL in continuare, un RAU pe care il traiesc si nu-l vor TAIAT DIN RADACINA, nu au simtit dorul de TZARA cand s-au lalait in excursii costisitoare in Occident!!!
Destin.
”Pentru nimic în lume n-aş părăsi acest colţ de viaţă străină pentru a mă reîntoarce în patrie. Să mai văd ceea ce am văzut, să mai sufăr ceea ce am suferit, aceleaşi mutre, aceleaşi fosile cari conduc viaţa publică, otrăvindu-te numai cu privirile lor stupide şi bănuitoare. Nu, dragul meu, nu. M-am exilat şi atâta tot. Aerul de aicea îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi n-am ce căuta într-o ţară unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iară munca şi talentul, viţii demne de compătimit”.
La Berlin, începe să colaboreze, sub anonimat, cu câteva reviste literare. De frică să nu fie judecat, după ce ani buni a suferit din cauza criticilor la adresa operelor sale, Caragiale refuză să-şi asume scrierile.
Revenit in Tara, ia legatura cu Take Ionescu si vrea sa intre in politica dar Comitetul de partid îi respinge candidatura, considerând că I. L. Caragiale ”nu inspiră încredere şi nu este destul de serios”.
Incearca sa-si cesioneze drepturile de autor Teatrului Naţional din Bucureşti dar conducerea Teatrului susţine că piesele sale nu mai au căutare.
Dezamagit, a refuzat să fie sărbătorit în ţară la împlinirea vârstei de 60 de ani. A murit discret de parca s-ar fi jenat sa supere pe cineva. Pana si vagonul mortuar a ratacit doua saptamani,pe drumurile Austriei.
Care sunt trasaturile comune ale celor nascuti pe pamant românesc? O anume mândrie, o anume cerbicie, o anume rezistenta, o anume iubire de Țară.
Se regasesc in prelucrare dupa folclor a lui Ioan Hagiu:
Taică-meu in primărie
Avea dreptul ca să intre cu căciula-n cap,
Obicei de pă moşie,
De la moşii şi strămosii mei păstrat.
Cu căciulile pă frunte
Stăm de veacuri, ca un munte
În curbura arcului Carpaţi
Asta e căciula mea
Şi o port cum se purta,
Că-i obicei din daci lăsat.
Port caciula pe-o ureche
Şi acasă, şi la nunta, şi la oi
Dupa datina straveche
Moştenită şi păstrată şi pă la noi.
Cu căciulile pă frunte
Stăm de veacuri, ca un munte
În curbura arcului Carpati
Asta e căciula mea
Şi o port cum se purta,
Că-i obicei din daci lăsat…
NARODNICUL marxist Caragiale a fost declarat decedat pentru prima oara la Berlin unde se repatriase…Totul s-a petrecut discret…
A doua oara a fost declarat decedat tot la Berlin in 1919 si ultima oara in 1940…Nu se stie inca in ce an a murit cu adevarat!!!
Un articol, similar cu o bombăneală sterilă, angajată în main-steamul convingerilor comandate. Se poartă! Din zicerile distinsului autor lipsește o verigă importantă: exilul românesc nu e nicidecum o formă de protest anti-comunist, ci împotriva micimii și încorsetării sufocante a mediocrității societății românești, în ansamblu ei. Incapabilă, acum și trecut, în întregul secol anterior, să-și prețuiască valorile proprii. Se mai adaoga și trăirismul, tipic românilor – mai ales că „ubi patria, ibi bene” le-a fost luceafăr călăuzitor! Atunci și acum.
O trăsătură definitorie a românilor o reprezintă incapacitatea lor endemică de a-și recunoaște marile valori. Doar așa vom înțelege, de ce vârfurile culturii românești s-au realizat exclusiv în exil. Enumăr aici doar pe Ion Luca Caragiale, Constantin Brâncuși, George Enescu, Mircea Eliade, Henry Coandă… Mai sunt și mulți alții.
