Nu-i mai umiliți pe sărmanii academicieni obligându-i să-și scoată indecent la vedere lipsa de caracter

Ca și biserica națională sau banca națională, Academia Română face parte din mitologia națională. Ea este, prin membrii săi, oameni de știință autentici sau presupuși, un simbol al spiritualității și creativității intelectuale ale națiunii. 

În Franța, membrii Academiei poartă supranumele de „nemuritori”. Aceasta chiar dacă, din cauza vârstei, ei sunt aproape de moarte. Sau poate tocmai de aceea.

În prag de sfârșit al existenței pământene, tot ceea ce le-a mai rămas de păzit în lumea mizerabilă de aici este demnitatea. Azilanți de lux în turnul de fildeș al științei, în așteptarea întâlnirii cu olimpienii pe Câmpiile Elizee, nu mai au de ce se teme, și deci nici motive, dar nici vitalitate pentru a mai da exemple rele. De aceea își pot permite să dea numai sfaturi bune. Au ajuns la momentul potrivit pentru a uni talentul cu caracterul. Înainte de a-și întâlni Creatorul pot spune, cum poate nu au făcut în anii marilor ambiții ale tinereții, adevărul. Ori, cel puțin, își pot permite să nu îl nege. Pot să nu mai fie corecți politic și astfel să dea o lecție de morală care îi va face să trăiască veșnic în memoria societății, mai mult decât cu contribuțiile științifice, supuse și ele eroziunii timpului. Înainte de a ajunge în sperata viață veșnică de dincolo de lumea certă de aici, au intrat în viața veșnică a spiritualității celei din urmă.

Desigur, viața celor mai mulți a fost plină de păcate, dar ajunși „nemuritori”, la granița cu „viața veșnică”, trebuie să le uităm turpitudinile, de care fizic nu mai sunt în stare, și să ne prefacem a-i crede sfinți, nu pentru că așa sunt sau au fost, ci pentru că ultimul serviciu pe care îl mai pot face lumii este să îi ofere modele de urmat și să îi permită a spera că sfințenia este posibilă.

Acesta este mitul: o istorie exemplară. El nu ne spune cum suntem, ci cum credem că ar trebui să fim și spre ce ar trebui să tindem. Dacă istoria este precum farul care ne arată cât de mult ne-am depărtat de țărm, mitul este asemenea farului care ne arată unde este țărmul la care trebuie să acostăm. Fără acest din urmă far corabia națiunii rămâne a rătăci pe oceanul istoriei în derivă.

Cu circa o săptămână în urmă, în București a apărut un afiș care anunța, pentru data de 22 noiembrie a.c., o lansare de carte la sediul Academiei române. Fiind vorba despre o lucrare referitoare la resursele minerale ale României ca unul dintre principalele atuuri ale acesteia, atuuri care ar trebui folosite strategic în competiția cu alți actori ai scenei globale, și totodată despre o operă tradusă în China, deci de interes pentru principala superputere emergentă a lumii, ca o dovadă a importanței atuurilor națiunii române din perspectivă geostrategică, autorul a ținut să spun și eu, ca fost ministru de externe român, profesor de drept internațional și cunoscător al relațiilor internaționale, câteva cuvinte cu prilejul acestui eveniment. Aflu că mulți așteptau cu interes discursul meu. Probabil unii cred că mă pricep la geostrategie și că, totodată, îmi iubesc țara.

Participarea mea și afișul evenimentului, pe care numele meu figura, au fost discutate de autor cu academicianul Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei române, care a fost de acord cu ele, fiind dispus să fie și gazda întregii întâmplări. Altminteri afișul nu ar fi putut apărea. Aceasta după ce o altă instituție publică de prim rang, presupus națională, apreciase că a ne afișa acum cu China este „inoportun”. Evident, mi-am dat și eu acordul ca să particip și să vorbesc, răspunzând astfel rugăminților insistente ale autorului.

Totul pentru ca la scurt timp după punerea în circulație a afișului menționat, incluzând lista invitaților-oratori, „cineva din conducerea Academiei române” să îi telefoneze autorului și să îi pună în vedere, cu caracter nenegociabil, că „Adrian Severin nu poate figura printre vorbitori”. La întrebarea legitimă privind rațiunea acestei schimbări intempestive răspunsul, în același timp laș și arogant, a sunat implacabil: „aceasta este decizia noastră”.

