Nu doar NATO! ”Europa are nevoie de o a doua asigurare de viaţă”

Europa are nevoie de o „a doua asigurare de viaţă”, în plus faţă de NATO, a declarat luni ministrul de externe francez Stephane Sejourne, după declaraţiile controversate ale lui Donald Trump.

Trump a sugerat că Statele Unite ar putea să nu îşi protejeze aliaţii din NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare împotriva unei potenţiale invazii ruse, relatează AFP.

„Avem nevoie de o a doua asigurare de viaţă, nu în locul NATO, nu împotriva NATO, ci în plus” faţă de această organizaţie, a declarat Stephane Sejourne, în timpul unei conferinţe de presă comune, lângă Paris, cu omologul său german, Annalena Baerbock, şi polonez, Radoslaw Sikorski.

El a insistat asupra faptului că este necesar să se acţioneze asupra pilonului european al NATO şi să se construiască o industrie de apărare, „să cumpărăm european în cadrul industriilor noastre de apărare şi să ne pregătim în caz de conflict”.

„Acesta este sensul istoriei”, a spus el, adăugând că nu este vorba de a se interveni în alegerile americane, ci că este necesar să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca republicanul Donald Trump să revină la Casa Albă.

El a cerut „să se treacă de la un război al poziţiilor, la un război al soluţiilor”.

Întrebat despre criticile formulate de Donald Trump la adresa ţărilor a căror contribuţie financiară la NATO este insuficientă, şeful diplomaţiei franceze a subliniat că Parisul şi-a dublat bugetul pentru apărare.

„Alianţa Nord-Atlantică nu este un contract cu o companie de securitate”, a declarat la rândul său şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, care a precizat că va merge „în curând” în Statele Unite.

„Voi repeta că nu ne vom lăsa divizaţi, autonomia (strategică europeană) trebuie să se dezvolte în armonie cu Statele Unite ale Americii”, a mai spus el.

„Faptul că Europa ia în serios apărarea, industria de apărare, este o provocare comună şi preşedinţii americani ne-au încurajat să facem acest lucru”, a mai spus el.

Ministrul german Annalena Baerbock a subliniat, de asemenea, necesitatea de a „promova o uniune a apărării şi securităţii”, amintind totodată că NATO a rămas „coloana vertebrală” a securităţii europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

30 de Comentarii

 1. Globaliștilor le țâțâie 🌈 de frica 🎃ului…
  MAGA ! 2024 TRUMP 2024 ! MAGA !
  Și va fi PACE !
  Hai, că ne-am săturat…🎯

 2. Pregatiti diplomati, nu mai luati arme de la bogati. Romanul, in netarmuita sa inteligenta, are o zicala: „vorba dulce mult aduce”! In schimb, voi vreti sa imitati un popor de batausi (anglo-saxonii) ! Ati pus militari la conducere …

 3. Nazistii se pregătesc de răzbel si orice argument cât de tâmpit li se pare lor valabil ca să se supra inarmeze pe spatele populatiei prostite de presa cumpărată ieftin.

 4. de fapt ESTE INVERS:
  -Europa e OBLIGATA sa se inarmeze
  ca in 5 ani sa porneasca razboiul impotriva Russiei!

  apropos:
  ce rachete sint in containerele de la Deveselu
  stie care?
  -de ce credeti ca Russia nu ar da bombitza?

 5. Ba eu zic să adunăm cetele de prin munții şi de prin văii ieuropei şi să declarăm război la jmecherul ăsta de nato care ni tot cere atâta taxă de proiecție-protekție şi să-l fugărim la mă-sa lui. Şî poate or mai sări şi alții.

 6. Europa a mai incercat sa-si asigura singura securitatea, dar USA nu a lasat-o. Americanii NU accepta ca Europa sa fie altceva decat o TABARA MILITARA AMERICANA. Nenorocirea este ca si o multime de europeni se complac in situatia asta, ba, unii chiar se bucura.

 7. Mda … asigurare de viata, dar mai ales nu uitati una de deces … cum UE, cu ajutorul unor nemernici si imbecili criminali, se afla sub perfuzii si respiratie artificiala, cred ca de asta din urma aveti nevoie …

 8. Pozitia mascariciului Trump vine ca o manusa crearii unei armate UE, o alta dihotomie satanista. A spus ca va drena mlastina. In schimb, si-a adus in fosta administratie miliardari, executivi si moguli de pe Wall Street; mai multi decat in orice administratie din istoria SUA si a umplut departamentele si agentiile guvernamentale cu fosti lobbyisti, avocati si consultanti care au elaborat noi politici pentru aceleasi industrii in care lucrau inainte. Prcatic erai ca acasa la Rotschild. Mai cititi o carte, un articol, nu doar titlurile pentru ca va voi insirui in urmatoarea perioada toate ,,vrajelile” acestui limbric mitoman si satanist. MAGA PROSTILOR !

