Nivel record în UE de produse contrafăcute

Oficialii vamali au confiscat în 2023 un număr record de produse contrafăcute pe piaţa UE, conform unui raport publicat miercuri de Comisia Europeană, transmite DPA.

„Cu peste 138 milioane de articole confiscate, în valoare de 2,7 miliarde de euro, 2023 reprezintă un an record pentru piaţa internă a UE, atingându-se cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani”, se arată într-un raport comun al Executivului comunitar şi al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

În total, peste 152 milioane de articole au fost confiscate anul trecut la graniţele externe ale UE şi în cadrul pieţei interne, o creştere de 77% faţă de cele 86 milioane de articole confiscate în 2022.

Valoarea produselor contrafăcute detectate a urcat cu 68%, ajungând la aproximativ 3,4 miliarde de euro. Ca şi în 2022, cele mai frecvent confiscate articole au fost jocurile contrafăcute. Urmează jucăriile, CD-urile şi DVD-urile contrafăcute. Frecvent confiscate sunt şi articolele de împachetat.

Conform raportului, majoritatea bunurilor nu au fost confiscate anul trecut la graniţele externe ale UE, ci au fost descoperite pe plan intern, totalul ajungând la 138 milioane de articole în interiorul blocului comunitar.

Creşterea este provocată de majorarea comerţului online. În contrast, numărul bunurilor confiscate la graniţele externe a scăzut.

Mai mult de jumătate din produsele contrafăcute provin din China (56%), dar şi din alte state din Asia.

„Produse contrafăcute nu doar că subminează afacerile legitime, ci şi reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii şi siguranţei consumatorilor UE”, a precizat Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Cand produsele „originale” sunt facute in China de catre exact aceleasi fabrici e indoielnic ca e vreo amenintare la adresa sigurantei si sanatatii consumatorului. Pe unii ii doare povestea cu ” proprietatea intelectuala”. Imi pare rau ca Prometeu nu a luat patent pentru foc in loc sa il lase omenirii asa cum e

  2. tarile UE sunt in faliment datorita multiplelor crize si a Razboiului Asimetric .
    UE a devenit a 5-a roata la caruta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.