NATO, cu ochii pe China: „Se apropie”

Cu cât preşedintele rus Vladimir Putin are mai mult succes în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, cu atât creşte probabilitatea ca şi China să decidă să recurgă la forţă pentru a-şi atinge obiectivele, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei dezbateri pe teme de securitate la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia), informează EFE.

„Am efectuat vizite în Japonia şi Coreea de Sud, parteneri apropiaţi ai NATO, iar ei sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că ştiu că, cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât este mai probabil ca Beijingul să folosească forţa”, a subliniat politicianul norvegian.

În acest context, el a susţinut că Alianţa Atlantică ar trebui să aibă o „abordare globală”, chiar dacă este o organizaţie regională, întrucât „lumea este interconectată”.

„Vom rămâne o alianţă regională. Dar regiunea transatlantică se confruntă cu ameninţări globale, securitatea nu mai este regională, ci globală, astfel încât ceea ce se întâmplă în Asia afectează Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa afectează Asia”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat că NATO nu consideră China drept un adversar, dar a spus că este „important” să fim atenţi la comportamentul său, în special în Marea Chinei de Sud, precum şi la „modul în care China încalcă principiile de bază” ale Alianţei, cum ar fi democraţia, statul de drept, libertatea de opinie şi de exprimare, „aşa cum am văzut în Hong Kong”.

În acelaşi timp, el a subliniat că nu NATO este cea care „avansează în Asia”, ci China este cea care „se apropie”.

„Aşadar, din toate aceste motive, bineînţeles că NATO trebuie să abordeze ceea ce se întâmplă în Asia”, a conchis el.

Totodată, secretarul general al NATO a recunoscut marţi că situaţia Ucrainei pe câmpul de luptă împotriva Rusiei este „extrem de dificilă”, dar a apreciat că există „motive de optimism” pentru că ea a rezistat ca naţiune, iar Moscova nu a reuşit să îşi atingă obiectivele.

Stoltenberg a spus că forţele ruse presează acum pe mai multe fronturi – „şi, bineînţeles, marea ofensivă pe care ucrainenii au lansat-o în vară nu a dat rezultatele pe care le speram cu toţii”.

Moscova achiziţionează drone din Iran, echipându-se pentru a-şi construi propriile aparate fără pilot, încercând să obţină mai multă muniţie şi rachete din Coreea de Nord, continuând în acelaşi timp să demonstreze o „toleranţă ridicată faţă de pierderi”, a enumerat el.

„Deci, în general, Rusia exercită presiuni puternice. Este un lucru serios şi nu ar trebui să subestimăm niciodată Rusia”, a adăugat şeful NATO.

„Există şi motive de optimism”, a spus Stoltenberg, evocând că, atunci când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, majoritatea experţilor credeau că va cuceri ţara în câteva zile şi o va controla în câteva săptămâni.

„Asta nu s-a întâmplat. S-a întâmplat contrariul”, a remarcat el, adăugând că ucrainenii au început să contraatace şi să elibereze teritorii, obţinând rezultate importante în Marea Neagră şi posibilitatea de a deschide un coridor către porturile de acolo pentru a continua exportul de cereale.

Pentru politicianul norvegian, în afară de aceste realizări militare, „cel mai important este că Ucraina a supravieţuit ca naţiune independentă şi suverană, ceea ce reprezintă o mare victorie pentru ea”, în timp ce Rusia „a pierdut ceea ce a vrut să obţină prin acest război, şi anume să controleze Ucraina”.

El a subliniat că ucrainenii „nu au avut niciodată mai puţină încredere în Rusia” şi îşi doresc să facă parte din Occident, Uniunea Europeană şi NATO, de care el a declarat că sunt mai aproape ca niciodată. „Şi aceasta este o mare pierdere pentru Rusia”, potrivit acestuia.

Stoltenberg, care s-a întâlnit marţi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Davos, a cerut în acest context ca aliaţii NATO să continue să ofere sprijin militar Ucrainei, ceea ce „nu este o acţiune de caritate”, ci o „investiţie în propria noastră securitate”.

„La un moment dat, Rusia va înţelege că plăteşte un preţ prea mare şi se va aşeza la masa (negocierilor) şi va fi de acord cu un tip de justiţie”, a opinat el, dar a insistat asupra livrărilor de arme către Ucraina pentru ca aceasta să vină în cele din urmă la masa negocierilor cu Moscova în poziţie de forţă.

Deocamdată, însă, a spus Stoltenberg, preşedintele rus Vladimir Putin nu plănuieşte pacea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

25 de Comentarii

 1. …micut idiot, cand rusii s-au retras aveau loc tratativele de pace sabotate de boris-ironic, nu?…stii si tu, daca vor, rusii mucesc ucranii in cateva minute, lasa vraja marii… ati pus, prin frauda, un senil la butoane…la butoane de jucarie, desigur, dupa care v-ati crezut pe cai mari… asa, veti isca razboiul suprem, si?…credeti ca ne mai pasa?…oricand este de preferat o moarte rapida in locul uneia agonizante… credeti ca scapati in buncare?…prieteni dragi, tocmai am adus vba despre agonie, ce nu intelegeti?…

 2. Daca 200 de milioane de chinezi iau un ciomag in mana si o iau usor spre Europa, o sa-i vedem defiland pe marile bulevarde europene.