„Noi nu apreciem românii mari, care sunt în viață, dar le facem parastas” – spunea un gânditor contemporan. Și mare dreptate are!
@Core: a fost alegerea lui Caragiale sa se autoexileze in Germania dupa ce i-a cazut pleasca o mostenire de la preabogata mătuşă Ecaterina Cardini Momulo
„1.Caragiale refuză să se încadreze în clişeul exilului negru impus de pasoptisi, a ales exilul din bunastare
2.Caragiale: Nu „îmi place” Germania, ci o iubesc!
3.Pe soţia sa, Alexandrina (Didina), o numeşte tandru- ironic „Frau Direktor”. Asta impune în faţa străinilor şi a personalului casei şi, în plus, se justifică la un fost director al celui mai important teatru românesc, Teatrul Naţional din Bucureşti. La urma urmei, titlul nu se pierde. Se mai prezintă şi ca Schriftsteller, scriitor.:)))
4.Creează, în perioada berlineză, nuvelele şi povestirile fantastice, printre ele „Kir Ianulea”, care este, după unii critici, cea mai reprezentativă proză a sa.
5.La Berlin, îşi cultivă mai departe pasiunile din ţara pe care a părăsit-o nesilit de nimeni: citeşte gazetele româneşti şi stă la masă cu prietenii (primeşte mereu vizite), cu sticla în faţă, un Pfungstaedter, un pilsneraş, o „bericică proaspătă ca chihlimbarul”, un vin şi o apă minerală Apollinaris, sifon (Soda) şi „cafea cu clăbuc””(Historia articol Ioana Parvulescu)
PS cum a spus multa lume la vremea aia” a fost destept ca a plecat”
Recomand tuturor romanilor tineri exilul,in tara e la butoane prostocratia agresiva ,revolutionari de piei de closca model Iliescu,pensiile nesimtite,buzatii si buzatele
NB Numai anul asta au emigrat 70.000 de tineri specialisti (pana acum)
70.000 de tineri specialisti romani s-au adaugat la cei existenti in Diaspora la ultimul recensamant(media
Sâmbătă, 30 Septembrie 2023)
Badie, dupe mintea ta, toți cei care părăsesc țara din motive pecuniare sunt “specialiști”? Aici intra și prostituatele, proxeneții și cei căutați de brațul justiției?…
Fie ca Maica Domnului sa acopere cu protectia Ei pe toti cei nascuti pe pamant românesc si pe urmasii lor!
E o practica seculara a TERORISMULUI marxist/bolsevic ca AGENTII sa primeasca MOSTENIRI de la…”matusi” pentru AUTOFINANTARE!!!
AGENTII TERORISMULUI marxist/bolsevic au trait/traiesc pe picior mare, CA MULTIMILIONARI/MILIARDARI ROSII!!! Caragiale cumparase
o INSULA pe un fluviu teuton unde „discretia” vizitelor agentilor de legatura era asigurata!!! Fusese declarat ca nascut intr-o localitate predestinata, la Haimanale in judetul Prahova!!! Gealatii mariusieni se converseaza ca-n Vremi-le bune…
Bonjour! Sant dr. Georges Iscru Strasbourg,sant in exil in Franta cu familia mea de peste 33 ani. Am publicat o carte autobiografica „Viata unui medic rebel”, o carte-document valoroasa cu evenimente emotionante, fapte, intamplari, foto din viata mea tumultoasa de medic, diplomat, fiu de preot orthodox persecutat de regimul comunist in Romania etc., Sant in exil cu familia mea in Franta de peste 33 ani. As vrea mult sa ma ajutati sa vand acesata carte, costa 30 lei (cu autograf). Mai am 40 ce carti. Va multumesc anticipat! Dr. Georges Iscru,expert in medicina legala si criminologie de France.
