
Românii care, din diferite motive, nu au o carte de identitate valabilă astăzi, în ziua alegerilor, nu trebuie să se îngrijoreze.
Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:
– cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
– buletinul de identitate;
– paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
– paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
– în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, alegătorul din ţară îşi poate exercita dreptul de vot în următoarele condiţii:
– în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
– în cazul în care are domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
– în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
– în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;
– în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa este înscris în lista electorală suplimentară.
Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării.
Mai multe reguli cu privire la exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au fost stabilite prin Decizia BEC nr. 22D/14.03.2025.
Detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2025 se regăsesc pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente.
E,. vremurile bune, cînd se aduceau țigani sudiștii cu sutele in ardeal de stăteau 20 intr-o cameră , din casa dărăpănată a nimănui,..Iar buletin primea automat, inaintea votului,. chiar de nu avea certificat de naștere, doar să voteze ciumatu.. Aporpoo, la un control nocturn, niște pălărioși au fost opriți de o patrulă a poliției,..culmea atunci patrulau,.. și i s-a cerut buletinul,.nou nouț,. A dat purdanu buletinu, dar polițistu intreabă,. ”-unde stai”,..La care,..labsus,..nu știa răspunsul,..dar repede s-a scos,. ”-nu scrie in buletin ”??
Se pregateste frauda masiva. Daca nu le iese, vor fi miscari soroshiste de strada. vreeeau o taaaaraaa ca afaaaara! (marsh afara!)