NATO vrea să stabilească un plan de apărare pentru regiunea baltică

Liderii NATO îl vor îndemna pe preşedintele turc Tayyip Erdogan să-şi ridice dreptul de veto asupra cererii Finlandei şi Suediei de a adera la alianţa militară atunci când se vor întâlni marţi pentru un summit de trei zile. În tot acest timp, Occidentul se străduieşte să trimită Rusiei şi Chinei ce a hotărât în această privinţă.

Adunarea de la Madrid vine într-un moment crucial pentru alianţa transatlantică după eşecurile din Afganistan şi neînţelegerile interne provocate de fostul preşedinte american Donald Trump.

Spania, al cărui rege va găzdui un dineu pentru lideri, face, de asemenea, eforturi pentru ca NATO să se concentreze mai mult pe flancul sudic pentru a aborda migraţia şi grupurile militante din regiunea Sahel din Africa.

Liderii din Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud sunt aşteptaţi să participe la o parte a summit-ului, ca parte a unei strategii mai ample a SUA pentru o prezenţă occidentală mai asertivă în regiunea Indo-Pacificc cu scopul de a contracara China.

„Vom face mai mult pentru a ne asigura că putem apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat, în orice moment şi împotriva oricărei ameninţări”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Germania va pune la dispoziţie mai multe trupe pregătite să apere Lituania în cazul în care Rusia ar încerca să invadeze teritoriul NATO, iar Marea Britanie este de aşteptat să facă acelaşi lucru pentru Estonia, în timp ce Letonia încearcă să convingă Canada să trimită sprijin militar suplimentar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Nu e cazul..NATO trebuie să plece din Europa..Cu această ocazie a războiului ukran, a demonstrat că este malefic,.. Nu este organizație de ”apărare” ci una ofensivă, provocatoare, distructivă..Nu are de ce sta pe teritoriul și cheltuiala altora cu minciuna de ”apărare” față de un inamic inventat,.tot de ei creat..Actuala techmnologie militară oricum nu permite in caz de nici un fel de apărare a nimănui. Ținta va fi lovită și distrusă, la o adică,..cu oricare punct cinci in vigoare. Proștii trebuie să ințeleagă..

  2. nato = control totalitarian pentru cetatenii statelo suverane in curs de de-suveranizare. paaas-cuuu-paaas, in numeleeee siiiguuuraaanteeei „nationale”.

  3. NATO este cea mai buna alianta defensiva ever…nici o tara nu a fost obligata sa adere, dimpotriva toate au cerut-o de frica salbaticilor si bine au facut. Suedia si Finlanda, cand s-au lamurit si ele cine le e „prietenul” de la Rasarit s-au grabit sa o faca…felicitari.

    • Ai MARE DRPTATE tibi1. NATO s-a aparat perfect cand a fost ATACATA de Afganistan. S-a aparat perfect cand a fost ATACATA de Irak. S-a aparat perfect cand a fost ATACATA de Libia. S-a aparat perfect cand a fost ATACATA de Iugoslavia. Foarte defensiva alianta asta, nu?

  4. @tibi1
    Sper ca nepotii tai, daca traiesti pana atunci, sa danseze la paradele gay si sa primeasca cornul african viril in sufletul lor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.