NATO caută soluții urgente pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri ţărilor Alianţei să furnizeze cât mai rapid posibil Ucrainei resursele militare de care aceasta are nevoie, chiar dacă astfel îşi diminuează şi mai mult propriile rezerve, prioritatea acum fiind de a susţine armata ucraineană aflată în criză de muniţie în faţa trupelor ruse.

„Dacă aliaţii se confruntă cu alegerea între îndeplinirea obiectivelor de capacitate ale NATO şi oferirea de mai mult ajutor Ucrainei, mesajul meu este clar: trimite-ţi mai mult Ucrainei!”, întrucât „situaţia pe câmpul de luptă continuă să fie foarte dificilă”, a indicat Stoltenberg, potrivit agenţiei EFE, la o conferinţă de presă după o întâlnire cu premierii olandez, Mark Rutte, danez, Mette Frederiksen, şi ceh, Petr Fiala.

Stoltenberg a confirmat că vineri va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, solicitată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la care vor participa acesta din urmă şi miniştrii apărării din statele NATO pentru a „aborda necesităţile cele mai urgente de sprijin pentru Ucraina”, în special apărarea antiaeriană şi muniţia pentru artilerie.

Danemarca a anunţat un nou pachet semnificativ de ajutor militar pentru Ucraina, Olanda a confirmat suplimentarea cu încă patru miliarde de euro a ajutorului de acest tip pe care-l oferă Kievului, iar Republica Cehă se ocupă în continuare de iniţiativa de a achiziţiona din afara UE circa 800.000 de obuze destinate Ucrainei, a subliniat Stoltenberg.

Aceste trei ţări s-ar putea alătura unei iniţiative anunţate mai devreme de Germania pentru a livra cât mai rapid posibil noi mijloace de apărare antiaeriană Ucrainei, intrată în criză de resurse la acest capitol, a declarat premierul Rutte, potrivit Reuters.

În cadrul acestei iniţiative, miniştrii germani ai apărării şi externelor, Boris Pistorius şi Annalena Baerbock, au abordat ţări membre ale NATO, UE şi de asemenea state terţe pentru a identifica sisteme antiaeriene care să poată fi expediate în scurt timp Kievului.

Rusia şi-a intensificat pe linia frontului atacurile aeriene cu bombe ghidate, iar în spatele frontului bombardamentele asupra centralelor electrice, distrugând inclusiv o mare termocentrală în apropiere de Kiev, astfel că oficialii ucraineni lansează apeluri disperate pentru a primi noi ajutoare militare.

În acest timp se aşteaptă şi deblocarea de către Congresul SUA a ajutorului american de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden pentru Ucraina. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, care s-a opus până în prezent supunerii la vot a proiectului legislativ referitor la acest ajutor, a anunţat luni că săptămâna aceasta va fi un vot asupra unui proiect separat, fără a preciza diferenţele dintre acesta şi cel solicitat de Biden.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

 1. CU CE S-A ALES UCRAINA ÎN URMA ACESTEI „AVENTURI” COMANDATE DE NATO-SUA?

 2. Toate sunt diversiuni zioniste.Adevarul este ca arile UE nu trebuie fie scapate din ghearele zionului.Din aceasta cauza ne tot „ataca Rusia” si Ucraina este „aparatorul” tarilor europene si se sacrifica pentru noi. Tot din aceasta cauza Europa trebuie sa se inarmeze contra unui dusman inexistent.Lupta e pe viata si pe moarte-Cooperarea Europa-Rusia in aceste momente ar duce la disparitia zionului.(GAME OVER!)

 3. CU CE S-A ALES UCRAINA ÎN URMA ACESTEI „AVENTURI” COMANDATE DE NATO-SUA? Chiar crezi că te vei vedea pe„comentarii? deșartă speranțță I scrie apăsat „SLAVA ZELENSKI-SLAVA U”KRAINA”!!!