„Decizia lor” era, de fapt, evident, alta, dar „poliția gândirii” instalată în România, care veghează din subteranele puterii de stat la apărea „corectitudinii politice” decretate de ea și de stăpânii ei, i-a obligat să și-o schimbe, testându-le, astfel, lașitatea, reflexele de târâtoare și deficitul de demnitate, și împingându-i să scoată indecent la vedere precaritatea viziunii asupra intereselor vitale ale neamului, altminteri slăvit pe la tot felul de șuete mediatice pășuniste, asociată cu instinctul tranzacționismului moral. Fapt cu atât mai grav cu cât la vârsta și poziția lor nimeni nu le mai putea face ceva. Iar asta este prejudiciabil nu pentru mine, care nu mai am nimic de dovedit și nu mai aștept nimic de la nimeni, și nici pentru autorul cărții ce va fi lansată, ci pentru trăinicia mitului și pentru continuarea visului dătător de speranța că măcar Academia română este un templu al demnității românești, de unde soarele măreției naționale va putea lumina cândva norocul acestui nefericit popor.

Întâmplarea mi-a amintit de romanul lui Sven Hassel, Gestapo. Acolo un anchetator SS îl obligă pe un venerabil general, care păcătuise față de Führerul Adolf Hitler prin nu mai țin minte ce act de incorectitudine politică, să execute săritura mingii după ce în cizme i se introdusese câte o pietricică. În loc să refuze cu demnitate, generalul a executat ordinul în speranța, pe cât de irațională pe atât de deșartă, că supunându-se torturii va scăpa cu viață pentru oricum scurtul timp lăsat lui de legile biologice. A făcut-o în râsul asistenței stârnit de ridicolul mișcărilor bătrânului, altădată mândru, dar acum părăsit de curaj, până când, devastat de durere și secătuit de energie acesta și-a scăpat sfincterele de sub control și a defecat în propriile izmene și încălțări. Cei care îl supuseseră unor asemenea cruzimi nu voiau doar să îl umilească pe el, ci să distrugă onorabilitatea armatei, ca simbol al bravurii, iscusinței și demnității germane, compromițând astfel până și speranța într-o posibilă rezistență a acesteia împotriva răului lăuntric.

Ce respect să acorzi unei armate cu generali care fac pe ei? Ce respect să acorzi unei Academii cu academicieni care „fac pe ei”? Și dacă Academia arată așa, cum arată restul instituțiilor statului? Și dacă „nemuritorii” se comportă așa, ce respect mai poți avea pentru muritori?!

Acest comportament rușinos nu este fără precedent. Dimpotrivă, el tinde să devină regula.

Cu numai câteva săptămâni înainte, o conferință cu tema „Locul României în contextul geopolitic actual”, inițial aprobată entuziast, care ar fi trebuit să se țină în amfiteatrul Bibliotecii Academiei române, a fost anulată în ultimul moment sub pretextul că sala ar fi intrat brusc în reparații. Anterior acestei anulări, pe rețelele sociale, dar, desigur, și pe canale oculte, pegra globalismului cultural neomarxist protestase împotriva faptului că respectivul eveniment urma a se desfășura în spațiul Academiei. Și, ca prin farmec, academicienii au făcut trei tumbe și s-a conformat.

Trei încercări de reprogramare a evenimentului în alte spații, de fiecare dată inițial aprobate pentru a fi apoi respinse sub cele mai ridicole pretexte, au avut ca factor comun argumentul laș susurat cu falsă înțelepciune la urechea solicitanților: „nu-i momentul”. Desigur, pentru a servi adevărul și națiunea niciodată nu-i momentul; iar când, în fine, este momentul, atunci este „prea târziu”. Vivat academia!

Și în fața cui au cedat umil acești „nemuritori”? În fața exponenților unor interese oculte, antidemocratice și antinaționale, care sunt atât de limitați intelectual, atât de castrați caracterial și atât de disperați politic văzând că România profundă nu li se închină, încât se tem chiar și de câteva cuvinte spuse în fața unui public, inevitabil limitat din punct de vedere numeric, prezent într-o sală de reuniuni a Academiei României. Atât de „convinși” sunt aceștia de justețea cauzei lor, de susținerea lor populară, de capacitatea de a concura pe piața ideilor și de șansele izbânzii în confruntarea politică dintr-o Românie cu opțiuni oricum disciplinate de puterile străine, încât o simplă cuvântare a unei persoane fizice, aflată în afara partidelor și a arenei electorale, îi alertează maxim și, pentru a-i face vocea neauzită, sunt gata să distrugă mitul fondator al principalei instituții a spiritualității naționale, oficializând secretul de toți cunoscut, dar tot de toți trecut sub binecuvântată tăcere, că și „regele academic” este gol. Ca să nu mai vorbim despre încălcarea libertății de conștiință și de expresie altminteri garantată de Constituție.

