Noi tensiuni între Chișinău și Moscova: Interdicţie impusă de Rusia

Republica Moldova va continua să-şi protejeze spaţiul informaţional „indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei”, a declarat luni Ministerul de Externe şi Integrare Europeană de la Chişinău, după ce Rusia a impus interdicţie de intrare pe teritoriul său pentru mai mulţi oficiali moldoveni, potrivit Deschide.md şi EFE.

„Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spaţiul nostru informaţional împotriva oricărei ingerinţe externe şi să menţinem o poziţie fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride şi încercărilor de destabilizare a ţării noastre”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov.

Anterior, diplomaţia rusă a informat într-o notă că ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat luni la sediul MAE rus unde i-a fost exprimat un „protest ferm” în legătură cu „persecuţia politică a presei de limbă rusă în Republica Moldova” şi blocarea site-urilor acestora.

„Ca măsură asimetrică, Lillian Darii a fost informat că mai multor oficiali din Republica Moldova le este interzisă intrarea în Federaţia Rusă”, a precizat MAE rus, fără a dezvălui numele celor care nu vor mai putea călători în Federaţia Rusă.

În octombrie, Republica Moldova a blocat 31 de portaluri de internet, majoritatea controlate din Rusia, potrivit presei locale.

Printre mass-media blocate se numără site-urile marilor agenţii de presă ruse, precum TASS şi Interfax, dar şi postul de radio Sputnik şi ziare precum Izvestia şi Komsomolskaia Pravda.

Potrivit Chişinăului, este vorba despre portaluri de internet care difuzează informaţii „capabile să genereze tensiuni sau conflicte sociale” şi care „provin de la autorităţile publice ale unui stat (implicat) într-un conflict militar şi recunoscut ca stat agresor, sau de la persoane şi entităţi sancţionate de Uniunea Europeană, SUA, Canada, Marea Britanie şi Norvegia pentru acţiunile lor destabilizatoare faţă de Republica Moldova”.

Anterior, autorităţile ruse au impus în luna august restricţii de intrare pe teritoriul Rusiei pentru oficiali moldoveni, ca răspuns la decizia Chişinăului de a reduce personalul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Sklavetii democrati amerloci de la Chisinau CENZUREAZA porceste Media rusa din R Moldova…Cenzureaza la ordinul NATO….Daca Media rusa dezinformeaza atunci ce mama dracu face Media din Europa, Romania, R Moldova decat sa dezinformeze de 10 ori mai mult?

 2. INTREBAREA de BARAJ :

  CE a cautat Rusia in Partea MOLDOVE Vechi, Teritoriu RAMAS dupa ce Dacii Liberi au fost coplesiti de Invazii BARBARE si de Mareea SLAVA de dupa Anii’600 AD

  Si care este Parte a Romaniei numita impropriu si perfid „Basarabia”,
  CAUTARE inceputa din 1812 ?

  Jaf, Furt de Teritorii, Cucerie, Rusificare, Colonizare de Straini, Ucideri, Deportari, Persecutii.

  Diferendul ISTORIC face Deliciul ALTORA …
  Elev BULA Axonuu’ !
  Treci la Tabla si explica-ne IAR, CE a cautat Rusia in Basarabia, incepand cu 1812. De FAPT a incercat subtiiil, tiptiiil inca din 1711, cand Piotr BOLSOI il prostea pe cantemir Dimitrie, altfel Om DESTEPT si SCOLiIT fff mult.
  NU a fost sa fie, ca la Stanilesti, Viziruu’ TURC a caftit Oastea Ruseasca si Piotr BOLSOI, cat era el de MARE (Cu adevarat a fot un MARE Imperator RUS) a scapt de Prizonierat RUSINOS astfel :

  s-a ascusn SUB Fustele Imparatesei in Trasura
  a dat Shpaga Vizirului Enteresuu’ s-a facut ca NU il vede, ca pierdea Shpaga si CAPuu’ ……
  AlaVIZIRuu’ a judecat BINE, impletind ISTET Banii si Politica ;
  DACA il inhata pe Potr BOLSOI de SUB Fustele Imparatesei, se enervau Rusii si fiind in Crestere MILITARA,
  CINE le poate a fi stiut CE Haloimas ieshea …

  Apoi,
  POATE mai schimbi ”Narativuu’” ticalos si narod cu ‚Rusia a varssat sange”, „a luat de la Turci”, „Romania a atacat URSS miseleste”, „Romanii „FASCISTI” au facut Cestii URATE in Teritoriile Ocupate” si alte asemenea Gulgute GEO-POLITICE scarboase.
  Sa NU faci ca BULA_BULA, Originaluu’ … 😊

  A avut o Tema de Casa cu Subiectul „Ce a facut el, Bula, in Vacanta”.
  Bula a scris fff cursiv si precis, descriind cum a spart el Lemnele Buncii si o Aschie a sarit din Buturuga Executata cu Toporuu’ si „m-a lovit DREEEEEPT in Cur” .
  Bula, ai Talent de Scriitor si trebuie sa il dezvolti …
  Dar scrie si tu, mai pe Ocolite, Cestia cu Aschia SI Tinta ei … 😊

 3. CONTINUAREA CONTINUARII
  Impreuna cu Nechezaturile IEPII, da’ Alea erau FAKE, de InCURAJARE Erotica Tehnica Veche de Parte Muiereasca, fie IEPE, fie Muieri …
  NU mai stiu de Dansuu’,
  SE PARE ca Marele HURAL Bashkirez a decis sa il ascunda o Vreme, la ReEducare …
  Consuma numai Lapte de Iapa CRUD sau CUMAS, raneste la Balegar si doarme AFARA, NU in Iurte, ca le aduce Spirite RELE ……
  NU va mai spui CUM se prepara CUMASuu’ …

 4. Se pare că doar în Contemporanul mai miorlăie ca niște pisoi jigăriți rusofilii.
  Cum este vorba de Moscova, cum sar în sus ca apucați de streche.
  Când este vorba de Tezaur au sărit angajații ambasadei ruse să inventeze scuze, când este vorba de Basarabia, aceeași angajați scuipă în direcția Chișinăului de li se usucă gura.
  O fi mare simbria pe care o primiți daraghie tovarșci.
  Mă mir că publicația Cotidianul le permite, fără nicio reacție, astfel de reacții anti-românești. Chiar nu înțeleg ce interese sunt la mijloc.
  Că de libertatea cuvântului nu poate fi vorba când se proferează în spațiul public astfel de mizerii. Poate doar că să nu supere Rusia.

 5. Se pare că doar în Contemporanul mai miorlăie ca niște pisoi jigăriți rusofilii care comentează.
  Cum este vorba de Moscova, cum sar în sus ca apucați de streche.
  Când este vorba de Tezaur au sărit angajații ambasadei ruse să inventeze scuze, când este vorba de Basarabia, aceeași angajați scuipă în direcția Chișinăului de li se usucă gura.
  O fi mare simbria pe care o primiți daraghie tovarșci.
  Mă mir că publicația Cotidianul le permite astfel de reacții anti-românești, fără nicio restricție. Chiar nu înțeleg ce interese sunt la mijloc.
  Că de libertatea cuvântului nu poate fi vorba când se proferează în spațiul public astfel de mizerii. Poate doar ca să nu supere Rusia.

 6. Asa faceau si ucrainenii o cautau cu lumanarea. De fapt pusi de stapanii lor care vroiau razboi proxy.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.