Ne-am îndatorat cu 6,7 miliarde de euro în doar două luni

În perioada ianuarie – februarie 2024, datoria externă totală a crescut cu 6,766 miliarde de euro, până la 176,849 miliarde de euro.

Datoria externă pe termen lung a însumat 128,439 miliarde de euro la 29 februarie 2024 (72,6 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 5,5 la sută față de 31 decembrie 2023. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 29 februarie 2024 nivelul de 48,410 miliarde de euro (27,4 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 0,2 la sută față de 31 decembrie 2023.

Informațiile BNR privind creșterea datoriei externe totale a României în primele două luni ale anului 2024 ridică semne de îngrijorare cu privire la impactul potențial asupra economiei țării.

Creșterea semnificativă a datoriei externe pe termen lung (cu 5,5% față de sfârșitul anului 2023) indică o dependență sporită a României de finanțare externă. Această tendință poate duce la vulnerabilități economice crescute, mai ales în contextul unui mediu global incert, cu creșterea dobânzilor și potențiale riscuri de recesiune.

Deși creșterea datoriei externe pe termen scurt a fost mai modestă (0,2%), este important de urmărit evoluția acesteia pe termen lung, deoarece poate pune presiune suplimentară pe rezervele valutare ale țării.

Efectele potențiale ale creșterii datoriei externe pot include:

– Creșterea costurilor de finanțare: Pe măsură ce datoria externă crește, costurile de deservire a acesteia (dobânzi) cresc și ele. Acest lucru poate pune presiune pe bugetul de stat și poate limita resursele disponibile pentru alte investiții.

– Vulnerabilitate la șocuri externe: O creștere a datoriei externe face ca economia să fie mai vulnerabilă la șocuri externe, cum ar fi o creștere bruscă a dobânzilor globale sau o depreciere a leului.

– Diminuarea suveranității economice: O dependență excesivă de finanțare externă poate reduce gradul de libertate al guvernului de a-și implementa politicile economice.

Pentru a atenua riscurile asociate cu creșterea datoriei externe, este important ca România să implementeze politici economice prudente care să stimuleze creșterea economică durabilă și să reducă dependența de finanțare externă.

Pe lângă monitorizarea atentă a evoluției datoriei externe, este necesară o diversificare a surselor de finanțare și o consolidare a cadrului fiscal pentru a asigura sustenabilitatea fiscală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

28 de Comentarii

 1. Votați Partidul Comasat Român !
  PeCeRe = PeZeDe + PeNaLe = ❤
  ■[RumburKK- PeZeDea TL & TM -RumburKK]■

 2. România este Tigrul Europei și în curând va depășit Germania !!! Depopulată dezindustrializata deprofesionalizată majoritar analfabeta si paupera cu o datorie externă care tinde spre 200 miliarde € să spui ca depășim Germania trebuie să fi dus rău. Așa din pix poți păcăli o coală de hârtie dar nu poți păcăli realitatea. Ce producție de oțel mai avem ca pe vremea României Socialiste eram peste Germania de Vest la acest capitol. Ceaușescu a lăsat România fără datorie externă și pe plus 2,7 miliarde $ pe care i-a păpat vaca după Involuția din 1989. După câți bani au cheltuit Arivistii din fruntea României în ultimi 35 de ani chiar ca am fi fost membrii G20.

 3. Plătesc românii la taxe și impozite până pocnesc,dacă au atitudine de legume.Imnul se cântă zilnic,dar în continuare dorm pe ei !

 4. Deocamdata atit,dar pina isi va reveni ucraina mai avem cale lunga.

 5. ,,Ne-au”.. noi ne ferim ca dracu de datorii dar mama lui sta in spatele Bancii Centrale si a conglomeratului fiat money

 6. indatorare cu hartie de sters pentru ea vin van guard kaba aka blec roc & co sa isi primeasca plata in bunuri tangibile si valorificabile bravo pensiilor speciale salariilor nesimtite si criminalilor economici multi si diversi bine protejati democraticamente

 7. Floare la ureche..
  Mâne mobila de Sibiu își găsește vreun loc călduț pe la Briuseli si problemele dispar.. La el..

 8. Următorul pas va fi să ne bage în război. Aşa s-au rezolvat mereu crizele în istorie. Acesta este avantajul de a fi „partener strategic” membru clubului select UE, membru a „celei mai puternice alianțe militare din toate timpurile” denumită NATO şi beneficiari ai unei securități extraordinare, după cum cred Radu Tudor, Mircea Geoană zis şi „Prostănacul” şi alții la fel de inteligenți ca ei.