A-i supune presiunii politice pe venerabilii incapabili să își înfrângă vechile instincte ale clientelismului și supunerii față de puterea politică, exploatându-le slăbiciunile de caracter, este deja o crimă. Când îi vezi cât de speriați sunt să nu indispună statul subteran prin poziții apreciate de acesta ca inoportune, te apucă o infinită milă, care se amestecă cu revolta, și conchizi că asemenea presiuni sunt de-a dreptul o crimă săvârșită cu cruzimi. Când observi, însă, că, dincolo de relele tratamente aplicate unor persoane cu caractere în general modeste, care, în costume de vicleim, pun în amuzant contrast aparența cu esența, o putere invizibilă și ilegitimă distruge respectabilitatea unei instituții esențiale pentru creativitatea specifică și prestigiul națiunii române, realizezi că te afli în fața unei amenințări căreia dacă nu i se va pune capăt prin actul solidar al întregii societăți românești, va afecta viitorul nostru al tuturor.

În fața unui asemenea pericol, precum și conștient de incapacitatea actualului Președinte al Academiei, Ioan Aurel Pop, de a rezista la asaltul tenebrelor antinaționale și antidemocratice, câteva interviuri pe la televiziunile de nișă, discursuri teoretice și articole de presă, fie ele și patetice, neputând înlocui rezistența efectivă, eficientă, consecventă și curajoasă, cu regret și chiar ca semn al simpatiei personale pe care i-o port, mă alătur vocilor celor ce îi cer să demisioneze din înalta funcție în prezent deținută și pe care, în mod evident, nu are mijloacele, obiective și subiective, pentru o apăra și servi. Decât să intre în istorie cu numele celui care a fost complice la îngenuncherea Academiei în fața unei puteri politice primitive, trădătoare și retrograde, mai bine să intre ca unul care a avut cel puțin tăria de a-i întoarce spatele și a-i trânti ușa în nas. Nu are de pierdut decât lanțurile.

Dacă nu ai forța să te iei de piept cu răul, cel puțin demască-l, numește-l, refuză să îi fii un rușinos alibi! „Dacă mâna-ți slabă, sceptrul ți-o apasă, / Altuia mai harnic locul tău îl lasă!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

44 de Comentarii

 1. Să pui Biserica (ce-i aia națională?) alături de BNR e, dacă ținem seama de autor, rea voință, batjocură.
  Despre trecutul BNR de pe saitu BNR: A fost înființată în anul 1880…înaintea celor din Japonia, Italia, Elveția sau Statele Unite ale Americii…statul deținea o treime din cele 60.000 de acțiuni, iar persoane private dețineau restul de două treimi…Anul 1901 marchează momentul retragerii statului dintre acționarii băncii…la 1 ianuarie 1947, Banca Națională trece în proprietatea statului.
  Întrebare: cum de niciunul din proprietarii BNR, sau urmașii acestora, nu au cerut nimic după 1990?
  (posibil răspuns: nu a fost, de fapt, niciodată de stat sau proprietarii au fost, cîndva, cumva, plătiți cu vîrf și-ndesat din buzunarele noastre?)

 2. Este posibil ca publicul să nu fie de acord cu fiecare dintre voi, cu privire la fiecare subiect, dar cu privire la problema protejării libertății, drepturilor și libertăților fundamentale, aproape toți oamenii ar fi de acord că este timpul să avem o discuție. Predicția lui Orwell despre un viitor guvern Big Brother s-a adeverit. Fie că recunoastem sau nu, trăim acum într-o societate paranoidă si obsedata de control. Inamicul este Tehnocrația. Tehnocrații sunt umani, înrădăcinați, unici, amorali, foarte instruiți, cu finanțare nelimitată. Sunt maeștri strategi, maeștri propagandiști, în totalitate conectați în rețeaua lor și mențin o acoperire constantă a acțiunilor lor. Si-au făcut loc în structura societății umane de la cele mai înalte niveluri ale ramurilor executive până la cele mai de jos niveluri ale guvernării locale. Oamenii din întreaga lume se grăbesc să se urce pe acestui cal „verde” al colectivsimului de stup tehnocratic, dar produsul livrat este distrugerea lor. Sunt manipulați ca niște lăutări într-o orchestră. În mod colectiv, sunt înșelați să creadă că Utopia este direct înainte – dar în loc de Utopie, primesc o DISTOPIE. Ar trebui sa decidem dacă vrem ca guvernul să controleze poporul sau poporul să controleze guvernul. Suntem la limitele temporale și spatiale în care se mai poate face.

