Natură umană are oroare de vid

Printr-o decizie foarte recentă a Consiliului de Stat al Franței (echivalentul secției de contencios administrativ al ÎCCJ), un decret care restrânge întrunirile religioase la un maxim de 30 de persoane a fost desființat, întrucât încalcă libertatea de cult. În plus, o astfel de măsură este considerată disproporționată în raport de pericolul pe care intenționează să îl înlăture și discriminatorie în raport de comercianți (marilor magazine li se permite funcționarea indiferent de numărul de cumpăratori, singura limitare suprafața alocată comerțului). Instanța franceză a reținut că libertatea de cult este mult mai importantă decît alte libertăți (cum ar fi, de exemplu, libertatea de a merge la cinema) și, de aceea, trebuie să i se acorde o importanță aparte. Guvernul francez a fost obligat să se conformeze în maxim 3 zile.
Interesant este că acțiunea a fost formulată de Conferința Episcopilor francezi și de Arhiepiscopul Parisului. Iar speța e dintr-o țară care de declară laică și multiculturală. Mă îndoiesc că întăi-stătătorii BOR ar avea un asemenea curaj judiciar. Dimpotrivă, comunitatea celor care ar trebui să ofere oamenilor acestor meleaguri un refugiu ultim pe timp de restriște este dominată de conformiști și nou-normali ai propriei organizații.
Comunismul a fost un regim politic secularizant, dar nu a reușit niciodată să alunge credința din oameni.
În schimb, new-normalismul va reuși.Cauza suntem noi, căci ne-am schimbat.Când sărbătorile de Paști sau de Crăciun sunt neutralizate, majoritatea trăitorilor pe aceste meleaguri aplaudă. Când pelerinajele sunt interzise sau combătute cu amenzi și colectarea enoriașilor cu duba, aceeași majoritate se bucură. Cînd polițiști plini de zel și milițieni în civil pătrund în biserici și îi scot cu forța de acolo pe enoriași sau pe simpli participanți la nunți, botezuri și înmormântări (adică, opresc brutal ritualurile esențiale de trecere, care jalonează viața oricui), aceeași majoritate cere mai multă fermitate, violență chiar, în aplicarea legii, cu toate impreciziile, improvizațiile și prostia strecurate acolo de „iexperți”. Când spiritul Sărbătorilor este suspendat/amânat până la noi ordine, aceeși majoritate este îngrijorată că încă se mai dau la tv sau pe canalale de live-streaming filme de Crăciun în care actorii nu poartă “acoperitoare faciale” și se înfurie că unii, negaționiști-conspiraționiști-dez-informatori de felul lor, încă mai cred în efectul vindecător, taumaturgic, al luminilor și mulțimilor de acasă, de colindat, și, mai ales, al așteptării revederii cu familia.

În clipele grele, de suferință, când oamenii la care ții și de care depinzi vor fi avut nevoie de rugăciunile tale, cui te vei ruga? Acelui Dumnezeu pe care l-ai izgonit când ai aplaudat cu frenezie planul satanic și bolșevic denumit Marea Resetare* („demolează și construiește la loc, mai bine”)? Unde o să te mai rogi? În bisericile pe care le vrei închise pentru a te feri de răceală? Cine o să te ajute pentru a traversa iadul disperării, al suferinței, al spaimei de singurătate? Noii comisari sovietici care își predică evlavia față de știința oficială, canonică, și disprețul pentru popii „sulfuroși” și negaționiștii „cocliți”?
Crezi despre tine că ești rațional, tare, liber față de constrângerile dogmatice ale unor rituri plicticoase, milenare, care nu mai interesează pe nimeni, exceptâdu-i pe medievalii ”pupători de moaște”. Ești convins că nu ai nevoie să îți pui speranța în ceva transendental și nici ca alții să se roage pentru tine în clipele în care tu sau cei apropiați ție v-ați afla la ATI. Știi sigur că nu ai nevoie de vreun duhovnic desprins din evul mediu, care să îți redea un pic de confort sufletesc atunci când ai ajuns pe culmile disperării, pentru că ești ținut în casă, deși ar trebui să fii cu prietenii, cu cei de vârsta ta, pentru că există riscul să devii șomer sau să dai faliment, pentru că există riscul să faci foamea … Pentru toate astea există spitale, doctori, pastile, pokemoni, terapeuți și guru, ce nevoie ai de biserici și de popi?
Dar am o veste pentru tine: psihologul, psihiatrul, gurul sau coach-ul din corporație au competențe limitate (și te mai și trombonesc). Medicii nu pot face treaba lui Dumnezeu  – nu ai auzit niciun urgentist sau chirurg sau oncolog sau neonatolog spunând „noi ne-am făcut toată treaba care depinde de noi, de aici încolo începe treaba lui Dumnezeu”? Unde mai pui că mulți doctori au devenit niște tehnicieni care aplică stereotipic niște protocoale medicale scrise de ”iexperți” (de felul celor pe care se bazează herr Johannis atunci când vine și ne spune că pandemia se rezolvă cu spălatul ritualic pe mâini, cu purtatul „acoperitoarei faciale” și cu distanțarea socială) sau promotori ai munților de medicamente comercializate pentru a te ține captiv cinicilor fabricanți de paleative ale nenorocirii tale…
Nu ești conștient de asta (sau refuzi să crezi, atunci când te uiți în oglindă și vezi un om rațional, cultivat, plin de cunoștințe care neagă credința, care de fapt doar intră într-o patetică întrecere cu ea), dar crezi într-un Dumnezeu al lacunelor, care face treaba medicului sau a gurului, când aceștia dau greș sau când sunt incapabili, înșelători sau din cale afară de lucrativi. Ba chiar crezi într-un Dumnezeu al fotbaliștilor, pentru că speri ca tu și echipa/grupul tău să câștigi, în dauna (sau chiar spre nefericirea) altora**.  Chiar dacă zeul la modă acum se numește covid, crezi stereotipic în tot felul de zeități aferente fricii, și te supui. Ce să vezi – și masonii au pus pe bani un ochi atoatevăzătator, ca să fii conștient că în orice moment al vieții tale există cineva/ceva care te monitorizează și te poate sancționa dacă ai fost naughty (cu o nuia în cizmulițe sau, după caz, cu un rating social downgradat …).
Și știi ceva? Chiar funcționează! Când te rogi, când cineva se roagă pentru tine, treaba pe care medicul nu o poate face, revine lui Dumnezeu.
Natura umană are oroare de vid – așa că ai grijă ce pui în loc, după ce ai evacuat din tine credința!

