Rusia şi Ucraina rămân pe poziții ireconciliabile

Rusia şi Ucraina susţin că negocierile de la Berlin nu produs nicio schimbare în dinamica problemei. Discuţiile cu mediatorii vestici au stagnat, iar tensiunile se menţin la cote înalte în estul Ucrainei, acolo unde Rusia a concentrat un număr mare de trupe la graniţă.

Delegaţia rusă condusă de Dmitri Kozak a declarat într-o conferinţă de presă, după discuţiile de joi de la Berlin, că nu a fost posibilă reconcilierea dintre Rusia şi Ucraina din cauza punctelor de vedere diferite.

„Nu am reuşit să depăşim acest moment”, a declarat Dmitri Kozak.

Delegaţia Ucrainei condusă de Andriy Yermak a declarat că ambele părţi au convenit să continue discuţiile.

„Sper să ne reîntâlnim foarte curând şi să continuăm aceste negocieri. Toată lumea este hotărâtă să obţină un rezultat”, a declarat Andriy Yermak.

Conflictul din regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk, cunoscute împreună sub numele de Donbass, continuă în pofida încetării focului. Ucraina susţine că aproximativ 15.000 de oameni au fost ucişi din 2014.

Reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai celor două regiuni separatiste au semnat un acord în februarie 2015 la Minsk, care a fost susţinut şi validat de liderii Franţei şi Germaniei de la acea dată. Însă, observatorii de la OSCE înregistrează încălcări frecvente ale acordului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Ucraina că încearcă să rescrie acordul şi să aleagă doar elementele cele mai avantajoase pentru ea.

Ucraina susţine că se angajează să respecte acordul.

„Partea ucraineană este pusă pe un dialog constructiv. Toată lumea a confirmat astăzi că suntem pro acordului de la Minsk şi că acesta trebuie îndeplinit”, a declarat Yermak.

Kievul refuză să negocieze cu şefii regiunilor separatiste, dar preşedintele Volodimir Zelenski a propus discuţii directe cu preşedintele rus Vladimir Putin, pe care Kremlinul le-a respins până acum.

Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Putin e constient ca NATO nu-i accepta pretentiile absurde, iar asta il motiveaza sa revendice din Ucraina teritoriile cu care aceasta a fost blagoslovita in timpul Uniunii Sovietice, exact cum a procedat cu Crimeea.
    Depinde de Ucraina daca intelege sau nu, dar logic ar fi sa restituie „zestrea” apartinatorilor de drept, si nu numai rusilor.

  2. Asediul a fost de cele mai multe ori arma care a invins orce rezistenta umana .Rusilor le convine ,este testul real ,pe viu al capabilitatilor de confruntare intre est si vest.Belicosii care si-au testat trupele si armele 80 de ani pe fronturi deschise de ei :Vietnam,Cambogea,GOLFUL PORCILOR !,Afganistan ,IraK ,Libia Siria n-au invins niciunde !.Impartind mereu sferele de influientata si pietele de materii prime si petrol+ gaze au ajuns sa se confrunte intre ei cei mari SUA !,CHINA !,RUSIA !.
    ORCE ARE UN SFARSIT INTR-O ZI !,CHINA A CRESCUT CONSTANT SI SIGUR ,AZI ISI DISPUTA PRACTIC INTAIETATEA CU SUA .AVANTAJ NET CHINA,INTR-O MANA ESTE TOATA PUTEREA SI DECIZIA,PACTUL DE ALIANTA CU RUSIA VECHIUL RiVAL AL AMERICII DA FIORI UNUI BIDEN IN STARE DE RAMOLISMENT .Biden BAGAT IN ACEST RAHAT DE AFACERILE JUNIORULUI A GENERAT O SPERANTA UCRAINEI DE VIITOARE APARTENENTA LA NATO SI UE .UE CHIAR A JUBILAT VAZIND CE PIATA IMENSA POATE FI UCRAINA !.
    Ucrainienii s-au mai revoltat cand au trecut in masa de partea nemtilor in 1941,multi au platit cu viata si deportarile.
    Un eventual razboi intre Rusia si Ucraina este un razboi fraticid ,ca un razboi civil !.Vezi reactia soldatului Ucrainean in ocuparea Crimeii -SA PREDAT FARA SA TRAGA UN FOC !!.Crimeea a fost a RUSIEI ,Hruschiov ucrainean la origine a facut-o cadou Ucrainei !.HARCOV ,DOMBASUL ,LUGANSCUL SUNT PARTI ALE NOVAIA RASIA TERITORIU AL RUSIEI DIN VREMEA ECATERINEI A 2 A >
    UCRAINA UN STAT CREAT DE URSS DIN BUCATI OCUPATE ,SMULSE , CA SA AIBA LA ONU DOUA VOTURI SI UN SINGUR PUNCT DE VEDERE.
    PUTIN LE JOACA O CACIALMA CELOR CARE SE VEDEAU IN UCRAINA LA POARTA DE INTRARE A RUSIEI !

