Națiune, patriotism, suveranitate

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a uimit multă lume. Combustia care l-a propulsat din nou în fruntea Americii a fost mișcarea politică pe care a inaugurat-o acum 8 ani sub sigla MAGA – „Make America Great Again”, „Să facem America măreață din nou!”.

Este explicația pe care Trump a dat-o încă de la începutul discursului de anunțare a victoriei: „Cred că a fost cea mai mare mişcare politică a tuturor timpurilor în această ţară”, a spus Trump, menționând că este învingător și la votul popular, cu peste 5 milioane de voturi mai multe decât adversara sa. „Este o victorie magnifică pentru poporul american, care ne va permite să facem ca America să fie măreață din nou. Voi lupta pentru fiecare cetățean, pentru familiile voastre, pentru viitorul vostru în fiecare zi, cu fiecare fibră din corpul meu și nu mă voi odihni până nu vom face o Americă puternică, sigură și prosperă, așa cum meritați”.

Victoria lui Trump este o victorie de esență, nu de conjunctură. De convingere, nu de propagandă. Preambulul Constituției SUA începe cu trei cuvinte, „We, the People”, care sunt „cele mai importante și frumoase din Constituţia SUA”, spunea Trump cu ani în urmă. „Generaţii de americani s-au sacrificat pentru a menţine promisiunea acestor cuvinte. Promisiunea că, în ţara noastră şi în măreaţa noastră istorie, în America, poporul guvernează, poporul conduce, iar poporul este suveran”. Acesta este crezul fundamental al lui Donald Trump.Cel care i-a adus victoria a fost „the people”. Care l-a înțeles, l-a simțit că e sincer și l-a readus în fruntea națiunii.

Mesajele adresate de Trump poporului american nu sunt piese izolate ale unei retorici de campanie. Ele provin din viziunea mai largă pe care președintele american o are despre o lume bazată pe națiuni suverane, patriotism și demnitate națională.

Este o viziune pe care Donald Trump a prezentat-o în trei ani consecutivi din timpul primului mandat, din locul cel mai nimerit să fie auzită, tribuna Adunării Generale a ONU.

Principiul fondator al suveranității

În primul său discurs la ONU în calitate de președinte al SUA, în septmbrie 2017, Donald Trump preciza că, în politica externă a mandatului său, va reînnoi „principiul fondator al suveranităţii. Toţi liderii responsabili au obligaţia de a-şi servi propriii cetăţeni, iar statul naţional rămâne cel mai bun vehicul pentru înălţarea condiţiei umane. Pentru a primi oportunităţile viitorului şi a depăşi pericolele prezentului împreună, nu poate exista niciun substitut pentru naţiuni puternice, suverane şi independente.

Ne iubim naţiunile suficient de mult pentru a proteja suveranitatea?

Facem un apel la o mare retrezire a naţiunilor. La renaşterea spiritelor lor, a mândriei, a poporului şi a patriotismului lor.

Naţiuni care îşi au rădăcinile în istoriile lor şi care au investit în destinele lor.

Dacă nu ne investim inimile, sufletul şi gândirea în naţiunile noastre, nimeni nu o va face pentru noi. Nu putem aştepta pe altcineva, ţări îndepărtate sau pe birocraţii îndepărtaţi. Adevărata întrebare adresată Organizaţiei Naţiunile Unite, astăzi, pentru oamenii din întreaga lume care speră la vieţi mai bune pentru ei şi copiii lor, este una elementară: Suntem, încă, patrioţi?

În anul 2018, al doilea din primul său mandat, Donald Trump s-a adresat în același spirit Adunării Generale a ONU, respingând „ideologia globalismului”.

Nu vom abandona niciodată suveranitatea americană în faţa unei birocraţii mondiale nealese şi iresponsabile”, a spus el.

Respingem ideologia globalismului şi îmbrăţisăm doctrina patriotismului (…) Statele Unite vor alege mereu independenţa în faţa guvernanţei globale, controlului şi dominaţiei”, sublinia preşedintele american.

„Dacă vrei democrație, păstrează-ți suveranitatea”

La cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite, în septembrie 2019, președintele Trump a reluat aceleași idei în susținerea patrotismului și a suveranității națiunilor.