 4. De ce n-ați spus așa de la început, mama voastră de proști. Înțeleg că au fost negocieri cu americanii, dar când te arde și te mai și prind ăia cu chiloții în vine , nu te mai tocmești. Până acum toată Europa murea de draci că americanii se îmbogățesc prea mult. Ei acum chiar că se îmbogățesc. Au avut grijă rușii și proasta de Europa

 5. In fata tradarii Ucrainei de catre republicanii lui Trump MAGAputina,statele europene NATO trebuie sa-si delimiteze implicarea alaturi de SUA in problemele Chinei.
  Singura amenintare la adresa civilizatiei ramane Barbaria Rusa

 6. voi tatarii de teleorman leati dat Insula Serpilor, fara razboi

 7. Regimul de la Kiev trebuie sa dispara impreuna cu toti adulatorii lui. Romanii vor pace.

 8. „să furnizeze cât mai rapid posibil Ucrainei resursele militare de care aceasta are nevoie, chiar dacă astfel îşi diminuează şi mai mult propriile rezerve”

  Asa !! Pe care apoi le vom cumpara din NOU de la americani cu plata integral in avans !!! Hai cu Patrioatele si cu HIMARS-urile romanesti in Ucraina, cumparam noi altele !!! Ce frumos ne aseaza lucrurile ticalosii astia, ce frumos ne jecmanesc , ne cer sa ramanem doar in izmene si opinci!
  Si uite asa vom auzi ca nu avem bani de salarii si pensii, sanatate si invatamant…

 9. Pai nu-i mai simplu si mai direct ca pe fiecare fisa de plata sau talon de pensie sa apara, clar, si linia cu „Cotizatie pentru Ucraina” ?

 10. Măi Prostia îngroapă Rusia, de ce ești singurul care nu observă că prostia te-a îngropat definitiv și iremediabil pe tine. Așa că, dacă mai postezi, vom ști că ești „mort„ demult!

 11. Ucraina lupta cu vitejie in fata unei armate invadatoare cu mult mai mare.Are nevoie de ajutor neaparat.Iar nesimtitii care lauda Rusia sigur nu sunt romani.Iar daca sunt,nu degeaba 42% sunt analfabeti.

 12. Prostia te ingroapa pe tine.Daca romanii vor pace,asa cum pretinzi sigur invadarea si cucerirea Ucrainei nu va aduce paxce.in contra, urmati voi ba prostovanilor.Sa pisha putin cu bolta pe cretini ca voi.

 13. Seful prostanacului e Prostul Suprem !
  Am ajuns in situatia in care neonazistii occidentali cauta cu disperare sa intretina razboiul ! Niciun conducator NATO sau occidental nu cauta PACEA !
  Slava Z !

 14. @cracanat & 42%: prostovanii ca voi sunt irecuperabili, fudulia e mai mare ca prostia cronica…

 15. Razboiul din Ukraina nu are alt scop decit exterminarea nevaccinatilor din Ukraina pentru ca:
  1) „Operatiunea Militara Speciala” a fost declansata exact in momentul in care Revolutia Antivaccinista a Soferilor Canadieni se intinsese in SUA, America de Sud, Israel, Europa si chiar in Federatia Rusa.
  2) Ukraina, Moldova, ROMANIA si Bulgaria au avut rate de vaccinare de 30% (treizeci la suta) mai mici chiar decit acelea ale multor Tari din Africa. Asadar, populatia din aceste Tari este cea mai recalcitranta parte a Umanitatii.
  3) Fedratia Rusa a avut o rata a vaccinarii in jur de 70% (saptzeci la suta).
  4) Vaccinatilor din Ukraina li s-a ingaduit sa-si parasesca Tara cu valizele pline cu bani in primele saptamini ale conflictului. In Ukraina au ramas numai nevaccinatii.
  5) Vaccinul este semnul depe brat si depe frunte fara de care nimeni, iata, nu poate nici vinde si nici cumpara. Aceasta este, asadar, o profetie indeplinita din Cartea Apocalipsei.

 16. Ce pretentii are acest individ Jens Stoltenberg ca tarile europene care fac parte din NATO sa trimita Ukrainei ,chiar daca isi diminuiaza iele rezervele de armament ,este o mare prostie.Asa ceva nu se poate face indiferent de cita nevoie ar avea Ukraina .De ce nu o ajuta americanii si trebuie ca Europa sa o faca ?Si asa toate tarile europene si-au diminuat retervele de armament in speranta ca vor cumpara de la americani arme de ultima generatie .Pana la urma cred ca l-ati auzit pe Johannis ce a spus ,nu am cheltuit banii alocati pt. armament pt. ca nu exista armament pt. a putea fi livrat.

 17. Oare de ce Finlanda si Suedia,tari de top in ierarhia civilizatiei,neutre de la al II-lea razboi mondial in care ar emigra maine toti africanii si arabii,au intrat urgent in NATO anul trecut?
  Pentru ca cunosc foarte bine apucaturile Barbariei Ruse ,mongoli slavi traitori in afara timpului si civilizatiei,si numai unitatea europeana va pune stavila expansionismului teritorial rusesc/mongol

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.