Noua RADET, îngropată în datorii

Noul RADET, compania Termoenergetica, a acumulat datorii către ELCEN, producătorul de căldură al Capitalei, de 400 milioane de lei, deși societatea nu are foarte mulți ani de existență. ”Și vorbim despre o sumă care a depășit perioada de scadență. Când s-a înființat Termoenergetica, am atras atenția asupra riscului repetării scenariului RADET, când s-a intrat în insolvență. Degeaba sunt eu conștient de acest pericol, degeaba este Nicușor Dan conștient de acest pericol. Este nevoie ca toți cei implicați în procesul de decizie de la primăria Capitalei să lucreze într-adevăr spre beneficiul cetățenilor. Orice întârziere, bazată pe calcule politice, va costa bani pentru Capitală, apă rece pentru bucureșteni și întârzierea începerii lucrărilor pentru modernizarea termiei Capitalei”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acestea le-a cerut partenerilor de Coaliție, USR PLUS, să preia frâiele Termoenergetica, companie deținută de Primăria Capitalei. Deși au trecut luni bune de la alegerile locale, Termoenergetica este condusă de Alexandru Burghiu, șef pus în timpul administrației Gabriela Firea. ”Chiar nu poate fi schimbată conducerea pesedistă a Termoenergetica având în vedere că acumulează în continuare datorii? Dragi colegi din Coaliție faceți ceva la București. Imediat vine, iar, peste noi iarna”, a mai spus Popescu.

Venirea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei nu a garantat apa caldă pentru bucureștenii. Aproape zilnic, blocuri întregi rămân fără căldură din cauză că Termoenergetica, moștenitoarea RADET, raportează în acest an pierderi de 2.200 de tone de apă fierbinte, de două ori cât pierderile consemnate în urmă cu un an. Principala problemă o constituie starea rețelei de termoficare, adică una de aproape 4.000 de kilometri de conducte, a doua ca mărime din lume după cea din Moscova, în care peste 80% din conducte datează din anii ‘60-‘70 și necesită reparații majore.

În prezent, din cauza gradului major de degradare a rețelei de termoficare, ce poate fi comparată cu o găleată cu fundul spart, presiunea din conducte a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și chiar sub acest nivel. Așa s-a ajuns ca ELCEN să pompeze în rețea până la 2.200 de tone de apă de adaos/oră, în condiţiile în care, în 2016, cantitatea nu depăşea 1.200 de tone. Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.200 de tone/h s-a intrat într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore’’. Pe fondul degradării conductelor, avariile au devenit din ce în ce mai dese, iar bucureștenii o simt pe pielea lor. Deși își plătesc facturile, mulți dintre ei au ajuns să se spele cu apă încălzită la aragaz.

Reprezentanții Elcen spun că în luna august 2020 a avut loc o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aproximativ 1.700 t/h la 2.200 t/h. Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din Capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia.

Termoenergetica este noua societate înființată de Primărie după ce RADET a intrat în faliment, pentru că n-a mai putut să-și plătească facturile. Acum, Termoenergetica se află pe același drum păgubos. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la peste 400 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN. Urmare a acestei situații, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Ce vrajeala,vrea sa le dea mortu in brate pluseristilor

  2. Tevile se carpesc , si se Inlocuiesc , pe ici pe colo , nu se pot schimba Tevile pe Kilometrii intregi , s-ar crea Haos in Bucuresti , si cu Circulatia si cu Lipsa Apei Reci si a Apei Calde .

  3. Nu se intelege ca este nevoie de centrale termice de cartier care sa reduca km de conducte. Orice solutie de carpire a miilor de km de conducte este un esec platit de bucuresteni.

  4. Las ca ii ingropa Plicusorul pe bucurestenii de la bloc in biruri uriase la incalzire si apa calda ca ei e liberali si iubesc profitul si vor sa lichideze subventioarea ca sa se inece toti aia pe care ii apasa pe cap,in toate locurile si domeniile,capeteniile iohanniste,si nu pot sa mai inoate,ca asa e la liberali ca la animalele lacome,dar si pe cei mai saraci,carora li se mai dau 20 de lei subventie li se mai lasa de o chifla ca sa nu se zica ca nu au dat o pomana alora cei mai amaratii,dar totul este o mizerie din partea hotilor iohanisti care au furat alegerile peste tot ca sa nimic,in afara de dezastru pentru cetateni pentru ca la blocurile comuniste nu prea stau multi din aia cu salarii mari.Dar nimeni nu a calculat adevaratul pret al caldurii,care este aproape acelasi ca si pretul de la o centrala de apartament,pret care acum pare subventionat,dar in realitate primaria trebuie sa plateasca asazisa subventie care este din cauza pierderilor din retzea nerezolvate de alesii perindati pe acolo si de care nu este vinovat in niciun caz cetateanul de la bloc ca sa plateasca el porcariile altora.

  5. Orasele determoficate au rezolvat simplu 2 probleme:
    – confortul cetatenilor, dupa debransare si montarea centralelor individuale
    – degrevarea bugetului local de plata subventiei la gigacalorie

    Daca facem un calcul cu cat a cheltuit Primaria Bucuresti pentru subventie dupa 1989 rezulta ca se puteau cumpara centrale individuale pentru toti cu acei bani.

    Cat despre cei care ignora problema subventiei si a retelei ciuruite
    sub pretextul scaderii poluarii… ce sa mai vorbim?

    Poluarea in orasele Romaniei a crescut in ultimii ani prin cumpararea de masini second hand, proces pe care guvernantii au incercat sa-l opreasca, dar nu au reusit (norme europene de nediscriminare a masinilor de import).

  6. In sectorul 4 de 10 zile nu avem apa calda! Am sunat la Termoenergetica si nimeni nu stie nimic! Nimeni nu face nimic! Imi spun sa fac sesizare si sa astept, ca se va rezolva la un moment dat. Cand? Nu stiu sa-mi spuna. Toti paseaza vina iar noi ne uitam la ei neputinciosi! Capitala europeana, anul 2021, si nu avem apa calda!

  7. Nu se intelege ca orice km in plus de conducte genereaza pierderi de caldura si costuri nesfarsite cu inlocuirea conductelor?

    Centrala de apartament are cele mai mici pierderi de caldura pe cativa zeci de metri de conducte.

    Dar e adevarat ca centrala de apartament nu ti-o face cadou (deocamdata!) primaria.

    Prin noi insine!

  8. Dar capitala europeana, anul 2021, cu salariul mediu dublu fata de restul tarii si gigacaloria cea mai subventionata din tara.

    Trebuie sa va invete provincia ce aveti de facut?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.