„Natura”. Primul restaurant vegetarian din capitală

Pe 23 noiembrie 1908, a fost inaugurat primul restaurant vegetarian din București, într-un elegant imobil situat lângă Biserica Albă (pe str. Al. Lahovary nr.4, astăzi, Str. George Enescu), local înființat de Asociația Vegetarienilor din România. La banchetul de deschidere, au participat membri ai asociației (dr. C. Parhon-președinte, dr. Al. Kaminscki-vicepreședinte, dr. N. Frangulea-vicepreședinte, dr. V. Bușilă-casier, A. Popescu-membru și avocat I.N. Țimiraș-secretar general), oficialități (dr. I. Cantacuzino-directorul general al serviciului sanitar), reprezentanți ai presei (ex. G. Ranetti) și alte personalități (ex. dr. Șt. Irimescu, dr. Fr. I. Rainer, dr. L. Anastasievici).

În deschiderea evenimentului, Dr. C. Parhon a ținut o scurtă cuvântare în care a argumentat superioritatea regimului alimentar vegetarian asupra celui omnivor și a exemplificat avântul pe mișcarea vegetariană a luat-o în alte țări. De asemenea, a dorit să sublinieze că restaurantul a fost inaugurat pentru „a contribui la răspândirea vegetarianismului prin posibilitatea ce li se dă celor neîncrezători de a se convinge de superioritatea acestui regim”. Cei prezenți au primit un exemplar din numărul 4 al revistei asociației, Reforma Alimentară. (August/septembrie 1908-ianuarie 1913 (lunar). Din comitetul de redacție au făcut parte: V. Bușilă, V. Babeș, J. Borschneck, B. Ionescu, N. Frangulea, E. Kaminscki, Al. Kaminscki, C. Negoescu, A. Popescu, C. Parhon, G. Robin, I. N. Țimiraș, M. Zenide.)

Presa a salutat în unanimitate deschiderea localului și a detaliat meniul banchetului: Supă de zarzavat/ Unt, ridichi de lună, măsline/ Salsifis à la Polonaise/ Mazăre cu pateuri de ciuperci/ Salată amestecată/ Friptură de conopidă/ Mei cu lapte/ Compot din diferite fructe/ Cremă de vanilie/ Plăcintă cu mere/ Brânzeturi diferite/ Struguri, mere, pere, mandarine, migdale, nuci,alune/ Cafea „Natura” din cereale/ Pâine integrală/ Must de Drăgășani.

Publicația umoristică „Furnica”, prin reprezentantul său G. Ranetti, nu putea rata ocazia ironizării elitei societăţii bucureștene. În articolul dedicat inaugurării, Jorj Delamizil (G.Ranetti) îi mulțumește doctorului „Tarhon” pentru invitație, rugându-l să „nu ia prea în tragic glumele blasfemătoare ale unui incorigibil partizan al regimului alimentar eclectic, ovo-lacto-vegetalo-carnivor”.