 3. Cu academicieni precum Dumitrache, mare gainar comunist si un om cel mult mediocru, la ce sa te mai astepti de la Acedemie. S- a dus si asta, O institutie 3xtrem de bogata

 4. Astfel de texte ce refuleaza opinii personale nu au ce cauta in presa civilizata .Nu ne intereseaza angoasele nimanui .

 5. Rusinea cea mare e ca aceeasi institutie o primise cu aplauze furtunoase in randurile ei pa analfabeta de renume mondial.

 6. BOR-ul e autocephal si rupt de … ATHOS !
  Inca de pe vrema cand CUZA VODA le-a limitat prin lege avanturile …

  Vorbesti ce nu sti … 😐
  PS: Aurel Pop nu-i ata de „iudeo-crestin protestant” pe ca ii par sefii de la WDC, care l-au pus „pastor” la Akademie ! (!)

 7. Acuma, ce sa mai cred?! Eu credeam ca dl. Severin e un neomarxist. Vad insa ca da cu toporul in neomarxisti. Pai sa ne spuna clar: ce e? Progresist? Putinist? Iliberal? Pontaist? Poate nationalist si mai la stanga decat dl. I.A.Pop, daca ii cere demisia.
  Dar, facand abstractie de cele de mai sus, articolul e bine intocmit, convingator, coerent.

 8. @ Calin: poate reveniti si dezvoltati putin PS-ul despre I.A. Pop.

 9. DACA ACADEMIA ROMANA IL ARE PE MUGUR ISARESCU, TRADATORUL MAXIM AL DISTRUGERII ROMANIEI DUPA 1990, RESTUL NICI NU MAI CONTEAZA. CE VALORI SE POT ADUNA SUB UMBRELA UNUI IUDA TICALOS, RAPACE SI CAMATAR AL POPORULUI ROMAN, DESCENDENT AL POPIMII COMUNISTE, JUSTINIAN, PATRIARHUL ROSU? INSTITUTIILE ROMANESTI ARATA VALOAREA OAMENILOR PE CARE LE ADUNA LAOLALTA. (editat) COMUNISMULUI DAIANU, NEGRITOIU, ISARESCU, NICOLAESCU,ETC..NE DAU LECTII DE ECONOMIE, CU MAINILE AFUNDATE IN BANII TARII. ISARESCU SI CĂȚU AR TREBUI SPANZURATI IN PIATA UNIVERSITATII, PENTRU CA AU DEVALIZAT TARA. IAR CIOLACU, IN LOC SA CHEME JUSTITIA PESTE BANDITI, DA DIN GURA…HELLO! PUSCARIA PENTRU CĂȚU, INDIFERENT CU CINE A FURAT! LA PUSCARIE FLORIN CĂȚU!

 10. E limpede pentru toată Planeta Mer🌈, Sistemul paraSolar, ba chiar și întreg metaVERSETU’ :
  (E+03)academia Română e un cimitir de elefanți al Pădurenilor.
  IAP, Dumitrache, Dăianu, Zamfir, Daniel David și atâția alții au ajuns (E+03)academicieni doar pentru ca AU MUTAT DECISIV prestand sârguincios tot felul de SERVICII, mai ales externe…
  Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Veritabilii Oameni de Știință din AR au pierdut partida DEFINITIV în momentul în care Matematicianul Viorel Barbu a ratat Președinția AR în fața unui oarecare susținut de Abramburica.
  măRog…🤮

 11. O fi avut conducerea Academiei , motivele ei ! Cu siguranta , Severin stie care sunt acestea ! Nici nu sunt greu de ghicit !