 3. Grabiti-va de un razboi cat mai aveti cu ce, ca la ce perspective si planuri avet in cap, in cativa ani veti trai ca in evul mediu. Tampita elita politica. Numai razboi viseaza.

 4. Aceeasi imbecilitate parca trasa la indigo, marca Stoltenberg (desi probabil ca si celalalt idiot, Geoana, ar fi de acord cu ceea ce spune seful sau) : „Rusia va ataca Germania”, desi e clar pentru toata lumea ca rusii au treaba doar cu nazistii de la Kiev, la fel cum „China va invada Coreea de Sud si Japonia”, desi chinezii doresc doar recuperarea Taiwanului rebel si secesionist.

 5. Schizofrenicul ăsta dădea din mâini mai ceva ca Ceaușel , dar i-a venit mintea la cap și în final de articol recunoaște că ” președintele rus Vladimir Putin nu plănuiește pacea ” !!! Deci , simplu : PACEA va fi impusă de ruși , dar nu știm în ce condiții și când anume ! Desigur, ” logica” schizofrenicului este că Rusia ” a pierdut ceea ce a vrut să obțină prin acest război , și anume sa controleze Ucraina ” și că ” Ucraina a supraviețuit ca națiune suverană și independentă , ceea ce reprezintă o mare victorie pentru ea ” !!! CONCLUZIA lui : ” Rusia este înfrântă ” !!! Și plânge de mila rușilor de cate pierderi au avut !!!

  Dar gura târgului – tot mapamondul – știe că Rusia a bătut pe Ali- Baba și cei 40 de hoți și va impune PACEA doar când toate obiectivele OMS ( Operațiunea Militară Specială ) vor fi atinse ! Și asta doar rușii știu unde se vor opri !

  Pentru noi , important este să nu fim împinși să ajungem datorită „prietenilor” ca ukRUINA , adică o regiune ” suverană și independentă ” și cu mult moloz !

 6. Războiul planificat e ca pandemia planificata. Prima dată injectarea e voluntară și obligatorie pentru un segment îngust al populației, după nimeni nu mai are scăpare și injectarea e obligatorie pentru toți. Așa și mobilizarea

 7. Hai Trump si i-ai odata oistea carutei (USA) hodorogite numita NATO.Putin avea dreptate: daca Pactul de la Varsovia a fost desfiintat,de ce nu a fost desfiintat si NATO ?

 8. Uite un motiv beton pentru ca romanii sa ceara iesirea tarii lor din nato acolo unde a insurubat-o tare de tot un sas strain de neamul romanesc.Ce treaba ar avea militarii romani trimisi sa moara in Taivan cu problemele interne ale Chinei? Tara ar avea numai de pierdut intr-o astfel de conjunctura.

 9. Romanul nostru Geoana este cu clase de inteligenta si scoala serioasa peste acest caraghios teatral tras de sfori de american. Cand il auzi pe Tonthelberg cugetand te intrebi intemeiat daca nu-l are ca consilier militar pe omul Varanului, Radu Tudor.

 10. să mori tu, stoltănbergule, că în nato e democrație și libertate?

 11. Se vede clar pe fata acestui individ ca este un psihopat. Astia de la NATO si UE sunt incorigibili.

 12. Ce discurs pentru lobotomizati!
  „Astia” iau pe toata lumea de prosti. Putin, zice socialistul Stoltenberg (de la stultitia), si-ar fi ratat obiectivele. Ar fi vrut sa cucereasca toata Ucraina, dar noi, alianta pacii, l-am impiedicat, si acum fierbe de furie. Hahaha!
  Cand este clar ca scopul rusilor a fost si este sa impiedice transformarea Ucrainei in trambulina pentru forte ostile, in speta NATO, si nu sa ocupe tara asa cum pretind aberant think-tankistii lui peste. Dimpotriva, ocuparea Ucrainei ar fi o mare bataie de cap pentru rusi, cine sa hraneasca atatea milioane de oameni?
  Rusul vrea un singur lucru, evident la o privire pe harta: sa impiedice NATO sa transforme Ucraina intr-a suta baza militara precum celelalte de pe glob. Obiectiv bifat: nu e nevoie de nicio cucerire si nici de castigarea vreunui razboi.
  De aceea Putin afirma mereu ca Rusia si-a atins obiectivele, pentru ca asa si este!
  Dar think-tankistii incearca sa vanda populatiei occidentale o naratiune absurda, pentru copii de clasa a treia.
  Foarte probabil, la nivel de deep state, se cunoaste foarte bine situatia reala si obiectivele sunt cu totul altele, respectiv curatarea etnica a Europei de est, prea omogen de alba pentru gustul globalistilor.
  Adevaratul scop al razboiului promovat viclean sub masca prostiei si incompetentei este depopularea…

 13. tutele ursuleze prin politicile impuse statelor europene cer marirea artificială a depenței față de China, conform politicilor verzi, nefiind interesate de reintoarcerea, sau reinceperea, productiei inapoi Europa.
  Pe de alta parte se trezeste Stoltenberg sa zica-i China nasoala. Doar sa se dea cap in cap, cu primii.