 9. De la un covrigar , asupra căruia planează multe suspiciuni,inclusiv faptul ,că nu ar avea diploma de bacalaureat ce sa așteptăm

 10. Iau la întâmplare cifrele FMI cu privire la PIB RO în 2023: €350 mld
  și pe cele cu privire la creșterea datoriei RO în același an: €25 mld (sau 7% PIB).

  Dacă eliminăm împrumuturile din creșterea economică pe 2023 (2,1%), rezultă că economia RO a „crescut” cu minus 5% (dacă adăugăm inflația, iese și mai rău).

 11. BMW.. Bancă, Magazin Wc-EU….
  Iată mecanismul economiei care „duduie”..

 12. Banii se duc la mini$tere și la primăriile clientelare de Partid, iar de acolo sunt sifonați în diverse moduri, și pe diverse direcții. BANII NOȘTRI!
  Uite ce au mai inventat falimentarii din fuțibol protejați de așa-zisa-Justiție, M.A.I.-u’ stalinist, FeReFeaua ilegală, presa obedientă, etc.:
  https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/dinamo-a-pus-in-vanzare-bilete-virtuale-cu-poli-iasi-738092.html
  A.N.A.F. nu se auto-sesizează la astfel de HOȚII și ILEGALITĂȚI pe baza împrumuturilor de miliarde de $$ ce le vom plăti noi, fraierii?

 13. Cosmine, chiar te durea neuronul dac-ai fi specificat ca-i vorba inclusiv de datoria privata, adica vreo 45-50 de miliarde de euro?! Datorie care n-are prea are legatura cu Romania si cu romanii. Ca sa intelegi, desi slabe sperante!, cand Kaufland Germania imprumuta Kauflandul din Romania, datoria externa creste, dar nu prea are treaba Romania cu ŕespectiva datorie.

 14. SI CAND TE GANDESTI,….
  CA OMUL,TARANUL,CIZMARUL,COMUNISTUL CU 4 CLASE,NE-A LASAT FARA DATORII,SI
  PENTRU ROMANII LUI NE -A MAI LASAT 7 MIL DE $.ERAM SINGURA TARA DIN LUME BOGATA.!!!
  EHE,EHE..BOII MOSULUI.IN 2024,CRIMINALII SI HOTII ISTORIE MONDIALE.romanii,franciujitii,inglijitii,
  turcaletii,gotii,nemtii-nazistii..si dupa 1950.alti criminali,mai ai dracului,aveau bomba atomica,pe care au dat-o,in
  1945 in japonia milenara.EI AU PORECLA SATANEI,DIAVOLULUI,DROGATII,FATALII,HOMOSEXI,O GASCA
  DE EMIGRANTI INGLIEJI,CU VECHIME DE NICI 300 ANI,ISI BAT JOC,FURA ,OMOARA,FAC RAZBOAIE,SE
  LABARESC CU ANIMALELE IADULUI.PORECLA LOR.UN SINGURA..SATANA-AZMERICA-DIAVOLUL. ASTA-I
  SFARSITUL LUMII.DIAVOLUL A VENIT,CU SIMBOLUL $$$,SI NEGRUL,PE TOATE HAINELE.TOATA LUMEA,
  POARTA NUMAI NEGRU-chiloti,camasi,ciorapi,izmene,haine,pantaloni.STRAZILE,TOATE TV-URILE,AU,NUMAI
  INVITATI IN NEGRU,REDACTORI IN NEGRU,FUNDALUL EMISIUNILOR,NEGRU.PANA SI COPIII,ELEVII,FE
  TELE..POARTA NEGRUL..DIAVOLULI.PS.CINE OMOARA SATANA,DIAVOL,BELZEBUT.ESTE PESTE TOT.
  PS.DOMNUL ZEU,AL VOSTRU NU FACE NIMIC,STA.SE UITA,ISI FRACA BARBA,FACE CRUCI,BISERICI,PARA
  STASE.MATANII,MILIOANE DE LUMARII..nimic nu se schimba,nimic,zero,neant,aburi.TOT SE FURA,SEUCIDE,
  4 RAZBOAIE 1n 2024.!!!!!
  .mama,mamico,tata,taticule vleau acasa,langa voi.SALVATI-MA,TE LOG MULT MAMI SI TATI…SI PE BUNI.

