Mandatele emise de CPI divizează marile puteri

Franţa ”susţine Curtea Penală Internaţională” al cărei procuror a cerut mandate de arestare împotriva unor lideri israelieni, între care prim-ministrul Benjamin Netanyahu, şi ai mişcării islamiste palestiniene Hamas.

„Franţa sprijină Curtea Penala Internaţională, independenţa acesteia şi lupta împotriva impunităţii în toate situaţiile”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei franceze referitor la aceste mandate de arestare.

„Franţa a condamnat pe 7 octombrie masacrele antisemite comise de Hamas. Această grupare teroristă a revendicat atacurile barbare îndreptate împotriva civililor, însoţite de acte de tortură şi violenţe sexuale (…)”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte Israelul, „Franţa avertizează de mai multe luni asupra imperativului respectării stricte a dreptului internaţional umanitar şi în special asupra caracterului inacceptabil al pierderilor civile din Fâşia Gaza şi al unui acces umanitar insuficient”, subliniază sursa citată, menţionând că o „soluţie politică durabilă” este „singura” cale pentru „restabilirea unui orizont de pace”.

În cea de-a opta lună de război din Fâşia Gaza, procurorul Curţii Penale Internaţionale a cerut luni emiterea unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant, precum şi a trei lideri principali ai grupării islamiste Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Gaza.

Procurorul Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi Gallant pentru crime precum „înfometarea deliberată a civililor” ca „metodă de război”, „omucidere intenţionată” şi „exterminare şi/sau asasinat”.

Acuzaţiile formulate împotriva liderilor Hamas, inclusiv a liderului grupării din Gaza, Yahya Sinwar, includ „exterminare”, „viol şi alte forme de violenţă sexuală” şi „luarea de ostatici ca crimă de război”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

16 Comentarii

 1. Acest mandat multiplu, nu are fixat data sau limita pentru arestare cum nici la puțin nu exista, adică, va fi: oricând SI nicicând.

 2. Casa Albă: ‘Nu există semne de interferență străină în accidentul de elicopter de la Raisi’…

 3. @parere…: Tu n-ai un sef caruia sa-i raspunzi la ora asta?
  Treci la lucru, lasa gargara ca nu impresionezi pe nimeni!

 4. & Li🌈icii DemonRatZi Belicoși se șterg la 🌈 cu Franța și CPI.
  Dacă se supără Bubi și trimite câțiva PATRIOȚI de la Mossad peste ONG-ul $oro$iZd ? Eeeeeh ? măR😜g…
  ●}RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK{●

 5. Care mandate, unchiule?! Faptul ca le cere un procuror cu orgini harabe inflamat de noul establishment sud african si exaltat el stie de ce, nu inseamna ca tribunalul le-a emis deja sau le va emite vreodata. Poate ptr. salbaticii hamas. Altfel, șo pe ei Beniamine!

 6. normal ca-s divizate pentru ca mizeria imorala se intinde ca o ciuma nevazuta… pai la cum se pupa-n bot netanyahu cu kushner – ginerele lui trump, la fel se pupa-n bot si cu altii… iar multi sint dusi cu pluta, ca si netanyahu ,ca altfel nu s-ar asocia la crime.

  hay bibi, baga mare cu antisemitismu ca altfel pierzi razboiu! ar fi interesant daca or fi inceput pasii inversi iar timpul ruleaza inapoi, inainte de 1947… cool.

 7. A nu se compara revolta Hamas care este cu totul indreptățită dar care a fost clar ,,ajutată” de Netanyahu si mascarada televiziunilor!!! cu genocidul de maximă gravitate de epurare a palestinienilor.Si o întrebare: de ce UE si SUA democratii fervente au legături de arme și protectie cu guvernul de extremă dreaptă din Israel dar nu suportă nici măcar o mișcare tip AUR ori SOS împușcă și persecută premieri care li se opun gen Fico sau Orban ?

 8. Cum stam in acest caz cu ,,independenta justitiei”, atat de clamata ?! Biden, Macron s.a. se pronunta in mod fatis. Ca o vor face din culise, este o alta discutie.

 9. Indiferent de verdictul CPI,eticheta de CRIMINALI de RAZBOI va ramane in istorie.
  Pentru Netanyahu (MUMA),pentru Putin (CIUMA)!!…asta este JUSTITIA americana CPI.

 10. Razboaiele reprezinta una dintre cele mai mari tragedii pe care specia umana si le provoaca singura.
  Orice justificare ar avea, sint de neacceptat .
  Dar acestea sint apanajul liderilor politici care iau decizia, respectiv a armatelor care executa.
  Dupa ce CPI si-a turnat laturi in cap emitind un mandat de arestare pentru Putin, acum vrea cu tot dinadinsul sa se umple de rahat emitind mandat de arestare pentru Netanyahu.
  Hai sa fim seriosi, niciodata pe acesti doi oameni n-o sa-i aresteze o justitie straina.
  Una a lor, da, ar putea !
  Dar nu o sa o faca .

 11. Israelul si Statele Unite, NU sunt membre ale CPI,nerecunoscand-i jurisdictia.
  Procurorul-sef CPI,britanicul Karin Khan,a mai solicitat si mandat de arestare international pentru liderii Hamas,Yahya Sinwar,Haniyeh si al-Masri,pe langa mandat de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu si ministrul Gallant,acuzati de CRIME de RAZBOI si CRIME impotriva UMANITATII.
  Procurorul-sef CPI,britanicul,Karin Khan,este cel care a pus sub acuzație in anul 2022 si pe presedintele rus Vladimir Putin .
  Curios cum toata mass-media mondiala se preocupa NUMAI de mandatul de arestare pentru cei din Israel si nicio vorba de mandatele pentru liderii Hamas !!.
  Azi toata regiunea de razboi israeliano-palestiniana,Fasia Gaza arata mai rau decat Stalingradul anilor 1942.

 12. cand se pronunta CPI pe genocidul PLANETAR EXPERIMENT MENGELE, DE MODIFICARE A GENOMULUI UMAN – „vaccinare” prin constrangere si manipulare in masa?? cand se pronunta asupra masurilor reparatorii pentru crimele infaptuite de s a ta ne le razboiului si a crimei organizate? din care chiar ei fac acum parte…? hai sikktirrr CPI!!

 13. Prostii! Normal e ca fiecare „mare putere” sa aiba CPI-ul propriu. Judecati sa fie doar aia mici, aia fara armament nuclear. Parlitii de-alde noi…

 14. STRANIU e ca nu spune nimeni ca CURTEA e IMORALA sau gresete in ce cu argumente decide
  ci
  mai ales americanii spun ca n-are jusrisfictie peste ei !
  😀

  E ca si cum ai spune ca tribunalele romanesti n-au gresit cand i-au gasit vina si acool injn sange ucigasului lui TEO PETRE
  au gresiz cand au incercat sa aresteze pe cine peste care n-aveau jurisdictie !
  ___________
  CE SE MAI EXAGERAT-BUCURAU FRAIERII cand a fost „judecat” PUTIN (… desi va ziceam ca urmeaza rau dupa un asa „caz de precedenta” facut mai intai la TZARUL RUSSNAC si acum ins serie la seful evreilor 🙂 ! SHALOM !

  AUD ? IQ=?

 15. @parere:
  N-ai castigat nimic.
  Nu ti-am cerut sa te razboiesti cu mine si nici cu altii,
  ci sa te aduni si sa vorbesti atunci cand trebuie.
  Creste-ti-ar mintea odata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.