Niciun român în Consiliul Local Sfântu Gheorghe

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a obţinut toate cele 21 de locuri în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, niciuna dintre celelalte şase formaţiuni politice participante la alegerile de duminică neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a trece pragul electoral.

Potrivit rezultatelor postate pe site-ul rezultatevot.ro, UDMR a câştigat Consiliul Local Sfântu Gheorghe cu 78,84% din sufragiile electoratului, în timp ce PSD a atins 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formaţiuni maghiare, Alianţa Maghiară din Transilvania şi Forţa Civică Maghiară, sub 3%.

„Asta înseamnă că pentru prima dată din ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe se pare că vor fi doar consilier de la UDMR”, a declarat primarul Antal Arpad, care a obţinut cel de-al cincilea mandat pe lista Uniunii, cu 83% din voturile celor prezenţi la urne.

Acesta a mai adăugat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va propune „partidelor democratice”, respectiv PSD, PNL şi USR să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din municipiu.

„Vreau să transmit către românii din municipiu Sfântul Gheorghe că o să-i reprezint în următorii patru ani, cu atât mai mult cu cât cifrele din acest moment arată că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe nu va trece pragul niciun partid românesc (…) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local. Tocmai de aceea în cursul acestei după-amiezi o să caut acele persoane care au fost pe primele locuri pe listele celor trei partide democratice – USR, PSD şi PNL şi o să le invit să formeze un consiliu consultativ lângă Consiliul Local. O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc să am un dialog cu aceste şase persoane şi înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură şi aşa mai departe, o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între Primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti”, a declarat Antal Arpad.

Preşedintele USR Covasna, Dulanyi-Balogh Szilard, a menţionat, într-o declaraţie de presă, că mulţumeşte primarului pentru ofertă, dar va declina invitaţia.

„Îi felicit pe toţi participanţii şi pe actualul şi viitorul primar. Ce se va întâmpla cu noi în viitorul apropiat, după această înfrângere, va fi o decizie personală, iar despre asta vom vorbi la momentul potrivit. Mă bucură să am orice conversaţie constructivă, oricând, oriunde, care este în beneficiul comunităţii, dar spun aici şi acum că mulţumim pentru oferta primită prin intermediul mass-mediei de a participa la consiliul consultativ care urmează să se înfiinţeze lângă Consiliul Local, cu rol pur consultativ, dar eu, cu respect, o să declin această invitaţie”, a declarat liderul USR Covasna.

Preşedintele PSD Covasna, Bogdan Barbu, a declarat, pentru AGERPRES, că este pentru a doua oară, consecutiv, când social-democraţii nu reuşesc să intre în Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi consideră că situaţia trebuie reevaluată.

La rândul său, preşedintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a declarat, pentru AGERPRES, că prezenţa scăzută la vot a românilor, dar şi lipsa de unitate a acestora au condus la această situaţie.

„Se pare că noi, românii din Sfântu Gheorghe, nu înţelegem ce avem de făcut. Din păcate, voturile s-au împărţit între partide. Şi pe mine mă doare, nu îmi convine situaţia. Eu am spus de mai multe ori că e nevoie de o strategie, că nu trebuie să mai repetăm greşeala de acum patru ani când am obţinut un singur loc de consilier local şi că e nevoie de o listă comună de candidaţi. Chiar eu am iniţiat de două ori aceste discuţii, teoretic au fost de acord, dar practic nu s-a concretizat”, a afirmat Olimpiu Floroian.

În ultimii patru ani, în Consiliul Local Sfântu Gheorghe a fost un singur consilier de naţionalitate română, Liviu Comăneci, ales pe lista PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

 1. Ha, ha! Aista-i prețu’ ce trăbuia plătit pintru victoria(icnită) a bocul’ii la Koloszvar…

 2. schimb, mafia noastra a bagat UDMR in parlament, ca are nevoie la votarea legilor parsive.
  Alooo, o asociatie are statut de partid? De 34 de ani se violeaza amarata asta de Constitutie!!

 3. când românii sunt dezbinați câștigă ungurii. dar n-o să învețe nimeni nimic nici de data asta, peste 4 ani o să fie la fel. poate și-n alte orașe.

 4. Asta pentru că legea cu un singur tur de scrutin la alegerile locale există stric pentru domnia UDMR. Numai niște cretini renegați pot accepta ca în localitățile unde este 8% populație maghiară UDMR să aibă consilieri locali foarte vocali și unde sunt PSD 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28% adică românii cu 16,33 votanți de imbrvili fivizați ce sunt și cu un SRI fără tangență cu românii și România să nu aibă nici un consilier în primărie!!! Și același lucru la primar și președinte de consiliu județean la Satu Mare și Târgu Mureș. Că la Timișoara s-au putut duce domnii Ciucă și Ciolacu pentru candidat comun Alfred Simonis (ce neam o fi de s-au înțeles), dar pentru ca românii să aibă o voce în județele cu mulți unguri nu au fost în stare, nu i-adus capul și inima. Vă dați seama că in acea primărie vor fi numai însemne Ungaria, nici in tricolor românesc și documentele vor fi scrise în maghiară. Rușine Parlament pentru așa o lege, rușine PSD-Ciolacu, Rușine PNL-Ciucă, Rușine AUR-Simion, Rușine USR Drulă, mai aveți obraz să vă ziceți români?

