Noua mutare a Arabiei Saudite contra ISIS

Arabia Saudită a desfășurat avioane de luptă la baza aeriană de la Incirlik, Turcia, cu obiectivul „intensificării” operațiunilor împotriva grupării teroriste Statul Islamic, a anunțat duminică un oficial de rang înalt din Ministerul Apărării de la Riad, conform AFP.

„Regatul saudit are astăzi o prezență la baza aeriană de la Incirlik, în Turcia. Avioane ale forțelor aeriene saudite sunt prezente (la Incirlik) cu echipajele lor pentru a intensifica operațiunile aeriene (împotriva SI), în paralel cu misiunile purtate de la bazele aeriene din Arabia Saudită”, a declarat generalul de brigadă Ahmed Assiri la o televiziune.

Conform oficialului, desfășurarea avioanelor urmează deciziei luate de coaliția internațională antijihadistă, săptămâna aceasta la Bruxelles, de a „intensifica operațiunile aeriene împotriva Daesh”, acronimul arab al Statului Islamic.

Răspunzând unei întrebări, generalul saudit a subliniat că desfășurarea acestor avioane la Incirlik se înscrie în cadrul coaliției „conduse de SUA”, neținând de o „acțiune bilaterală” între Riad și Ankara.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a vorbit sâmbătă despre o desfășurare de avioane de vânătoare saudite la baza de la Incirlik, declarând și că țara sa și Arabia Saudită ar putea desfășura o operațiune terestră împotriva SI în Siria.

Recomanda