Lumea liberă trebuie să-și îmbrățișeze fundamentale naționale. Nu trebuie să încerce să le ștergă sau să le înlocuiască. Privind în jur și pe toată această planetă mare și magnifică, adevărul este clar de văzut: Dacă vrei libertate, mândrește-te cu țara ta. Dacă vrei democrație, păstrează-ți suveranitatea. Și dacă vrei pace, iubește-ți neamul. Liderii înțelepți pun întotdeauna binele propriului popor și al propriilor țări pe primul loc.

Viitorul nu aparține globaliștilor.

Viitorul aparține patrioților.

Viitorul națiunilor suverane și independente care protejează cetățenii, respectă vecinii și onorează diferențele care fac fiecare țară specială și unică.

Globalismul a exercitat o atracție religioasă asupra liderilor din trecut, făcându-i să-și ignore propriile interese naționale. O birocrație fără chip operează în secret și slăbește guvernarea democratică. Instituțiile media și academice provoacă atacuri totale asupra istoriei, tradițiilor și valorilor noastre.

Trebuie să fim mereu sceptici față de cei care vor conformitate și control.

Adevăratul bine al unei națiuni nu poate fi urmărit decât de cei care care o iubesc.Patrioții văd o națiune și destinul ei în moduri pe care nimeni altcineva nu poate.

Libertatea este doar păstrată, suveranitatea este doar asigurată, democrația este doar susținută, măreția se realizează doar prin voința și devotamentul patrioților. În spiritul lor se găsește puterea de a rezista opresiunii, inspirația de a crea moștenire, bunăvoința de a căuta prietenie și de curajul a ajunge la pace. Dragostea pentru națiunile noastre face lumea mai bună pentru toate națiunile.

Așadar, tuturor liderilor de astăzi – alăturați-vă nouă în cea mai împlinită misiune pe care o poate avea o persoană, cea mai profundă contribuție pe care cineva o poate face: ridicați-vă națiunile! Prețuiește-ți cultura! Onorează-ți istoriile! Prețuiește-ți cetățenii! Faceți țările voastre puternice, prospere și drepte. Onorează demnitatea poporului tău și nimic nu va fi în afara accesului tău.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, împreună vom lepăda dușmanii libertății și vom birui pe asupritorii demnității.

Colegii mei lideri! Calea către pace și progres, spre libertate și spre lume mai bună pentru întreaga umanitate, începe acasă!

Dumnezeu să binecuvânteze națiunile lumii!”, a încheiat Donald Trump discursul care avea să-l irite la culme pe George Soros.

Ce mai face și ce mai zice România?

Am prezentat câteva dintre liniile principale ale modului în care Donald Trump gândește și tratează rolul națiunilor în lumea contemporană.

În România, discursuri ca mai sus ar fi considerate naționaliste, dacă nu cumva extremiste de-a dreptul, cu dosar penal aferent. O propagandă infectă, bine stimulată, a făcut ca, în timp, noțiuni precum suveranitate, patriotism, națiune să fie prohibite. Probabil se vor scoate și din dicționarele „României educate”.

Cei care îndrăznesc să se apropie cât de cât de viziunea lui Trump sunt considerați trădători, anti-europeni, putiniști, anti-americani etc. Extremismul este, de fapt, la acești lipitori de etichete.

După aceste alegeri din SUA, poate că ar fi cazul să ne inspirăm de la cea mai evoluată democrație și de la liderul lumii libere pentru a scăpa de „asupritorii demnității”, cum spunea președintele Trump. Că d-aia avem parteneriat strategic…

Nu trebuie cine știe ce efort pentru a constata că între viziunea președintelui SUA în privința națiunilor, pe de o parte, și politica neocolonialistă impusă de Ursula von der Leynen statelor membre ale UE, pe de altă parte, e o diferență ca de la cer la pământ.