 9. Singura rezolvare a actualei crize sociale este razboiul. Cind se va impune starea martiala , nu vor mai fi nici un fel de gilletes jaunes, nici protestatari cu tractoare sau simpli urlatori, nici someri ca vor fi trimisi la razboi cu rusii, iar supravietuitorii razboiului vor fi multumiti daca vor trai ca in China in anii 70. Se vor organiza orasele de 14 minute si 59 de secunde, toti vor fi botezati vaccinati modificati genetic si dozati cu grafen, antenele 5G vor controla starea de spirit a locuitorilor, camere de supraveghere vor fi plasate peste tot. Asta e marea resetare.

 10. Frațâluor, pi scurt: o bielirăț’! Să videm cin’ vă mai pruotijaz’ di furia popularâ…

 11. Cu am mai zis
  Iohannis a facut ceva pentru NATO (Deveselu , anu’ trecut !)
  in asa fel incat va SIGUR primi un post la UE !
  Va pot spune …dupa ce „Valentin Stan” va zis si el pe youtube la emisiunea lui Marius Tuca 🙂 ! 😀

  IQ=?
  (e sau nu e mishteaux: PROPHET REAL ? MAGA ! ❤️🤞😎)

 12. Europenii nu vor mai avea nevoie de nici o asigurare cand militarii rusi,repet MILITARII,activi,rezervisti si pensionari ,isi vor da seama ca in curand,sub conducerea gorbaciovista a lui Putin vor ajunge culegatorii de sparanghel nemtesc din Ucraina si nevestele,fetele si nepoatele lor isi vor castiga existenta prin bordelurile occidentale.Sunt singurele locuri de munca rezervate lor in vestul mult visat,eventual vor scormoni cu mainile ca negrii din Africa dupa mineralele LOR sa le predea DEMOCRATIZATORILOR.Cand nemultumirile vor atinge masa critica,experienta Prigojin-Wagner a fost doar o incercare de detonare cu un fitil ud care nu a luat foc,nici dracu nu mai scapa kolhozul de parjolirea nucleara.Nu cred ca rusii au fost si sunt inca asa de imbecili sa uite ca sunt socotiti de europeni SUBOAMENI.Si sincer ma cam inspaimant numai la gandul ca spiritul lor militar feudal va exploada direct in curtea aleia cu poneiul.Daca nu se inceteaza cu propagarea rusofobiei,cu asmutirea asazisilor civilizati de catre presa platita de politruci,se va ajunge intr-o situatie de o sa ne plangem de mila singuri.Nu sunt rusofon dar am toate simturile supravietuirii treze.

 13. Uiti ceva
  dupa DE-INDUSTRIALIZARE
  nemtii isi vor culege ei insisi SPARANGHELUL !

  Sau crezi industria lor chimica, germana, si energetica lor poate functiona fara gaz IEFTIN russnac …pe acum nicimacar LNG -scump dupa ideile lui BIDEN anti-nemti , anti-nordstream 😀 ! 😛 ?

  IQ=?

 14. în timpul marionetei narcisiste Trump ,au pornit ,, Pandemența,,eu cred că a fost implantat acolo anumit ca să poată porni Cartelul ,cu impostarea identitătii digitale,individuale si obișnuirii cu idea la nivel colectiv a ceia ce doresc să implementeze proband astfel și nivelul de obediență la nivel Mondial pur știind că asupra lor este făcut un experiment genetic sub presiune psiholigica și coercițiune din partea celor pe care i.au ales și au încredere.

 15. Europa de la Bruxelles este pe „contrasens” cu europenii.

  Vestul progresist cu apucaturi de colonizatori pe contrasens cu estul Europei.
  De la pandemie, refugiati, la 🌈 si politici agricole.

  Bruxellesul este in razboi fatis fata de majoritatea europenilor dar vorbeste de o a doua asigurare de viata.

