Noul guvern promite deblocarea crizei din Marea Neagră

Transgaz

Noua coaliție de guvernare, PNL – PSD -UDMR, anunță modificarea până la finele acestui an a legii offshore, cea care reglementează activitățile de explorare și exploatare în apele românești a Mării Negre, în scopul deblocării proiectelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale. Astfel, unul dintre obiectivele incluse în Program este „Modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 (legea offshore) până la sfârșitul anului 2021”, coroborat cu „completarea prevederilor legale pentru aplicarea aceluiași regim fiscal pentru perimetrele onshore deep (mare adâncime)”. Legea actuală, impusă de către fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, cuprinde un regim de taxare foarte criticat de petroliști și din cauza această proiectele de exploatare au întârziat să fie demarate.

Raportul OMV Petrom pe semestrul III al lui 2021 conține un ultimatum la adresa politicienilor români în sensul că dacă până la finele anului nu vor modifica legea offshore, cea care reglementează fiscalitatea în domeniul exploatării hidrocarburilor din Marea Neagră, continuarea activității în permetrul Neptun Deep, din apele adânci, ar putea fi blocată. ”Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esențială pentru extracția gazului natural din proiectul Neptun Deep. În contextul unui declin abrupt al producției de gaze naturale domestice, considerăm că gazul din Marea Neagră este soluția pentru asigurarea independenței energetice a României”, se spune în document. Este o schimbare profundă a discursului față de raportul pe semestru II, care spunea că ”estimăm că Legea Offshore va fi modificată până la finalul anului 2021”. Dar e o revenire a formulările pe care OMV Petrom le-a folosit în trecut: ”Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat și salutăm inițiativele de accelerare a reîntoarecerii la o piață liberalizată aduse de OUG 1/2020 (ordonanța care a modificat aproape complet ordonanța lăcomiei, cea care a plafonat prețul gazului extras din intern la 68 lei MWh, n.r.). Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea privind activitățile offshore” sau ”mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”.

Legea offshore actuală impune un impozit progresiv, între 30 şi 70%, pe veniturile suplimentare obţinute din majorarea preţului gazelor. Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore. De asemenea, companiile își pot deduce investiţii de maxim 30% din impozitul pe veniturile suplimentare. Acestea au obligaţia ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România. Banii obţinuţi din impozitul pe veniturile suplimentare vor fi folosiţi pentru extinderea reţelei de gaze şi pentru alte investiţii. În plus, companii au obligaţia de a vinde 50% din producţia de gaze pe bursa românească.

Partenerul american al OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, ExxonMobil, părăsește investiția din Marea Neagră, în locul său venind compania de stat românească Romgaz, care nu are experiență în zona offshore. Acest perimetru, unde s-ar fi găsit rezerve de 42-84 miliarde de metri cubi, adică jumătate din resursa certă de gaze a României, reprezintă cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al gigantului american, având costuri de explorare capitalizate în valoare de peste jumătate de miliard de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Pînă-n 1990 noi românii am pus trei platforme în Marea Neagră. Numai cine a vrut să încîlcească treaba a dat pe semințe unor străini cărora azi trebuie să le plătim de ne usucă findcă n-au mișcat un deget. Inginerii financiare, adică furt la drumul mare.

  2. Deblocarea crizei ? Dar, cine este vinovat pentru ea ? Probabil ca nu exista niciun vinovat care sa raspunda! Bun, dar pana acum de ce nu a fost deblocata aceasta criza , cine va oprit ? O intrebare retorica si trista ! Astaa-i tara ; la noi ca la nimeni! Vai de mama noastra , dar poporul roman ce vina are !? Probabil vina de a fi existat !

  3. Fii solemn bre ciumete. Adică ești dispus să plătești unor infractori sumele solicitate pentru ”deblocate”, devreme ce evident competențe patriotice mituibile au dus la această stare,.Poate vrei să afli cine sunt..nu e greu. Pe de altă parte ai niște constrângeri vizând clima și carbohidrații, printre care e și gazul metan.. Deci, plătești acu pentru ”deblocare”, plătești pentru sistemele de extracție. Plătești pentru infrastructura tubulară de 200 km pân la țărm,. Deci dai un purcoi de bani pe ceva nesigur,. Căci pe când să vezi gazul in tub ți se va interzice s-o folosești,. Deci ciumete patriot român, ai inteligența să vezi mai departe de lungul nasului ??

  4. Ion:
    -Auzi mă Loți ce zîce Marele Ura ăsta al tău, de-i cânți tu și ne râdem noi. Că dîn Marea Neagră se extrag carbohidrați.
    Așa vă învățață pe voi la stâna voastră de la Budapeșta?
    Loți:
    -Nu mei Iòne, la noi Budapest înveți altceva, dar Mare Urs plăcut mult carbohidrați de la Nutella care cónsume el zilnic pe forumul de la Cotidianule.

