Negrescu. Curtea Constituţională pune gaz pe focul incertitudinilor

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de anulare a drepturilor cetăţenilor de a-şi decide candidatul, indiferent care este acela, generează noi temeri în rândul investitorilor pe care, probabil, le vom vedea la Bursa de Valori Bucureşti, în cotaţia leului, începând de luni, a declarat vineri, pentru Agerpres, consultantul economic, Adrian Negrescu.

„Curtea Constituţională pune gaz pe focul incertitudinilor legate de situaţia din România. Decizia de astăzi (vineri, n.r.) de anulare a drepturilor cetăţenilor de a-şi decide candidatul, indiferent care este acela, generează noi temeri în rândul investitorilor pe care, probabil, le vom vedea la Bursa de Valori Bucureşti, în cotaţia leului, începând de luni – şi în modul în care este percepută democraţia noastră. Avem nevoie de oameni capabili să ia decizii, avem nevoie de un sistem constituţional funcţional, iar decizia CCR ridică mari semne de întrebare legate de imaginea României, semne care, din păcate, se vor traduce într-o downgradare a ratingului, a imaginii României din perspectivă economică. Nu este exclus ca, în cazul în care această criză politică se va prelungi dincolo de 2024, agenţiile de rating să retrogradeze România la categoria „junk”, nerecomandată investiţiilor, mai ales că tot acest iureş politic vine pe un fond economic extrem de dificil, România având una dintre cele mai mari datorii din Europa raportat la PIB, având cel mai mare deficit bugetar din istorie, 37 miliarde euro în 2024 – şi cel mai mare împrumut public făcut vreodată de ţara noastră într-un singur an, de aproape 50 de miliarde de euro, în acest an”, a menţionat Adrian Negrescu.

În opinia sa, situaţia economică a României se ţine de un fir de aţă, iar „toate aceste decizii lipsite de predictibilitate, luate de politicieni, de autorităţile statului, vin să pună gaz pe focul temerilor investitorilor”.

„E un semnal negativ care se adună multiplelor semnale negative pe care investitorii le primesc din partea României, în ultima vreme. Investitorii, indiferent de natura capitalului, străin, român, de alte naţionalităţi, vor stabilitate. Stabilitatea este cea care generează apetitul investiţional, este cea care creează investiţii, care aduce bani în ţară, care creează locuri de muncă şi duce la prosperitate economică. Această lipsă de stabilitate, din păcate, este unică la nivelul estului Europei, în condiţiile în care nicio ţară nu trece printr-o criză asemănătoare în momentul de faţă cu cea a României, fiind o criză multiplă: economică, socială şi politică. Această situaţie este de natură să afecteze şi mai mult imaginea României, iar odată pierdută încrederea investitorilor în ţara noastră, ca o ţară guvernabilă, o ţară capabilă să îşi administreze politic, social, administrativ, activitatea, mi-e teamă că va fi extrem de dificil să recuperăm investitorii străini, care probabil vor migra către alte ţări, mai liniştite din punct de vedere economic, social, administrativ şi politic”, a adăugat consultantul economic.

Recomanda 6

10 Comentarii

  1. Doar 50 de miliarde de euro a imprumutat Ciolacu anul acesta? Pai e putin, trebuie votat din nou, sa aduca prosperitate!
    P.S. Acestea sunt imprumuturi dincolo de PNRR. Daca mai pui si miliardele de acolo, plus veniturile de la buget, si totusi bugetul da cu minus(!) sumele sparte de lacustele acestea depasesc imaginatia.
    Deci votati Bolojan, Ciuca, Ciolacu ca o sa fie bine.
    Sau mai bine nu mai votati deloc, are grija regimul de voi.

  2. CCR a eliminat un smenar, mincinos, filorus, legionar, antisemit si antioccidental cu care ne-am fi putut trezi in cea mai inalta functie din stat.
    Fapt ce ar fi dus la izolarea, ostracizarea si decaderea economica a Romaniei. Consecinte la care infierbantatii la creiere, dusi de nas de acest sarlatan scos din palaria Tik-Tokului, nu au fost capabili sa gandeasca nici cat o curca beata.
    Nici macar unanimitatea hotarii CCCR nu le-a spus nimic acestor imbroboditi……[Rumburak]

  3. @ Mare specialist , ăsta îi ”promovează” pe ăia de la ”Gaz pe foc” , ?

  4. „CCR este organul de INCALCARE a Constituției. Războiul este pace.Restrictionarea este abundența. Libertatea este sclavie.Democratia este dictatură.Alegerile sunt ordine.Banii europeni sunt bani romanesti dijmuiti( nu drspartiti cuvantul!).PNL este PCR.” Fragment din romanul „2024” de Klaus Schwabbis, in curs de aparitie la editura „Doublespeach”.

  5. CCR este arma folosita impotriva romanilor si a democratiei din Romania de catre sistemul politiciano-securistic iudeomason.

  6. E o lovitura de stat,nu se intreaba nimeni ce cauta Pralong Soros la Cotroceni? Ea e handler-ul ficusului.

  7. ACESTI MINTOSI NEORTODOXI TREBUIE SA FIE JUDECATI LA TRIBUNALUL DE LA HAGA SAU SA LI SE APLICE DIRECT SISTEMUL JUDICIAR CHINEZESC.

  8. @[Rumburak],

    actualele autorități au afirmat că au eliminat inechitățile din sistemul de pensii!

    Dar tocmai ele au dat puncte de stabilitate din pixul guvernului, pentru care nici guvernul și nici beneficiarii punctelor de stabilitate nu au virat la fondul de pensii , pentru fiecare punct de stabilitate câte 3 salarii medii brute , adică câte 22 701 lei ,cât se virează pentru un punct pe contribuție.

    La stabilirea cuantumului pensiei și pentru un punct de stabilitate, pentru care nu s-a virat nici un leu la fondul de pensii , se acordă tot atâția bani cât se acordă pentru un punct pe contribuție , pentru care s-a virat la fondul de pensii 3 salarii medii brute , adică 22 701 lei.

    Acum la fondul de pensii nu vine nici un ban din punctele de stabilitate , ci toți banii care vin la fondul de pensii vin doar din punctele pe contribuție , adică din cei 25% din salariul brut al angajatului , virați lunar la fondul de pensii.

    Deci pentru că nici guvernul și nici beneficiarii punctelor de stabilitate , nu au depus bani la fondul de pensii pentru punctele de stabilitate , banii pentru plata punctelor de stabilitate vor fi luați din banii de contribuție la fondul de pensii a celor mai săraci pensionari , adică a acelora care nu au primit puncte de stabilitate sau au primit un număr mic de puncte de stabilitate.

    Deci au călcat dreptul săracului în picioare, au luat din banii munciți de cei mai săraci pensionari virați la fondul de pensii și i-au dat, pe nedrept , unora cu pensii mai mari.

    Au luat de la sărac și au dat la bogat.

    Călcarea dreptului săracului în picioare , este numită de cei ce o calcă , echitate !

    Ei, care calcă dreptul săracului în picioare , se bat cu cărămida în piept că sunt pro europeni!

  9. Până la urmă poate să-mi indice cineva unde pot citi/vedea documentele secretizate ale CSAT?
    Toată mizeria se bazează pe afirmațiile unor agenții de presă/oameni de bine, pe comentarii, eu vreau personal sa citesc documentele, nu comentarii.
    Mama lor de bandiți trădători de țară!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.