Noi tensiuni pe harta lumii: Strategia „zonei gri”

Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării taiwanez, cu o lună înainte de învestirea preşedintelui ales Lai Ching-te, informează France Presse.

„Şaptesprezece avioane (din douăzeci şi unu) au traversat linia mediană” a Strâmtorii Taiwan, a declarat ministerul într-un comunicat, făcând referire la o demarcaţie neoficială între China şi Taiwan pe care prima nu o recunoaşte.

Forţele armate taiwaneze „observă aceste activităţi folosind sisteme de supraveghere şi au desfăşurat mijloace adecvate pentru a reacţiona în consecinţă”, adaugă comunicatul.

Taiwanul este o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său şi pe care doreşte să o ia într-o zi, cu forţa dacă este necesar, aminteşte AFP.

Creşterea incursiunilor aparatelor chineze se înscrie în ceea ce experţii numesc strategia „zonei gri”, adică acţiuni de intimidare care nu merg atât de departe până la acte de război propriu-zise.

Aceste acţiuni s-au intensificat de la alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră că Taiwanul este de facto „deja independent”, o linie roşie pentru Beijing.

Dna Tsai urmează să cedeze locul la 20 mai actualului vicepreşedinte, Lai Ching-te, un membru al Partidului Democrat Progresist (DPP), la fel ca ea. Câştigător al alegerilor prezidenţiale din 13 ianuarie, el este de asemenea adeptul unei linii de fermitate în faţa Beijingului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

 1. Pekinezilor li se scurg ochii dupa Taiwan, o insula cu industrie si tehnologie moderna si cu locuitori calificati in meserii de varf, la fel cum Putinantropului moskovit i se scurg ochii dupa Ukraina si productiile ei agricole uriase, cu care ar putea santaja lumea, cum a incercat si cu gazele.
  Toate pretentiile teritoriale ale dictatorilor statelor cu regimuri totalitare au in ultima instanta castigurile economice……[Rumburak]
  [Eduard: statmajoriZd la GarZile de PaZit papusoiul CAP-ului]

 2. Taiwanul se va uni pe cale pasnica cu China impotriva vointei satanistilor Vacari din SUA Company Rockefeller !

  Satanistul Klaus Schwab este pe moarte !

  A fost arestat in Satania Elvetia de Fortele Delta, cand se afla in dormitorul sau injectandu-si ADRENOCROM.
  ,,Schwab a ajuns la GITMO miercuri după-amiază și a fost imediat adus cu ambulanța la spital GITMO.
  Sănătatea lui Schwab a început să se înrăutățească la jumătatea zborului; încătușat de scaunul său de avion, el a tremurat și a tusit incontrolabil, violent și și-a implorat „medicamentul”. În momentul în care zborul a fost co-latitudine cu Carolina de Sud, Schwab transpira abundent, se enerva și scotea mucus sângeros, părând de parcă i-ar fi fost gâtul plin de sticlă zdrobită. La spital, medicii l-au diagnosticat cu insuficiență renală acută și l-au pus pe dializă. Testele de sânge au arătat că Schwab nu a fost vaccinat și că numărul de celule albe din sânge era semnificativ ridicat. Mai mult, au stabilit că Schwab suferea de sevraj acut de adrenocrom. Starea lui este critică, dar stabilă, iar deocamdată este ținut inconștient. Dacă celelalte organe ale lui încep să cedeze, ei bine, s-ar putea să nu trăiască pentru a-și vedea tribunalul. Inutil să spun că nimeni de aici nu dă un rinichi acelui ticălos rău” ”

 3. Taiwanului va avea soarta Hong Kong, Macao șamd. Adică se va uni pașnic și de bunăvoie cu Marea China.
  De îndată ce Li🌈icul DemonRat Belicos va face imploZie, generând un cutremur de Mw = 7.4.
  Ca Baliverna lu’ BuZZati, măR😜g…
  (●RumburKK- Cititoru de Clasici Ruși pe nemâncate, nerăsuflate, nedormite. NOPȚI ÎN ȘIR ! -RumburKK●)

 4. Acum,dupa ce a trecut pachetul de ajutor militar prin Congres cu 165 la 151 voturi bipartizane,situatia se va schimba

 5. Trăim vremuri ,când toți care vor ști să se desprindă de cinismul american la timp,o să fie în câștig

 6. Se apropie momentul eliberarii si daca forta va fi folosita, vor participa si Rusii in acea operatie.

 7. Eduard KktkuM0tZ ot CzernovitZ spune:
  20 apr. 2024 la 12:30 [Rumburak]
  Domnule inginer ,a-ti uitat sa adaugati in opinia D-vs.ca la fel li se scurg ochii americanilor dupa bogata Rusie, care are de toate .Pe noi ne-a usurat de toate bogatiile ,acesti serpi veninosi de occidentali, la fel cum au procedat si cu alte tari, unde le-au tocat marut bogatiile, dupa care i-au lasat cu ochii in soare.

 8. Deocamdata am primit o veste buna: americanii se cara din Niger. Madam Nula s-a dus degeaba. Daca te uiti la CNN si la France 24, dau mereu imagini din Africa. Le curg balele dupa bogatiile de acolo, dar s-au instalat rusii si chinezii si nu mai pleaca.

 9. Nu occidentalii ne-au usurat pe noi de toate bogatiile, ci hotii nostri autohtoni. Occidentalul nu s-a facut niciodata stapan pe ceva romanesc fara oferta si semnatura banditului mioritic.
  A furat occidentalul vreo banca fara sa le-o puna romanul pe tava?
  A furat americanul uzina Ford (fosta Oltcit)?
  A furat francezul uzina Renault(fosta Dacia)?
  Tot asa pot sa continui cu 10 000 de uzine, combinate, fabricute, terenuri si de toate. Mai cugetati la acestea si apoi acuzati-i pe occidentali.
  Nimic nu s-a furat sau dat la fiare vechi fara semnatura javrei de roman……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.