 5. Super tare! Curand vor aparea afise: ‘Accesul romanilor, interzis!’, ca tot au arborat un steag, incalcand deciziile instantelor…

 6. Corect! Doar așa se poate demonstra suveranitatea națională a României! Citez din acest primar „va propune „partidelor democratice”, respectiv PSD, PNL şi USR să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din municipiu.”. S-a ajuns că românii din Romania sa fie marginalizați sau neimportanți pe teritoriul propriei țări!

 7. Foarte bine, mi se pare mai jenant că la Cluj a ieşit iar Boc şi la Timişoara Fritz. Iar dezmembrarea României nu va veni de la unguri, ci tot de la românaşii noştri din PNL, PSD, USR etc care fac sluj la Bruxelles şi care vor veni să ne convingă că ce mare dreptate are Ursula când va cere regionalizarea şi ce bine ne va fi fără țară, în marea familie europeană!
  PROC3SUL A ÎNCEPUT DEJA!

 8. Cu asemenea stiri interpretate dupa cum vor ziaristii se baga in populatie ura si dezbinarea.Cei care au cistigat alegerile in Sf.Gheorghe sint toti cetateni romani care platesc taxe si impozita la fel ca toti ceilalti .Intradevar au nationalitate magheara ,asa cum o au sasii, svabii,turcii,albanezii,sirbii,bulgarii,machedonii,ukrainienii,evreii,sau alti cetateni romani cu o alta nationalitate ,dar ca sa ii numesti ca nu ar fi romani ,este incorect.Au pasapoarte si buletine romaneti,au dreptul la vot ca si ceilalti romani ,atunci sint cu totii romani.Dar presa si televiziunile cauta in permanenta sa dezbine si sa provoace ura si dusmanie intre oameni,la fel cum au procedat cu romanii care simpatizeaza cu diverse partide politice.Vor neaparat ca populatia tarii sa fie dezbinata si sa se dusmaneasca intre ei .

 9. Comăneci, cuman di Șuolduova, ca șî Tanasî Daniil… Ce să caute veneticii ăia în Consiliile Locale din Sepsiszentgyörgy și din restul Ținutului Secuiesc?

 10. Una-i să te fure alții și alta-i să te fure ai tăi. Să nu ignorăm diferența…

 11. Ba mai au și”consultanță” de pe la alții cu sârme spre București, care să „ungă treabă” contra unui procent că deh, din politică ne tragem toți.Dacă iese scandal, dăm vina unii pe alții, scoatem la interval pálinka, kòrtòs kalacs, ceva pălării verzi, csardas și merge treabă mai departe.La ăilalți le dăm mici și bere și tricolor cu discursuri și am scăpat de ei.Asta-i „arta de a conduce”.Dacă nu iese paraua la numărătoare, dăm vina peăilalți, greaua moștenire etc…

 12. aligătorule
  Cine-i venetic? Unii dintre maghiari sunteti atât de răi (țineți doliu de Ziua Națională a Romaniei), încât ar trebui sa va făceti arborele genealogic și sa plecați de unde ați venit. Auziți ce debitează! Romanii sunt venetici în țara lor. Rușine! Luați exemplu de la celelalte etnii. Este greu? De ce? Aveți în sânge răutatea, cruzimea, cotropirea…Singuri va faceti etnia de rușine. Suferă și alți etnici maghiari din cauza unora ca tine. Noroc ca sunteti minoritarii etnicilor maghiari.

 13. Deci: „alianta pentru stabilitatea” Romaniei, cum ne aburesc alde Ciolacu si Ciuca, NU a candidat pe liste comune la Sfantu Gheorghe si in Secuime, in general, unde ar fi trecut pragul de 5% daca erau impreuna!
  Si voturile romanilor le vedem imprastiate, la SUB 5%!
  De ce?!
  SIMPLU: la Brussels(unde penalii din mareata „coalitie pentru stabilitatea Romaniei” au candidat pe liste comune) se castiga pe mandat 1 Milion de Euro!
  La Sfantu Gheorghe e saracie romaneasca!
  J……..r!
  In plus, primarul Antal Arpad e un primar foarte bun, oamenii il apreciaza, a SCHIMBAT in bine micul orasel devenit cochet, curat, linistit si in plina dezvoltare!
  Bravo UDMR, rusine „coalitiei pentru stabilitatea” Romaniei!

 14. O problema o reprezintă și președinții de partid de pe plan local care au o atitudine autoritară si foarte des ofensivă fata de membrii partidului. De exemplu președintele PNL Covasna, a reușit mai mult sa îndepărteze afiliați ai partidului, decât să obțină voturi. Atitudinea de sef atotputernic, unic și nemaivăzut ne împiedică să ne unim și să ne alăturăm celor de la UDMR la conducerea județului, iar guvernul se mulțumește cu cele 6 procente veșnice de la UDMR și îi doare in cot de romanii care trăiesc mai dezlipiți de România în centru țării, decât în restul Europei.

 15. …adică îi blamați tot pe aceia care acționează democratic și votează după propria alegere? atunci de ce permiteți existența atâtor formațiuni politice și admiteți -pe de altă parte,pentru „alții”-încălcarea Constituției acceptând un ong în toate structurile Statului-mai ales când,fără vreo fereală,acesta acționează împotriva statului din banii căruia trăiește?ce ar trebui să facă românii-să se adune (în clandestinitate )și să urmeze metoda ungurească,jurând pentru o căpetenie unică…recomandați”procedurile” validate lângă lacul Aral,acu’ ceva mii de ani,amintite de Anonimus și de Thaly?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.