Noua provocare pentru România

„Înverzirea gazelor”, noua provocare pentru România. Ministerul Energiei pregătește un nou apel pentru producţia de hidrogen, care ar putea fi lansat în a doua parte a acestui an. Anunțul a fost făcut de ministrul Sebastian Burduja, la conferința „Gazele viitorului. Hidrogenul şi stocarea carbonului în energetica românească”, organizat de Asociaţia Energia Inteligentă.

„Din PNRR am reuşit să semnăm, chiar pe finalul anului trecut, patru contracte şi să ne atingem ţinta, jalonul PNRR aferent, 100 de milioane de euro buget total. De asemenea, e important de spus că pentru toţi cei interesaţi de producţia de hidrogen, pregătim un apel foarte similar în Fondul pentru Modernizare. Acolo avem un program dedicat, vor fi sume şi mai mari disponibile şi, după ce noi am efectuat deja o consultare de piaţă, aşteptăm lansarea acestui apel important, finalizarea Ghidului, obţinerea tuturor avizelor şi apoi lansarea apelului, pe care o vedem fezabilă în doua parte a acestui an”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Proiecte absolut necesare, întrucât, pentru a reduce la zero emisiile de CO2 până în 2050, industria din România este obligată să „înverzească gazul natural”. Se vorbește tot mai mult de amestecul de hidrogen şi de gaz, dar și de captarea dioxidului de carbon – un angajament în linie cu obiectivele Green Deal ale Uniunii Europene. „Este o tematică importantă cea pe care o abordaţi astăzi. M-aş bucura să se vorbească mai mult pentru că ea ţine de viitor, dar deja începe să ţină şi de prezent. Visul meu ar fi să facem din România un pionier, un înainte-mergător în aceste noi tehnologii, aşa cum am reuşit la hidrogen să avem prima schemă de ajutor de stat aprobată la nivel european.” a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În tranziția la verde, hidrogenul joacă un rol esențial, pentru că face parte dintre combustibilii puțin mai curați. La noi, distribuitorii de energie testează rezistența rețelelor pentru această sursă de energie. La ce costuri ne-am putea încălzi casele cu hidrogen, încă e prematur de discutat.

Cristian Călin, manager tehnic gaz Delgaz Grid: „N-o să putem trece direct la hidrogen pur. Tranziția asta mi se pare crucială – să înverzim gazele cu blending. Și putem face asta. Trebuie să arătăm lumii că se poate, că știm să facem, că e sigur. Și asta înseamnă proiecte-pilot. Cât mai multe. Nicio reglementare nu se face fără proiecte-pilot. (…) Cred că încălzirea centralizată este una dintre cele mai bune soluții de încălzire pentru a nu ajunge în situația, în 2050, să ducem hidrogenul la etajul 20 în blocuri. Va fi o varianta asta, să nu o neglijăm.”

Călin Chirteș, deputy CEO Distrigaz Sud Rețele: „Trebuie să ne pregătim de viitor. Trebuie să acoperim un pachet complet care să ne facă credibili în efortul nostru de a convinge toți partenerii că sistemele noastre pot gestiona fără riscuri prezența unor gaze verzi. Verde înseamnă costuri. Să vedem cum vor fi gestionate de fiecare dintre părți.”

O economie bazată tot mai mult pe hidrogen va avea implicații și asupra resursei umane, crede Ioan Iordache, președintele Asociației pentru Energia Hidrogenului din România: „1 milion de locuri de muncă calificate în domeniul hidrogenului până în 2030, respectiv 5,4 milioane până în 2050. Vor fi două orașe cât Bucureștiul de oameni calificați în domeniul hidrogenului în 26 de ani.”

Chiar dacă a primit un statut inferior și restricții de finanțare, gazul natural va continua să fie o resursă importantă în următoarele decenii. În plus, tranziția la verde nu se poate realiza fără aportul acestui combustibil, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: „Astăzi lansăm un nou concept – Gazele Viitorului. Cred că gazul natural poate să se alăture Gazelor Viitorului, alături de biogaz, biometan, hidrogen și captarea dioxidului de carbon. Pentru aceasta avem nevoie de un concept. Asociația Energia Inteligentă, lansează public în premieră Conceptul Gazele Viitorului în România (https://www.facebook.com/energiainteligenta/videos/264392293340748 )

După euforia regenerabilelor, în lumea științifică au apărut voci care recunosc că regenerabilele nu au cum să înlocuiască în prezent în totalitate sursele fosile. Se punctează că principalele acțiuni spre care ar trebui să ne îndreptăm sunt economia circulară și eficiența energetică. Dar, realitățile curente au dovedit că adoptarea acestora pe scară largă este greoaie și atunci trebuie să ne orientăm rapid către hidrogen, captarea dioxidului de carbon, energiei nucleară, pentru ca într-un final, să atingem acest Net Zero CO2. Abordarea simplistă, care a promovat aproape exclusiv energia regenerabilă, s-a lovit de realitatea cruntă a societății.”

Marii poluatori din România sunt obligați de Uniunea Europeană să implementeze tehnologia de captare și stocare a dioxidului de carbon. Deocamdată, proiectele de stocare sunt puține și se lovesc de opoziția oamenilor. O încercare recentă de explorare a unui sit a stârnit o reacție foarte negativă în rândul unor localnici. Industria de petrol și gaze cere ajutorul autorităților.

