Ne-a cotropit și ce-i mai rău urmează

Varianta SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate din judeţele ţării şi există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, a indicat, marţi, Institutul Naţional de Sănătate Publică, în analiza epidemiologică a primelor 136 de cazuri de COVID-19 din România confirmate cu noi variante ale virusului.

„Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante şi, conform ultimelor evidenţe sosite din Marea Britanie, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, a precizat INSP.

Situația cazurilor marți, 23 februarie

Ministerul Sănătății a fost informat marți, de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), că, în România, au fost confirmate, până în prezent, 164 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK, linia genetică B.1.1.7.

Cele mai multe cazuri sunt în București (92 de cazuri), urmate de județul Timiș (11 cazuri), județul Cluj (9 cazuri), județul Ilfov (6 cazuri), județul Suceava (8 cazuri), județul Botoșani (5 cazuri), județul Vâlcea (4 cazuri), județul Galați (4 cazuri), județul Caraș-Severin (2 cazuri), județul Argeș (2 cazuri), județul Gorj (2 cazuri), județul Covasna (9 cazuri) și din județele Giurgiu, Constanța, Mureș, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor și Dolj (câte 1 caz).

Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvențieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Directorul CNSCBT din INSP, doctorul Adriana Pistol, consideră că interesul pentru depistarea tulpinii britanice a scăzut, pentru că s-a constatat că aceasta „e cam peste tot”, dar a crescut cel pentru depistarea tulpinilor sud-africană și braziliană.

„Dacă mă întrebați pe mine, din punct de vedere epidemiologic, eu nu mai am niciun dubiu și aș putea să spun că nici foarte mare interes să mai văd tulpini britanice, pentru că m-am lămurit că ele există cam peste tot. Nu am nevoie de mai multe dovezi, este clar că este intrată în circulație. În schimb, interesul devine din ce în ce mai mare pentru tulpinile celelelalte, sud-africană, braziliană. Or, aici este ceva mai ușor să obținem niște informații, nu chiar toată luemea se duce în Africa de Sud sau în Brazilia. (…) Obiectivul, dincolo de depistarea tulpinii britanice, care aș putea să spun că este deja realizat, de acum încolo trebuie să ne orientăm și către celelalte tulpini”, a spus doctorul Adriana Pistol.

Ea a precizat că INSP recomandă secvențierea, în funcție de anumite criterii.

„Noi avem un set de criterii epidemiologice, care în mod evident înseamnă călătorii în zonă, legătură cu o persoană care a călătorit în zonă, dar nu numai acestea, ne referim inclusiv la persoane care au, de exemplu, chiar și după vaccinare, ne gândim să secvențiem aceste tupini care vor fi identificate pentru că ne dorim cu toții să și demonstrăm că există sau nu există eficacitatea vaccinului și asupra tulpinilor cu mutații. Această recomandare noi am adresat-o și către Ministerul Sănătății, au avut loc niște discuții, la care și eu am participat, vor fi trecute în metodologia noastră de supraveghere aceste criterii”, a mai spus Adriana Pistol.

Conform acesteia, la nivelul Ministerului Sănătății a fost creată o comisie de specialiști de laborator, care se va ocupa de implementarea acestor recomandări.

„Asta e ceea ce preconizăm ca și tactică și strategie. Mai clar spus, în momentul în care am un pacient în fața mea și mă pregătesc să îi iau o probă și este simptomatic ar trebui să existe un set minim de întrebări care să mă facă să trimit acea probă către un laborator care are această capacitate să facă și secvențiere în situația în care constată la primul test PCR pe care îl face că există o suspiciune de tulpină posibil mutantă”, a mai spus directorul CNSCBT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Asta s-o crezi tu, române,. Poți fi sigur că o ai deja in toată țara. și o incasezi și din aer,. deci fiecare ar face foarte bine, ca zilnic de mai multe ori s-și clătească nasul și să facă gargară cu apă sărată,. E simlpu și salvează vieți,.

  2. Constatăm că există o satisfactie deosebita in mintea acestor diavolii, de a răspândi panica in randul oamenilor. Si nu numai satisfacție, ci și bucurie si împlinire profesională. Doamne, fereste-ne de fetele diavolului. Prea sunt prezente peste tot, în sferele puterii si nu numai.

  3. Stiți ca secvențierea, după ce ceea ce au pus în eprubetă e făcut țăndări, mecanic și chimic, o face calculatorul după un algoritm?
    Credeți și nu cercetați. (Nu a spus-o biserica)

  4. Bre,nu va uitati in gura Maretului Urs,asta are mustetile in furculita pentru a prinde mai usor Radio Budapista si pana de fazan la palarie in loc de mobil..Pentru a nu lua convigetul trebuie baute chisleac,chefir,laptic batut..nu ce spune inapoiatul ista care nici Viena n-a vazuto decat la televizor,adia pudratul nasului cu sare si gargara cu apa cu sare.Inapoat,bre..Inapoiat rau tare,nu juaca.Apai pe nea Istvan baci asta il cred in stare sa-si bage si-o barabula in dos pe ,,tratament covid,,daca tot s=a apucat sa-si sareze nasetele ala prafuit de unguras.Ghinion,bre.

  5. Sunt niste cifre total aiurea. Auzi la ei … 7, 8, 9. Cata precizie? Au testat tot judetul? Orice fraier stie ca numarul este mult mai mare.

  6. si tulpina dorohoi? sau munchen sau chisinau. Nu trebuie secventiat ptr UK neaparat ci pentru ce poate aparea. Unii oameni sunt in afara subiectului dar vb.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.