”Noaptea minţii” la alegeri. S-a dat circulară pentru persoanele transgender

Demers contestat. Biroul Electoral Central a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din ţară, dar şi Autorităţii Electorale Permanente un îndrumar redactat de către Asociaţia Accept cu recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender la alegerile din 9 iunie.

Demersul BEC vine în urma solicitării Asociaţiei Accept şi adresei Avocatului Poporului.

”Prezentul îndrumar a fost elaborat de către Asociaţia Accept şi este destinat tuturor persoanelor şi entităţilor implicate în procesul electoral, astfel încât operatorii de calculator, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale, precum şi toate celelalte persoane implicate în acest proces să fie corect informate asupra modului în care să interacţioneze cu persoanele transgender în momentul în care acestea se prezintă la secţia de votare”, se arată în documentul Asociaţiei Accept.

Potrivit sursei citate, în multe cazuri, în ceea ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfăţişarea persoanei. Astfel, pot exista situaţii în care prenumele şi menţiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferenţe şi în ceea ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziţie medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic.

”Având în vedere faptul că dreptul de vot este un drept constituţional, garantat tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, Asociaţia Accept reaminteşte persoanelor implicate în procesul electoral că au responsabilitatea de a contribui la exercitarea acestui drept de către persoanele transgender, cu respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, precum dreptul la viaţa privată şi fără a fi supuse tratamentelor discriminatorii şi degradante, contrare demnităţii umane. Astfel, vă rugăm să trataţi cu tact aspectele ce ţin de persoana în cauză, pentru a-i proteja dreptul la viaţă privată, pentru a evita situaţiile inconfortabile sau alte comportamente care ar putea instiga la ură şi/sau la săvârşirea unor infracţiuni motivate de aceasta, precum hărţuirea, agresiunile fizice şi/sau verbale”, transmite Asociaţia Accept.

Totodată, reprezentanţii asociaţiei anunţă că vor monitoriza, la alegeri, modul în care sunt respectate aceste drepturi fundamentale ale persoanelor transgender în procesul electoral.

Senatorul Claudiu Târziu, candidat AUR la alegerile europarlamentare, a criticat, marţi, regulile de bună conduită pe care un ONG le-a transmis Autorităţii Electorale Permanente (AEP) cu privire la persoanele transgender.

„Asistăm la ceva ce nu credeam că este posibil, un ONG transmite reguli de bună conduită AEP cu privire la persoanele transgender, adică la aceia care fie se cred de un alt sex decât cel natural, cu care s-au născut, fie şi-au făcut operaţie de schimbare de sex (…) Iată că astăzi noi suntem obligaţi să ţinem cont de cineva care se declară a fi altceva decât este în realitate şi să-l tratăm nu doar cu respectul cuvenit, ci să modificăm legislaţie, să modificăm maniera de raportare la acea persoană, să umblăm în hârtiile privind drepturile de vot, este ceva de noaptea minţii. Toate lucrurile acestea nu fac decât să ne reconfirme temerile pe care ni le-am exprimat cu ani în urmă, când am fost printre organizatorii referendumului pentru definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat născut bărbat şi o femeie născută femeie”, a susţinut Târziu, la o conferinţă de presă.

Târziu a adăugat că AUR susţine iniţiativa unui grup civic privind organizarea unui referendum pentru definirea căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

„Există o iniţiativă în derulare, se strâng semnături pentru această iniţiativă. Susţinem această iniţiativă, suntem alături de grupul civic care şi-a propus-o, sperăm din toată inima să ajungă la vot o lege care să declanşeze referendumul şi suntem convinşi că de data aceasta referendumul va avea un rezultat bun, favorabil”, a concluzionat Târziu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

36 de Comentarii

 1. Ha, ha! Da’ membrii comisiei di votare n-ar hi potrivit a avia voie să cerceteză sub fuste/în pantalon pintru elucidaria indoielilor colo-șa un-i cazu’?…

 2. accept astia sunt ceva parte din guvern? daca nu sa ne s.p. .. eu ma identific ca persoan pe care o doare-n p de elgebete si de alti nebuni.

 3. Normal ! Trebuie sa fiti respectuosi fata de domnul (?) Popescu, ca de exemplu hidoseniile din poza articolului, care vine la centrul de votare, pentru ca altfel riscati sa va dea cu posetuca in cap !

 4. De cănd o asociație dă dispoziție cum să ne comportam noi, păi pe mine dacă mă prinde milițianul că nu corespund cu ci am încurcat o,nu există excepții, dacă ei nu sunt normali să se trateze

 5. Parcă te mai miră de ce minuni se petrec in romania,.Practic un BOR era menit să scoată o vorbuliță,..Și cu care act dovedește romînu că e transgender ?? Cine l-a emis ?? Interesant,..

 6. …si va mai intrebati de ce va castiga aur alegerile!…acum, intrebare: daca persoana se crede animal, cum am inteles ca se intampla in ultimul timp, poate vota?…din cate scrie la lege, cetatenii tre sa indeplineasca anumite conditii pt a putea vota…ori animalele nu sunt cetateni…inca, probabil…pana la urma, mai bine sa vina razboiul, ne mai curata de astia, poate ne vindeca lumea de nebunie…

 7. Cea mai proFUNDă valoare a occidentului colectiv civilizat e Editat. Care se implementează cu forța, dacă nu e acceptată de majoritatea normală și indolentă. Curat democratic adică. SLAVA!

 8. Atunci fac şi eu un cod despre cum să ne trateze pe mine şi pe prietenii mei când ne ducem la vot: să ne aştepte cu multă bere rece, friptane cu cartofi prăjiți şi țigări, iar mai pe seară să ne ducă acasă cu taxiul fiindcă vom fi beți şi ne putem rătăci.
  E ok aşa?