Ținta lui Ranetti nu este restaurantul, căci acesta declară bucătăria excelentă și promite să devină un client fidel. „Fanaticii vegetarieni” doar îi deschid apetitul pentru polemică. Respinge premisa conform căreia regimul vegetarian „grăbește dezvoltarea în om a calităților superioare care-l face să iubească, să ajute pe semeni și să devie un agent de armonie universală”. În schimb, e de părere că „regimul vegetarian se poate recomanda numai din când în când ca o variațiune igienică și chiar plăcută și, în așa fel practicat, noi românii avem deja de mult regimul vegetarian sub forma posturilor prescrise de biserica ortodoxă”. Adevărata țintă a satirei este directorul serviciului sanitar. Observând că dr. I. Cantacuzino nu a respectat codul vestimentar al serii (redingotă), prezentându-se „într-un foarte democratic sacou cenușiu și cadrilat”, continuă: „Dar, nu vreau să șicanez pe d. Dr. Cantacuzino pe o meschină chestie de etică ci pe o chestie mai mare. Anume: Știe oare d-sa, ca înfocat poporanist ce e, că regimul vegetarian se practică de mult de către imensa majoritate a poporului român? Știe d-sa că peste cinci milioane de țărani au o hrană exclusiv vegetariană, nutrindu-se numai cu ierburi și cu rădăcini ca pustnicii din legendele creștine? Și, în loc să încurajeze și să prezideze o societate pentru propagarea regimului vegetarian la orașe, nu crede d-sa că ar fi mai nimerit, ca director al serviciului sanitar, să caute a introduce și nițel regim carnivor la sate? O fleiculiță cu must sau un șnițel, măcar din când în când, la zile mari, nu crede d-sa că ar întări ceva mai mult forțele fizice surmenate ale muncitorului plugar decât mămăliga cu ceapă, castraveți cruzi și alte delicioase consumațiuni vegetariene cu cari el se nutrește azi?” Contextualizând, atacul lui Ranetti avea loc la un an după Răscoala Țărănească, fapt ce întărea critica și intenția moralizatoare a publicistului.

La câteva luni după inaugurare, un ziarist de la „Dimineața” observa că, de când s-a deschis restaurantul, saloanele lui „nu se mai golesc, ca o dovadă a mâncărurile delicioase care se servesc”. În 1911, restaurantul se mută lângă Ateneu, pe str. Corabia nr.3 (astăzi, str. Georges Clemenceau). Anul următor, la propunerea dr. N. Frangulea, localul va găzdui săptămânal (sâmbăta, începând cu orele 21) șezătorile literar-artistice ale Asociației Vegetarienilor din România. În 1912 asociația avea peste 500 de membri în toată țara, printre care și doctorii N. Minovici și Gh. Marinescu. Întrunirile, organizate cu pricepere de avocatul I.N.Țimiraș, erau adresate atât membrilor cât și tuturor celor interesați de stilul de viață propus de asociație și se desfășurau conform unui program variat: prelegeri (ex. Despre vegetarianismul considerat din punct de vedere moral- dr. N. Frangulea/ Scurt istoric asupra vegetarianismului- I.N.Țimiraș, Viciul mâncării- E. Kaminscki), lecturi din operele unor poeți și scriitori români (ex. Mihai Eminescu, George Coșbuc, Radu Rosetti, Nigrim, Dumitru Nanu, Caton Theodorian, Alexandru Cazaban), „anecdote, declamațiuni și producțiuni artistice” prezentate de elevii liceelor din capitală. Serile se încheiau cu dans. Deoarece saloanele restaurantului devin neîncăpătoare, șezătoarea se mută „în sala mare de licitațiuni a Muntelui de Pietate”.

Pe 10 iulie 1914 se inaugurează noul restaurant „Natura”, de pe aceeași stradă (nr.6), dispunând de o frumoasă grădină de vară, ocazie cu care membrii asociației organizează un banchet. De această dată ziarele nu mai detaliază meniul dar menționează că acesta „ar fi putut servi ca mijloc de convertire chiar și pentru cei mai redutabili adversari ai vegetarianismului”.

Ultimele ecouri din presă privitoare la local, înainte de intrarea României în război, dezbat o întâmplare nefericită, anume concedierea unor chelneri. „Adevărul” din 23 mai 1915 anunță „Greva de la restaurantul vegetarian” declanșată de personalul nemulțumiț de felul în care era tratat de patronul Țimiraș, care nu plătea leafa integral și percepea sume pentru șervetele uzate. Replica avocatului nu întârzie să apară: „În Adevărul de aseară, citesc că lucrătorii chelneri de la restaurantul vegetarian, nemulțumiți de modul cum erau tratați, s-au pus pe grevă. Faptul nefiind exact, pentru restabilirea adevărului și pentru edificarea publicului indus în eroare vă rog să aveți extrema amabilitate și să comunicați că, nu lucrătorii s-au pus în grevă, ci au fost licențiați din serviciu, unul Ioan Răcaru pentru pungășii, iar altul Vasile Iordan pentru neglijență în serviciu”.
Ca multe alte restaurante și localuri ale vremii, „Natura” și-a încheiat scurta istorie în timpul Primului Război Mondial însă Asociația Vegetarienilor din România și-a continuat activitatea în perioada interbelică, atrăgând noi membri.

