Negocierile Trump – Putin și România

Un proverb spaniol spune că în fața celor puternici e bine să ai puțină răbdare. E cazul țărilor mici care depind de interesele țărilor mari și puternice. E cazul liderilor politici și de opinie români. La ora actuală ne aflăm în fața unor desfășurări geopolitice internaționale atât reale cât și potențiale și negocierile pentru o nouă Europă au început deja în Arabia Saudită. La negocieri participa doar trimișii Americii, condusă de noul presdinte Donald Trump, și ai Rusiei, condusă de același președinte Vladimir Putin. Primul este un om de afaceri care urmărește să-și impună viziunea pe plan internațional. Al doilea este un vechi jucător de șah care dorește să consolideze poziția țării sale în Europa. Miza jocului este redefinirea sferelor de interese și riscul nereușitei ar putea fi un război cu potențial catastrofal.

Ambii lideri sunt anti-globalisti, dar fiecare din motive proprii și amândoi au probleme. Liderul rus e naționalist și vrea să extindă sfera de influență a Rusei. Președintele Trump nutrește sentimente anti-globaliste pentru că marii magnati internaționali se folosesc de puterea Americii pentru a-și extinde propriile afaceri. În opinia să, Statele Unite au doar de pierdut de pe urmă unui sistem global condus de indivizi nealesi de cetățenii nici unei țări. Trump respinge tototdată și un postulat istoric: Toate marile puteri ajung la un anumit apogeu, după care intră în declin. El vrea să refacă America, make America great again, dar se lovește de o realitate mondială nouă și dură.

Lumea s-a schimbat radical în ultimele decenii; alte țări au avansat și America a cam bătut pasul pe loc. În acest sens, Trump caută în exterior cauzele declinului interior prin care trece țara. Aceste cauze sunt multiple, uneori sunt reale și alteori sunt greșit identificate, iar soluțiile preconizate de președintele sunt fie inaplicabile, fie riscante și ar declanșa reacții nedorite. Mă gândesc la tarifele vamale pe care Casa Albă le-a anunțat deja. Am în vedere antagonismul afișat clar al Americii față de China. Și mă gândesc cu îngrijorare la neglijarea de către Washington a Europei. La acest punct reiterez o idee: Europa fără Statele Unite își pierde ponderea politică și militară; America fără Europa riscă să piardă hegemonia mondială. Altfel, se spune că Rusia este o țară nedezvoltată care posedă un mare arsenal nuclear. America este o țară dezvoltată și bine înarmată nuclear, dar fără Europa ar rămâne singură într-o lume din ce în ce mai anti-americană. Și ajung la situația actuală.

Trump s-a angajat să oprească războiul din Ucraina în timp ce Uniunea Europeană și Marea Britanie vor cu tot dinadinsul să-l continue. În acest scop au anunțat că vor crea un fond de 800 de milarde de dolari în vederea reinarmarii. De unde va scoate Uniunea acești bani când situația social-economică a Europei e deja precară și viitorul este incert? Nu e de mirare că Washingtonul s-a angajat în negocieri directe cu Moscova neglijînd Europa. Și ce speră să obțînă administrația Trump? În opinia mea, speră să oprească războiul din Ucraina; urmărește anumite avantaje economice atât în Ucraina, cât și în Rusia  vrea să reseteze configurația geopolitică europeană și, probabil, dorește să rupă Rusia de China și să atragă Moscova în sfera occidentală.

Se repetă cumva scenariile negocierilor de pace de la Paris după cele două războaie mondiale, dar cu diferențele de epocă. După primul război s-a ținut seama și de doleanțele micilor țări afectate de marele conflict. După al doilea război, deciziile au fost luate de cele patru puteri învingătoare. La discuțiile actuale din Arabia Saudită  participă numai America și Rusia. Dacă vor ajunge la o înțelegere Washingtonul și Moscova vor comunica și vor aplica verdictul, practic fără consultări cu alte țări. Ceilalți vor trebui să se conformeze. Și aici voi prezența un scenariu la care mă gândesc și care va afecta direct și pofund România. Tratativele nu vor fi însă deloc ușoare. Ce urmăresc totuși concret cei doi mari protagoniști?

