BREAKING Seismul din Gorj, urmat de 94 de replici!

Reprezentanții INFP au anunțat, miercuri, că cutremurul cu magnitudinea de 5,7 produs în judeţul Gorj a avut până acum 94 de replici, de intensitate mai mică, iar acestea vor continua să se producă în zilele următoare. 

”Ieri, la ora 15:16 minute, s-a produs un alt cutremur cu magnitudine 5,7 urmat de peste 94 de replici până în prezent. Intensitatea epicentrală la al doilea cutremur a fost de 6 grade spre 7 grade, au fost localităţi în zona epicentrală unde intensitatea a depăşit 7 grade. Cutremurul s-a simţit pe o arie foarte mare, până în Serbia, Ungaria, la Cluj, în zona de nord a României”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al INFP, Constantin Ionescu.

Secialiştii institutului care l-au însoţit au explicat faptul că activitatea în zona seismică Gorj s-a intensificat foarte mult în ultima perioadă.

”Este o zonă seismică cunoscută, are o activitate în general slabă şi moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani de când aveam noi înregistrări. Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că calculele noastre indicau pentru această zonă o intensitate maximă de 5,5”, au precizat specialiştii INFP.

Totuși, susţin că zona Gorj nu devine o noua Vrancea – zonă cu seismicitate intensă şi cutremure frecvente.

”Acestea sunt estimări, dovadă că au fost depăşite deja”, au mai precizat specialiştii.

Întrebaţi dacă intensificarea activităţii are legătură cu cutremurele din Turcia, specialiştii au precizat că se va analiza acest lcuru, dar este puţin probabil: ”Se va analiza. Cred că este puţin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influenţă din Turcia. (…) Este greu de spus.  Influenţele la distanţele acestea sunt destul de mici”.

”Aparatura nu prezice, aparatura înregistrează mişcarea, de la momentul în care se produce. Reţeaua seismică românească este una dintre cele mai dense din Europa (…) Puţin probabil să fie depăşită această intensitate ( 5,7 în Gorj – n.r.). Energia a fost eliberată, replicile care au apărut şi vor apare încă câteva zile sunt din ce în ce mai mici”, au mai precizat specialiştii.

Încă o dată s-a explicat că nu pot prezice cutremurele: ”Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri. Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, la nivel mondial (…) nu există o formulă. Asta e, suntem la cheremul naturii”.

Se vor monta trei staţii seismice care vor completa actuala reţea cu date pentru a analiza mai mult fenomenul din Gorj. De asemenea, se vor inslata cinci staţii de GPS totale.

DSU: Câte localități au fost afectate de seismul din Gorj

Autorităţile din judeţul Gorj au anunţat că, în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7, s-au primit peste o sută de apeluri de la cetăţeni care semnalau fisuri sau alte deteriorări ale unor clădiri. În urma verificărilor făcute până în prezent, nu s-au identificat, prin evaluare vizuală, ”probleme majore” la blocurile de locuit şi nu au fost observate elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la acestea sau la spitale. În schimb, la două biserici din Târgu Jiu s-au identificat elemente ale structurii de rezistenţă afectate, fiind restricţionat accesul cetăţenilor.