Articol scris de Alexandra Rusu, Casa Filipescu-Cesianu/ secția Antropologie Urbană/ MMB
Bibliografie:
Adevărul, 17 Martie 1908/7 iunie 1911/ 30 ianuarie 1912/ 26 februarie 1912/12 octombrie 1913/ 23 mai 1915.
Dimineața, 31 decembrie 1908/ 4 iunie 1909/23 februarie 1910/23 decembrie 1910/22 decembrie 1911/31 ianuarie 1912/4 martie 1912/ 18 martie 1912/24 aprilie 1913/ 22 mai 1913/ 25 mai 1915.
Furnica, 4 decembrie 1908/4 iunie 1909/2 iulie 1909/18 martie 1910/ 29 martie 1912.
Gazeta Transilvaniei, 1908, Nr. 269.
Noua Revistă Română: Pentru politică, literatură, știință și artă, 13, nr.01, 4 noiembrie 1912.
Publicațiile periodice românești: (ziare, gazete, reviste). Volumul 2: Catalog alfabetic 1907-1918: Supliment 1790-1906.
Tribuna, 10 decembrie 1908.
Viitorul, 24 noiembrie 1908/ 25 noiembrie 1908.
Universul, 25 noiembrie 1908/ 12 februarie 1912/13 februarie 1912/20 februarie 1912/4 martie 1912/ 21 noiembrie 1913/ 13 iulie 1914.

Dimineața, 23 februarie 1910/
Dimineața, 22 mai 1913

 

Viitorul, 17 noiembrie 1913

 

Universul, 21 noiembrie 1913

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

 1. Dacă n-ați găsit ceva materiale despre sufleu de gândaci cu viermi panè, e bun și articolul ăsta.

 2. Iata ca aparu un Articol care demonstreaza Cel Puitn Doua Lucruri:

  A. Narozia cu VEGETRIANSMuu’ este veche, la 1906 aparu in Bucuresti un Restaurant de Mancari VEGETARIENE …
  Girat de Nume Grele de SAVANTI Autentici in Medicina …
  Parhon, Marinescu …
  Farmecuu’ PARSIV al Prostiei, NU ocoleste pre Nimeni … 🙂

  B. G. Ranetti care se dovedi mai Destept decat TOTI, desi Evreu … 🙂
  Mi-a anticipat cu 30 de Ani inainte de a ma naste IO, CONTESTATARUL, Ideile ADEVARATE (precum TOATE, To’arashi Parerile si Ideile mele …😊) despre HRANA, Nutritie si CatDePROST era SILIT sa se hraneasca Taranuu’ ROMAN, Baza (TALPA Tarii!). Itr-o Tara AGRICOLA care putea SI Atunci, far’ de Masini AGRICOLE multe si mari, sa hraneasca CelPutzin 30 000 000 de Oameni SUBT Conducerea Inteleapta si Geniala a BOIERIMII Romane de DinTotDeaUna …
  PUTEA, dar NU a fost LASATA de Reaua Alcatuire a SISTEMULUI Economic, TAMPIT Social RAU Uman si DISTRUGATOR de TOT CE tine de Romania, adica PARADIGMA Romania …
  Au trecut 118 ,UnaSutaOptSpreZece de Ani dd TUNCI,
  PLUS o Rascoala de FOAME Provocata de Speculanti Romani, Greci, Evrei, Bulgari sau/si Corcituri Etnice denominati ca ARENDASI,
  MAI Rai
  la Inimile lor FuNegre SI la Matzele lor Fripte de LACOMIE Criminala, permisa de catre STATuu’ Roman, TAMPIT si CONDUS TAMPIT de BOIERI Tembeli Politici pe Termen Scurt, da’ SI Lung,
  ca Dovada ca NU a ramas UNuu’ de Samantza,
  decat Creditorii lui Mihai Voda Viteazul.
  CONTINUARE