E un subiect care ar trebui să intereseze și țara noastră, dar politicienii de pe Dâmbovița îl vor ascunde sub preș. Îl vor lăuda cât se poate pe Trump, dar fără să-i citească ideile și cu atât mai puțin să le urmeze. Românii, cu liderii sfertodocți pe care-i aavem, știu să se fofileze și să se aranjeze în fața istoriei. Ursula e mai aproape decât Donald, la fel ca pielea față de cămașă. De la Ursula vin bănuții și funcțiile, de la Trump principiile. Iar principiile „sunt un moft”, vorba unei celebre ministre care n-a dansat decât o vară la Justiție.

Comentariile la Trump au ocolit tocmai tema centrală privitoare la supremația voinței populare, la iubirea de neam, la patriotism și suveranism.

Cu democrații se vede treaba că n-a mai fost nimeni în ultimii ani!…Toți s-au dat republicani. Oficialitățile s-au înghesuit să-i trimită președintelui reales felicitările protocolare cuvenite. Primărița de la Muscel a mers chiar mai departe, informând public echipa lui Trump că „e pregătită să lucreze împreună cu președintele ales pentru prosperitate și securitate”.

Unii au și un nod în gât, văzând că Viktor Orban este pe cai mari. Cu două luni în urmă, Trump îl primise pe premierul maghiar în „sufrageria” palatului de la Mar al Lago. Unii îl bârfesc că i-a ieșit pasiența… Alții se gândesc că-l pot folosi ca să prindă și ei o excursie la palatul din Florida, dacă nu chiar la Casa Albă…Uită că a mai fost unul care s-a întâlnit cu Trump pe-acolo, dar când s-a întors l-au băgat la pușcărie…Oricum, mesajul lui Viktor Orban după realegerea lui Trump este reluat pe niște televiziuni într-o zi cât toate aparițiile premierului maghiar într-un an de zile.

Și pentru că veni corba, tot pe mâna lui Viktor Orban s-ar putea să fim acceptați în Schengen terestru. Pe 22 noiembrie, la Budapesta, în organizarea mult hulitului (la noi și la Bruxelles) premier maghiar, va avea loc o reuniune a miniștrilor de interne din Austria, Bulgaria și România la care probabail că se va bate palma…

În rest, comentariile despre istorica revenire a lui Trump la Casa Albă sunt ca ale unor muște emețite. Un mare șef de televiziune inventaria cu noaptea în cap dacă avem oarece pile pe lângă Trump. Și ne transmitea de peste gârlă să fim liniștiți, că sunt ceva românași chiar pe la Mar-a-Lago, reședința din Florida a lui Trump. Nu ne-a spus dacă pe la bucătărie sau la grădinărit.

Cuirasatul” propagandei de război de la Antena 3 i-a stabilit deja lui Trump primele două sarcini: România să nu piardă „ceea ce a câștigat până acum” în plan militar, respectiv să nu reducă, ba chiar să sporească trupele care staționează în țara noastră și pentru care se construiește un întreg orășel lângă Mihail Kogălniceanu. Apoi, „să nu debalanseze echilibrul” în zonă, în sensul de a nu diminua atenția acordată flancului de est al NATO.

Un alt corifeu al manipulării, celebru model de oportunism, s-a și grăbit să apară la tv având pe cap o șapcă roșie din campania lui Trump. Până ieri purta una de-a lui Biden… Respectivul îl tot congratulează pe Zuckermann cu apelativul „Excelența sa domnul ambasador”, deși acesta, numit cu greutate în primul mandat al unui Trump, a fost retras de la post, disciplinar și discret, cu vreo 3 ani în urmă….Subliminal, morsa competentă îi promovează public afacerile de zeci de milioane de dolari pe care „excelența sa” a rămas să le „monitorizeze” pe la diferite uși din București…Îl tot citează și-l întreabă fel de fel ca pe mama Omida, îl caută mereu de vreo scamă pe costum, pentru că, nu se știe, poate va fi reinstalat în funcție…„Excelența” a zis că a rămas în România pentru că „s-a îndrăgostit de frumusețile României”. Îndrăgosteală care, spun gurile rele, a început nu chiar aiurea, ci cu o frumusețe de ospătăriță de la un restaurant…

Altfel, lingătorii de clanțe, după o spălătură ușoară pe dinți, o cârmesc ușor, mai curați și mai uscați, spre noua administrație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Octavian Știreanu 228 Articole
Author

32 de Comentarii

  1. O sa facă 💩praf cum a făcut și în primul mandat! Ii dau flit rușii iar în economie o sa dea drumul la tiparnița
    Îl maninca pe pîine progresiștii!Daca pune taxe vamale la chinezi preturile vor exploda. Americanii nu produc nimic 😀

  2. S-a terminat aventura ne.sabuita a dascalimii lui Obama si arma.tei lui de babaciuni aflate la ultima copilarie. Viitorul va fi al tinerilor !

