Noua pedeapsă pentru Rusia

Washingtonul a interzis vineri importul în SUA de aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească, în cadrul sancţiunilor suplimentare luate cu Marea Britanie şi care vizează reducerea veniturilor Moscovei, relatează AFP.

„Această nouă acţiune interzice importul de aluminiu, cupru şi nichel de origine rusească în Statele Unite şi limitează utilizarea aluminiului, cuprului şi nichelului de origine rusească pe pieţele mondiale ale metalelor şi în tranzacţionarea over-the-counter a produselor derivate”, a indicat Departamentul american al Trezoreriei într-un comunicat.

Metalele sunt principalul produs de export al Rusiei după energie, deşi valoarea lor a scăzut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a detaliat guvernul britanic într-un comunicat separat.

Exporturile, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, au scăzut la 15 miliarde de dolari în 2023 „datorită eforturilor G7 şi ale aliaţilor săi de a restrânge piaţa”, precizează textul.

Măsurile luate vineri urmăresc reducerea în continuare a veniturilor pe care Rusia le obţine din exporturile sale de aluminiu, cupru şi nichel.

„Prin luarea de măsuri comune, Statele Unite şi Marea Britanie privează Rusia şi producătorii săi de metale de o sursă importantă de venit”, a subliniat Trezoreria americană.

Pe lângă interzicerea importului acestor metale în Statele Unite, cele două ţări au luat, de asemenea, măsuri pentru a limita comerţul cu aceste metale pe pieţele mondiale.

„Bursele de metale, precum London Metal Exchange (LME) şi Chicago Mercantile Exchange (CME), nu vor avea dreptul să accepte aluminiu, cupru şi nichel produse de Rusia. Bursele de metale joacă un rol central în facilitarea comerţului cu metale industriale în întreaga lume”, a insistat Trezoreria.

Aceste măsuri intră în vigoare cu începere de sâmbătă.

„Noile noastre interdicţii asupra metalelor cheie, în coordonare cu partenerii noştri din Marea Britanie, vor continua să vizeze veniturile pe care Rusia le poate câştiga pentru a-şi continua războiul brutal împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată în comunicat.

„Luând această măsură în mod ţintit şi responsabil, vom reduce veniturile Rusiei, protejându-ne în acelaşi timp partenerii şi aliaţii de efecte nedorite”, a comentat ea.

Jeremy Hunt, ministrul britanic de finanţe, a subliniat, la rândul său, că „este mai uşor să neutralizăm capacitatea lui Putin de a purta războiul său ilegal în Ucraina atunci când acţionăm alături de aliaţii noştri”.

„Acţiunea noastră decisivă cu Statele Unite de a interzice în comun metalele ruseşti din cele mai mari două burse va împiedica Kremlinul să injecteze mai mulţi bani în maşina sa de război”, a asigurat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8535 Articole
Author

52 de Comentarii

 1. „CÂTĂ DEMOCRAȚIE,CÂT COMERȚ LIBER! BIATA RUSIE NU VA AVEA CE FACE DECÂT SĂ REDUCĂ PRODUCȚIA DE ACESTE METALE IAR PE MUNCITORII DIN DOMENIUL RESPECTIV -SĂ-I TRIMITĂ SĂ LUPTE ÎN UCRAINA! ȘI ATUNCI SE MIRĂ „UNII” CĂ DE UNDE ARE RUSIA OSTAȘI?!.

 2. … dar anterior solicitase Ucrainei să nu lanseze atacuri asupra instalațiilor de petrol și gaze ale Rusiei!