  5. OMV A FOST IMPROPRIETARIT APROAPE GRATIS CU GAZELE SI PETROLUL ROMÂNIEI DE CATRE Adrian Năstase.
    In mai bine de un deceniu de cand OMV este stăpân pe gazele si petrolul ROMÂNIEI profitul a fost de peste 6 miliarde de dolari. Noi românii am rămas si mai săraci.
    Ca orice colonie România a fost jefuită cu acordul si participarea unor DECIDENTI români.
    Cum ne vad ( nu pe noi ci pe decidentii nostri) americanii și vest europenii ?? Corupti,slugoi,trădători de țară.

  6. ticăloși până în măduva oaselor; vând gazul românesc pe 2-3 bani redevențe; mai bine stătea în mare până veneau oameni cu creier și cu patriotism, oameni care să negocieze în favoarea României nu pentru conturile lor ticăloase din Cayman șamd

  7. Prima masura, primul tun. Jos Drahmea si legile lui anti-corporatii, traiasca regimul strainezo-bancheresc de facut bani din pix.

  8. @Oana – a fost jefuita cu votul a 90%+ din rromanasi, care au votat ca vor in UE si-n NATO. Vanzarea resurselor si amanetarea viitorului a fost partea nescrisa a acordurilor… dar te duci in Germania/Italia/Franta cu buletinu’ si pentru marea majoritate asta conteaza mai mult… dar tot Nastase e vinovat. Da, a semnat pentru ca asta a fost compromisul, nu te primeste nimeni pentru „valori europene”… te primeste ca vrea sa castige ceva.

  9. ” Ai dreptate ” dom’ Matei. Romanii sunt niste prosti,inapoiati,nepriceputi.Cand vine vorba de exploatarea resurselor naturale,doar strainii sunt calificati,au experienta,si stiu cum. Se vede ca esti” lamurit „,ai stat de vorba cu niste cozi autohtone de topor,care te-au „convins „.In ce-l priveste pe Dragnea,ce zici,nu cumva deaia a fost bagat la zdup ? Statea ” in calea intereselor ” Romaniei.Asa,de capul lui,nu vroia ca Romania sa se aleaga doar cu praful depe toba.Mare prostanac.Auzi pretentii,25 % sa fie lucratori romani,deci restul de 75 % sa fie straini. Pai numai atat? 95 % sa fie straini,iar din toata afacerea Romaniei sa-i revina doar 5 % ! Daca-l intrebi pe SoCatzu sau pe Esuat,ei ar fi de acord si cu 2 %,dar sa li se dea si lor de-o ” sepcutza „.

  10. Avea dreptate marele nostru sculptor Constantin Bracusi,v-am lasat saraci si prosti,acum va gasesc si mai saraci,si mai furati si mai prosti.

  11. Asa si daca e ultimatum,cozile de topor vor si trece la executare,nu ca prostanacul de Dragnea care a „stat in calea intereselor Romaniei „. Fapt pt. care a si fost bagat la zdup. Cum adica 25 % dintre lucratori sa fie romani.Lasa ca va ajung si 5 %,restul sa fie straini de-ai nostri cu salarii”corespunzatoare ” care sa-si plateasca impozitele in tarile de bastina. Va ajunge si un impozit de vreo 10 % pe total profit stabilit,calculat de noi. Restul la noi,ce daca sunt gazele voastre. Si in plus va dam de-o ” sepcutza „,si ceva praf depe toba.Asa mai merge.Congolezilor,sarantocilor.

  12. România este statul în care OMV a primit în „concesiune până la epuizarea resursei” (citat din Legea de privatizare a Petrom adoptată de Parlament), tot petrolul României – 99% practic, și 50% din gazul natural, plus rafinării, complexe chimice și sute de benzinării. Tot prin Lege, Parlamentul României a votat ca redevența obținută de stat să fie 4% și așa a rămas aproape două decenii. Deci, eu pot să înțeleg că există pericolul imperialist rusesc, DA, clar, pericolul revanșismului furibund maghiar – evident, pericolul COVID-19, pericolul încălzirii globale, DAR, cel mai mare pericol pentru România au fost și rămân politicienii săi nemernici, defetiști, parveniți și inculți, fără inimă în ei și fără boașe (iar ca bonus, șovinii mână-moartă din UDMR). România a fost un stat atât de prost condus de factorul său politic încât și azi, oricând de fapt, când scoatem capul în lume și încercăm o afacere, suntem în continuare luați de proști. De ce suntem luați de proști? Pentru că suntem proști și acesta este brand-ul nostru în lume: papagalii și babuinii din România. Scurt. România, cea mai bogată în resurse țară din Europa a fost două decenii țara redevenței de 4% stabilită prin Lege. Fără alte comentarii, sunt inutile.

  13. „deblocarea” se traduce prin deblocarea jafului de resurse sau prin deposedarea romanilor de resurse strategice in schimbul unor redevențe minuscule specifice coloniilor bananiere

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.