  3. E și acesta un punct de vedere dar mai sunt și altele.

  4. Eu le-am mai răspuns odată unor suveraniști cu ochelari laterali. Renunțați la internet, fiți suveraniști get-beget apoi mai vedem la ce ar fi necesar și util să mai renunțați iar dacă vă iese,… mă bag și eu.

  5. Nu suntem curiosi de postarile clantailor progresisti! Punct!😆😆😆😆

  6. Statul este numit de oameni si este la dispozitia totala a oamenilor. Statul este servantul poporului si nu invers. Romanii trebuie sa se trezeasca si sa isi ceara drepturile si Tara inapoi. Acum. Nu exista progres fara credinta si educatie. Nu „ordine” si „reglementare”, expansiunea monstruoasa a aparatului bugetar pentru a vota marotele unor capuse catarate pe noi si pe Tara. Niste slujbasi devotati imbogatirii personale si ai „indicatiilor pretioase” a unor „institutii” oculte care sa-i imprumute pe umerii nostri, in timp ce ei devin „ielite”. Nu vorbeste nimeni despre libertate. Libertatea este darul divinatii pentru om. Libertatea nu este un numar si nici digitalizarea. Libertatea este educatie si puterea de a refuza cand niste obscuri intra cu cinismul in Constitutie. Abulati acea oroare care a transformat Romania in corporatia strainilor. Este inca timp sa traim in bunastare in Gradina Maicii Domnului: Romania.

  7. Există un fapt esențial care se poate să îi fi scăpat lui Trump în 2017. La ora actuală, există mari tensiuni între națiunile CIVICE ( SUA, Canada, Australia, Marea Britanie) și națiunile ETNICE,specifice continentului european. În națiunile civice, cetățenii aderă la un set de valori comune, nu există legături de rudenie între ei. Tensiunile provin din faptul că reprezentanții politici ai națiunilor civice au încercat în ultimii ani să provoace transformarea națiunilor etnice ( în principal prin emigrație ilegală masivă) în națiuni civice, care au cu totul alt ADN.

  8. Trump poate fi văzut ca un amestec între Gigi Becali și Vadim Tudor: un personaj imprevizibil, cu un comportament adesea contradictoriu, care în ultimul său mandat a acționat conform propriilor dorințe, fără a ține cont de convențiile politice tradiționale. A autorizat uciderea generalului iranian Qasem Soleimani, a mutat ambasada SUA la Ierusalim, s-a certat cu PigJong-un și apoi a ajuns să se întâlnească cu el, ceea ce s-a dovedit a fi o umilință pentru SUA, lăsându-l pe liderul nord-coreean să își impună voința. În plus, Trump este adesea considerat un aliat apropiat al lui Putin, iar orice încercare de a se prezenta ca principalul actor pe scena internațională, în locul președintelui rus, riscă să escaladeze tensiunile, având un potențial extrem de periculos pentru pacea globală, cum ar fi un conflict de amploare, care ar putea degenera într-un război mondial….

  9. Toașu Putin jubilează, până când își va da seama că Trumpalacul e mult mai imprevizibil decât se crede și s-ar putea trezi cu o situație care nu-i va conveni deloc în privința Ucrainei.

  10. Pentru toti troli pupincuristi putinisti;

    Va inteleg supararea! Ati luat clanta cu referendumul, ati luat clanță cu plantarea gunoiului putinist Stoianoglu presedinte al Moldovei, pe forumuri luati clanță de la mine si alti romani patrioti, iar dupa ce ati luati atata clanță de v-au ajuns amigdalele flenduri, acuma trageti nadejde ca boii in jug, ca poate ajunge Trump presedinte si fac si amigdalele voastre o pauza! Wrong, fraierilor..!
    Oricine ar ajunge presedinte al SUA, SUA raman SUA, iar rusnacii si voi, slugile pupincuriste putiniste tiraspoleze si găgăuze, care v-ati vinde si mama pentru cateva ruble, veti ramane tot gunoaie cu amigdale mereu flenduri de la cata clanță veti continua sa luati din toate directiile!

