Noi învârteli în Sănătate: „Guvernul alimentează business-uri private”

pacienti, cancer, medicamente

Sindicaliștii de la Cartel ALFA acuză că un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legii sănătății și noul proiect de contract-cadru introduc și transpun prevederi care mută o altă parte importantă din banii pentru sănătatea publică către operatorii privați.

În opinia acestora, „Guvernul urmărește desființarea serviciilor publice de sănătate! Contrar Constituției, Guvernul garantează dreptul la ocrotirea sănătății doar unui segment privilegiat al populației, alimentând business-uri private”.

La ce face referire Cartel ALFA

„Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea legii sănătății și noul proiect de contract-cadru introduc și transpun prevederi care mută o altă parte importantă din banii pentru sănătatea publică către operatorii privați. Acest lucru va conduce la reducerea accesului populației la serviciile de sănătate publică și subminarea sistemului public de sănătate prin adâncirea subfinanțării.

Mai concret, proiectul de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății  prevede majorarea numărului de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați până la 10% din numărul total. Acest lucru înseamnă că aproximativ 4000 de paturi din spitalele publice (și serviciile medicale aferente) vor pierde finanțarea din bugetul Fondului național de asigurări de sănătate, iar această finanțare este mutată către furnizorii privați.

Mai mult decât atât, proiectul de OUG introduce și transpune modificări semnificative în privința asigurărilor publice de sănătate, respectiv introducerea posibilității unităților private de a deconta la ”costul real” serviciul medical, prin adăugarea unui tarif suplimentar peste tariful decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din asigurarea publică de sănătate, prin intermediul noului Contract-cadru.

Nota de fundamentare motivează această măsură prin nevoia acoperirii „costurilor reale” ale serviciilor medicale. Oare principiul decontării “costului real” al serviciului medical nu este valabil, în egală măsură, și pentru sistemul public, nu doar pentru cel privat? O astfel de reglementare va tinde să devină o formă de segregare a asiguraților. Asigurații cu venituri mai mari vor accesa servicii medicale private (interpretarea corectă fiind ”la costul real”, conform O.U.G.), asigurații cu venituri mici vor accesa servicii publice (în traducere, “subfinanțate”).

Avem de-a face cu strategia clasică: se reglementează treptat, la început un segment de servicii, ca apoi, după ce practica se normalizează, să fie extins la tot sistemulDe altfel, când a fost introdus sistemul privat de sănătate, s-a spus că unitățile private nu vor avea nevoie de banii din fondurile publice de asigurări de stat!

Este revoltător și faptul că în timpul pandemiei, când criza sanitară a pus o presiune imensă pe unitățile publice, sistemul privat nu a pus umărul la acest efort. Dimpotrivă, acesta chiar a beneficiat de pe urma acestei crize și suferinței oamenilor, obligați să acceseze servicii la costuri pe care de multe ori nu și le permiteau, din cauza blocării accesului la serviciile publice”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de sindicaliști.

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA”, organizație reprezentativă la nivel național și care reprezintă interesele lucrătorilor români, cei care prin contribuțiile lor alimentează cea mai mare parte a Fondului unic national de asigurări de sănătate, menționează că se opune categoric acestor propuneri.
CNS Cartel ALFA atrage atenția că:

  • Este nevoie de investiții majore în spitalele de stat;
  • Multe dintre unitățile medicale funcționează la cote de avarii prin subfinanțarea cronică a sistemului;
  • Există deja o diferență uriașă de access la sănătate pentru populația României, rural vs. urban, săraci vs. bogați, acest lucru fiind contrar principiului constituțional la solidarității și dreptului fiecărui cetățean la ocrotirea sănătății;
  • În timpul pandemiei, accesul la serviciile publice de sănătate a fost grav restricționat prin blocarea spitalelor publice, în timp ce spitalele private au „beneficiat” de un flux crescut de pacienți, forțați să acceseze aceste servicii din cauza blocării unităților publice;
  • România este pe primul loc între țările europene la numărul de morți care ar fi putut fi evitate printr-o îngrijire medicală corespunzătoare (Eurostat, Preventable and treatable mortality statistics);
  • Nu s-a reglementat interdicția medicilor de a practica în ambele sisteme simultan (public și privat);
  • Sistemul de prevenție în România este extrem de deficitar, ceea ce duce la costuri crescute pentru serviciile medicale.