 12. „Pot hipnotiza un om – fără știrea sau consimțământul lui – să comită trădare împotriva Statelor Unite”, se lăuda dr. George Estabrooks la începutul anilor 1940. Oamenii din toate epocile sunt predispuși la hipnoză. Credințele lor sunt convingeri induse. Autoritățile corespunzătoare au avut grijă ca credința potrivită să fie indusă, iar oamenii au crezut în mod corespunzător.. asta a spus-o Charles Fort. Când mintea este concentrată pe un singur lucru, fără alte distrageri, lasă o amprentă puternică. Cu cât se merge mai adânc, cu atât mai mult se izolează o zonă cerebrală de intrările concurente. Subiectul hipnotizat se supune sugestiei deoarece o explicație sau o directivă concurentă nu este accesibilă. Oricine dobândește informații în transă tinde să fie mai încrezător și mai sincer ca martor, decât o persoană care se bazează pe memorii reale. Din cărtile lui Emery, aflăm că oamenii inteligenți (academici) și oamenii cu memorie bună sunt ușor de hipnotizat (spălarea creierului). Dr. Kroener a scris o carte despre cazul lui Zebediah Kantor, încercând să prezinte cazul opiniei publice. Ar fi fost primul studiu psihiatric modern al unei victime a hipnozei non-etice și prima recuperare a memoriei, prin rehipnotizare, a unui supraviețuitor al unei actiuni ilegitime de acest tip. Oricum, nimeni nu a citit-o pentru că, imediat după tipărire, guvernul german a interzis-o. Inteligența academică este răsplătită, „educația” un test de memorie, cu informații aprobate. Orice autoritate de orice fel, mai ales în domeniul gândirii și înțelegerii, este cel mai distructiv lucru. Trebuie să fii propriul tău profesor și propriul tău discipol. Búscate la vida

 13. Mărturisesc că l-am simpatizat pe cel care este azi președintele Academiei Române.Mai mult, m-am iluzionat că ar fi cea mai potrivită persoană pentru a reda după douăzeci de ani demnitatea cuvenită funcției de Președinte al României. Gestul de a ceda în fața celor care speriați de forța argumentelor profesorului Adrian Severin încearcă să-l reducă la tăcere îl plasează însă pe dl.Ioan Aurel Pop alături de proxeneți,prostituate,gladiatori și circari care în Roma antică erau sancționați pe viață cu stigmatul infamiei. Ce rușine pentru Academia Română! Din păcate, istoricul Ioan Aurel Pop se dovedește astfel că la cel mai mic semn al stăpânilor rămâne doar un biet ardelean cu suflet de iobag.Eu unul îl iert numai dacă ar fi capabil ca în ceasul al doisprezecelea să demisioneze din fruntea nemuritorilor muritori.Va putea oare?

 14. e persecutat politic,inactual,inadeqvat, cred ca o solutie eleganta o palma morala pentru sistem e sa emigreze in tara strabunilor sai

 15. Vrei sa spui ”defuleaza”, ca altfel refuleaza canalele, conductele, etc.

 16. Frustrat ca i s-a trântit o usa în nas, ipochimenul atacă, cu insulte, oameni care au ajuns pe scara socială mai sus ca el. De ce trebuie să fie publicat în Cotidianul atacul?

 17. da aveti dreptate sunt niste sarmani stiu din istoria familiei mele cand seful de ferma fara experienta in cercatare a fost facut director apoi fara cercetare ajutat de tata ca sa nu spun ca i-a facut teza de doctorat, pt care mama a fost indignata ca n-a primit un bichet de flori ca multumire a fost facut CP II, cand tata avea deja 20 de ani in cercetare si era tot CP III, da dupa ’89 a reusit sa ajunga CP I. Pe acel fermier l-au facut Membru corespondent al Academiei. Asa cum un nepot prin alianta este Membru de onoare pt ca de peste 20 de ani datorita ”dreptei” este pe la „usile” Camerei deputatilor. Poate ca exista o diferenta. Zilele pe care Dumnezeu le da unora. Asa se face ca desi de un leat cu ala „facut” academician fara nici o pregatire a muri cu peste 23 de ani inaintea tatalui meu. Academia Romana n-a avut timp sa-l recompenseze pe tata pt celor doua efortri uriase pe care nici presa nu le-a ”inghitit”atunci cand disperat le-a cerut sprijinul in fond pt binele Romani, parca la „Evenimentul zilei”…Seceta si distrugerea solului prin aparitia grovurilor care au distrusese deja peste 300 de Ha de teren arabil din Baragan.