  11. Bun articol! Am vazut ieri la tv morsa care din latrau a devenit lingau, purtand o sepcuta rosie tip MAGA. Si la noi in Constitutie sccrie ca poporul este suveran, insa CCR si politicienii se sterg undeva cu ce scrie in Constitutie.

  12. „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
    Fiii tăi trăiască numai în frăţie
    Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
    Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
    Arme cu tărie, suflet românesc,
    Vis de vitejie, fală şi mândrie,
    Dulce Românie, asta ţi-o doresc!”
    [Mihai Eminescu, Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, publicata in anul 1867 în revista „Familia”]

  13. a fost pt ca multi au crezut ca vor putea fi ”reglate” voturile si unii desi stiau ca Trump castiga se indoiau ba ca-l scurteaza de cap, ba cu tableta care nu mai e pilula ci ecran…Oricum e o falsa speranta ursul tot la miere va marge si daca e flamnad peste 30.000 de miliarde va da iama in stup, de nu vor mai avea albinele nici o sansa…vor zbura unde vad…

  14. Frumos / bun comentariu ; răspunde-mi , te rog , nu poți fi decât din Moldova vecină după stil “ trag nădejde ca boii la plug “ !
    Doar la basarabeni ( denumire incorectă ! ) am mai întâlnit un stil atât de frumos .
    Felicitări !

  15. Nu se poate ca Trump „sa revina” in fiecare luna, ca eu am mizat tot timpul pe $ (in god we trust) ?

  16. Intelectualu’ românesc, dacă n-are stăpân e ca frunza în bătaia vântului. Degeaba s-a spălat el pe dinți, fiindcă acolo unde este pregătit să pupe nu miroase a usturoi.
    Și mă mai gândesc la faptul că Administrația Trump va prelua mandatul în ianuarie 2025. Până atunci mai sunt două luni. Dacă într-o săptămână-două americanii își dau acceptul pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva rușilor, cam care credeți că va fi „narațiunea”?

  17. Lumea sau omenirea a devenit mult prea interdependentă și interconectată încât să mai putem utiliza tehnici de soluționare a problemelor fiecăruia și ale tuturor pe modelul unor rețete prescrise de un medic specilizat in toate bolile, suferințele și nenorocirile. Gândirea umană a fost și este forțată să evolueze într-un ritm mult prea rapid pentru puterea și capacitățile de procesare și înțelegere ale fiecăruia, respectiv ale tuturor. Trăim cu senzația lipsei de timp așa cum unii oameni aflați în situații limită simt senzația lipsei de aer iar evenimentele ne iau înainte fără ca noi să mai avem posibilitatea firească, normală de a le organiza și pune în practică în mod logic rațional, cursiv sau liniar. Senzația răsturnării valorilor este reală și produce efecte asupra vieții tuturor, nu este o simplă iluzie și numai înțelegerea corectă a situațiilor și fenomenelor cu care ne confruntăm ne poate conduce către căutarea corectă, repet, căutarea corectă a unor soluții, respectiv găsirea câtorva căci, așa cum am precizat la început, nu există nicăieri pe pământ sau în univers o rețetă unică și miraculoasă. În rațiune stau toate și tot din ea, prin ea înțelegem totul dar unde se află, unde stă efectiv aceasta? Aparent suntem convinși că știm însă practic, încă mai căutăm, și căutăm permanent. Poate din acest motiv trăim și senzația ori convingerea că niciodată nu le-am găsit sau nu le găsim.

  18. Atenție la nuanță: a spus un singur american, da? E valabil doar pentru america și țările democrate cu iz și practica ascunsa dictatorial(control și coordonare stricte plus prăpastia între bogătani și sărăcia sclavagistă), conștientizați? Au fost în 2019 în campania electorală a lor dar la final, a rămas o frază cu idei de tip slogan. Acum, de ce am crede că e altceva, atâta timp cât e la baza afacerist cu sete de lăcomie crunta?