Raluca Covrig, director Afaceri Publice și Comunicare FPPG: “Fără acceptanță socială nu se poate implementa niciun proiect de stocare. E nevoie de o campanie publică, la care FPPG a început să lucreze cu autoritățile publice, prin care dorim să arătăm populației României și, în special, populației din zonele cu câmpuri depletate, unde am putea face această stocare, că nu există un risc. Necunoașterea provoacă frică. Este foarte greu pentru industrie să obțină susținerea publică pe cont propriu. E nevoie de implicarea directă a autorităților. Ne dorim să nu mai existe frică.”

Ilie Marian Zamfir, director general adjunct CPPI Bușteni: „Asta înseamnă că de la liceu trebuie să începem să facem schimbarea, pentru a ajunge la acceptanța socială. Dacă copiii sunt îmbibați de cunoștințele astea primare, studenții, inginerii se întorc în familii și diseminează realitatea științifică, nu politici sau alte porcării.”

La nivel european, sunt tot mai mulți producătorii industriali care au luat deja măsuri pentru a-și reduce amprenta de carbon și pentru a-și scădea costurile cu certificatele de carbon. Potrivit unei prognoze a Băncii Mondiale, prețul permiselor s-ar putea tripla în perioada următoare.

Laurențiu Andrei, Manager Tehnic Adjunct Chimcomplex: „România are un potențial deosebit de mare în aceea ce privește sechestrarea carbonului. Are un avantaj semnificativ și poate deveni un jucător important, dispunând de capacități de stocare în zăcăminte petroliere și gaze epuizate.”

În cadrul conferinţei organizate de Asociația Energia Inteligentă s-a lansat „Registrului E-carbon” (versiunea BETA), o modalitate de calcul a cantităţii de carbon stocate de orice persoană, certificarea acestei cantități stocate şi atingerea ţintei individuale de Net-Zero CO2.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4548 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Treceti toate masinile aflate in ciculatie si cele viitoare pe instalatie de amestec benzina si motorina cu hidrogen rezultat din electroliza apei. Initial mixt benzina si motorina si hidrogen iar in viitor doar hidrogen obinut prin electoliza. Electoliza apei de catre un aparat montat direct pe masina. Cum fac italienii. In ceeace priveste hidrogenul, planul lui Burduja ar fi bun daca statul ar trece in regim de monopol pe extragerea hidrogenului sulfurat din apele Marii Negre. Proiectul fiabil exista trebuie doar pus in aplicare. Astfel Romania isi va asigura nevoile energetice si sulf pur. Iar ceeace este mai important scade, in timp, concentratia de hidrogen sulfurat din Marea Neagara in favoare stratului de apa oxigenata de la suprafata marii prielnic dezvoltarii vietii biologice marine.

  2. Mor cand vad atata “inteligenta”. Hidrogenul ala ca sa il obtii trebuie sa folosesti o cantitate de energie chiar mai mare decat vei obtine inapoi din arderea lui. De unde iei aceasta energie? Mai auzeam alti “inteligenti”, ba chiar autoritati ale statului ca vorbesc de injectarea de hidrogen in reteaua de gaze naturale. Ia incercati si o sa vedeti ce se intampla. Pompierii nu o sa faca fata la numarul de explozii. Energia “ieftina” obtinuta din surse asa-zis regenerabile are deci nevoie de subventii acordate prin monstruasa schema de luat bani din buzunarele altora pe baza cetrificatelor de carbon, de “ieftina” ce este, nu? Vreti extragere de CO2 din aer si stocarea carbonului? Militati pentru reimpaduriri.

  3. „OPRIȚI CURSA ÎNARMĂRILOR ȘI FOLOSIREA LOR! CEI BĂTĂUȘI REVENIȚI LA PUMNI ȘI LA FUGĂ! OPRIȚI MOTOARELE ,FOLOSIȚI ENERGIA UMANĂ ȘI ANIMALĂ! COMUNICAȚI PRIN VIU GRAI,! ȘI AR FI MULTE, MULTE -DAR SUFICIENTĂ AR FI -DEZARMAREA ȘI PACEA!

  4. Numai faptul că au curajul să iasă cu asemenea păcăleli fără ca oamenii să-i ia la palme dovedește că școala, în lumea Occidentală și a Europei de Est, este, nici mai mult nici mai puțin, spălare pe creier.
    Toți ar trebui să știm că hidrogenul 1 nu se găsește decît combinat, cum ar fi în apă cu oxigenul, 2 să-l scoți din combinații, cel mai ușor din gaz metan, CH4, folosești mai multă energie decît și-ar putea da, 3 că CH4+2H2O=8H2+CO2, adică faci CO2 de care fugi, 4 iese prin aproape orice,greu de ținut și dus, 5 se autoaprinde chiar în contact cu aerul, 6 arde cu flacără invizibilă, 7 strică țevile, face metalul casant, 8 explodează ușor, 9 are densitate energetică mică.

  5. Net Zero CO2=Net Zero Creier. Profu’ de traforaj n-are nici o vina ca a tinut orele de fizica si chimie. Nu el a facut angajarile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.