Noua prognoză a FMI despre economia românească

bani-moneda-romania-inflatie

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,8% cât prognoza în aprilie, până la 1,9%, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Conform noilor prognoze ale FMI, după o creştere de 2,1% anul trecut, avansul economiei româneşti va încetini la 1,9% anul acesta, urmând să accelereze până la 3,3% în 2025. În primăvară, FMI estima un avans de 2,8% al PIB-ului României în 2024, cifre revizuite de asemenea în scădere, faţă de un avans de 3,8% prognozat în toamna anului trecut.

De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o continuare a agravării deficitului de cont curent al României, până la 7,5% din PIB în 2024, de la un nivel de 7,1% din PIB, prognozat în aprilie. În plus. FMI previzionează o reducere uşoară a deficitului de cont curent, până la 7% din PIB în 2025, faţă de o scădere până la 6,8% cât estima în primăvară. Potrivit prognozelor FMI, deficitului de cont curent al României va rămâne la un nivel ridicat inclusiv în 2029, când se va situa la 5,9% din PIB.

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că România va înregistra în acest an o creştere medie anuală a preţurilor de 5,3%, urmată de una de 3,6% în 2025, după un avans al preţurilor de 10,4% în 2023. Comparativ, în aprilie, FMI estima o creştere medie anuală a inflaţiei de 6% în 2024 şi una de 4% în 2025.

În privinţa ratei şomajului, FMI estimează că acesta va rămâne stabilă la un nivel de 5,6% în 2024, urmând a se reduce uşor la 5,4% în 2025.

La nivel global, Fondul Monetar Internaţional şi-a menţinut marţi nemodificate estimările privind creşterea economiei mondiale în 2024, la 3,2%, dar şi-a redus prognozele pentru 2025, la 3,2%, din cauza unei încetiniri aşteptate pentru principalele state emergente.
La Bucureşti, în luna septembrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de creştere economică pentru anul acesta, Produsul Intern Brut urmând să se cifreze la aproape 1.769 miliarde de lei.

Recomanda

6 Comentarii

  1. Niște derbedei cu ifose de „specialiști” în economie… Cum „crește” economia mondială când tot Occidentul, cu SUA în frunte, este în recesiune? Pe baza inflației? A instrumentelor derivate prin care același 1 USD se socotește de 7 ori?
    Iar România este normal să se ducă de râpă, laolaltă cu toată UE, fiindcă ăsta a fost planul și e pus cu multă tenacitate în operă de Ursula și organismele criminale ale UE de la Bruxelles și Strasbourg.

  2. Cine este fmi? Acea institutie parazit, condus de elitele demonice, care stabileste cine se imprumuta (vanii fiind o iluzie – ei vor doar control peste omenire) ieftin sau scump, in functie de cum au interes sa distruga natii si tari? Acei paraziti de care scapase ceausescu si a fost impuscat pentru ca a lasat o tara fara datorii, prin sacrificiul nostru? Cum am ajuns aici, „dragi tovarasi si pretini”?

  3. FMI?? Minciuni ale jinduitorilor care jinduiesc la bunurile noastre.

  4. Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat un nou raport privind dinamica PIB-ului în țări din întreaga lume. Din aceasta rezultă că în 2024 PIB-ul Rusiei va fi de 3,55% din PIB-ul mondial la paritatea puterii de cumpărare.

    Cotele din economia mondială sunt recalculate pe baza rezultatelor noii runde a Programului de comparație internațională (ICP), extrapolată până în 2024. Cele mai semnificative revizuiri – plus 0,7% față de runda precedentă ICP – au fost primite de India și Rusia. Ponderea acestuia din urmă în PIB-ul global în 2024 a fost estimată anterior la 2,9%.

    În ceea ce privește ponderea în PIB-ul global la paritatea puterii de cumpărare, Rusia a depășit Japonia (3,38%). Primele locuri în clasament pentru acest indicator sunt ocupate de China, SUA și India.

  5. PROGRAMARE nu prognoza:
    -se trisheaza ca la alba-neagra tzi’ganeasca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.