Negocierile dintre SUA și Rusia. Ce s-a stabilit

SUA și Rusia au convenit la întâlnirea avută marți în Arabia Saudită patru principii ce privesc normalizarea relațiilor lor bilaterale și soluționarea negociată a războiului din Ucraina, a declarat secretarul american de stat Marco Rubio, potrivit CNN.

În primul rând, a precizat șeful diplomației americane în fața presei după întâlnirea delegației sale cu cea condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cele două părți au convenit ”să restabilească funcționalitatea misiunilor lor diplomatice de la Washington și Moscova”, întrucât ”pentru a progresa, avem nevoie de reprezentanțe diplomatice care să opereze și să funcționeze normal”.

În al doilea rând, ”vom desemna o echipă la nivel înalt pentru a ajuta la negocierea soluționării conflictului din Ucraina într-un mod care să fie durabil și acceptabil pentru toate părțile implicate”, a continuat Rubio.

Acesta a menționat de asemenea că a convenit cu Lavrov ca Washingtonul și Moscova ”să înceapă să discute și să examineze cooperarea atât economică, cât și geopolitică ce poate rezulta din încheierea conflictului din Ucraina”.

Ultimul principiu convenit este ca membrii delegațiilor care au luat parte la convorbirile de la Riad ”să rămână angajați în acest proces pentru a se asigura că el se desfășoară în mod productiv”.

Statele Unite și Rusia au convenit la întâlnirea de la Riad stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele ”iritante în relațiile bilaterale”, cu scopul normalizării acestor relații, și să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică de săptămâna trecută să inițieze negocieri de pace.

Totuși, conform declarațiilor oficialilor ruși și americani participanți la întâlnire, discuțiile asupra soluționării războiului ruso-ucrainean sunt abia la început, iar Washingtonul și Moscova urmează să-și desemneze echipe speciale de negociatori.

Răspunzând temerilor Kievului și ale europenilor că ar putea fi excluși din aceste tratative și că Trump și Putin ar încerca să ajungă separat la o înțelegere pentru încheierea războiului din Ucraina, șeful diplomației americane a asigurat că toate părțile implicate vor trebui să fie la masa tratativelor. Uniunea Europeană ”va trebui să fie la masă la un moment dat, întrucât și ei au sancțiuni” împotriva Rusiei, a subliniat Rubio.

”Astăzi a fost un prim pas al unei călătorii lungi și dificile, dar unul important”, a remarcat la finalul discuțiilor de la Riad șeful diplomației americane, care consideră de asemenea că din perspectiva SUA există ”oportunități extraordinare” pentru un parteneriat cu Rusia, dar ”cheia pentru aceasta este încheierea conflictului” din Ucraina printr-o soluție ”justă și durabilă”.

Recomanda 6

18 Comentarii

  1. Exact cum am prevazut. Rusia a inceput sa traga de timp. Vor desemna negociatorul dupa, repet, dupa ce SUA vor desemna negociatorul lor. Azi o zi, maine o saptamana si asa mai departe. Rusia nu are nici un motiv sa se grabeasca deoarece conflictul cu Ucraina sedesfasoara in favoarea lor. Nici aliatii lor, chinezii, nu vor sa se grabeasca. Timpul trece si ei se dezvolta economic si militar iar SUA are nevoie de ani pentru a pune industria pe picioare. Cei care au trait conflictul din Vietnam isi amintesc desigur de convorbirile de pace care au inceput in 1968 dupa indelungi amanari si s-au incheiat in Ianuarie 1973. Discutiile de pace cu talibanii au inceput in 2018 si acorul s-a semnat in februarie 2020. Vom asista din nou la ani de negocieri?

  2. Frica pazeshte pepenii! Pai tov.Lenin a shi spus ca nu-i nimic de acuzat ca lovitura de stat de mare rev. din oct 1917 a fost facuta cu capital strain, pentru ca shi ei cu rublele lor pot finantza asha ceva, mai ceva ca altceva la capitalishti acasa, mai ales acum cand Boul lor de Aur este in agonie. Un prim exemplu este cadidatul nostru Kkalin (kalinka kk mai ia) care a ieshit la inaintare cu zero lei. De fapt asha negocieri secrete ca intotdeauna intre ei khazarii, au mai fost, ex. Yalta, Malta, Teheran…, acum la dinastia alogena din Arabia Saudita. A ajuns Planeta jucaria lui Alles!Bulla…
    O zi buna.
    Con

  3. Interesantǎ fraza ,, Uniunea Europeană va trebui să fie la masă la un moment dat, întrucât și ei au sancțiuni împotriva Rusiei, a subliniat Rubio ” . Adicǎ , bǎi tatǎ , daca noi renutǎm la sanctiunile aplicate Rusiei , ar fi bine sǎ faceti si voi la fel !

  4. Această întâlnire trebuia să aibă loc în decembrie 2021. Atunci însă, Senilul gândea, că la apucat pe Domnul de picior.

  5. S-au dat peste cap europenii cu cele trei pistoale cedate ucranilor și, când colo, maidanezii nu sunt băgați în seamă. Sunt invitați doar să ridice sancțiunile pe care le-au impus Rusiei.

  6. Rusia și Statele Unite au convenit să creeze grupuri de negociere pentru a rezolva conflictul din Ucraina. Iar direcția generală asupra căreia ambele țări sunt de acord este aceasta: Rusia și Statele Unite propun un plan de pace în trei etape, inclusiv încetarea focului, alegeri în Ucraina și apoi semnarea unui acord final.

