Natura își impune legile

Știm cu toții: omul nu poate înfrânge legile naturii. Natura domină pe om și nu invers. Este adevărat, totuși, că rasa umană avansează continuu în cunoașterea științei, a tehnologiei moderne și a altor aspecte esențiale ale vieții. Dar la scara Pământului aceste progrese sunt limitate.

Omul a obținut multe succese: trenurile de mare viteză concurează cu avioanele comerciale; inteligența artificială (IA), care era prevăzută pentru viitor, este deja prezentă în societate astăzi, virusurile noi au și rezultate pozitive, deși în acest caz natura ia mii de vieți înainte să apară un vaccin eficient.

Omul nu trebuie să uite că nu este altceva decât un grăunte de nisip în fața enormei puteri a forțelor naturii. El este lipsit de apărare împotriva cutremurelor, uraganelor, inundațiilor, vulcanilor, incendiilor pe suprafețe mari de pădure.
Omul are și partea lui de responsabilitate în unele evenimente catastrofale: creșterea emisiilor de CO2, efectul de seră, apariția unor virusuri mortale, construirea de case în albiile vechi ale râurilor etc.
Categoric, unul dintre marile pericole are legătură cu plăcile tectonice. Acestea se ciocnesc imperceptibil pentru oameni, dar progresiv. Din aceste șocuri iau naștere cutremure, trezirea vulcanilor și alte fenomene. Iar omul rămâne fără apărare.
Placa eurasiatică este a treia ca importanță, după plăcile nord-americane și africane. Prin urmare, Europa este prinsă ca un sandviș între două farfurii.
Deoarece plăcile se mișcă permanent de patru miliarde de ani, Africa se ridică în nord, cu aproximativ 3 cm pe an, și lovește placa eurasiatică. Rezultatele sunt catastrofale.

Nu există alt remediu decât să te obișnuiești cu aceste mișcări ale Pământului, pentru că până în prezent este imposibil de prezis când ciocnirea dintre plăci va produce un cutremur sau un val mare. Nu există elemente de prevenire și nu este de nici un folos, de exemplu, să observați zborul alterat al păsărilor sau faptul că unele animale devin nervoase. Cutremurul nu avertizează.
Și schimbările climatice au și efecte negative asupra vieții umane. O știm, dar continuăm fără a acționa cum ar trebui să îi reducem efectele. În Europa, America și Asia vor crește valuri de căldură, care pe alocuri pot ajunge la 50 de grade Celsius. O temperatură medie de vară între 35 și 40 de grade C, care era considerată puțin probabilă, este acum obișnuită și trebuie să ne pregătim pentru ca aceasta să continue să crească.

Foto: Vulcanul La Palma

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

 1. Desigur ca legile naturii nu pot nici ocolite nici infrinte. Si nici nu cred ca s-ar face un scop din asta. Este ceea ce trebuie sa fie. Inadaptatul om e problema si nu natura. Natura, planeta au avut grija ca in milioane de ani sa se transforme astfel incit sa asigure conditiile necesare vietii umane. Este o simbioza perfecta pe care omul o refuza tratind planeta precum groapa sa de gunoi.

  Cu privire la incalzirea globala am o nedumerire: s-a schimbat proportia gazelor care formeaza atmosfera terestra, s-a modificat structura ozonului? Sint tare curios.

 2. O pseudoanaliza tipic MARXISTOID/NEOMARXIST/BOLSEVICOID/NEOBOLSEVICOIDA/PROGRESIST COMINTERNISTA de RESETARE MONDIALA!!! Un ATEU ordinar care baga MASHA cu natura ca sa-l rupa pe OM de Dumnezeu CREATORUL naturii!!! RASTALMACIRE ordinara a realitatii ca OMUL
  A REALIZAT intr-o FRACTIUNE TEMPORALA INSIGNIFIANTA la scara ETERNITATII ce „nu a realizat natura, ticaloasa moral-caracterial”
  a monstrului in MEREU MAI MULTE MILIARDE DE ANI, asa cum aluneca in TRECUT camarazii sai „astrofizicieni”…Exprimarea monstrului
  propagandist al RESETARII MONDIALE e TIPIC MARXISTA, spulberand DIVERSIUNEA cu „neomarxismul”…Specimenul nu ne spune nicaieri: Cine a stabilit „legile naturii”? Sau, daca natura le-a stabilit constient? OMUL si NATURA sunt CREATIILE lui Dumnezeu, dar OMUL are capacitatea de A SUPUNE NATURA folosindu-i „legitatile”!!!Frumusetea e ca NU CONTEST LEGILE INVOLUNTARE ALE NATURII care spre
  deosebire de OM NU ARE CONSTIINTA DE SINE!!! Totul in NATURA se produce AUTOMAT, intr-o INTERCONDITIONARE INCONTROLABILA de catre
  NATURA INSASI!!! Si ajungem astfel la INTAMPLATORUL care defineste INCONTROLABILUL…Cu alte cuvinte, „legile” se aplica cu mereu
  alte reactii de ansamblu, chiar daca la scara mica reactiile sunt identice…

 3. Odata, carbonul nu este factor de stres (trebuie sa ai capul tare sa ..inghiti” galusca asta) apoi cei de la dutchsinse sau cei de la suspicious observers fac predictii precise despre cutremure de peste 10 ani. Ar fi cazul sa va treziti din somnul vostru, in jur lumea se schimba, transforma, evolueaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.