 16. ”Europa are nevoie de o a doua asigurare de viaţă”

  -are you crazzy?????
  (inca 2 RCA:
  aseta iti lipsesc)

 17. HAHHAHAHA…. stiti cum e asta? ca si cum unul se aseaza la masa sa joace ruleta ruseasca, si dupa ce s-au tras 2 gloantze oarbe… 1 EU 1 Rusia, brusc carnatii din UE si-au adus aminte ca n-au incheiata o asigurare de viata care sa le acopere riscurile asumate cand au inceput razboiul. Astia sunt de cascadorii plansului, cica elitele care ne conduc

 18. „mishteaux spune:
  06 FEB. 2022 LA 14:00
  O armata „populara” ar fi economic prea scumpa unei Romanii CAPITALISTE …. vremea „popularelor” s-a dus !

  Oare de ce USA n-are armata obligatorie ?

  HMMM ?

  (mi-e mila de prosti ! = cine-ar fi in castig banesc daca Romania ar re.introduce armata OBLIGATORIE ? …ROMANIA ?)”
  ___________________________-
  SE STIA CA NATO pierde in UKRAINA ! 🎶🎶🎶

 19. RAZBOIUL UKRANO-RUSS trebuie din cauze de „NINGE PE FED!” sa vina :
  ________________
  „mishteaux spune:
  31 IAN. 2022 LA 1:45
  Daca un soldat costa 15 000 de euro anual (cea mai ieftine intretinere posibila)
  cu un miliard de euro anual intreti 67 000 de soldati

  Avem doua miliarde de euro anual pentru a intretine 134 000 de soldati anual in caz de … aramata „POPULARA” ?

  mda … multe barfe si aer cald ! …problema e ECONOMICA nu politica sau ideologica ! De unde nu esti nu poate nici ‘Mnezo, comunistii, capitalistii, terroristii si …pacifistii!

  Mi-e mila de aceia de l-aau studiat pe Marx candva ( PCR cu 4 000 000 de membri ante-lovilutie!) si nu sziu ca
  ECONOMIA dicteaza totul !

  USA mai poate tiparii bani din nimic si-i da pe marfuri, o vreme, insa observabil … un declin in increderea in DOLLAR acum dupa mega-falult-ul din/prin TIPARNITA … totul are o limita de suportabilitate (USA are deja 29 mii de miliarde ca deficit …pe care nu-l poate usura furand prin tiparnita din valoarea de cumparare a economiilor BANCARE[!!!] populatiei !”

 20. Ziua bre pe șleau, mai vreți o Taxa de Protecție și pentru Europa, precum se plătește la clanurile mafiote! Daca ați pieri toate aceste clanuri, ce se întâmplă? Cumva e doliu global? Observăm că tot boșorogii bogați care conduc lumea sunt cei mai fricoși, cri mai temători, cei mai periculosi indivizi, le e frica de ziua de mâine pentru ei și familia lor. Niciunii nu promovează pacea, dar toți au in gura răzbunarea și războiul, revolta și violenta extrema.

 21. Vești proaste pentru coloniile din Est, aviz Românika, de unde credeți că va proveni carnea de tun?! Ferească sfântul de ceasul socotelilor, artilerie ioc,industrie ioc, orizontala ioc, fortificații ioc, linii de comunicații ioc, leadership militar capabil ioc, liderii politici fugiți prin Bali.

 22. Renew Europe (în română Reînnoim Europa) este al treilea grup politic din Parlamentul European ca mărime, cu 108 membri din 22 de țări ale Uniunii Europene. Acesta este succesorul grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care a existat între anii 2004 și 2019.
  n luna mai a anului 2019, la o dezbatere ce viza alegerile pentru Parlamentul European, Guy Verhofstadt, președintele grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), a anunțat că în urma scrutinului grupul său parlamentar va fi dizolvat și că se va forma o alianță cu formațiunea „Renaissance” a președintelui francez Emmanuel Macron.Astfel, pe parcursul următoarelor săptămâni grupul s-a autointitulat „ALDE+Renaissance+USR PLUS”.

  Am redat cele de mai sus pt.a arata ca regret ca in toata perioada lui Tariceanu cind cu ALDE era la „aliat”cu PSD-Dancila,am vota cu ALDE,de sila PNL etc.
  Acest grup progresist liberal de-al lui Ciolos la Bruxelles,este pe cai mari si vrea „inarmare”,slujind rolul de dictator al NATO si SUA in UE.Romania ca tara mica,s-a ales cu o sapcuta desi si-a platit contributiile la „strategul”Nato,pe cind si neamtul si francezul si belgianul se sclifoseauIata-i acum mergind cu naframa in virf de bat,vrind aparare si nedivizare europeana.Doar polonezul le-ao da pe la nas americanilor-NATO e de fapt o companie privata de asigurari de razboi,prin care isi asigura industria de armament,controlul si profiturile uriase,ocuparea tarilor europene si dependenta lor,vorba aia sunt state”indep si suverane”de nu mai pot,niste gloabe ce au alimentat ucraina si acum bosorogii,pedofilii si homo adusi de Macron in marele guvern francez ling „inarmare”pe spatele prostilor din ue,fara vreun mandat,inainte de alegeri si iesind la inaintarea progresista pt.razboi si nu pt.pace-asa spune „tratatul UE”?
  ROEXIT!

