News York: „Tzara, Tzara vrem DADAˮ, un proiect marca Mihai Zgondoiu

Un performance original, realizat exclusiv pentru ICR New York, va avea premiera vineri, 16 aprilie, ora 14.00 (New York)/ ora 21.00 (România), în spațiile de promovare online ale ICR și ICR New York.

Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 125 de la naşterea scriitorului de origine română Tristan Tzara, iar echipa ICR New York a ales să-l prezinte în cadrul seriei permanente online „Vinerea Artelor”. Materialul video special creat pentru această ocazie de artistul Mihai Zgondoiu, intitulat „Tzara, Tzara vrem DADAˮ este întemeiat pe mijloacele expresive ale artelor vizuale și își propune să arate că formula artistică a Dadaismului rămâne încă fertilă, fiind capabilă să inspire creativitatea contemporană.

Mișcarea dadaistă, fondată de Tristan Tzara, artist născut și format în România, a avut un impact deosebit, iar forța ei inovatoare se mai face simțită și acum, la mai bine de 100 de ani de la apariție. Răspunzând absurdului existenței prin absurdul artistic, provocator și iconoclast, acest important curent de avangardă a fost infuzat de personalitatea ireverențioasă a lui Tzara, de simțul său pentru spectacol și de profundul său dispreţ pentru ideea unei arte iremediabil compromise prin convenţionalism, artificialitate şi platitudine.

De-a lungul carierei sale, Mihai Zgondoiu a explorat adeseori curentul Dadaist, realizând mai multe proiecte care au avut în centrul lor acest filon artistic. Preluând atitudinea și spiritul mișcării fondate de Tzara, artistul se concentrează pe crearea unor situaţii absurde și comice care subliniază filiația dadaistă, cu trimitere la copilărie prin reluarea ironică a strigătului din cunoscutul joc „Ţară, ţară, vrem ostaşi! ˮ, ea însăși o referință la numele poetului avangardist (Tzara – Țară).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Prea puțină lume știe cum a fost botezată mișcarea Dada. Se spune că într-o cafenea sau crâșmă din Evropa, niște cronicari duceau lipsă de șalvari (vezi Urmuz-Antifabulă). Și l-au rugat pe veselul Tristan să înfigă un coup-papier într-un Larousse aflat în raza de acțiune a macaralei. Ca la 6 din 49 a ieșit ”dada”, și așa i-a rămas numele.

  2. Ma uit la Filmul ,, Buletin de Bucuresti ” , cu Blocul Almo , cu Bucur Obor , Construit prin Anii 1976 . Tin Minte ca in Anul 1975 , se sapau Santurile la Soseaua Mihai Bravu , pentru Conductele de Apa Rece si Apa Calda , iar eu fiind Copil ma Jucam cu ceilalti Copii , in Sant , deoarece , inca , nu se bagase Conductele de Apa Rece si Apa Calda , in Sant .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.