Nicu Ceaușescu, 22 decembrie 1989, ora 10

Audiat, în 1994, în cadrul procesului în care era judecat pentru faptele sale din zilele „revoluției”, Nicu Ceaușescu a mărturisit – sub jurământ, desigur – că în ziua de 22 decembrie 1989 a aflat, la ora 10, că Nicolae Ceaușescu va fi înlocuit de Ion Iliescu sau de Corneliu Mănescu. Cei care îl informaseră astfel erau ofițeri din conducerea Securității, spunea el.

Ce știm acum cu certitudine? Că la ora 9, șeful Securității, generalul Vlad, a ordonat dispozitivului DSS instalat la CC al PCR să se retragă în cazărmi. Știm, de asemenea, că, la ora 9, generalul Milea, șeful Armatei, era deja împușcat mortal în biroul său. Știm că la ora 10.05 a fost comunicat prin TVR că „trădătorul” Milea s-a sinucis, comunicat asumat prin semnătură de Nicolae Ceaușescu.

Știm însă și faptul că la ora 3 din ziua de 22 decembrie, generalul Vlad l-a întrebat pe generalul Milea, între patru ochi, dacă ar fi de acord să-l aresteze împreună pe Nicolae Ceaușescu, iar Milea a răspuns că nu poate face așa ceva.

Restul poate fi speculație.

Vlad s-a grăbit să nu fie denunțat de Milea cu privire la propunerea pe care i-o făcuse la ora 3 dimineața. În acest sens, a făcut aranjamentele necesare ca Milea să dispară. Apoi, împreună cu șeful gărzilor patriotice, a intrat în biroul lui Ceaușescu spre a-l anunța că Milea s-a sinucis. În același moment (între 9 și 10), Vlad și Pârcălăbescu, șeful gărzilor patriotice, au luat măsuri de arestare discretă, în birou, a cuplului Ceaușescu.

Putem specula că până la ora 10 nu Ceaușescu, ci cuplul Vlad-Pârcălăbescu l-a chemat pe generalul Stănculescu în biroul „arestaților” și i-a transmis oral, fără decret, că este noul ministru al apărării. Asta nu s-ar fi putut întâmpla decât după ce Ceaușescu, de nevoie, a semnat comunicatul către TVR cu privire la Milea.

Generalul Stănculescu a spus în repetate rânduri că prima sa acțiune ca ministru ad-hoc a fost aceea de a ordona Armatei să nu mai vină spre piața din fața CC al PCR. Armata a confirmat mereu acel ordin.

Așadar, Milea nu a putut fi împușcat la ordinul lui Ceaușescu. S-a zvonit că Milea ar fi oprit Armata să înainteze și de aceea comandantul suprem ar fi dat ordin să fie împușcat. Armata nu a confirmat niciodată nimic de acest gen în perioada de dinainte de ora 9.

La ora 10, sediul CC al PCR putea fi plin de zvonul că Ceaușeștii nu pot ieși din birou și că nu pot lua legătura telefonic cu nimeni.

A doua acțiune a generalului Stănculescu ca nou ministru al apărării a fost aceea de a-i convinge pe cei doi Ceaușești că nu mai pot continua lupta din sediul CC al PCR dat fiind că manifestanții vor umple piața și vor invada clădirea. A trebuit să-i convingă să urce într-un elicopter și să caute un alt comandament de luptă.

Așadar, la ora 10, ofițerii din apropierea generalului Vlad puteau ști că se va schimba conducerea țării. De la ei a aflat, imediat, Nicu Ceaușescu.

Iliescu? Ori Corneliu Mănescu? Nicu îi știa pe ambii și a plecat spre București mult înainte ca elicopterul cu părinții săi să decoleze de pe CC – în speranța că noii conducători au nevoie de el. Nu bănuia că schimbarea de regim era o lovitură militară de palat ce avea să continue în tipar perestroikist (sovietic) dezvoltarea țării. Nu mai putea continua în tipar naționalist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

24 de Comentarii

 1. Cui îi mai pasă ?
  Contează doar REALITATEA din jur:
  Colonie Marginală Eșuată, cu o datorie externă de peste 160 miliarde coco duse în SALARII NESIMȚITE și PENSII SPECIALE.
  În pas voios spre faliment.
  măRog…🤮

