Netanyahu promite răzbunare, SUA face apel la prudență

Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat fac apel la prudență. SUA sunt de părere că este necesar mai mult timp pentru negocierile privind eliberarea ostaticilor luați de Hamas, pe 7 octombrie. Israelul trebuie să amâne ofensiva terestră din Gaza spun SUA. În același timp, informează Qatarul în legătură cu aceste evoluții, fiind intermediar în negocierile cu militanții palestinieni.

Statele Unite recunosc dreptul Israelului  de a se apăra și sunt alături de aliatul lor, însă după ce a subliniat public că Israelul își va decide propriul calendar pentru represalii, acum îndeamnă la prudență, în contextul în care Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie și a ucis aproximativ 1.400 de oameni.

Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat și-au intensificat  apelurile private la prudență în conversațiile cu israelienii, au spus două surse familiare cu discuțiile, în timp ce blocada Israelului asupra Gazei agravează o criză umanitară și numărul morților după bombardamentele armatei israeliene a ajuns la 5.000.

O prioritate a SUA este să acorde mai mult timp pentru negocierile privind eliberarea ostaticilor luați de Hamas pe 7 octombrie, au spus surse, în special după eliberarea neașteptată a doi americani vineri. Hamas a mai eliberat doi ostatici și luni.

Un oficial american a declarat că administrația, ținând cont de rolul autorităților din Doha ca intermediari cu Hamas, îi ține informați pe oficialii din Qatar cu privire la sfaturile sale pentru Israel, astfel încât să fie pe deplin la curent pe măsură ce negocierile pentru ostatici continuă.

În aceeași direcție a fost făcută și declarația lui Barack Obama, care  a afirmat că unele dintre acţiunile Israelului în războiul său împotriva Hamas, ca oprirea furnizării de alimente şi apă în Gaza, ar putea „îndârji atitudinile palestinienilor pentru mai multe generaţii”, slăbind în acelaşi timp sprijinul internaţional pentru statul israelian.

Nu este clar dacă aceste declarații sunt coordonate, cert este însă că  Obama comentează rar cu privire la  crizele active de politică externă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. Mare greșeală fac israelienii că amână intervenția. Bate fierul cat e cald e o vorbă înțeleaptă. Cu cât așteaptă mai mult cu atât politic auspiciile devin mai neprielnice. Iar în primul rând trebuie să-i ignore pe europenii ridicoli care se tot perinda pe la Tel Aviv. Săracii vor și ei să arate că mai contează în istoria actuala a lumii. Israelul trebuie să-și recupereze prestigiul iar pentru asta e nevoie de determinare maximă.

 2. Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat fac apel la prudență,decență,cadență si la lipsa de inteligență

  PS cuvantul de ordine este „bateti-va ca chiorii si aveti-va ca fratii,doar sunteti de o mama si de un tata”

 3. Singura solutie a lui Netanyahu de a nu fi scos din jocul politic este omorirea tuturor sefilor Hamas si arestarea esalonului doi Hamas concomitent cu cererea personala ce tine de aparitia unui tribunal universal atasat terorismului acolo unde cei arestati sa fie condamnati de intreaga lume .Totusi cei care au manifestat pina acum impotriva lui Netanyahu si cei care deja il privesc ca pe responasabilul aparitiei tragediei nu ii vor lasa nici o sansa .Un general va conduce Israel .

 4. Deja s-au razbunat de vreo trei ori, daca punem in balanta numarul de morti: 1400 la 5000. Bibi ar fi cazul sa se opreasca din crimele de raboi pe care le comite.

 5. Deocamdata avem chiar in fata noastra o situatie anume .Israel nu a intrat in Gaza cu trupe de linie el loveste doar tintele presupus a fi parte a Hamas si lichideaza sefii Hamas .Inparalel loveste si tinte Hezbollah spre a le da un exemplu ce tine de neamestecul in situatia din Gaza .Apoximativ 2 mil. de palestineni au fugit din Gaza City si din vecinatate si s-au refugiat sare sud .In paralel sunt arestati mebrii ai Hamas ce au participat in faza initiala de conflict si arati lumii intregi spre luare aminte .SUA nu face altceva decit sa protejeze orisicare dorinta a vreunei puteri zonale(vezi Iranul) de a ataca Israel oferind ,ca si perspectiva , natiunii palestiniene o tara dupa ce conflictul prin care Hamas dispare se va fi incheiat .Restul de jucatori militari si politici nu pot schimba mare lucru .Nu exista o forta militara care sa poata invinge Coalitia SUA Israel si pe aliatii acestora .Politic Biden isi reface capitalul electoral si ofera o lectie de patriotism cetatenilor din Israel si din SUA totul cumulat cu bunavointa atasata poporului palestinean . Perdantii sunt Rusia si Iran ce nu pot facenimic spre a modifica trendul si implicit China ce doar isi plimba citeva barcazuri prin zona .UE este si ea cistigatorul absolut aducind in fata prop0riilor cetateni nevoia de scoatere din tarile membre a unor „ recalcitranti ” sau sustinatori ai terorismului.UE , partidele democratice aflate la putere , poate acum sa modifice legislatia in domeniu fara nici o grija si deja poate lua discursul politic din mina falsilor patrioti ce isi alatura discursul la cel al sovietelor. Intreaga politica a Europei ,in zona migratiei ,se modifica .Multi vor fi obligati sau nevoiti sa plece ceea ce va schimba din temelii votul cetatenilor .In Romania „ romănul absolut ” generalul Ciuca va cistiga alegerile .In aceste vremuri tulbure doar „ Generalul” si imensa lui corectitudine socio-politica ne este de folos .

 6. israel incearca sa rezolve o problema creata de el insusi.Atacul asupra Israelului a fost fabricat de propriile lui servicii,dupa modelul 11 septembrie…Sa ajungi sa-ti omori proprii cetateni numai ca sa ai argumente pt o invazie si razboi e o adevarata nebunie

 7. „Netanyahu promite răzbunare”

  Nea Bibi, ai lipsit la ora aceea, nu tu trebuie sa le doresti razbunarea, trebuie sa-i faci sa si-o doreasca singuri !

 8. Daca comparam numarul mortilor si distrugerea facuta de toate bombardamentele in aceasta perioada foarte scurta ,ce a facut Putin cu Ukraina ,este parfum de flori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.