
Trei noi judecători constituționali își vor începe mandatele de nouă ani la CCR la sfârșitul acestei săptămâni.
Pe 12 iulie, vor intra în mandat judecătorii numiți de Senat și de Camera Deputaților. Este vorba despre Mihai Busuioc, propus de grupul senatorial al PSD, care îl înlocuiește în funcție pe Marian Enache, și de Asztalos Csaba, propus de grupul UDMR din Camera Deputaților.
O zi mai târziu, pe 13 iulie, își va începe mandatul la Curtea Constituțională Dacian Cosmin Dragoș, propus de președintele Nicușor Dan.
La finalul lunii iunie, a fost declanșată procedura pentru alegerea celor trei judecători constituționali care își încheie mandatele: președintele CCR, Marian Enache, judecătorul Attila Varga și judecătorul Livia Stanciu.
Desemnarea lui Mihai Busuioc ca judecător al CCR a fost contestată la Curte de partidul SOS România. Însă, pe 1 iulie, CCR a respins sesizarea privind numirea lui Busuioc, constatând că acesta are o vechime de peste 18 ani în specialitatea studiilor juridice ”și, astfel, îndeplinește condiția reglementată de art. 143 din Constituție referitoare la vechimea de cel puțin 18 ani în activitatea juridică pentru a putea fi numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională”.
Potrivit Constituției României, Curtea Constituțională se compune din 9 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
Dintre aceștia, trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României (art. 142 din Constituția României).
Judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia pentru o perioadă de 3 ani.
Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condițiile prevăzute de legea organică a Curții, mai arată Constituția (art. 142).
Fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți.
Judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.
Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior (art. 143 și 144 din Constituție).
Își continuă mandatele de judecători la CCR:
* Simina Tănăsescu – numită judecător de președintele României (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
* Cristian Deliorga – numit judecător de Senatul României (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
* Gheorghe Stan – numit judecător de Camera Deputaților (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
* Mihaela Ciochină – numită judecător de președintele României (în 2022), pentru un mandat de 9 ani
* Laura Iuliana Scântei – numită judecător de Senatul României (în 2022), pentru un mandat de 9 ani
* Bogdan Licu – numit judecător de Camera Deputaților (în 2022), pentru un mandat de 9 ani.
S-a implementat ideea ca trebuie sa ii privim pe CCRistii astia ca pe niste dumnezei. Cum de sunt sferto-semidoctii astia mai presus de lege? Mai ales ca sunt numiti politic. Doamne fereste!
Astia trebuie sa raspunda in fara legii
ca orice cetățean! Valea, dacă nu esti in
stare sa aperi constituția si legile
tarii!
Si cum un partid de 5%, UDMR, numeste un judecător, si unul cu 20%, AUR, nu. Cine a facut regulile astea?
Azi judecător,mâine pușcăriaș.
Ați comis crime contra poporului român și acesta vă condamnă la pușcărie.
Într-o zi poporul vă pune cătușele și vă duce la pușcărie.
Poporul român nu mai are nevoie de voi.
Abrogați toate deciziile luate contra poporului român!
Astia sunt Garda Pretoriana a lu ursulea fon DER lien aia care apara democratia de rusi😂😂niste es.croci prin definitie las and gluma la o parte au capacitatea deciziei sa te bage la puscarie din orice motiv pe model gheorghescu.un fel de enkvd modern .obergrupinfurerele de sibiu le-a dat coarne astora Le lipsesc camasile brune si ciomegele din maini sa faca ordine .luati democratie pe Paine cu apa simpla de izvor ca fripturile la ei merg.
mai tineti minte scandalul cu MonicaMacovei si arhiva SIPA?cati sunt santajati cu dosarele copiate din arhiva
bună!
Constitutia zice 9 ANI.
Dar dupa cum a prestat pana acum ccR
este o RUȘINE PENALĂ.
AU CĂLCAT PE CONSTITUȚIE ȘI pe LEGI,au adaugat la legi
LA ORDIN DE AICI SI DE AFARĂ.
Nu au demnitate,cinste,etică profesională.Si-a pus acum PSD un INDIVID care nu arep pregatirea necesară si de la care astetpt numai rele.
NOTA 3( trei)!
Intrebi degeaba nu primesti raspuns.
Ca e Vaticanul romanesc daia. Alte salarii alte pensii alte legi alte mandate alte alegeri alte telefoane alte mașini alte erate…
Pentru 9 ani? Mai rezista ăștia 9 ani în viața? De ce 9 și nu 4-5 ani cât e un mandat normal de activitate politică în funcție?
Tot ca proasta satului, intreb : de ce trebuie mortaciunile astea sa aiba mandat de 9 (noua !!) ani ?? Si nu de 5, de exemplu ca presedintele Romaniei ? …
9ani??Pai in 9 Ani astia ne distruge complet.Ia sa plec frate ca vad ca Tara asta e deja amanetata de/pentru escro.ci.Oamenii astia sunt ca vacile/boii sfinti/sfinte din India,poti sa Mori de foame de astia nu ne atingem.