 18. „…” de la Academie ar putea macar postmortem sa-i recunosca cei 44 de ani de cercetare plus activitatea in proiecte internationale cu SUA dupa iesirea la pensie la 70 de ani si patru luni. Sunt suficienti pu…de partid modern pt a fi numiti academiceni…desi toti 60+ sunt din epoca trecuta convertiti de dreapta ca sa prinda o sinecura academica de cel putin 2000 de lei/luna pt ca-s oameni loiali PNL/PNTDC/PD-L/PSD etc. Pe dl Petre Papacostea nu l-ati facut membru al Academiei plin sau corespondent, nu va onora pt ca era un om de cultura, un vizionar si un cercetator adevara, pe mine m-a onorat pt ca am avut prilejul sa-l intalnesc si m-am bucurat ca l-a cunoscut pe tata. Adevaratele valori, tata, domnul Papacostea si sutele de adevarati cercetatori nu vor avea loc in panoplia ”valorilor”. Poate acest lucru ii onoreaza ca nu fac parte dintr-o cloaca…

 19. Dacă istoria ar fi farul care ar vrea să ne arate cum ar trebui să trăim, viața, trăirea efectivă sau autentică, ar fi lumina ce ar ieşi din el fără ca acesta să conştientizeze sau să o poată opri prin prisma unei voințe proprii. Am ajuns să credem prea mult că viața ni se datorează nouă înşine şi că orice alte ifluențe exterioare necunoscute, trebuie ignorate, negate sau respinse. Cineva spunea că ar trebui să ne temem mai mult de slăbiciunile oamenilor şi mai puțin de puterile lor căci primele vin din trecut, din necunoscut, pe când celelalte sunt aici şi acum, contemporane nu noi. Sunt mulți academicieni de renume mondial. Unul dintre ei făcea recent apologia „drepturilor istorice.” O aberație fără margini căci în temeiul lor, nimic din prezent nu mai poate rămâne astfel cum e, cert, stabil în siguranță în granițele proprii precum marginile Pământului. Unora dintre academicienii noştri şi nu numai, le-aş spune ceva de genul: Gândeşte azi că va veni ziua de mâine, că vei gândi ceva, vei spune ceva, vei face ceva, vei spune şi vei face orice iar la sfârşitul ei vei exclama satisfăcut: „Doamne, ce om cult, ce bărbat inteligent, ce băiat deştept a făcut… mama!”

 20. idei puternice imbracate in limbaj fermecator. Curajul de a-i spune unui prieten ca e gresit.
  De multe ori asteptarile de la academicieni ne-au ranit, aratandu-ne ca nu mai avem dreptul nici macar la sperante de mai bine, dar tocmai asta pare a fi scopul unei organizatii (ong, precum frf?) diversioniste cu iz de ”nemurire”.

 21. Multe postari goale de continut azi…parca scrise de cacademicieni, care nu pot fara Orwell si alte parascovenii invatate pe de rost la kilogram….Adevarul e simplu….La Conferinte NU trebuie sa participe cei care nu injura China sau Rusia….Romania nu are savanti. Pentruca NU ajungi sa devii Profesor, doctor, decat daca propagi linia oficiala care este azi euroatlantica….Dl. Severin e cunoscut ca iesit de pe linie…Romania e Colonie si pentru faptul ca Huawei care este lider mondial in Telecomunicatii a fost interzis de Parlamentul roman la Licitatiile pentru tehnologia 5G…pe motivul stupid al amenintarii sigurantei nationale….de fapt Huawei NU ameninta decat hegemonia SUA in telecomunicatii….Huawei e ala care nu mai are nevoie de Google, caci Huawei a creat App gallery care inlocuieste Google…Eu cand vad la TV un cacademician roman schimb canalul pentru ca stiu dinainte ce spune.

 22. VLAD TEPOSU , CRED CA exagerezi ! Nu poti sa ceri demisia presedintelui ACADEMIEI ROMANE ( UN INTELECTUAL DE FRUNTE , CU OPERA , DECENT , FARA SCHELETE IN DULAP ) , pt.ca nu putut vorbi tu sau altul la o lansare de carte ? Poate ca vina este la tine ! Toate faptele au consecinte !

 23. Domnule profesor, nu cunoasteti dvs faptul ca astazi Patria a priori este in tot si in toate? :))) tara se numeste SRImania! Mustele cand se apropie de granita sau vreun batlan cer voie la A priori!