Sunt convins ca Maica Domnului o sa-i „acopere cu protectia ei” generoasa si pe ATEII HAITELOR ceausiste dislocate pe forum…Nea Cornel si-a adus aminte de exilul romanesc ceea ce e un fapt laudabil, mai ales ca gurile rele sustin ca exilul e cautator de aur!
Eu il inteleg pe Caragiale. Acuzatia aceea nedreapta de plagiat, procesul, l-au dezamagit profund. Plecand in Germania a incercat putin sa braveze, a incercat gustul unei false revanse, a incercat sa se convinga ca ii este bine dar… îi era dor.
S-a schimbat ceva in mentalitatea unora?
Caţavencu: Lăsaţi, d-le preşedinte, să întrerupă… nu mă tem de întreruperi!… În Iaşi, de exemplu, – permiteţi-mi această digresiune, este tristă, dar adevărată! – în Iaşi n-avem nici un negustor român, nici unul!…
Caţavencu: Şi cu toate aceste toţi faliţii sunt jidani! Explicaţi-vă acest fenomen, acest mister, dacă mă pot exprima astfel!
Grupul: Bravo!
Caţavencu: Ei bine! Ce zice soţietatea noastră? Ce zicem noi?… Iată ce zicem: această stare de lucruri este intolerabilă! (aprobări în grup. Cu tărie.) Până când să n-avem şi noi faliţii noştri?… Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi… Numai noi să n-avem faliţii noştri!… Cum zic: această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura!…
(aplauze frenetice. Pauză. Oratorul soarbe din pahar şi aruncă iar priviri scânteietoare în adunare. În momentul acesta mai mulţi inşi se mişcă în fund, pe unde apare Cetăţeanul turmentat şi Ghiţă în ţivil.)
@Margelatu:
Las-o jos ca macane a paguba cu ce 70 de mii de specialisti tineri. De unde? … Nu esti specialist imediat ce termini o facultate, ci dupa mai bine de 10 ani de meserie facuta serios.
Cei mai puternici si mai frumosi sint cei care se realizeaza in tara, ca forma de rezistenta si supravietuire. La urma urmei, tara nu o poti lua pe virful pantofului.
Pai fratilor, cum puteau fi miloane de romani „mai puternici si mai frumosi” sa-si asume conditiile exilului „ca forma de rezistenta”? Unde sa incapa toti ? Au suferi, au construit in tara asta, si-au sacrificat tineretea si viata,au murit in inchisori,au asteptat momentul prielnic sa-si scutura jugul.Asta da, rezistenta, asta da, eroism !
@Anonim (13:21).Corect.Scurt si la obiect.
Sper ca majoritatea cetatenilor sa judece ca dvs.
D-le Nistorescu cum ati pierdut ocazia de a fi „mai puternic si mai frumos .”?
Nu ati vrut, nu ati putut , sau mai binea fost „rezistenta” prin tacere ?
CE ÎNSEAMNĂ EXILPedeapsă, îndeosebi cu caracter politic, constând în obligarea unei persoane de a părăsi țara al cărei cetățean este.
PE CINE AU EXILAT CONDUCĂTORII COMUNIȘTI? CUM SE CHEAMĂ CEI CARE PRIN ORICE MIJLOC ÎȘI PĂRĂSESC ȚARA ȘI APOI O DENIGREAZĂ?
„oameni mai puternici și mai frumoși decît românii care și-au asumat condițiile exilului ca formă de rezistență și de supraviețuire”
Din netar-muita intelepciune a poporului roman: „fuga-i rusinoasa, dar sanatoasa” !
Sfinții închisorilor au fost și continua sa fie adevărații exilați. Ei, monumente de spiritualitate, demnitate și dragoste de tara continua sa fie hărtuiti, dați jos de pe socluri, de pe frontispicii, exclusi din istorie ca parte dintre cei care se considera poporul ales sa fie protejati și tratați de cu delicatețe și multa plecăciune. Ceilalți exilați si-au văzut liniștiți de viata și de cariere. Dorul de țară nu se poate compara cu cel de viata și cu sacrificiul pentru aceasta.