 23. Solutia e simpla „dragi” cretini care conduceti UE. Vorbiti cu rusii incetati sa extindeti NATO in fostele tari ale URSS la granita cu Rusia , incetati sa puneti rachete la cateva sute de km de Moscova colaborati economic si nu va fi razboi. Daca pe vremea comunismului cand URSS era condusa de Stalin si Brejnev si Andropov nu a fost razboi cum naiba acum e posibil sa duceti Europa de rapa si in situatia asta??

 24. Nu pricepti odata pentru totdeauna? Tarile occidentale, USA si cele din UE au fost penetrate in punctele lor cheie ale apraratelor puterii de stat s-a mqss-mediei de alogeni, khazari care s-au schimbat numele in functie de tara unde s-au stabilit. Iar acesti khazari fac politica Israelului s-a Ocultei Mondiale khazare care doresc sa stapaneasca toata Planeta Pamant. Iar Oculta Mondiala Khazara nu doreste Pace ci razboiul total cu rusii in convingerea ca-n final chiar si intr-un razboi termonuclear OMK va invinge si va ramane singura care sa guverneze aceasta lume la nivel global. Adica khazari pe post de stapani de sclavi iar goimii pe post de sclavi.

 25. Se vede limpede ca UE este condusa de cretini. Nu vor sa-si platesca contributiile din cadreul aliantei NATO pentru a economisi bani, dar propun o armata europeana separata de parca aceasta veni gratis, nu ar cere chiar si mai multi bani.
  Nu am nimic impotriva unei armate europene compusa din suma armatelor suverane a statelor componente, obligate fiecare in parte sa sigure un anumit nivel individual de inzestrare si pregatire de lupta, dar tarile NATO trebuie totusi sa-si plateasca contributiile din cadrul aliantei NATO. Nici un membru al NATO nu poate fi obligat sa plateasca pentru altii iar rau platnicii sa pretinda apoi ca sa fie aparati. Aici Trump are perfecta dreptate. Datorita geografiei sale, SUA se poate apara mai ieftin si mai eficient fara povara NATO in spate. Sa nu uitam ca nici in al doilea razboi mondial, nimic nu a fost gratuit, de pilda UK si-a terminat de platit datoriile de razboi catre SUA abia de curand, in secolul XXI.

 26. @gelu
  Gelule, tu ai dreptate, se vade ca te-ai documentat indelung. As mai adauga faptul ca aceasta mafie khazara ii uraste pe rusi din rasputeri pentru ca rusii au distrus kaganatul(regatul) malefic al khazarilor care s-au raspandit apoi in Europa si in lume. Au apucat totusi sa-si salveze si sa ia cu ei tot aurul pe care l-au jefuit de la alte state sau de la negustorii care treceau pe drumurile comerciale din zona. Khazarii au inceput razbunarea impotriva Rusiei instaurand comunismul bolsevic condus de ei si distrugand tarismul. Acum aceiasi khazari incearca refacerea kaganatului lor pe teritoriul Ucrainei pe care vor mai intai sa o depopuleze si sa o slabeasca punand-o sa lupte impotriva Rusiei. Asa impusca doi iepuri dintr-un foc fara implicarea lor directa in razboiul dintre doua tari surori asmutite una impotriva alteia de satanistii khazari. Pericolul pentru omenire sunt khazarii, nu rusii, pentru ca acest neam satanic este lipsit de suflet fiind dominat doar de lacomie si mirajul puterii fara margini.

 27. @parere…
  Domnule draga, habar nu ai ce vorbesti pomenind de taxa de protectie mafiota. In principiu mafiotii cer taxa de protectie chiar impotriva lor ca sa te lase in pace, caci daca nu platesti, vin ei sa-ti faca rau. O alianta militara corecta, asa cum ar trebui sa fie si NATO, te protejeaza de terti! Asta este marea deosebire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.