 9. Ce are supa cu prefectura…!…aveti grijă cei care votează să nu dați în cabinele se vot peste asemenea specimene…grijă mare !…

 10. Asa aratam ca suntem civilizati,sa ne phouta grija de toti ciudatii;ma mir ca Accept nu s-a basicat de declaratiile papei Francisc cum ca biserica e plina de frociaggine

 11. adica poza din CI nu corespunde cu persoana din fata mea – si eu “decid” ca persoana poate intra la vot pe numele XYZ? – si cine raspunde in fata legii in caz de frauda? persoana XYZ sau eu ca am “decis” intrarea la vot in baza unei circulare?

 12. @aur: inca nu sunt în guvern sau cel puțin asta se vede, în schimb, acest ONG care inițial, afirma că se întreține din fonduri proprii, se alimentează gras din bugetul statului român.

 13. Am avut CM de fotbal lgbt, vom avea Olimpiada sub semnul lgbt, am avut Eurovizion lgbt. Astia strica tot ce ating. Daca nu schimbam majoritatea in PE, inca patru ani vor legifera doar lgbt si schimbari climatice, si fara lemne in soba si carne in farfurie sau cash in pozanar!

 14. Dacă îi apucă cheful de urinat în timpul actului votării, la care toaletă vor merge? La cea pentru femei, sau la cea pentru bărbați? Nu ar trebui amenajate în secțiile de votare niște toalete special concepute pentru persoanele trasgender ca nu cumva să se simtă discriminate? Alo, avocata votantului transgender și asociația accept orice! Nu v-ați gândit și la aspectele acestea când ați formulat circulara? Luați banii degeaba. Credeți că toaleta e șerpărie?

 15. In tari luminate de unde isi iau astia instructiuni cum lupte cu extremismul, al de la rares bogdan, imping sextremismul, statul nu mai poate spune nimic de sex orientare sexuale. Sau etnie, originea geografica, religia intezisa in statisticile publicate chit ca e vorba de straini, teroristi
  Indetificarea dupa sex complet irelvanta, facuta de oameni nu se face dupa haine se face dupa carteriticile fetzei. Adica dupa mutra, mutra din CI bate cu realitatea. Identificarea se poate face si prin recunoastrere automata. Nu e nevoie de pareri personale si subiectivisme. Daca unul se imbraca in femeie si incerca sa dea drept cine nu este sa fraudeze votul atunci nu poate gasi ca scuza ca si-a schimbat orientarea sexuala fix inainte sa mearga la vot si dupa se suceste si revine la vechile obiceiuri cand se termina cu votatul.

 16. ”De asemenea, pot exista diferenţe şi în ceea ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziţie medicală”
  Cine a ales sa-si schimonoseasca corpul si nu corespunde imaginii din buletin, NU VOTEAZA, NU CIRCULA, NU IESE DIN TARA, NU INTRA ETC.

 17. Pt ideea cu familia din barbat si femie a fost condamnat Dragnea si NU va fi adoptata de romani, romanii iubindu-l cel mai mult pe transgenderul johanis, fiindca este si el ca ei. Transgender=adica, nici barbat, nici femeie.

 18. Cererea Accept nu-i mare scofala. Totusi, avem dreptul sa ne cunoastem concetatenii, care ce hram poarta. Pentru asta, transgenderii trebuie sa se legitimeze si cu etalarea organului negat pe langa actul de falsa identitate. Si…daca un transgender se considera cal ce facem? calul nu-i nici armasar si nici iapa. E…trnsgender! Ha!

 19. aceste norme, cu litere mari si usor lizibile, la intrarea in fiecare sectie de votare, ca sa nu fie discutii, sa stie si poporul si membrii comisiei si organele in clar, ce au de facut!

 20. Intrebare retorica cu autoraspuns evident.
  Ce are sula de-a face sau desface cu prefectura.

 21. Grupul nostru civic va urmari acest aspect. Da, au drept de vot, dar nu sunt obligati. Da, fiecare persoana trebuie respectata si cerem respect, prosteala lgbtq-ista ne jigneste, deci cerem respect din partea lor! Da, toti trebuie sa respectam legea, ceeace le cerem si lor. Inca mai au timp ciudatii sa-si schimbe actul de identitate pe care sa aplice o poza conforma cu realitatea.

  Cel mai simplu mod de a-si prezerva drepturile constitutionale e sa respecte legea si drepturile celorlalti.

 22. Au pătruns în conducerea lumii occidentale astfel de persoane cu afecțiuni privind deviații psihice și comportamentale care emit decizi de impunere a acceptarii manifestărilor publice a deviațiilor comportamentale ale acestor persoane bolnave in loc să-i trateze că atare !!!

 23. @Wolf Edmond 17.45 : Votarea este in majoritate in scoli. Daca amenajeaza toalete pentru „dumnealor”, vor ramane si pentru elevi.

 24. Ce-ar fi daca in Cartea de Identitate s-ar trece obligatoriu si cromozomii sexului? Ai unX si un Y-esti barbat. Ai Doi cromozomi XX-esti femeie. Daca in particular te poti considera pisica, vaca sau orice altceva, o faci acasa, in sufragerie sau baie, daca te crezi stiuca. In societate esti ori una ori alte si nu mai umbli cu cioara vopsita. (scuzati cuvantul „cioara”)

 25. pai si nu ai putut sa „le” trimiti la Eurovizion , sa castige si Romania „pe dos” ?

  non(Nu)=Da

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.