PS. Sa-l mângâiem pe Hurezeanu, fiindcă si-a dovedit atașamentul la valorile brostei de peste balta, a trăit cu dorul de țară, traieste cu dragostea fata de Navetist și cu sufletul fata de Ucraina. Adevărați patrioti și adevărați exponenți ai dorului de țară. Exilați de ieri, trădătorii de azi. De aceea zic și eu. Nu-i puneți pe toți sub același capac și în aceeași oala.
@Anonim: pune mana si te informeaza :”Exodul creierelor. Numărul românilor cu studii superioare care au plecat să lucreze în străinătate a crescut cu aproape 70.000″
stiri-finante_banci-26572602-exodul-creierelor-numarul-romanilor-studii-superioare-care-pleaca-lucreze-strainatate-crescut-aproape-70-000.htm
În România, cea mai mare rată a migrației externe a fost înregistrată în 2008, când aproximativ 2% din întreaga populație a părăsit România. Datele arată că această tendință de emigrare este în creștere.
PS mai macanitoarea,mai, nu fac afirmatii fara documentare,ca tine :”Cei mai puternici si mai frumosi sint cei care se realizeaza in tara, ca forma de rezistenta si supravietuire.”:)))Limba de lemn autentica!
„Sa-l mângâiem pe Hurezeanu …”
Am ajuns sa mangaiem implanturile, nu mai avem ceva sanatos in dotare ?
In societatile bolsevice sunt lasati a se realiza BOLSEVICII si OPORTUNISTII, de aceea ei au ramas intr-o TARA IMAGINARA PTODUS
AL SUPERIDEOLOGIZARII LOR!!! Ceilalti ramasi au ignorat SISTEMUL BOLSEVIC SAMAVOLNIC scrasnind din dinti la inceput, dupa care au incercat sa-si traiasca demni TRAGEDIA, uneori chiar „fericiti” in microclimatul creat impreuna cu familia si putinii prieteni!!!
E MONSTRUOS a invoca sutele de mii de ASASINATI in GULAGUL BOLSEVIC romanesc in calitate de politruc pensionat dislocat pe forum!
Si sa te gandesti de fapt la cei cativa COMINTERNISTI legendati INTER-MACELURI BOLSEVICE MONDIALE pe „dreapta” precum Julius Mann
si cativa PROFI filosofarzi legendati ca legionari!!!
Am geamul deschis si de undeva se aude muzica instrumentala românească. Poate da Dzeu si castiga lupta cu manelele.
@Margelatu:
M-am referit la primul tau mesaj, in care spuneai ca au plecat 70 de mii de specialisti intr-un an.
Chiar si asa, dupa ce te-ai corectat, cifra e exagerata, daca e sa vorbim de specialisti adevarati, nu de robotei, care stiu doar sa dea click cu mausul. Nu spui nici acum la ce perioada se raporteaza cifra. Judeca, nu scuipa seminte.
„cativa PROFI filosofarzi legendati ca legionari”
Trecerea de la ceausism la legionarism este simpla, ca la 23 August 1944, ca in August 1968, ca la 10 August 2018, ca in August 2023 … este in traditia romanilor, ii apuca in luna August … caldura mare, mon cher !
