Nicușor Dan: Elcen va ieși din insolvență

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, sâmbătă, că până la sfârșitul lunii decembrie Primăria va compensa datoriile către RADET și Termoenergetica, astfel încât Elcen să își poată plăti datoria principală și să iasă din insolvență.

„Până la sfârșitul lui decembrie vom compensa acea datorie de 400 de milioane de lei pe care Primăria Capitalei o are către RADET și Termoenergetica și pe care RADET și Termoenergetica o au către Elcen. Compensând această datorie, Elcen își plătește către ANAF datoria principală și beneficiază de acea scutire de penalități și iese din insolvență, astfel încât de la anul să poată atât Termoenergetica și Primăria Capitalei împreună, cât și Elcen să acceseze fonduri europene”, a declarat Nicușor Dan.
Acesta a spus că sunt două probleme care au dus la lipsa de investiții în sistemul de termoficare din Capitală. „Primăria Capitalei nu și-a achitat la timp subvenția către operatorul ei, mai întâi RADET și apoi Termoenergetica, care la rândul lui nu a putut către Elcen, care la rândul lui nu a putut plăti mai departe către Romgaz și alți furnizori. A doua problemă este că aceste două societăți fiind o lungă perioadîă în insolvență nu au fost eligibile pentru fonduri europene și atunci nu au avut bani ca să facă investiții”, a mai spus primarul general.

În opnia ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, cei care au vitregit compania de accesul la fondurile europene „ar trebui să plătească”.

„Din păcate, pe durata insolvenței, Elcen nu a îndeplinit condițiile necesare obținerii finanțării din fonduri europene. Și aici este din punctul meu de vedere o problemă, faptul că Elcen a fost premeditat aruncat în situația de insolvență și a vitregit compania de a avea acces la această finanțare din fonduri europene nerabmursabile și cineva ar trebui să plătească pentru acest lucru”, a spus Florin Cîțu.

De asemenea, primarul general a dat asigurări că prețul gigacaloriei nu va crește în această iarnă. El a precizat că această iarnă și cea viitoare vor fi dificile, în condițiile în care „rețeaua de transport nu a fost modernizată în ultimii 30 de ani și care s-a deteriorat foarte tare în ultimii ani”.

„Iarna 2022-2023 va fi mult mai bună decât iarna aceasta și iarna viitoare. (…) Avem de schimbat 1.000 de km de conducte rețea principală, avem bani pentru 350, specialiștii au spus care sunt zonele cele mai vulnerabile, deci cu ele o să începem. În toamna lui 2022 mare parte din zonele vulnerabile vor fi deja schimbate. Iarna viitoare o să avem probleme mai mici decât acum, dar vom avea probleme”, a mai spus Nicușor Dan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Această ‘compensare’ seamănă cu mutarea pierderilor dintr-un buzunar în altul, bucureaștenii vor plăti, fără a ști, factura, de ce nu s-a făcut ‘compensarea’ în timpul mandatului lui Firea ?!

  2. UN_OM De ce, explica? Pentru ca nu e Firea sau vrei sa bagi indoiala pentru fraieri. stai linistit ca un om gospodar stie cum sa reduca cheltuielile .Gata cu bani pentru partid si cumetrii. Lasa vrajeala. Omule.

  3. Ce am inteles eu, cu mintea mea putina: Radet si Termoenergetica au acumulat pe rand datorii catre Elcen prin neplata catre Elcen a agentului termic primit de la Elcen. De ce nu au platit? Fie nu au colectat asa cum trebuie de la consumatorii finali (cetateni, firme) pretul incalzirii si apei calde, fie au fost pierderi mari pe retea, fie au avut cheltuieli nejustificate foarte mari, fie o combinatie dintre acestea. Pentru ca nu a primit banii, Elcen are la randul sau probleme, ajungandu-se aproape la blocaj, ceea ce ar insemna zero incalzire si apa calda pentru populatie. Prin plata catre Elcen a datoriilor Radet si Termoenergetica, doar se amana momentul bocajului, problema ar fi rezolvata doar daca Radet / acum Termoenergetica vor deveni performante economic, dar e greu, pentru ca sunt necesare si investitii in retea. Si pana atunci bucurestenii raman oricum cu banii dati.

  4. esti un visator daca ii crezi, au multe lozinci si multi saci cu voturi in spate, Firea in joia de dinaitea votuului era schimbata, stia ce se hotarase…

    asa cum inregistrarile de pe camerele de la sectorul I care nu trebuiau sa functioneze a avut doua mesaje:
    1.stim
    2. „nu are importanta ce vedeti noi putem face ce vrem cu Bucurestiul si tara”…
    merg la vot ca sa nu ma mustre constiinta

    sper ca unii si popoarele lor vor ajunge sa culeaga ceea ce au semnat…

    asa cum este scris in Carti pe care cred ca le pot evita platind indulgente…
    acte filantropice…

  5. Acum e rentabil ca îl ajută guvernul, partidul, „serviciili”. Ce ar fi fost dacă l-ar fi sabotat? Aaa, îîî, mmm…

  6. Pentru conformitate, ‘ râd de proști … proștii ‘, cine/ce garantează pentru primarul ‘termie’ ! ‘ Doar pentru cretini’, real, întra 1967-1973 nivelul de trai era cu mult peste, cine are argumente le poate exprima, cine nu, să tacă !

  7. Problema subventiei gigacaloriei a fost deja rezolvata. Nu mai dau caldura. Asa ca nu mai e graba cu eliminarea. Au facut program de livrare ca pe vremea impuscatului; ziua calorifere amortite, noaptea aproape reci. Dau caldura normal doar cateva zile pe luna ca sa urneasca contoarele, sa poata emite facturile umflate. Locuitorii sectorului 6 stiu foarte bine. Ideea nu e a actualului primar, doar a preluat-o. A fost initiata acum 2 ani, dar mai cu mila, ca veneau alegerile.

  8. UN_OM Si dupa? Era deschidere,era bine ca primise bani de la FMI sa ridice o industrie .Si a dat cu oistea in gard, in loc sa retehnologizeze dupa anii 80,sa reinvesteasca s-a apucat sa imprumute cu bani pe toti nespalatii de dictatori. Si asa am eu o intrebare sa ma lamuresti. Fata de ce era bine in acea perioada ? Adica occidentul stagna si doar ceasca va facea un trai mai bun. trebuie sa ai termeni de comparatie. Poate ca era mai bine decat pe vremea lui Dej, doar asa. Insa stii cati murea in puscarii si la canal ca tu sa te simti bine? Nu ai remuscari deloc?

  9. Eu înțeleg că toate aceste firme trebuiau să rămână una singura mare si tare cum era odată ,care sa fie obligată împreună cu primăria capitalei sa repare tot ce era de reparat ..acum ca sunt 2 firme private + prumaria joacă ping pong aiq dau vina pe ăia ceilalți strâng datorii iar primăria trebuie sa plătească pierderile căci dacă el s-ar reflecta direct în costul cetățeanului ar fugi dracu din București sau își face rata la Vila cu preturile ca ar fi nevoiți sa plătească…si acum întreb unde este Domnule PERFORMANTA DIN PRIVATIZAREA ACESTOR FIRME ???

  10. Nu e decat bataie de joc la adresa bucurestenilor! Sabotaj pe fata! Dar asta e, asta ati votat, asta ati capatat, niste banditi!

  11. @rad de prosti :
    „ELCEN a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%).”
    Cred ca ar trebui sa semnezi „fac pe prostu”

  12. Va fi bine, si la vara cald ! (in OPOZITIE, caldura mare, moncher !)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.