 3. Rusia cred ca le va multumi americanilor si slugilor lor englezesti. Pentru ca, astfel, vor putea sa vanda altora.

 4. Am fost curios, de unde vine aceast[ ură tembelă de tîlhar impotriva rusului..Am citit cum că in războaiele ruso turce, care erau in sec 19, mereu occidentul a stat d epartea turcului și au desconsiderat pe țar, cică dictator iar pe rus ca mojic de dus la abator.. Rusia a fost pe val, nu doar in urma victoriei inpotriva lui Napoleon, ci pentru deschiderea spre civiizație a unor guvernanți , care nu mai suportau nici bărbiile tradiționale.. Precis romînu nu știe că de fapt in 1877 la plevna a luptat și cu englezul, nu doar cu turcul..Englezul era fricosul cel mai isteric, din cauza fricii de a pierde India, care era gubernie engleză.. Iar rusul era la doar doi pași de ea.. Astfel englezul era mereu in corzi din cauza indiei.. De atunci au rămas cu ura și desconsiderarea rusului,. ceea ce azi e toatal deplasat și chiar sinucigaș//

 5. După doi ani? Într-un fel au dreptate și Republicanii. Care-i planul? Înțeleg că trebuia găsiți alți furnizori, dar doi ani (?)

 6. America nu avea nevoie de aceste minereuri o faceau asa doar de dragul Rusiei! De acum inainte rusii or sa vanda la chinezi care pot absorbi cantitati uriase si americanii au sa cumpere mai scump de pe piata mondiala. In loc sa ai deal-uri preferentiale pe zeci de ani cu Rusia iei de pe bursa materie prima speculata de brookerii de la marile firme de „investitii”. Cand ambitia prosteasca iti intuneca rationamentul te califici pentru guvernul Biden.

 7. Nu-i nimic.
  O piata mai saraca, inseamna preturi mai mari.
  Adica, in final, masinile electrice deja foarte scumpe, vor fi si mai scumpe.
  Solidari, clientii din tarile aliniate in spatele USA, vor navali sa le cumpere, pentru ca vor avea in sfarsit certitudinea ca originea componentelor va fi corecta din punct de vedere politic.
  Dar Ivan se va descurca!
  Clientii lui, India si China inseamna 40% din populatia lumii(asta, fara alti clienti mai mici…).
  Ei vor cumpara metale rusesti pe care le vor folosi in propria productie destinata exportului in democratie…

  Hihihi…
  Vai de capul nostru!

 8. Frecție la piciorul de lemn, ce numai cumpără nord americanii vor cumpăra chinezii, uite așa ăștia apropie Rusia și m-ai mult de China. In ziua de astăzi să te ferească sfântul să adopte și chinezii metodele de sancțiuni, atunci chiar e de belea căci tot ce este ieftin și își permite cetățeanul occidental este made in China sau are cel puțin o componentă fabricată în China.

 9. „…limitează utilizarea aluminiului, cuprului şi nichelului de origine rusească pe pieţele mondiale ale metalelor şi în tranzacţionarea over-the-counter a produselor derivate”?
  Marelui Lickurici, scrisoare de din vale de Rovine:
  Da’ cine sunteți voi, bă, că’ților yankei, ca să impuneți voi, Lumii, ce vrea mușchii voștri?! Mizerabili parșivi criminali……[Rumburak]

 10. Nici o zi fara o prostie debitata de „gradinitza” vestica, sectia nevoi speciale. Sigur s-au gandit ca daca nu-i pot bate pe rusi pe front, poate-i fac sa moara de ras. Ca altfel nu se explica.

 11. E ca și când Russia ar fi o colonie aparținând SUA și Angliei iar aceste măsuri vor sufoca pe ruși. Așa a fost cu petrolul și gazele rusești care au dus Europa pe marginea prăpastiei. Să vedem rezultatele. Deja se aude că rușii sunt în doliu după această măsură și închid toate minele de cupru, nichel și bauxită cum au făcut și cu exploatarea petrolului și gazelor naturale. Probabil că se vor preda necondiționat că așa le e năravul.