Cine a stat cu geamul deschis din 22 decembrie 1989 ca sa respire „aerul toxic al libertatii bolsevice” a riscat sa fie IMPUSCAT DE UN LUNETIST al LOVITURII DE STAT KGB/GRU/Comintern!!! Muzica instrumentelor de asasinare la intamplare a castigat concurenta dura cu SIMULATOARELE DE TRAGERE…Universul „uranic”, vorba ATEULUI mult iubit de HAITELE reunite ale Sekuku, nu poate fi Dumnezeu…
„Mă întorc la obsesia mea: de ce uităm timpul lui Ceaușescu? Cum funcționează memoria socială? De ce nu le spunem copiilor cât am suferit atunci? De ce ei idealizează comunismul? Da, da, serial PERSPEKTIVA cu repetate referiri la sentința din Procesul Gheorghe Ursu: nu există dizidență pentru că ea nu a fost exprimată public, în ziare și la tv.” Eugen Istodor
Patria nu se duce pe talpile celor ce o lasa la greu . Talpa tarii ramane pe loc , sa-si pazeasca glia lasata de stramosii , sa-si pastreze limba , chiar si a vechilor litanii , credintza , neamul , traditia.Ce inseamna exil ? Una e sa fii expulzat si alta e sa alergi la mai bine , la caldurica. Vrei sa faci ceva pentru tara ta ? Pai lupta , activeaza , convinge aici nu de peste mari si tari. Aici , acasa , cu toata adversitatea unor naimiti ! Dupa Razboiul al II-lea Mondial unii s-au incapatanat sa nu asculte mai marii zilei si au plecat in munti , de ex. Fagaras , nu sa culeaga bureti . Dintre ei unii au pierit , pe altii i-a capturat securitatea , dar nu au cedat. Canalul Dunarea – M. Neagra stim bine cate destine a lovit.
He mă,. Chiar așa o fi ?/ Au emigrat, au ales calea exilului ca formă de rezistență și de supraviețuire ?? Oare n-o fi fost scîrbă și lehamite ?/ Vezi doar poeziile lui Eminescu, au scrierile lui Caragiale, sau Ionescu, sau mulți alții,.. sătui,..
Anul de gratie 1982
Ion Hagiu, invatator Covasna, culegator de folclor.
„……
Unii zic sa-mi iau căciula, jos din cap,
Spunand adesea ca nu-s civilizat,
Poate vor s-o ţâu în mână, să mă aplec,
Ca sa ma laude că m-am integrat
Da’, bă vecine, hai la mine,
Te primesc cum pot mai bine
Dar de căciula mea nu te lega
C-asta e căciula mea, îi a mea si nu-i a ta
Că-i obicei din daci lăsat.
Cin’ nu crede să să ducă, la columnă
Să să uite, şi-o vedea
Sabia încovoiata, arcul, scutul şi căciula
Orice dac le-a avea.
Cu căciulile pă frunte
Stăm de veacuri, ca un munte
În curbura arcului Carpati
Asta e căciula mea
Şi o port cum se purta,
Că-i obicei din daci lăsat.
Mai copchile, ia sama ghine
Ca să ducă obiceiul, cănd or creşte ai tai copchii,
O inima vitează în tine
Sus pa frunte o căciulă ca un dar s-o ţîï.
Cu căciulile pă frunte
Stăm de veacuri, ca un munte
În curbura arcului Carpaţi
Asta e căciula mea
Şi o port cum se purta,
Că-i obicei din daci lăsat!”
Cautati voi melodia. Nu-mi primeste linkul
Eu as pune si intrebarea inversa?
De ce nu ati plecat?
Pentru ca ati fost cuminti, oameni la locul lor, cu familie, parinti, copii?
Pentru iubirea de mosie adica de locurile natale?
De teama?
Sau destinul? Unii nu cred in destin.
„Cine a stat cu geamul deschis din 22 decembrie 1989 ca sa respire „aerul toxic al libertatii bolsevice” a riscat sa fie IMPUSCAT DE UN LUNETIST al LOVITURII DE STAT KGB/GRU/Comintern”
Cine ti-as spus asta, Emil Hurezeanu ? In Romania 1989 a tras in oponentii ceausistilor armata condusa de catre generalul erou-criminal cu nume de strada (milea), care este calcat in picioare zilnic. Ai dovada in Registrul Operatiunilor Militare.