„Considerăm că acestea de mai sus sunt prioritățile sistemului medical românesc asupra cărora trebuie îndreptate eforturile de reglementare.
În schimb, această nouă inițiativă a Guvernului vine în continuarea tentativelor inițiate de miniștrii Victor Costache și Vlad Voiculescu de deturnare a fondului public de asigurări de sănătate în beneficiul business-urilor private.

Nu este nicidecum vorba despre grija pentru cetățeni, de „asigurarea accesului populaţiei în mod echitabil şi nediscriminatoriu la servicii medicale”, așa cum ipocrit susține motivația proiectului. Este vorba despre asigurarea unui flux consistent de bani din fondurile publice către business-urile private, din care câștigă apropiații actualului guvern, și doar un număr limitat de cetățeni, în timp ce majoritatea populației este privată de accesul la servicii de sănătate de calitate”, conchid sindicaliștii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioana Radu 8499 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Asta este tzinta finala a mafiei iohanniste: privatizarea SMURD, ptrivatizarea intregului sistem de sanatate. Romania trebuie sa ramana fara nimic al ei, inclusiv pamantul.

  2. Parca acest minister e al celor din USR-PLUS. Se pare ca s-au prins iute cum e cu smecheria. Iar pe cretinii care-i sustin si voteaza, pentru ca sunt tineri, frumosi si liberi, i-as intreba : e bine?

  3. Eu unul sustin un sistem de sanatate privat de aceea vreau ca toti banii pe care ii ia statul sa pot sa decid sa se duca la o entitate privata. Nu sunt de acord ca din salariul meu toti asistatii sociali, batranii si o grupare etnica mai colorata sa foloseasca banii pentru ei deoarece asa vrea statul. Asta ca sa nu mai zic ca medicamentele, serviciile de baza si procedurile pe care le fac medicii se platesc la stat ca la privat. Asa ca sunt furat de 2 ori si nu primesc decat servicii proaste si spitele infecte din care iesi mai bolnav decat intri.

  4. ..daca nu cresteai in sistemul public de sanatate nu mai aveai „banii tai”…ca doar nu te-ai nascut acum 5 ani..asta nu reforma este hotie pe fata din banul public..Mutul e pus sa distruga

  5. Nimic nu e mai dulce ca banul public.Am o intrebare:de ce ii spuneti business? Business-ul implica inteligenta,gindire strategica,previziune.Aici iti trebuie niste saci in care sa-ti pui banii si niste cunoscuti la securitate.Ca intodeauna presa nu minte dar te trimite in rahat si nu stii cum ai ajuns acolo.

  6. Nici o noutate, dreapta e pusa pe capatuiala totala (belirea fraierimii), ori credeati in apostoli dreptati usr-isti(putin atei – inchinatori la Saturn si Jupiter), ori in sfinti urmasi brateni (in fapt puisori ai belitului Petrov). O intrebare se impune: cum pe vremea psd-istilor erau bani pentru tot felul de cresteri de salari, alocatii, pensii si stimularea natalitati, iar in iohanismul de coalitie (cumetrie) dezastrul scrie pentru traitori neantreprenori / oameni de afaceri? Am putea afirma ca-s novici, dar afaceri le merg struna in starea de urgenta perpetua, cat or mai fura, pentru ai atinge jena (cat despre DNA, justitie – sperante desarte de ai deranja de la praduiala cu legea in mana)?