 12. Marele scUrs Muream prosti daca nu ne spuneai, cocalar maghiar analfabet cu fitze de imperial, da sluga pe usile austriecilor

 13. 12.04.AFP
  ”Statele Unite şi-au sporit recent avertismentele către Beijing, iar problema sprijinului militar pentru Rusia a fost, de exemplu, în centrul unei convorbiri purtate recent de preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping.”/ Asta ca să înțelegeți de ce URSUL s-a mulțumit până acum să sparlească numai câte o bucățică de ”zahar fără să-l ”simtă TIGRUL .Vă îngrijorează că URSUL iese din bârlog ? SEMN RĂU , FOARTE RĂU … Se pare că TIGRUL nu mai vrea să primească ”telefoane cu taxă inversă de la LEUL ne putin cios și asta nu numai în privința ”URSULUI( păcălit de mai multe ori de VULPEA cerșetoare) ci a Jumate din ”Junglă deocamdată Pacifică. Ce să facă bă, ”supușii , chițăitori ȘOBOLANI ?

 14. @ Intox 12:08
  Lasa invectivele PERNICIOASE, pune mâna pe carte, vino cu contra-argumente, eduKKatule ! DACĂ AI !
  Pe Cartea de Istorie, nu pe aia de Popa Prostu’, măR😜g…
  ●{RumburKK- Cititoru’ -RumburKK}●

 15. Astia nu pe rusi ii lovesc.Astia lovesc buzunarele europenilor si tarilor lumii, se vor scumpii toate produsele derivate din aceste metale asa cum au facut cu gazul si energia electrica.Americanii si albionul profita de ceea ce e cu Rusia Ucraina si inventeaza fel de fel sa scape dolarul de colaps.

 16. Pentru tori imbecilii care cred ca acest razboi se va termin fara apasarea Butonului Rosu. Nato posesor de arme termonucleare vrea cu orice pret sa-i invinga pe rusi, posesori si ei de arme termonucleare. 1. Daca rusii sunt coplesiti in final de armatele Nato care tot toarna gaz pe foc in acest razboi deocamdata clasic acestia vor folisi armele termonucleare din dotare pentru a se apara. 2. Daca Nato cu tot ajutorul dat Urcacaniei va vedea trupele rusesti inaintand pentru a ocupa toata Urcacania, atunci cei din Nato vor apasa Butonul Ternonuclear. In speranta ca el, Nato va putea sa-i bata practic pe rusi. De aceea prin escladarea razboiului de cei din Nato care vor sa-i bata neaparat pe rusi acest raznoi se va transforma intr-unul Termonuclear. Din cei doi combatanti unul va muri iar altul va trai. Cale de mijloc nu exista.

 17. Așa mah,ingropati-va și voi ce doar Europa? Doar s-a dorit căderea Occidentului,cum să aduci altfel bolsevismul în lumea capitalista? Și cum ar mai face Gates bani din carne scoasa la imprimanta și nebunii care ne vor specii degradate hrănite cu viermi si gândaci?

 18. @Marele Urs excelenta observatia ta vad ca vacarii continua totusi sa importe uraniu rusesc pentru centralele lor nucleare gretoasa ipocrizie

 19. @ „Popescu”, 13 apr. 2024 la 12:36
  „…inventeaza fel de fel sa scape dolarul de colaps”…
  N-au nici o șansă: China a cumpărat și în 2023 (și implicit acum, în 2024) cantități mari de aur și cantități mari de metale de uz industrial. Le-a plătit și le va plăti (normal) cu dolari (hîrtie fără valoare, în realitate, ținută în viață de trezoreria amerlokă prin N.A.T.O.):
  https://media.istockphoto.com/id/464573013/photo/money-as-toilet-paper.jpg?s=612×612&w=0&k=20&c=4_zp-rA8vqJfYr0QfYvp-Rww0rdXauV0cWrnqLn4aNQ=
  Cînd vor scăpa de cea mai mare parte din depozitele de hîrtie igienică amerlocă (800 miliarde, acum, estimare) și vor dori să îi „rezolve” pe beliko$ii be$ino$i de berou Bideu și Pelosi, vor refuza plățile către ei în $$ (la fel cum amerlocii au blocat în băncile internaționale, de 2 ani, încasările în $$ pe exporturile făcute de Rusia) și vor coagula BRICS la asta, astfel că întreg sistemul bazat pe dolarul amerlok se va păbuși, fiindcă arrăbeții petrolieri livrează majoritar în China, și vor fi obligați să accepte plata în yuani. Asigurarea monopolului e cheia strategiei mondiale, a fost timp de sute de ani apanajul anglo-saxonilor de pe ambele maluri ale Atlanticului, acum centrul de putere economică și comercială s-a mutat în vestul Pațifikului. The End……[RumBurak Rishi]