 2. DE CE i-au eliminat pe Nicu si pe Zoia ?
  CUM puteau sa se gandeasca EI, DOI ca ar mai putea insemna CEVA in Romania, dpa CE Tatal lor a fost impuscat ca pe un Caine, far’ de minimul Respect care se acorda de OAMENI si unui Condamnat la Moarte si in Regie SPECIALA, in Genunchi?
  ATUNCI, CE Fel de Primejdie mai puteau fi ?
  Pentru CINE ?
  INTERN ?
  EXTERN?
  In REALitate a fost un Act GRATUIT de RazBunare Jegoasa, ca Astia DOI NU au avut nici un Fel de Implicare in Prostiuile din Ultimii ZECE Ani ai Domniee lui Nicolae Ceausescu

 3. Uite cum apare adevarul. Securitatea vroia sa-l aresteze pe Ceausescu iar armata a refuzat. Ca urmare a fost asasinat seful armatei de catre securitate. Deci cine a fost autorul LOVITURII de STAT? Dupa care securitatea a preluat puterea totala pe care nu o imparte cu nimeni de 34 de ani. Pe nea Nelu l-a adus de acasa sa-l puna in vitrina.

 4. Toti cei cu carnete de revolutionari sunt impostori. Trebuie sa returneze banii si toate bunurile cu care au fost rasplatiti de securstii tradatori care s-au cocotat la putere.

 5. adevarul este ca mai bine volonia maoccidecu trai pe vatrai,decat sub cizma ruseasca;cel mai mare dusman al Romabiei,dovedit istoric,ramane Rusia mongolilor salbatici, măRog…😂

 6. Totusi,adevarul este ca mai bine Colonia Marginala a occidentului,cu trai pe vatrai,decat sub cizma ruseasca;cel mai mare dusman al Romabiei,dovedit istoric,ramane Rusia mongolilor salbatici, măRog…😂

 7. @CONTESTATARUL :asasinarea ulterioara a lui Nicu si Zoia prin mijloace KGB arata esenta criminala a regimului gorbaciovist Iliescu,chiar si lentoarea cu care a fost ‘judecata’implicarea gastii Iliescu KGB in masacrele ultarioare,arata exact aceiasi natura criminala a Justitia romana inutile paralizata de frica adevarului

 8. O speculație în plus… La câte bălării s-au spus, una în plus sau în minus chiar că nu mai contează…

 9. A trecut timpul, au trecut destui ani pentru a-i mai putea resuscita și activa interesul cetatenilor. Acumsunt chemati la tv ca sa umple golurile emisiunilor neinteresante pentru cetatean. La ora actuala, cetateanul e interesat de ziua in care traieste si ziua care urmeaza, in niciun caz de trecutul acestor resuscitati pe nemestecate. Au trait cum au dorit in comparatie cu ce au trait si traiesc cetatenii din Romania, asa ca, identificarea confuzionata a numelui ceausescu, este reala cu acel individ violent care urla pe oriunde si oricand.

 10. Cei care au dat lovitura de stat și-au dat seama că poporul nu mai poate da înapoi și au trecut la acțiune, l-au executat pe Milea pentru a genera confuzie în armată și l-au arestat pe ceausescu. Ei au avut un plan bine stabilit cu mult timp înainte și pe care l-au urmat Eliminarea ulterioară a pilotului elicopterului dar și a altor participanți colaterali la această acțiune spune multe!

 11. a aflat ca Nicolae Ceaușescu va fi înlocuit de Ion Iliescu
  si ca Elena Ceausescu va fi inlocuita cu Nina Ceausescu……

  (la bolshevici nici nu conteaza,
  tatal lor e Satan)

 12. O actiune pregatita multi ani, organizata si condusa de americani, este acoperita de politruci cu formulari precum perestroikista sau chiar lovitura de stat sovietica. Normal, pentru ca americanii si-au pregatit si fumul cu care sa-si acopere actiunea, iar fumul cel mai des este scos de coceni putreziti.