 14. Ăști neterminați parcă au supt de la același „părinte 1”! Efectiv au întors pe dos sensul cuvintelor, exact ca-n „1984” a lui Orwell: alegerile sunt un pericol pentru democrație, Putin se pregătește să atace Europa (nu explică nimeni, desigur, care ar fi interesul lui Putin și nici de unde au aflat ei așa mare secret…ei, se pare că propaganda occidentală știe mai bine decât Putin ce vrea acesta), evreii fac holocaust în Gaza, acum nu NATO se extinde ci China se umflă (de parcă Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă s-au aliniat în spatele Chinei, nu a SUA)!!!

 15. „Cu cât preşedintele rus Vladimir Putin are mai mult succes în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei”

  Timp de aproape 2 ani ai spus ca Putin este praf, cu spatele la zid, in faza terminala, cu toti banii confiscati si toate legaturile comerciale cu Rusia rupte. Ce aflam azi de la un ONG american care a studiat inarmarea pe glob: Rusia este pe locul 2 la toate capitolele. Romania este pe locul 17 si R.Moldova este penultima din clasament. Bey, aveti numai minciuni in gura ca femeile pe care le evita toata lumea. Hai, reiterati, Ukraina dispare sub ochii vostri atenti !

 16. ” Gainari din toate tarile ,uniti-va ” ! asta ar trebui sa scrie pe frotispiciul OTAN !Cind ii auzi ce debiteaza zici ca-s clonati.Cum Doamne iarta-ma s-a ajuns la un asa stadiu de indobitocire ? Si cica ei ” conduc” . Parca vad ca in unul din basmele copilariei unde spunea asa : ” Si la urma venea deamboulea PROSTIA” !Pe astia i-au nacut parintii fara neuroni si tigle la cel coperis !

 17. Daca citezi doar dupa baietii aia esti de rasul curcilor. La aceasta ora toti specialistii recunosc ca singura armata experimentata,competenta ca personal si inarmata corespunzator este Rusia. Nu degeaba a facut din Ucraina un poligon de antrenament real si de incercare a noilor arme din dotare. Cat despre fantezia cu Romania pe locul 17 crede oricine ca te-ai ‘prafuit’. De unde zici ca esti?

 18. unde draku are mai mult succes Putin,nu in Ucraina; deocandata Belogorod,Kursk si Voronej sunt bombardate zilnic de Ucraina:))))))
  va cam grabiti cu concluziile,ramane cum am stabilit

 19. Putin a susținut la 16 ianuarie cu jale că Letonia și alte state baltice „expulează poporul etnic rus” din țările lor și că această situație „afectează în mod direct securitatea [Rusia]”.:))))) Modificările anterioare aduse legii de imigrație a Letoniei prevedeau că cetățenii ruși au permisele de ședere permanentă invalide în septembrie 2023 și că cetățenii ruși ar trebui să urmeze procedura generală pentru obținerea statutului de ședere permanentă a UE în Letonia, inclusiv promovarea unui examen de limbă letonă. daca nu ,pasol in Rusia !

 20. – NATO nu avansează, dar are … parteneri apropiați în Asia
  – China „se apropie” de alte zone/alți parteneri (?), dar .. . la NATO nu înțelegem de ce
  – suntem organizație regională, a Atlanticului de Nord, dar cu interese și în…Marea Chinei de Sud
  – situaţia Ucrainei pe câmpul de luptă este „extrem de dificilă”, dar … există „motive de optimism”

 21. Seful „prostanacului” trebuie sa fie mai prost decat prostanacul.
  De regula un sef inteligent isi aduce pe langa el oameni inteligenti, dar in occidentul #neonazist si #progresist lucrurile stau exact invers …
  Slava Z !

 22. Bine ca acest uliu al razboiului, Stoltenberg, pleaca de la NATO. Poate vine unul cu mai mult creier, decit praful unei bombe pe care o flutura el in fruntea organizatiei.

 23. Fraiere, chiar crezi ca panarama asta a luat vreodata o decizie privind Nato? Deciziile le iau numai cei de la pentagon, catelul asta este un soi de usier la sediu. Mare ti-e gradina USR-ista!

 24. China are 3 portavioane si curand o sa aibe 50 buc plus 2 mii submarine.
  Insula americana va ridica 2 labute de shobolani globalisti in sus. Doar Trump va salva situatia pentru cativa ani. Dolaru nu mai are acoperire nici in marfa nici aur nici petrol.
  Bancile evvreiesti dau faliment.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.