 20. Dacă cautam să găsim cât se exporta în SUA și Anglia vedem că Putin nici n-o sa simtă.. Însă dacă Puțin nu ma exportă titan sau uraniu SUA imediat va simți.
  Cica pedeapsa pentru Putin!!??Da nu mai spuneti. Pedeapsa este recesia economiei germane care au provocat-o comisarii europeni iar companiile din zona euro fug în SUA.

 21. @gelu,tot buton roșu visezi .Ai devenit plicticos deja.Pai crezi că așa repede se apasă pe el?Crezi că în Rusia nu mai sunt oameni normali?Pai mai sunt inca vre-o 5 nivele după ce nebunul,eventual, decide folosirea armelor nucleare.Rusia nu se termina cu Putin.Crezi că oligarhii merg pe mâna marelui criminal,care a băgat Rusia în cea mai mare criza de după al doilea…Mai băiete,tu chiar crezi in ceea ce scrii? Sper că nu.Altfel avem o problemă cu capul.

 22. Nimic ne e de prisos în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei.Fiind un stat criminal de facto,trebuie să acționăm acolo unde-i doare mai rău.Fara bani,orcii ajung repede la fundul sacului.Sanctiuni, sancțiuni, sancțiuni spunea Lenin cândva.

 23. La fel cu celelalte sanctiuni date de occident Rusiei si asta se va intoarce la fel ca un bumerang tot impotriva occidentalilor .Mai grav ieste ca populatia va suferii din nou pt. ca preturile se vor marii .Occidentul va trebuii sa cumpere cu preturi mai mari de la alti exportatori.Rusii au destule piete de a-si livra aluminiu,cupru si nichel ,in pierdere vor ramane fraierii occidentali.

 24. @Eduard M🤣tZ ot CZernowitZ/Nu mai fa pe prostul, neuroni cu cipilie. In mod sigur esti un khazar cu tichiuta care activezi pe forum pentru a duce in derizoriul afirmatiile forumistilor care va arata adevarata voastra fata de mincinosi, hoti si crminali in postarile lor.

 25. Franța își intensifică importurile de gaze rusești – Politico.
  Achizițiile au urcat cu 75% în 2024, arată datele.

  Achizițiile franceze de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia au crescut masiv cu 75% de la începutul anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a relatat joi Politico, citând date furnizate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).

  În primul trimestru al acestui an, importurile de GNL rusesc de către cea de-a doua economie a UE s-ar fi ridicat la 600 de milioane de euro în termeni monetari – mai mult decât orice alt membru al blocului.

  Franța se află în fruntea clasamentului atât în ceea ce privește volumele totale importate în 2024, care au ajuns la 1,5 milioane de tone, cât și creșterea bruscă a achizițiilor față de aceeași perioadă a anului trecut, când importurile au fost de 882.209 tone.

 26. Elena Popa -ce curat e creierul dumitale , doamna- imaculat, as zice. Criminali sunt licuricii in care crezi matale, care au calcat tari dupa tari si au ucis milioane. Rusii doar interzic prin asta ca baze de rachete NATO sa fie aproape de Moscova, cum ei nu au asa ceva in Mexico, de pilda.