  7. Papagalii useristi numiti la conducerea ministerului sanatatii sunt total pe dinafara ca meserie. Au fost introdusi acolo cu misiuni precise. Romanii pot muri cu zecile de mii, aia au cu totul alte griji. S-a procedat exact la fel si de catre vanzatorii de tara adunati de Ciolos tot intr-un guvern al MEU. Dar nu au avut timpul necesar fiind maturati de alegeri.

  8. Eu cred că e bine să existe o diferențiere la acordarea asistenței sanitare, care să fie bazată pe venituri.
    M-am plictisit ca „jmecherii” să contribuie cu cotizație minimă și să-și mai aducă, ca și coasigurați, și vreo doi, trei membri de familie plecați la ciordit sau cerșit pe-afară și să primească aceeași asistență sanitară ca și mine, care plătesc în mod corect, în funcție de venitul lunar.
    Dacă asta e forma pe care a găsit-o Guvernul, să fie primită. Pare a fi un pas spre echitate socială. Oricum, orice soluție este perfectibilă.

  9. @valahul- stai linistit ca banii pe care ti-i ia statul din salariul tau, nu ajung la batranii pe care-i urasti, nici la asistatii sociali de care nu-ti pasa, ci ajung in buzunarele politicienilor hoti si corupti! Batranii au cotizat pt pensia lor, dar nu primesc atata cat au cotizat, asistatii sociali primesc bani de la primarie care ia spaga grasa, deci banii tai se duc la politicieni: pe ei trebuie sa-i tragi la raspundere ce au facut cu banii tai!

  10. Numai proști comentează pe aici. Cine a avut cea mai mică legaătură cu sistemul de sănătate românesc știe că se fură. Nu fură niciun privat, fură românașii angajați directori sau administratori de spitale. Fură doctorii, marii specialiști, tot românași care nu au cu ce să trateze bolnavii la stat, dar găsesc resurse la clinicile lor private. La stat nu au timp de „consultații amănunțite”, dar la clinica lor privată se găsește timp. În jurul tuturor spitalelor sunt farmacii care au fx medicamentele care lipsesc în spital. Farmaciile astea nu sunt ale sfântului duh, sunt ale medicilor sau ale farmaciștilor de la spital. Degeaba plătesc oamenii asigurari de sanatate la stat, că „statul” trimite cu bună știință, cu intenție, pacienții la privat. Dacă îi ia cineva la scuturat pe sindicaliștii care zic și ei prostii doar pentru că dă bine la prostime, va vedea că au toți afaceri PRIVATE pe seama sistemului de sănătate de stat care e jumulit și furat din interior.

  11. Oare cine o fi în spatele numirii miniștrilor sănătății și chiar a primului ministru? Cetățenii cu drept de vot? Nevoile de sănătate ale populației? Sau șpaga grasă venită din mediul privat sub formă de donații, sponsorizări, etc? Marile rețele de sănătate din România sunt venite inclusiv de peste ocean și au prieteni care le promovează interesele în chiar unele ambasade străine de la care primii parlamentari ai țării cerșesc lumină târându-se pe jos ca râmele. Dacă acele companii străine și-au părăsit țara și au venit la noi în Românica, au făcut-o pentru că aici profitul este mult mai gras decât în țara lor. Iar politicienii noștri consideră o mare onoare faptul de a fi văzuți urinând alături de străini în capul poporului român. Au aceleași gusturi ca elitele și ei cred că asta îi face egali cu ele chiar dacă unii dintre ei nu sunt în stare să enumere toate literele alfabetului românesc.

  12. Este chestie de penal. La un partid ca USR-ul condus de un penal nici nu este de mirare. Banii au fost dati cu dedicatie cu buna stiinta. Sa vedem, se baga DNA-ul pe fir mai ales ca acum sustine ca se ‘autosesizeaza’ din presa. Au acum o buna ocazie.