 24. Președintele Academiei Romane nu exista. Academia e o casa prin care sunt mituiti cei doi-trei seniori din diverse domenii ca sa tacă din gura. O instituție fără relevanta, fără o voce, inutila.

 25. exista (sau ar trebuii sa existe) in oameni un anumit bun simtz cind realizeaza ca traiesc pe bani nemuncitzi si nemeritati
  devin recunoscatori si complici celui care le asigura acesti bani si devin si obedientzi falsului ‘Maecena’..
  molfaie lovelele…si fac jocul ce ‘implicit’ li se cere sa-l faca…
  si nu vor sa-si dea drumul impotriva vintului
  mersul pe burta …mai ales la ‘intelectualii’ si academicienii s-a practicat dintotdeauna
  asa a procedat si Basescu cu asa zisii ‘intelectuali’ care nu au vindut cinstit nici o carte

 26. IAPop confirmă doar nivelul lui de intelectual mediocru. faptele sunt fapte și nu sunt grozave. S-a creat, de funar, coldea, de alții, un mit fără acoperire. Istoricii din Cluj știau că nu stă în arhive, ci ciupește. Cei din București au și scris că modifică documente. I s-a zis aiurel. Împins de Rus @ coldea, l-au făcut rector fără să fi fost ales înainte ca ceva. A dus universitatea în jos. Le-a promis unora că-i face membrii acad., ca să-l realeagă rector. I-a făcut. Nu a rezolvat nimic la Acad. Nu a avut vreodată ceva de spus afară de ceea ce ziceau șefii. Nici nu are din ce. Operă istorică bună până la nădlac și giurgiu.

 27. Din nou inainte de pranz mi-a fost blocat un comentariu critic, de data asta la celalalt musafir permanent al publicatiei, PROFI Severin stalpul fiind PROFI Marga…Un duet perfect armonizat de PROFI, ambii fiind formati in iepoca de Aur si ale caror reflexe ideologice au ramas inghetzate in proiect, o consecventa ca ar fi laudabila in plan ideologic daca nu ar fi tragica in plan uman
  si profesional: „PROFI Severin a ramas solid ancorat in mitul ‘farului calauzitor’ al navelor-state brazdand in deriva valurile agitate de stihiile…nondeterminist-anistorice”!!! Noroc cu farul marxistoid/bolsevicoid calauzitor!!! Nu mai poate tot omul sa recenzeze verbal o carte ca isi baga Academia Romana coada stricand jocul aranjamentelor care in iepoca de Aur functionau uns de nu observau poporanii ce se pune la cale in culise, fiind promovati „cei mai buni fii ai popolului bolsrvic”…

 28. Eh….mai usor cu pianul pe scari. Lucrurile sunt mai rotunde nu asa colturoase. Uitati-va va rog la Germania, care este totusi Germania, cat este de indoita, ascultatoare , supusa chiar in fata americanilor( caci despre asta este vorba,nu) asa ca….Pe de alta parte dar legat de aceastaiata, ne-am asezat pe o carare bine asfaltata cu U.E. si americanii si ar fi pacat sa nu profitam si sa fim din nou considerati „cu curu-n doua luntri”. Dl. Severin are dreptatea sa dar sa mergi pana la a cere demisia Presedintelui Academiei care si el incearca sa stea pe acea carare bine asfaltata de care am pomenit,este prea mult.

 29. Eh….mai usor cu pianul pe scari. Lucrurile sunt mai rotunde nu asa colturoase. Uitati-va va rog la Germania, care este totusi Germania, cat este de indoita, ascultatoare , supusa chiar in fata americanilor( caci despre asta este vorba,nu) asa ca….Pe de alta parte dar legat de aceasta iata, ne-am asezat pe o carare bine asfaltata cu U.E. si americanii si ar fi pacat sa nu profitam si sa fim din nou considerati „cu curu-n doua luntri”. Asta nu inseamna sa intoarcem spatele Chinei. Ar fi o eroare, uitativa din nou la Germania care are relatii puternice cu China desi este supusa americanilor cum am spus. Dl. Severin are dreptatea sa dar sa mergi pana la a cere demisia Presedintelui Academiei care si el incearca sa stea pe acea carare bine asfaltata de care am pomenit,este prea mult.

 30. @Charlie. Dacă ai avea matale 1% din cultura D-lui Severin, ai mai avea dreptul sa vorbești. Dar tu ești o cizma limbuta în toate subiectele în care te exprimi. Nu ne mai plictisi!