 13. Era prea tarziu pt Nicu sa mai faca ceva pe 22 la ora 10. Daca avea ceva in cap se ducea din vara lui 89 la tac-su si ii spunea sa se retraga si sa-l lase pe el sef. Poporul ar fi acceptat (orice schimbare a lui Ceasca era buna atunci) si s-ar fi evitat astfel cei peste 1000 de morti fara rost…pacat. Nicu nu era un prost

 14. Con spune:
  24 DEC. 2023 LA 11:14
  Scenariul semnat=oracolul de Damaroaia ideologul analfabet Brukan, regia, venit cu o zi mai inainte de la Crucea di Piatra din Germania=tov.regizor Sergiu N, iar piesa cu artishti, cascadori, securici, kgb-ishti, a fost o Hora cu strigaturi Ka Ka lin, ka, ka lin, ka mai ia=manata de cominternistul kgb-ist Brates. Asta dupa ce deja tov. Ceashka ocrotitorul kibutzului PCR era arestat shi ashtepta sentintza. „Revolutzionari” sadea!!!, de te doare mintea. Atunci Secu pazea pe Ceashka, acum pazeshte ca pe sfintele moashte pe tov.rromica Ylici Y., tzinut ca zalog, ca daca se schimba ceva geopolitic, i-l baga pac la razboiu, mai ramanand in tzara ca in Gaza, doar al 13 lor trib. Daca s-a strigat fara kamunshti, stricandu-se procesul de emanatzie politica a tov.Ylici, s-a mers de catre fortzele prosovietice la bagarea terorii de sorginte Trotzkista in populatzie, teroare, care a culminat pentru viitori conducatori cu uciderea lui Ceashka, ca sa-shi bage mintzile in cap. Ei darama tot ce mai este shi acuma, populatzia fiind imblinzita cu firmiturele, iar statul parale bune pentru unii prospera cu pensii speciale, salarii nesimtzite, shi alte halea, pentru aceiashi gashka aparata de oculta straina de securici.
  Tov.Dinescu era speriat pentru ca tov.Caramitru a trimis un tank la sugestia lui Pleshu, iar asta pus direct calare pe tank, cu toata paza de secu de la poarta, ajuns acolo, shi nu shtia ce se intampla, nu-i spusese nimeni ca Ceashka nu mai e, shi cu toata frica lui, a strigat shi el Victorie…,ca doar a fost pana la urma ca la Caragiale in piatza independentzei. Gresheli de asta cu Ceashka, tov.Ylici le facea in discursurile lui adresandu-se cu tov.Cheashka, pana s-a mai obishnuit shi el cu deamoaka tzie original, ca la acest tov.Dinescu.
  O zi buna.
  Con

 15. Bbaaii prostilor.!!..Nicu Ceausescu a FUGIT de FRICA din Sibiu unde a fost abandonat de TOTI securistii si activistii de partid. El spera sa se ASCUNDA singur si sa ia legatura cu TASU si MASA,dar a fost urmarit si capturat,apoi adus ca „trofeu” la TVR.

 16. @tibi1 ” si s-ar fi evitat astfel cei peste 1000 de morti fara rost ”

  -este invers,
  „a fost nevoie sa moara oameni”,
  a fost un ritual satanic,
  fara mortii aia – pe care azi nu-i baga nimeni in seama-
  nu ar fi fost batjocura completa,
  „daca vrei schimbare ne aduci jertfa!”

 17. S’a mințit mult,se minte și acum. Avem la ce medita.

 18. Medicina legala spune ca generalul criminal erou cu nume de strada s-a impuscat stangaci. Evident, inchipuirile romanilor sunt mai adevarate ca adevarurile stiintifice. Criminalul cu 3 clase ca trenul (ceausescu) si-a primit pedeapsa pe care si-o merita, iar Gorbabiov si-a primit ce a negociat cu americanul la Malta. Ne-am saturat sa auzim de 33 de ani aceleasi aberatiii pseudo-legionare.