 27. Elena Popa e iscoada CIA,FBI,MI6 omniprezenta. E dusa rau cu pluta,cu ura si manie pe cerebrel. Se pisha contra vantului.E cioara ofticata care-si da cu ciocu-n fund pana-i curge sange ca bat rusii la hotii de teritorii furate de la tarile vecine pinguinului.Asta si leguma de la Washington sa puna mana pe cartea de istorie sa vada cam ce e cu Facatura de Ucraina.Granita Romaniei era cu Polonia, Kievul era capitala ortodoxiei ruse,Crimea,Semfiropol,Ialta, Sevastopol si multe altele, toate rusesti(Kuciuc Kainargi,pacea de la Iasi, Ecaterina a II a),Rusia -Prusia 1793 Rusia cu Ecaterina a II a ia regiunile Vilnei, Minskului, Kievului, Volhînia şi Podolia,toate ale Poloniei.

 28. Daca vor cupru, americanii sa apeleze la nemul lui Cioaba. Aia sunt experti in fer, cupru si tot ce suna a tinichea.

 29. Intelect de doi bani,ca si postarea.
  Sau scrii asa crezând catoata lumea e proastă ca tine.

 30. … si poate ne spuneti si noua cu ce le inlocuiti ?! … Cit despre „efectele nedorite” de care vorbeste baba asta imputita de Yellen (o alta khazara nenorocita) acestea sint, mai mult ca sigur, bombardarea si invadarea tarilor care nu vor sa-si vada ruinate economiile si doresc continuarea contractelor comerciale cu Rusia, pentru aluminiu, cupru si nichel ! ‘re-ati ai dracu’ de criminali dementi si turbati !

 31. Minte de ramolit, vor importa prin intermediar, mai scump. Pentru cine scrieti aberatiile acestea, exista atat de prosti pe lume ca Biden ?

 32. @ 13:34 e un hoț de nick-uri.
  Buey ghiță, iar furi, eduKKatule PERNICIOS ? măR🤣g…

 33. Idiotilor …Russia tot acolo ramane si inca si mai mare. Iat noi rupti in Editat tot aici ramanem.

 34. Dacă se enervează rușii și-i înțarcă pe americani de la uraniu, se duce naibii toată coșmelia.
  Chiar sunt curios dacă Putin va lua o asemenea decizie și asta ar clarifica odată părerea unora că Rusia și SUA merg la înțelegere !
  Deocamdată câștigate sunt firmele ce vor intermedia vânzările acestor produse, la prețuri mult mai mari decât în vânzarea directă și nu știu cum se face că 90 % din ele sunt conduse de tikiați, câțiva chiar din Rusia ! 😉
  Era o vorbă cu „cine n-are bătrâni, să-și cumpere ”! 😉 😎
  Ei, acum se vând și alții …. Deloc ieftin ! 😉

 35. Se poate si in sens invers re-exportat prin terte tari sa functioneze nu doar importurile de tehnlogie in Rusia si exporturile.

  Lingouri de diverse metale Al, Cu, Ni la puritatea corespunzatoare, nu poate fi diferentiat ca fiind produs in Rusia, de alte tari.
  Singurele sanctionate economiile din UE nu cea SUA sau din Asia, pentru Rusia par a fi benefice prin intarirea cu alte tari in detrimentul celor europene.

 36. Bună!
  ‘Acţiunea noastră decisivă cu Statele Unite de a interzice în comun metalele ruseşti din cele mai mari două burse va împiedica Kremlinul să injecteze mai mulţi bani în maşina sa de război”, a asigurat el.
  Eu nu cred in eficienta sanctiunilor.
  Ce s-a facut pana acum s-a intors impotriva Europei. Nu asta este calea de urmat. Trebuie să se opreasca luptele pe front si sa inceapa negocieri intre Occident si Rusia!