*pentru că îți dorești „o țară ca afară”, cu siguranță o să recunoști mai ușor conceptul prin denumirea sa în engleză : The Great Reset (build back better)
**pentru corporatriști – bucuria, satisfacția pentru răul altora, plăcerea de a cauza nenorociri și nefecire semenilor, se numețe schadenfreude; trust me, nu e specifică naziștilor – just gogle it …

https://www.lefigaro.fr/actualite-france/messe-le-conseil-d-etat-casse-la-jauge-des-trente-fideles-20201129

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Gheorghe Piperea 416 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Pentru conformitate, nu suntem Franța, vorbim despre ‘unica’ Românie, unde medicii altor specialități nu au reacționat în niciun fel la îngradirea accesului pacienților cronici care țineau de specialiatea lor, deși, au depus un jurămâmt, fâtarnic în opinia mea !

 2. Sa spunem ca ai freptate in mica parte(puterea divina). Eu am alta opinie: puterea divina este in tine, in zona creativitatii=cavitatea toracica, doar ca tu trebuie sa gasesti formula personalizata sa te vitalizezi su revitalizezi insufletindu-te, sa renasti din propria-ti cenusa! Toate astra le-am analizat cu peste 15-20 ani in urma cu preoti necunoscuti dar separat si uimirea a fost: gandire sanatoasa, obiectiva dar vie si totodata rece la subiect. Incercati si voi sa va recapatati increderea de sine, vitalizati-va tragand aer in piept si ordonandu-va dorinta arzatoare pana se zburleste pielea de pe voi! Sa vedeti ce putere si ce dorinta de a razbate, de a lupta, de a combate dar constructiv veti prinde!

 3. Exact acest cuvant este esential in democratia si drepturile omului europene: PROPORTIONAL.
  Testarea obligatorie in stilul Slovaciei incalca aceleasi drepturi ale omului precum si interzicerea nediscriminata a pietelor sau slujbelor.

 4. Sa nu ne entuziasmam. Cu sau fara dreptul de a merge la biserica, crestinismul este pe cale de disparitie in Franta, Anglia, Germania sau Olanda. In vestul dezvoltat de la care iau lumina hipsterii nostri corporatisti, multe biserici sunt transformate in cluburi, teatre sau muzee, iar cele ramase ca lacase de cult ar fi multumite sa „vada” in decursul unei zile chiar si cele 30 de persoane prevazute de vechea lege. Decizia va avea efect mai degraba in cazul musulmanilor (multi si fanatici), singurii care isi pastreaza religia si merg zilnic la moschee, chemati de megafoanele muezinilor.

 5. Păi bre,.Doar asta e necazul, dilema ta ?? Păi nu te duce capu de cum să rezolvi situația ?? Păi fă o gaură-n pământ, zi că-i peștera lu Andrei ,..și roagă-te acolo toată ziua,.. așa ca islamu tot fundamentalist și bigot du-ți și un covoraș, e mai comod..așa cum ai făcut 500 de ani sub islam bre,. Se pare că ai memoria scurtă.

 6. In consider in continuare pe dl. Piperea ca un Sfantul Gheorghe al Neamului Romanesc pentru ca este un intelectual integru si printre singurii care se lupta si incearca sa rapuna balaurul coruptiei, care este prezent in toate sferele vietii economice si sociale.
  In mod cu totul intamplator, desi experienta de viata mi-a demonstrat ca, coincidentele nu sunt niciodata intamplatoare, acum 40 de ani am fost supus unei inteventii chirugicale pentru care sansele de supravieture erau de 20%, conform medicilor. In aceste circumstante medicii care m-au operat mi-au spus chiar asa “noi ne-am făcut toată treaba care depinde de noi, de aici încolo începe treaba lui Dumnezeu”. Faptul ca acum pot sa postez acest comentariu denota faptul ca Dumnezeu este mai presus de toate.
  In ce priveste decizia Consiliului de Stat al Franței ma intreb daca nu ar fi normal sa fie impusa printr-o directiva la nivelul Uniunii Europene, unde de bine de rau suntem si noi membri, caci monstrii securitatii care conduc natiunea spre dezastru nu sunt nici pe departe in slujba lui Dumezeu si a poporului bine credincios.

 7. @parere… & Marele Urs ( ete , partz ! : Vai de tuhasurile alea care va tin loc de capete ! Sunteti asa de siguri ca in vietile voastre pline de trufie prosteasca nu veti ajunge niciodata intr-o nenorocire si oricat veti scobi in ,, zona creativitatii=cavitatea toracica ” ( parere … ) , sa te crucesti , nu altceva , sau sa scobesti o ,, gaura-n pamant zicand ca-i pestera Sf. Andrei ” ( Marele Urs ) cautand disperati ajutor , nu veti nimic ? NIMIC ! Va urez ca Dumnezeu sa va dea cat mai curand ocazia sa va verificati teoriile ! Spor la scobit si sapat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.