 19. se stie clar ca jegosul retarrdat de mason Brucan impreuna cu Voiculesc , alt masont…dar amcar mai destept…au fost coordonati de sionisti handicapati asa zis iluminati…pt a l ucide pe Ceausescu ca razbunare ca i a sfidat eliberand Romania de sub jugul datoriilor…
  Iliescu inca mai traieste…masonii retardati conduc inca tara…ar trebui scaoasa in afara legii aceasta secta oculta…si inchisi toti cei care care au contriuit la colonizarea romaniei…pentru a face loc evreilor pe pamantul romanesc…
  ca doar nu credeti ca toate blocurile noi cu apartamente de 200-300.000 de euro se contruiesc pentru romanii saraci…sa nu fim naivi
  ah si ca sa raspund la o intrebare de ce au fost omorati Nicu si Zoe…? pentru ca stiau prea multe…ii dadeau in gat pe jegosii de masoni la un moment dat cand nu mai aveau ce pierde…de altfel de asta l au si omorat pe ceausescu …ca i-ar fi desconspirat

 20. Bine, aceasta a fost PRIMA lovitura de stat, cea a rusilor. Dar A DOUA ? Cea in care au fost impusi Brucan, Petre Roman etc….adica implicarea CIA ?

 21. Con spune:
  24 DEC. 2023 LA 23:16
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
  Vine Craciunul acushi, acushi…Trebuie sa intzelegem, noi ca romani in tzara noastra ca tov.Brucan nu intamplator a ales ca sa-l sacrifice pr Cheaska, in ziua aceasta. A crezut ca noi romanii sarbatorind ziua, vom avea repulsia sconta de el, ca va fi socotit vinovat de patimile poporului, asta ascuzand shi mai mult actziunile celui de al 13 trib. Sa nu exageram, dar cred ca Ceahka, maskota chibutzului PCR, va intra in viitorul manual HO, ca mare erou, ca sa fie ascuns odata in plus Antonescu, care le-a oferit solutzia unika, nu Finala, ajungand pana la urma unde au vrut. Pana atunci sa fiim pregatitzi de WW3, care va fi o repulsie a acestei mascarde, create de infantilii venitzi din patura cea mai jegoasa a societatzii, ex.NKVD-ul co foshti bagabontzii ce l-au omorat ex.pe Kirov, la fel ca trupele de homo a lui Hitlerica ca sa ajunga la putere.
  O zi buna.
  Con

 22. @Con, ” bagarea terorii de sorginte Trotzkista in populatzie ”
  -adica Frantza, sora mai mare
  dap.

  (ai pe Calderon,
  pe Danny,
  tot nu intelegi?)

 23. Asa spune si Malutan (pilotul elicopterului) ???
  Raspund tot eu……Malutan nu mai spune ca e mort si el…..
  Malutan i-a spus lui Gabrielescu ca Ceausestii se opuneau din rasputeri sa ajunga la elicopter….
  Ceausestii voiau sa ajunga in buncarul CC-ului….acolo era un cerber care se incuiase pe dinauntru….GEOANA SENIOR……SE PROFILA O NOUA CARIERA – GEOANA JUNIOR…

 24. Tzine-tzi minte: serialul RTV din dec.89 a fost o inovatzie in domeniu, cu multe fasaieli, multe deja emanate/fumate. Daca procuratura vrea sa faca lumina, la fel criminalishtii buni in domeniu, trebuie sa plece de la acest movie. Pot participa shi critici de film, ex.d-na Nistor, ca nu este nevoie de titrare, ba mai mult poate fi propus la diverse finale, festivaluri, ex. URSSul de argint, samd, unde este posibil sa castige ceva ca sa ne scoatem shi noi parleala, ca prea ne-au parlit la foc mic de chibutz PCR. Se zice ca IA va desfintza joburi, ex.avocatzi shi altzii ca ei cu studii, shi atunci sa te tzii, nu mai este nevoie sa ne rugam noi de ei ca sa faca lumina, pentru ca sigur mascarada asta ce se vrea eterna, va fi deconspirata, iar autorii, chiar daca nu mai sunt in viatza, vor vedea ca pana shi catzelushi maidanezi o sa-i procopseasca. Deci sigur Adevarul va ieshi la iveala, iar triburi shi tribuletze ex.nr.13 Jilava, sa nu-shi faca iluzii ca vor mai sta cocotzatzi ca parazitzii pe salarii nesimtzite, pensii speciale, etc Degeaba au ucis, au ucis, au ucis, ex.Elita tzarii, razbunarea lor va lucra cu voia Domnului, mai ales ca au pangarit sfanta zi de Craciun!!!
  O zi buna.
  Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.