 37. De ce nu musca iranienii momeala si nu ataca (inca) ISRAELUL cum: NU a prophetit PROPHETUL 😀 ?
  INTREB pentru case pare ca mishteaux … stie(!) ceva ! 😉 😀 😛

 38. Si cine o sa planga dupa aceste materii prime?
  Nu cumva industria americana?

 39. Citesc azi în presa interzisă de democratica UE: „Comandantul forțelor germano-române din Crimeea, generalul Erwin Jäneke, care a dat personal ordine de exterminare a civililor, a fost condamnat la 25 de ani.” Unchiul meu a fost luat de la plug și trimis la Cotul Donului. Că așa au vrut trădătorii de atunci ai României, în frunte cu Antonescu. Presupun că i s-a ordonat să ucidă ruși. Nu s-a mai întors. Trebuie să-l răzbun pe seama celor care vor război cu rușii. SRI-ule notează, să ai și tu o activitate serioasă, că până acum te-ai ocupat doar de gainarii și știi tu de ce alte mârșăvii demne de scuipatul popular.

 40. Se pregătește a doua prăbușire a rublei, care va avea loc peste maxim o lună
  Puterile occidentale, care sint veritabile Superputeri, preferă să aducă Rusia în imposibilitate de plată, căci e mai preferabil așa, decît să riște un război atomic. Ursul rus nu are nicio șansă, în fața mamuților economici mondiali!
  Mi-e și milă de bieții votanți ruși ai lui Rateu, care vor învăța pe pielea lor că un balon uriaș nu valorează cît o bilă de oțel!

 41. Sancțiunile au adus economia Rusiei in marginea prăpastiei. De acolo economia, durdulie și jucäușă a Rusiei se uită cu uimire in prăpastie unde economia Europei sancționatoare se află în ultimele zvârcol1iri..

 42. Consecinta fireasca va fi ca idiotii din Europa si USA vor cumpara acest aluminiu rusesc de la India ,China etc.Adica la pret dublu sau triplu.Uite asa ne dam cu tesla in c—e.Gindire de Urangutani constipati.

 43. Pedeapasa este pentru Occident si Ucraina, nu pentru Rusia. Banii occidentului sunt doar o inselatorie pentru ca nu au acoperire decat in vorbe. Pe de alta parte Rusia nu poate folosi dolari sau euro din cauza sanctiunilor. In schimb metalele sunt valori concrete si direct utilizabile. Toate resursele de metale eliberate de sanctiunile occidentale impotriva Rusiei pot fi folosite direct de Rusia pentru nevoile ei interne civile si militare, dar sporesc penuria din Occident. Occidentul vrea arme sofisticate si scumpe dar nu va mai avea cu ce sa le fabrice si nici cu cine sa le fabrice. Metale nu, petrol nu, gaze nu, educatie occidentala doar pe teme LGBTQ++ si schimbare frecventa de sex. Tineti-o tot asa baietix si fetex din Occidentx ca va fi minunat pentru voi.

 44. Vai duamna @ Elena Popa , va stiam din zicerea Piersicului, Florin ala , da nu gindeam ca ai creierul neted. Ia un jurnal si goneste mustele de pe” patinoar” !

 45. ,,F..tu-ti mama ta de rus, noi te-am pus acolo sus, nu c-ai fi tu Soarele, ci ca-ti put picioarele!”

 46. Vai, domnul Dan Doran (desigur, nume de poet …cred eu), dar ce optimism debordant afișați astăzi. Cată vervă! Citiți, oameni buni: „…a doua cădere a rublei…”, „…Puterile occidentale, care sint veritabile Superputeri…” (evident, cu S mare!) sau, de ce nu: „…mamuții economici mondiali…”. Un lucru este clar pentru mine, Dan Deșliu ar fi profund invidios!

 47. O asta doare chiar ca doare… Cred ca e cea mai tare sanctiune dupa taierea buricului Nord Strem de europeni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.