 3. Iata ca aparu un Articol care demonstreaza Cel Puitn Doua Lucruri:

  A. Narozia cu VEGETRIANSMuu’ este veche, la 1906 aparu in Bucuresti un Restaurant de Mancari VEGETARIENE …
  Girat de Nume Grele de SAVANTI Autentici in Medicina …
  Parhon, Marinescu …
  Farmecuu’ PARSIV al Prostiei, NU ocoleste pre Nimeni … 🙂

  B. G. Ranetti care se dovedi mai Destept decat TOTI, desi Evreu … 🙂
  Mi-a anticipat cu 30 de Ani inainte de a ma naste IO, CONTESTATARUL, Ideile ADEVARATE (precum TOATE, To’arashi Parerile si Ideile mele …😊) despre HRANA, Nutritie si CatDePROST era SILIT sa se hraneasca Taranuu’ ROMAN, Baza (TALPA Tarii!). Itr-o Tara AGRICOLA care putea SI Atunci, far’ de Masini AGRICOLE multe si mari, sa hraneasca CelPutzin 30 000 000 de Oameni SUBT Conducerea Inteleapta si Geniala a BOIERIMII Romane de DinTotDeaUna …
  PUTEA, dar NU a fost LASATA de Reaua Alcatuire a SISTEMULUI Economic, TAMPIT Social RAU Uman si DISTRUGATOR de TOT CE tine de Romania, adica PARADIGMA Romania …
  Au trecut 118 ,UnaSutaOptSpreZece de Ani dd TUNCI,
  PLUS o Rascoala de FOAME Provocata de Speculanti Romani, Greci, Evrei, Bulgari sau/si Corcituri Etnice denominati ca ARENDASI,
  MAI Rai
  la Inimile lor FuNegre SI la Matzele lor Fripte de LACOMIE Criminala, permisa de catre STATuu’ Roman, TAMPIT si CONDUS TAMPIT de BOIERI Tembeli Politici pe Termen Scurt, da’ SI Lung,
  ca Dovada ca NU a ramas UNuu’ de Samantza,
  decat Creditorii lui Mihai Voda Viteazul.

 4. CONTINUARE
  Acel Voievod si Domn UNIC a ucis 2000 de Lipitori Otravite de Sange ROMANESC …
  BOIERII din Romania – ca NU pot a le zice ROMANI- au UCIS 11000 de Tarani ROMANI , InFOMETATI de Boierii LOR. …
  Taranii ROMANI erau doar cam 6 000 000 in 1906 (Vechiul REGAT)…
  Hotie si Prostie si Vanzare de Tara ATUNCI.
  Hotie si Prostie si Vanzare de Tara si ACUM.
  Vrand nevarand Pensionarimea de MASA se hraneste VEGETARIAN, de Nevoie …
  Dar si Vegetalele Alea costa MULT, prin Specula INITIATA si INCURAJATA de STAT :
  „Da-i in Troullele NOASTRE de Pensionari Amarati !
  Vor MURI mai repede.
  NU vor mai lua Pensie.”
  Le vom furLUA Casele Amarate si le vom LASA in Labbele Cockallars, Bombardiers,Interlops care au Sarcina sa NE scape de Danshii cat mai repede, in Sistem CasaAzilTratamente de UCIS Lent si DECES si Mostenire a CASELOR .

 5. Hai sa fim sinceri, ce e carnea? Cadavru. Toata orgia asta cu omorit de animale, cutite, guitaturi,mugete, sange,cu oameni abrutizati cu ochii injectati de alcool. E normal asa ceva ? Ne mai miram de sintem bolnavi fizic si psihic .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.