Cei care au ales sa plece din tara au facut-o din ratiuni practice , pentru un trai mai bun , un confort material sau spiritual . La sfarsitul zilelor unii vor sa se intoarca in pamantul tarii , altii isi reneaga radacinele si raman printre straini. Cei care refuza sa se mai intoarca in tara s-au lepadat de Romania . Nu sunt de condamnat, dar nici eroi nu sunt ! Adevaratii eroi sunt cei care au continuat intr-un fel sau altul sa reziste intre granitele tarii, sa contribuie cu ceva la bunastarea familiilor lor si a tarii, familia noastra mai mare . Ideea asta aberanta promovata de televiziuni si presa, in general, ca nu se poate trai in Romania si ar trebui stinsa lumina este falsa . De ce sa pleci sa devii sluga la straini ?! Cine isi gaseste un rost in strainatate cinste lui ! Dar important e sa nu ne risipim in toate cele patru zari, sa tinem aproape , sa nu ne uitam limba si obiceiurile ! Sa nu ne uitam stramosii care au luptat in lunga noastra istorie pentru ca tara asta sa existe intre granitele ei! Sunt destui romani care nici nu-si propun sa plece unde cainii au covrigi in coada ! Esti mai viguros daca te dezvolti pe pamantul tarii tale ! Cei din exil nu au adus numai beneficii tarii, au fost printre ei multi tradatori , au manipulat voturile la ultimele alegeri, Cu Basescu si Johannis ne-am procopsit datorita romanilor care au facut cozi pentru a vota , desi ei nu mai cunosteau realitatile tarii noastre. In familia mea largita , cei care au plecat in strainatate au facut-o sa-si piarda urma , sa nu mai dea seama in fata neamului de faradelegile lor. Sunt niste dezradacinati care isi fac iluzii ca s-au implinit pentru ca au agonisit ceva avere , dar sunt uscati sufleteste , dezradacinati si nu mai apartin nici tarii pe care au parasit-o , dar nu se pot integra deplin nici in noua tara de adoptie , sunt vrednici de mila chiar daca au mai multe parale in buzunare.
Spuneam ieri la 18:46 – Kiparosii rezista in Romania BOLSEVICA doar in glastre stefangheorghiste intrucat se aclimatizeaza greu pe PAMANTUL STRAMOSESC…De aceea ii vezi rar, uneori in varf de munte unde „dai si lupta” pentru Cauza…Desradacinati kiparosii exala un miros de buda publica datorat procedurii de clonare dintre un legionar si o bolsevica ceausista…
Si adaug, Batranul TICALOS tomlin sufera de obsesii compulsiv copulative pe doua teme strans legate, MINCIUNA ORDINARA cu 1100 de impuscati in cap, fiind vorba de 62.000 impuscati in cap, in piept, in burta si in gat, asa cum e documentat in Dosarul LOVITURII DE STAT KGB/GRU/Comintern-Procesul RUSINII NATIONALE!!! In ce-l priveste pe generalul Milea acesta A STAT SUB PAZA la sediul CC, ca de altfel INTREAGA CONDUCERE DE PARTID SI DE STAT din seara de 17 dec 1989, Ceausescu si generalul Vlad fiind scosi din CC si DECLARATI PLECATI IN Iran!!! Ordinele de TRAGERE la Timisoara si in toata tara le-au dat generalii Stanculescu si Chitac, iar gen Milea A FOST SINUCIS de la mica distanta!!!
Mda. Multi stau departe de Rom. Material e ok. Sentimental nu. Nimic de-a face cu exilul de pina in 89. Dar nici sa deal cu Ciolacu, Ciuca & comp everyday..cum a zis Mircea Badea: Traim in Rom si asta ne ocupa tot timpul…Cit despre faptele de sacrificiu si eroism ale militantilor anti-comunism si anti-Ceausescu, adevaratul exil romanesc, cine isi mai aduce aminte azi? Gloata asta idioata numita popor in nici un caz, impartita inte mall si distractie continua…cum zicea si Petre Tutea: Am facut 12 ani de puscarie pt un popor de idioți..