 15. Criza din 2008 ne-a surprins intr-o situatie mai buna si reducerea cheltuielilor a avut efect! Criza economica inevitabila care va veni, ne va gasi intr-o situatie mult mai prosta!Pomeni peste pomeni, conform principiului „sa se rupa ata la cei care vor urma la conducere!”

 16. “Atunci cand, datorita unor evenimente, devine necesar pentru un popor sa dizolve orice legaturi care-l uneau cu un altul si sa-si asume, intre puterile lumii, statutul separat si egal cu care legile naturii si cele ale lui Dumnezeu l-au inzestrat, respectul datorat parerilor intregii umanitati cere sa se renunte la orice motive care ar putea impiedica separarea… Cand vreo forma de guvernare devine vatamatoare, poporul are dreptul sa o distruga, sa instaureze un guvern nou, intemeindu-l pe asemenea principii si organizandu-i puterea in acea forma pe care el o va considera potrivita in scopul realizarii in modul cel mai adecvat a securitatii si fericirii sale…”
  Declaratia de independenta
  a Statelor Unite ale Americii
  In clipa de fata este valabil si pentru Romania. Fara UE, fara SUA si fara Ucraina.

 17. @geo „Criza din 2008 ne-a surprins intr-o situatie mai buna si reducerea cheltuielilor a avut efect! ”

  -s-au taiat spitalele si penziile,
  spuneau 2 distrusi in tramvai:
  „bine ca ne-a taiat penzia
  si a salvat Tara!”

  se poate taia si oxigenul
  nu doar carbonul….

 18. „LA MAI MAREEEE!!!” 6×6=36 miliarde imprumuturi pana la finalul anului? 11-12% din PIB-ul coafat?

 19. Cornel Nistorescu, zilele trecute: Rețineți doar că în primele trei luni ale acestui an, sub conducerea Covrigarului, Guvernul României a mai îndatorat țara cu 15 miliarde de euro.gats
  De la 6,7 miliarde, cît zice autorul, pînă la 15 miliarde, cît zice Cornel Nistorescu, mai sînt 8,3 miliarde de euro.
  PS Era un sait, datorie punct ro, ce și-a oprit graficul undeva la-nceputul lui 2020. Era, desigur, independent.

 20. Putina lume realizeaza ce catastrofa va veni, cu certitudine matematica.
  Socul va fi atat de puternic incat papusarii spera ca el sa aduca transformarile sociale necesare resetarii. Comunismul global nu are timp sa astepte.
  „Trebuie sa fim inginerii sufletului uman”- V.I.Lenin

 21. Da și ce-i asta??? Totul pentru Ucraina din care Zelenschi vrea sa faca un I mare! Suntem mândri cä ni se permite să asigurăm nepoților noștri un viitor si mai mizerabil decât al nostru finanțând Marele I ucraina! Slava Zelenschi! Slava Ucraina, marele I. Slava monstruoasei coaliții Ciolacu-Johannis-Ciucă!

 22. @Ghro
  8 miliarde 0 ianuarie -15 februartie,
  totalu e mai mare,
  64.
  (36 de la tine
  cu 64 de la voi
  =100%,
  interesant)

 23. nu ajungem in sapa de lemn, romanii nu se trezesc. Oare poporul asta ia xanax zilnic?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.