”În urma cutremurului produs în judeţul Gorj în data de 14.02.2023, ora 15:16:52 cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 6.3 km în Oltenia, judeţul Gorj, cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, dispeceratul ISU Gorj a primit peste 100 de apeluri din partea cetăţenilor, fiind semnalate fisuri apărute la clădiri sau elemente de construcţie de la faţadele clădirilor care s-au desprins sau care au fost afectate şi puneau în pericol pietonii.
Echipajele de intervenţie ale ISU Gorj au intervenit în zonele în care au fost semnalate probleme, concomitent cu misiunile de recunoaştere/patrulare pentru identificarea unor posibile efecte ale seismului. Din fericire, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, nu au fost semnalate situaţii de urgenţă care au produs victime”, a transmis, marţi seară, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) Gorj.
”Până în acest moment (15.02.2023, ora 00:00), în urma evaluărilor vizuale efectuate de către comisiile mixte deplasate în teren, nu au fost identificate probleme majore la blocurile de locuit, nefiind observate elemente afectate ale structurilor de rezistenţă ale clădirilor, iar acolo unde s-au constatat pericole din cauza anumitor elemente desprinse de la faţadele clădirilor acestea fie au fost îndepărtate de către echipajele de intervenţie, fie zonele care prezintă pericole pentru pietoni au fost balizate şi marcate corespunzător.
În ceea ce priveşte verificarea clădirilor individuale cu destinaţia casă de locuit s-au constatat în mare parte coşuri de fum fie afectate, fie care s-au prăbuşit. Totodată, la o casă din municipiul Tg-Jiu o parte din calcanul de la acoperiş s-a desprins. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
În ceea ce priveşte unităţile spitaliceşti de la nivelul judeţului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, sediul situat pe strada A.I. Cuza, nr.1 (Pasarelă) s-a intervenit pentru îndepărtarea unui coş de fum avariat şi care reprezenta un eventual pericol. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate”, a precizat sursa citată.
La spaţiile comerciale nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
La lăcaşele de cult la care au fost semnalate probleme până în acest moment, în urma verificărilor din teren s-a constatat:
– La Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel situată pe strada Calea Eroilor din municipiul Tg-Jiu a fost afectată structura de rezistenţă a celor două turle dinspre faţada principală;
– La Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – zona Parâng din municipiul Tg-Jiu în urma evaluării vizuale s-au constatat elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
Astfel, pentru siguranţa cetăţenilor s-a luat decizia restricţionării accesului în aceste clădiri şi efectuarea unor expertize tehnice privind rezistenţa şi stabilitatea.
”În ceea ce priveşte sediile în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice, pentru siguranţa cetăţenilor s-a restricţionat accesul publicului în Palatul Administrativ (Instituţia Prefectului- Judeţul Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Gorj şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj), Sediul Directiei de Evidenţă a Persoanelor Tg-Jiu şi Sediul Primăriei municipiului Tg-Jiu, urmând ca programul de lucru cu publicul să fie comunicat de către reprezentanţii fiecărei instituţii”, a arătat CJCCI.
În ceea ce priveşte unităţile şcolare, având în vedere că în acest moment elevii sunt în vacanţă, verificările vor începe de miercuri, în acest moment prioritară fiind verificarea clădirilor care sunt frecventate de utilizatori.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Să vedeți la Bucale ce se întâmplă la 6 grade pe Richter! Cică Stanbulu și Bucale cad la prima zgâlțâitură. De vezi atunci pușcării pline!

  2. Sunt toate sansele ca sa avem si alte cutremure induse in Romania, Polonia, Bielarus, Tarile Baltice si Finlanda si chiar in Ucraina. Pentru a destabiliza placile tectonici ca sa se produca un mare cutremur la Moscova.

  3. Nu stiu cum la INFP ii pun directori pe oamenii cei mai ilogici si care nu stiu sa se exprime. Era unul ieri care spunea prostie dupa prostie, de facea Arafatul grimase langa el auzind ce spune ala. De departe mult mai logic si mai corect au explicat cea ce se intampla un tip prof de geografie si inca unul, nu am retinut ce era. Probabil ca cu acesti oameni la conducerea INFP este clar imposibil sa se poata face ceva in privinta detectarii cutremurelor. Statul ar trebui sa riste cele 2-3 milioane de euro (o nimica toata, atat se fura sub controlul statului la un singur km de autostrada) pentru a finanta crearea celor cateva centre de observare la nivelul tarii a undelor premergatoare cuttemurelor, acelea care sunt simtite de animale cu cateva ore inainte de producerea lor. Au aratat la tv o harta pe care erau marcate locurile unde oamenii raportasera comportament neobisnuit al animalelor domestice cu 2 ore inainte de producerea cutremurului din 1977. Era plina harta re raportari, mai ales in sudul tarii. Cred ca daca s-ar dori sa se faca ceva pe linia asta s-ar putea ajunge la niste rezultate, insa daca il luam pe “nu” in brate, atunci sigur ca nu se va putea.

  4. Otomanii maică, otomanii că așa scria o deșteaptă de-aia de-a lui Marchievici că imperiile devin tot mai vizibile. Trăiască pandurii lui Tudor! Nu-i de râs, dar ce să fac? Am semnat o petiție pentru consolidarea școlilor și spitalelor. Am trimis o și altora. Unii mi-au răspuns” chiar crezi în chestiile astea?”. Fiecare popor cu proștii lui așa că în panduri mi-a rămas speranța.

  5. Multi spun ca in Oltenia nu este zona seismica. Poate ca asa o fi in mod natural dar cu putina vointa ea poate deveni seismica. Trebuie sa avem incredere in stiinta. Ca doar avem in preajma Deveselu cu fel de fel de dotari stiintifice secrete.

  6. Este curioasa inmultirea acestor cutremure de mica adancime si cu urmari tragice extrem de puternice.

  7. Foreaza si fractureaza baietii austrieci aia de ne-au luat si petrolul ca noi n-avem experienta in forari decat de prin 1890.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.