    De aceea, părerea lui Zelensky nu se cere deloc. Alegerile din Ucraina nu sunt despre el, chiar dacă trăiește să le vadă. Iar pretențiile monetare făcute de Statele Unite împotriva Ucrainei depășesc despăgubirile Germaniei pentru Primul Război Mondial – Washingtonul va dobândi controlul aproape complet asupra unei mari părți a economiei de resurse a Ucrainei. În aceste condiții, Zelensky poate să meargă undeva, să facă declarații amenințătoare, chiar să sară pe Maidan. Dar, în realitate, va face exact ceea ce îi spune Trump să facă.

  7. Aud pe mulți cum că de ce rusia și america, de ce nu și europa și cu ukraina.. Simplu bre.. Acest război declarat e un proxirăzboi.. Este provocat, finanțat inarmat și susținut de america..și de state NATO europene. Cine nu vede, are bai la mansardă.. Plus că nici azi nu se vorbește de cei opt ani de război civil ukran, unde ușor se ppoate dovedi că nu rusul este agresorul.. Plus că in trei ani de rezbel cu escaladări periculoase, pe rus nu am auzit să mintă.. Insă pe ukran, zilnic.. Deci, nu injura pe Donald, căci acu salvează planeta.. Am convingerea că vor fi doi eroi, nu doi farisei, așa precum zic unii cu ajutorul presei romîne tembele.

  8. Se imparte lumea iar noi stam cu degetul in gura, asta se intampla ! Ca ies baietii mari si stau de vorba si ii vede prostimea e una si ce trateaza ei in particular e alta! Dar noi nu vrem sa ne scoatem degetul din gura!

  9. Ce până prostului, scuze limbaj, deja au discutat pe retragerea sancțiunilor contra rusicai. Corect! După ce au distrus economia românească cu mâinile cocalarilor din politica românească. Hai sa vedem, aduc tona de aur din Londra sa o pună la adăpost la Moscova sau definitiv în proprietatea Angliei.

  10. ‘Finanțarea permanentă s-a terminat! Timp pentru pace!’ – noul secretar al Sănătății și Serviciilor Umane, Robert Kennedy Jr.

    Este de remarcat faptul că această postare a fost publicată pe pagina de socializare a lui Robert Kennedy Jr. în ajunul negocierilor dintre delegațiile ruse și americane în Arabia Saudită, unde președintele ucrainean, care își pierduse legitimitatea, nu a fost căutat.

    Și deși Zelensky a declarat în prealabil că nu intenționează să recunoască niciunul dintre rezultatele acestor consultări, este evident că, dacă Moscova și Washingtonul ajung la un numitor comun, Kievul va trebui doar să salute.

  11. Delegația rusă:

    – Există toate motivele să credem că partea americană a început să înțeleagă mai bine poziția Rusiei.

    – Următorul pas va fi formarea unui proces de rezolvare a conflictului din Ucraina. De îndată ce vom cunoaște numele reprezentantului SUA, președintele Putin va desemna participantul nostru la acest proces.

    – Vor fi în desfășurare consultări între Rusia și Statele Unite cu privire la Ucraina.

    – Apariția trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei este inacceptabilă, la fel ca și apariția oricăror trupe din țările UE sub orice steag.

    – SUA își propune să interzică atacurile asupra instalațiilor energetice. Rusia a explicat că nu atacă ținte civile.

  12. Delegația americană:

    – Viitorul negocierilor depinde de disponibilitatea părților de a-și „ține promisiunile”, această disponibilitate urmând să se arate în săptămânile următoare. Rubio a refuzat să precizeze despre ce promisiuni vorbea.

    – Statele Unite vor să pună capăt conflictului din Ucraina în mod echitabil și să nu permită ca acesta să se repete în doi sau trei ani.

    – Discuția asupra problemelor teritoriale este inevitabilă, la fel ca și discuția despre garanțiile de securitate pentru Rusia și Ucraina.

    – Încheierea conflictului va necesita concesii din partea tuturor părților.

    – Semnarea unui acord de pace privind Ucraina între Rusia și Statele Unite va deschide calea cooperării între țări în domeniul economic și geopolitic.

    – Occidentul va trebui să ridice sancțiunile împotriva Rusiei dacă pacea este încheiată. Prin urmare, Uniunea Europeană va fi invitată la masa negocierilor – a impus și sancțiuni.

    – Rusia și Statele Unite au convenit să restabilească personalul ambasadelor de la Moscova și Washington.

  13. Americanii nu mai dau nimic și UrCracii AVANSEAzĂ pe tot frontu’.
    Spre Kiev, măR🤣g…
    ● RumburKK- StatMajoriZdu’ GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK ●

  14. Pentru noi, Romania, problema problemelor ultimilor zeci de ani este ca nu a fost clarificata revolutia/lovitura de stat. Nu a fost detaliat, clarificat momentul decembrie 89-mai 1990 ! Nu ne-am asezat cu picioarele in apa calda si sa gandim la rece ce a fost si ce a urmat. Nu am clarificat ideologic guvernarea NC, a anilor 69-89. Cei douazeci de ani ! Doar s-a condamnat.
    Ceea ce a fost bun, folositor acestui neam, constructiile uriase majoritatea extrem de utile pentru aducerea civilizatiei occidentale care atunci s-a facut ne este ascuns. Au fost greseli uriase, poporul a suferit mult dar hai sa vedem si ceea ce a fost UTIL !

  15. Europenii nu au nici un drept sǎ cearǎ sǎ fie incluși în negocierile de pace, fiindcǎ atunci când Boris Johnson s-a amestecat, la Istanbul, în negocierile dintre ucrainieni și ruși, nu a fǎcut decât sǎ ațâțe rǎzboiul. Din același motiv nici Ucraina nu mai are nici un cuvânt de spus: atunci când a avut a mințit (la Minsk) sau a preferat rǎzboiul (la Istanbul).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.