Din perspectiva mea, președintele Trump urmărește în primul rând beneficii economice și în al doilea rânddorește să-și pună amprenta pe istorie și să rămână liderul care a reușit să evite al treilea război mondial. Președintele Putin urmărește să-și asigure dominația regională. Ambii pot caștiga ceva, iar Ucraina ar urma să devină marele perdant. Pe plan teritorial, Putin va reține Crimeea și, cu mici retușuri, regiunile ocupate din sud-estul Ucrainei. El va insista totodată că viitoarea Ucraina să devină neutră. Cred de asemenea că Moscova va cere ca țările Est-Europene, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, să închidă orice baze militare străine aflate pe teritoriile lor. Sunt convins totodată că negocierile vor stabili anumite clauze politice și vor prevede modificări teritoriale care vor afecta mai multe țări. Și ajungem la țara noastră.

Instinctul meu de analist geopolitic îmi spune că Rusia va permite Basarabiei să se unească cu România, dar cu anumite condiții. Nu intuiesc însă dacă va permite reunirea cu țara a Basarabiei și a teritoriilor istorice românești or numai a actualei Republici Moldova. Unele puncte sunt delicate și negociabile. Și de ce ar accepta Moscova acest lucru? Pentru că pe de o parte  ar mai repara puțin relațiile româno-ruse și are nevoie de asemenea ameliorări în nouă fază în care intră istoria. Pe de altă parte, Rusia fiind Rusia ar putea exercita în continuare unele presiuni asupra guvernului român prin etnicii ruși aflați în Basarabia. Și Rusia ar mai avea un avantaj: ar lăsa nerezolvate unele chestiuni teritoriale între România și Ucraina și Moscova s-ar erija în poziția de arbitru internațional…

Guvernul de la București ar trebui să analizeze situația și să se pregătească foarte atent pentru un asemenea scenariu. Jocul servil și schimbăcios al liderilor noștri între Bruxelles și Washington ar putea lăsa România pe dinafară. De altă parte, provocarea inutilă a Rusiei chiar în aceste zile reprezintă o atitudine infantilă care nu servește la nimic. Până mai ieri influencerii români se ploconeau în fața Americii și acum au sărit peste cal și o critică vehement. Își vor schimba oare atitudinea și față de Rusia dacă se schimbă direcția vântului? În politică nu există loc pentru amatorism…

Între timp, românii responsabili din Statele Unite au contactat Departamentul de Stat, Congresul și Casa Albă și au intervenit în apărarea drepturilor legitime ale României! În acest sens, au trimis președintelui Trump un memorandum detaliat însoțit de următorul mesaj:

Domnule președinte, Românii Americani apreciază faptul că încercați să restabiliți pacea în Europa. Noi considerăm foarte important însă că negocierile de pace să anuleze prevederile Pactului Ribbentrop-Molotov referitoare la România. Sub președinția dvs. România și Ucraina ar putea negocia un tratat de care să beneficieze atât ambele țări cât și Statele Unite. În calitate de cetățeni Americani, suntem pregătiți cu toate cunostințele și posibilitățile noastre să contribuim la redresarea unei injustitii istorice…

Nicolae Dima,

27 Martie 2025 (Ziua Unirii Basarabiei cu țară).

Recomanda 25
Author

3 Comentarii

    • vorbesti de „rusii” din … Tinutul Secuiesc ?
      pai sunt acolo de secole (ei zic c-au chiat gasit locul gol cand au venit din Asia aici !) 🙂
      vrei sa le confisti ce-i al lor precum urkanii rusilor din Don BASS ?
      😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.