  19. Ramane de vazut si cum va gestiona Trump, razboiul comercial cu China. In primul mandat a fost exagerat pana la absurd. Oricum, sa nu ne facem prea multe iluzii. Nici un sef de stat, fie el si american, nu a fost si nu este de capul lui !

  20. Mă,.. Am certitudinea că scapi de granița Schengen, mutată pe Carpați, vei folosi iarăși limba maghiară , mai ales in școli,. și vei face statui lui Orban Viktor,.E calea de urmat..cu rusia la granițe..

  21. „Nici un sef de stat, fie el si american, nu a fost si nu este de capul lui !”

    Normal, Inexistentul este Sus si Vede ! Nici nevasta-sa nu-l comanda pe asta, de asta s-a chinuit Gyuri de 3x sa-l omoare. Nici pe „ala intr-o ureche” nu se grabeau atatia sa-l felicite, sa fie pe tabel. Altfel, „tu pe alt-tabel-esti” !

  22. Trump vad ca i-a transformat pe cei mai fanatici antiamericani in cei mai ferventi proamericani, o stare de fapt care ar fi mult mai de apreciat daca ar fi sincera si nu de „conjunctura propagandistica suveranista”…

  23. ROMANII (cetatenii DACO-ROMANI, vorbitori de limba cu SUBSTRAT stravechi PIE/3000 BC de tip GETO-DACIC si cu SUPRASTRAT de tip DACO-ROMANIC/post 271 AD) din ROMANIA (numita asa la anul 383 AD de catre Auxentiu de Durostorum dupa NUMELE Imperiului Roman de Rasarit a lui Constantin DACUL/324 AD) … NU prea STIMAM si NU prea ne-am AMESTECAT cu toate neamurile migratoare si calatoare care s-au VANTURAT cam DEGEABA pe TARAMUL nostru cel ANCESTRAL/taram de vreo 8000 de ani locuit majoritar de NOI (inca din Neolitic, demonstrat dpv. arheologic si paleogenetic). Vezi postarea mea de mai sus .

  24. Intre timp a devenit clar ca lumina zilei pentru oricine e interesat si cu doxa ca Trump a inteles cu mult inainte de a deveni in 2016 presedintele SUA diversiunea globalizarii si de aceea ajuns in functie a pledat la ONU pentru natiune, patriotism si suveranism…

  25. Trump a inteles ca globalizarea a fost un pretext dat ILEGALILOR sefi din Lumea LIBERA sa pompeze supertehnologie in Estul bolsevic care se afla in colaps pe toate planurile, in principal ideologic in 1989, dupa 1989 pana-n 2000 nepurtand aceasta denumire pompoasa…Asa s-a ajuns la situatia de azi cand imperiul bolsevic chinez a devenit a doua superputere economico-financiara!!!

  26. Trump nu a scos niciodata vreun cuvintzel despre „neomarcsism” si „progresism” cand a atacat cu o duritate nemaipomenita atat pe Biden, cat si pe Kamala si partidul democrat!!! Cum a fost posibil asa ceva de la cineva care a condamnat GLOBALIZAREA fara sa mentioneze BAZA EI IDEOLOGICA pretinsa propagandistic de SC la Vetzii varegi?

  27. Ar trebui un președinte prezentabil ca și înfățișare, echilibrat, cu bun-simț, cu experiență politică și, mai ales, bine instruit în materie de drept și politică externă. M-am uitat, m-am tot uitat pe îndelete la fiecare, și în final am ajuns la concluzia că omul cel mai potrivit ar fi Cristian Diaconescu. Din păcate, domnia sa este slab cotat în toate sondajele de opinie comandate de partide, așa că va funcționa în plan psihologic consacrata tehnică de descurajare a alegătorilor potențiali, care vor fi nevoiți să voteze, în principiu, unul dintre primii doi-trei candidați situați în sondaje, pt ca votul lor să nu fie doar „rațional și sentimental”, ci „util”. Așa că, din nenorocire, jocurile par deja făcute, iar competența candidaților este ignorată până la urmă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.