  3. Si eu zic lafel. Venirea in Marea Neagra a vapoarelor americane arata ca Ucraina vrea sa dea Romaniei teritoriole romanesti ocupate de ucrainieni cu 1, 5 milioane romani pe ele cu Cetatea alba cu tot.
    Nu trebuia atata deranj. Jaddanul Jiddansky presedintele coloniei americano-jadanesti Ukraina trebuia sa faca o vizita la Bucuresti la fanariotul Joianis si sa faca un schimb. Adica Transnistria cu bazele rusesti la Ucraina , si teritoriole locuite de romani din Transnistria la Romania plus sudul Basarabiei si o parte din Bucovina pana la Cernauti.

  4. Impresia mea este ca toate partile implicate joaca periculos, pe muchia lamei, cu speranta ca sperietoarea unui razboi cald (chiar cu arma nucleara), ii inspaimanta suficient pe toti. Ce spera oare fiecare? Ukraina, fortand nota la max, ar putea obtine integrarea in nato pt a-si asigura asfel protectia si o atare stabilitate? Rusia, ar vrea un tratat de stabilitate si neagresiune reciproca cu partea americana si implicit cu nato. In ce priveste America, nu e foarte clar inca tot ce urmareste, exceptand poste niste afaceri secrete in Ukraina care trebuie pazite si acoperite cu orice pret. Plus, criza financiara dezastruasa care ar putea urma in cazul in care dau drumul la sanctiunile economice dure cu care ameninta demult Rusia, la care rusii cu aliatii sai ar raspunde prin lansarea unui sistem financiar de tranzactii si plati paralel. Ceea ce ar insemna nu doar un atac la dollar, ci o prabusire financiara globala.
    Membrii UE sunt in debandada precum gainile speriate de ulii, alergand car incotro sa carpeasca ce mai pot.
    Razboi la care ne bagam si noi in seama cu un chibit diplomatic murarit de doi bani, invitand arogant ambasadorul rus la „negocieri”, chipurile sa le aratam cinstitele noastre intentii defensive. Murarii, in caz ca ne mai baga mult in bucluc, o sa intre si ei la saramura… Offf!

  5. @ Nodul gordian. Mda. Marile democrații și partide ”democratice” nu acceptă măsuri democratice și rezultate ale acțiunilor democratice.. De altfel in cazul Crimeeii nu știu de ce nu se zice adevărul,.Adică in peninsulă rusul, sau mai exact sovieticul, a avut și are baze militare importante, navale, aeriene, la care nu a renunțat nici o clipă. CU ACORDUL UKRANULUI, vezi și in memorandumul de la Budapst din 1994. Deci toată isteria privind Crimeea e falsă..

  6. Va fi foarte greu. Din perspectiva dreptului international, Ucraina are dreptate dar din perspectiva dreptului istoric Rusia are dreptate. Ucraina poarta stigmatul atrocitatilor savarsite, mai ales impotriva populatiei ruse, de fascistii ucraineni, in perioada 1940-1945. Istoria nu iarta.

