NATO își va spori prezența în Afganistan

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) își va spori prezența în Afganistan, însă nu pentru a relua operațiunile de luptă în această țară, ci pentru a ajuta mai mult forțele afgane să facă față talibanilor, a anunțat joi secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Autoritățile militare au cerut câteva mii de soldați în plus”, a subliniat Stoltenberg pentru presă, la sosirea sa pentru o reuniune a miniștrilor apărării ai țărilor din NATO, la Bruxelles.

„Pot confirma că vom spori prezența noastră în Afganistan”, a adăugat el, amintind că Alianța participă la antrenarea și formarea forțelor afgane, în cadrul misiunii „Resolute Support”, după ce a sistat în 2014 misiunea sa de luptă în această țară.

„Nu se pune problema în a relua operațiunile de luptă”, ci de „a-i ajuta pe afgani să lupte și să-și asume pe deplin responsabilitatea în materie de securitate”, a insistat Stoltenberg.

El a citat trei domenii ce necesită o mai mare prezență a NATO: întărirea forțelor speciale ale armatei afgane, susținerea dezvoltării forțelor aeriene afgane și formarea cadrelor armatei din această țară.

Întrebat despre ce așteaptă el cu privire la acest dosar din partea secretarului american pentru apărare, Jim Mattis, care participă la reuniunea de la Bruxelles, Stoltenberg a estimat că nu ar trebui să se aștepte ca, în acest stadiu, el să anunțe „un număr precis de militari”.

Trebuie „să ne asigurăm că suntem capabili să ieșim din impas și să pregătim terenul pentru o soluție politică”, a subliniat secretarul general al NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.