  13. Punem sistemul sanitar pe butuci, sa fie omul jupuit la privat, da cei ce n-au ce fac ?

  14. @”Valahule”: și tu o să îmbătrânești, și tu poți oricând ceva nasol, un accident,o boală gravă care te poate scoate din circuit. Ceea ce sincer îți și doresc de ce să te mint că nu e așa…
    Atunci poate vei vedea și simți pe propria piele cât de puternic, de adaptat si de invincibil ești…

  15. care e fapta pentru care ar trebui să se sesizeze DNA? S-a sesizat cu șpăgara Pintea care a luat șpagă de la un constructor. S-a mai sesizat și cu plagiatorul Bodog pe care îl acuză de abuz în serviciu. Cine știe fapte de corupție, să le anunțe.

  16. Bey @Valahule,la cati bani ai platit tu din salariul tau cat ai muncit la viatza ta nu ti-ar ajunge nici pentru o simpla operatie si zilele de spitalizare aferente,la stat si nu la privat unde trebuie sa duci ce vinzi din casa si de la vecini.Dar noroc ca esti obligatoriu asigurat si scapi cu zile ca sistemul de stat nu mai este atat de nasol asa cum cauta sa-ti bage in cap smecherasii extremisti de dreapta care vor sa pape ei tot sistemul de sanatate inclusiv spitalele construite si dotate de generatii din care majoritatea au muncit,au platit asigurarea de sanatate si nici macar nu au avut o zi de concediu medical la viata lor.Si daca mai sunt probleme tot dreptacii sunt vinovati ca ei au bagat manageri la spitale pe unii care nu sunt medici,ci tot felul de chelneri plantati in 2004 in vremea ministrului mare liberal Nicolaescu Eugen,care acum s-a retras ca si-a facut treaba si suma.Asa ca daca nu-ti convine la stat si te paste o operatie de apendicita,pe care nu o platesti facuta la stat ca asigurat ,du-te la privat si ti-o face privatu cu 9.000 de lei cu banu jos tot in salile de operatie ale spitalului de stat,care spital a fost obligat de politruci si de stapanii lor de afara sa „colaboreze” cu privatzii,ca ei sunt mici,saraci si trebuie ingrasatzi ca nu au sali dotate de operatii,decat cativa privati la care trebuie sa vi cu niscai sacosi cu euro.Ia banu tau si du-te ca sa te saturi de privata,ca tot cu astia de la stat ai scapat de Covid ca tzara numai cu jumatate din cati decedati au avut astia din jurul nostru si cu mult mai putini de cat cei care s-au laudat ca au sistem de sanatate grozav precum Germania,Franta,Italia si,printre multi altii,cocoseii aia guralivi din Olanda.

  17. @ cristina,may peserica,tu ai beut cevasilea? Adica zici ca privatu nu fura,dar zici ca doctorii se freaca de la stat la privatu…si asa este.Pai asta nu-i furtul privatului de la stat pentru care munceste traseistu navetist si ii face aluia profit? Asta zice si sindicatul pe care tu il injuri ca o ignoranta care crezi ca la biserica in tot ce iti baga in cap extremistii de dreapta care i-ai ales ca acum cu privatele sa iti pape tot ce pui la saltea din salariul de doi lei ce o sa ti-l mai dea si tie in curand.Plus ca privatu iti ia,ca exemplu, 9.000 de lei cu banu pe loc pe o operatie de apendicita care la stat este evaluata la 1.500 lei pe care ii plateste asigurarea,daca muncesti si ai cotizat.Ori preturile astea astronomice,cam acelesi pe la toti privatii,ca ii concurenta in Romania liberala si evropiana,nu sunt furt,sau ce-i? Si hotarastete,ori se fura la sistemul medical de stat,ori nu se mai fura acum cand au venit hotii de dreapta la adunat si impartit banii romanilor,plus miliarde de euro imprumutate si de nimeni stiute pe unde s-au impartit si nici DNA-ul nu este curios sa intrebe decat de vreun pesedist ceva care a primit,sau i s-a lasat intentionat o ciocolata pe birou,si are si trei struti la tzara.

  18. Privatizarea sanatatii inseamna hotie crima genocid !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.