  7. Faptul ca Rusia se afla „in asteptare”, la granita dar pe teritoriul SAU, de luni de zile, atunci cind ar fi putut sa atace Ucraina intr-un gen de „Blitzkrieg” (daca e sa ne luam dupa scenariile de Hollywood ale amerlocilor si cateilor lor) cred ca spune totul despre ceea ce se petrece : ca si in cazul Crimeii (unde daca mai intirziau putin, la Sevastopol ar fi ancorat portavioane US Navy), probabil ca rusii au fost avertizati de o actiune in forta a armatei ucrainiene „pacificatoare” in Donbass si arata ca sint gata sa apere populatiile rusofone din zona, inclusiv sa sprijine separatistii. Fara sprijin vestic (simplul latrat, chiar agresiv, nu serveste la nimic !), daca armata ucrainiana merge spre Donbass iar din sud, din Crimeea, rusii urca spre nord, le cad in spate si in acelasi timp merg si spre Kiev, totul se termina in doua-trei zile.

  8. @ Nodule gordian

    Un Referendum desfasurat cinstit ar avearezultate previzibile .
    Chiar si in tot estul-european ….

    Puterea care invoca si desfasoara un Referendum este castigatoare .

    de ex , in Romania , daca s-ar desfasura ACUM un Referendum despre drumulsi destinatia Romaniei , cu siguranta in 24 ore ar disparea mii de straini si lingai = cozi de topor , precum in Afganistan .

  9. Stiu ca vor sari multi cu argumentul „rusificarii” diferitelor regiuni foste URSS (si e adevarat) dar, cum si Ucraina in formatul actual are o istorie relativ recenta si a suferit modificari de frontiere, de demografie si de componenta etnica importante in ultimul secol, cred ca solutia ar fi un referendum in Donbass, cu intrebarea simpla si clara : „Doriti ca Donbass-ul sa apartina Ucrainei sau Rusiei ?”. Punct.

  10. Cei care pierd masiv din aceasta asteptare care speram sa ramana asa sunt ucrainienii ca popor si tara. Rusia isi poate mentine lejer in timp amenintarea cu trupele masate la granita deoarece este vorba de o armata regulata care oricum costa bani chiar si cand militarii se afla in cazarmile lor. Dar Ucraina aflata in tensiune uriasa de luni de zile va fi terminata economic pentru ca este greu de crezut ca ceva mai functioneaza normal acolo.Iar un viitor ajutor din partea UE va fi totusi insuficient unei tari de dimensiunile Ucrainei. Cei care au bagat-o in rahat ii vor intoarce spatele pentru ca Ucraina ciuntita cum este nu prea are ce oferi. Ma refer la resurse.

  11. Ukranul a zis de câteva ori că nu e cazul de intrat in capcana rusului..Ukranul știe din start că nu va fi atacat și face doar jocul tembel al finanțatorului.. Ukranul știe că nu poate exista ca nație in astfel de condiții tensionate și nu poate reveni cu nici un ajutor in arme și muniții, ci doar se poate sacrifica eventual,..ceea ce nu cred că dorește,.Deci e la mijloc ca prostu și acu caută disperat cale de evadare,.Iar românu calcă pe urmele ukranului incă nazist..

  12. Sa presupunem ca cei aprox 130 000 soldati rusi vor ramine ” de paza ” in jurul Ukrainei pe timp de 1 an urmarind acumularea stressului individual si social la cote insuportabile .
    Cum NATO nu poate interveni , SUA va ataca blocada ?
    Sau Polonia si Romania ??

  13. Putin nu doreste detensionarea situatiei.
    Rusii urmaresc sa tensioneze situatia in continuare in speranta ca astfel vor provoca caderea guvernului actual din Ukraina, urmata de instalarea unui guvern docil pro-rus. Viseaza sa o aduca si pe Ukraina in situatia Belarus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.