 31. ” … despre resursele minerale ale Romaniei… ” , pai , eu zic sa incepem cu H2O .

 32. Dacă cineva exersat în demascări la gazete de perete ale comunismului, precum Charlie, face ordine, este nespus de trist. Libertatea cuvîntului nu a fost creată pentru inși care golănesc pe la comentarii. Ci pentru oameni care se exprimă sub numele lor, cu argumente și realizări proprii. Pînă una alta Severin și Marga sunt intelectuali de vastă cultură și larg orizont, cu contribuții la reforme, cu scrieri și prestații recunoscute internațional. Fiecare are nu palavre, ci concepții elaborate. Cînd cineva va fi publicat ceva rațional sub nume propriu, să vină la comentarii. Pînă atunci este doar agresiv și debitează prostii.

 33. Pretorianul „un NEom” s-a rebotezat Pantelimon ca sa para mai multi decat Ion Alatrinei seful Garzii de Fier…Ceausist nevolnic, nu realizezi ca iti ataci IDOLII amintind de „gazetele de perete ale comunismului”? Despre ce „libertate a cuvantului” vorbesti infam alatrinez? A PROFI-lor care o folosesc pentru a MISTIFICA si RASTALMACI REALITATILE? Le-am acordat credit o vreme convins fiind ca orice fanatic bolsevic are dreptul sa redevina OM dupa ce a fost malformat de IDEOLOGIA GENOCIDULUI, dar IDOLII carora
  va inchinati cu slugarnicie AU RAMAS CE-AU FOST si, chiar mai mult decat atat…Sa mai amintesc cat RAU a facut Romaniei insul culturalizat 100%/CULTURNIC?

 34. Pantelimon , romanii nu sunt nici prosti si nici nu au memorie scurta . Iar ACADEMIA ROMANA nu este sala de evenimente , dai banu si – ti desfasori paranghelia . Cele doua persoane de mai sus , sunt destul de controversate , unul cu Securitatea lui Ceausescu -decizie cnsas- , celalalt cu puscaria . Condamnat pt. coruptie . Sunt acte oficiale , nu vorbe . Cit despre operele lor , sa lasam viitorul sa se pronunte . Este mai obiectiv . Asa ca , lasati ACADEMIA ROMANA in pace .

 35. Cata confuzie…Cel ce i-a dat replica lui Flavius alatrinezul din Pantelimon se bazeaza pe „documente”, nu pe PRESTATIILE care MISTIFICA si RASTALMACESC REALITATILE ale unor indivizi malformati propagandistic de dejism-ceausism…Nu mai spun ca Academia trebuia criticata pentru componenta ei de dupa 1945 pana azi care s-a stabilit pe criteriile IDEOLOGIEI GENOCIDULUI, in masura
  in care CULTURNICII erau aliniati si NU DE VALOARE…Numai daca Academia iti refuza serviciile poate fi blamata? In ce-l priveste insa pe PROFI Severin, acesta a fost pedepsit de Comintern, Filiala Brueexeelees, pentru „deviationism ideologic”, conform unei practici seculare, fiind readus la ordine, in loc sa-si intareasca deviationismul cum ar fi fost normal!!! Si a revenit spasit la matca…Cum e pretorieni alatrinezi cu „libertatea cuvantului-declaratiilor-faptelor” cand ti se insceneaza „DOSARE POLITICE DE CORUPTIE”? Exact ca in iepoca de Aur…Alta DOVADA A CONTINUITATII din 1989…

 36. 1.Adriene, nici nu stii,
  Cat de mic incepi sa fii???
  Ai semnat tratatul cu Ucraina in 1997 și acum vrei sa vorbesti în aula academiei??
  Dacă vorbeai,erau caractere, valori și elite ??
  Istoricul IOAN SCURTU , Cel mai mare după NICOLAE IORGA, născut in ziua in care savantul era născut, a cărei operă de aproape 1500 lucrări, studii articole se apropie de marele savant si depăseste opera tuturor academicienilor de astazi, a fost respins după ANII 90 SĂ DEVINĂ ACADEMICIAN , de mai marii istorici PIPIDI, BERINDEI, etc pt. motivul că a fost consilier de stat la Cotroceni in timpul lui ION ILIESCU, de unde a plecat prin demisie( puțini stiu motivul)!!!!Dacă vorbeai de acoperitii și hotii de operă a înaintasilor poate ti-as fi dat credit, desi si eu asteptam de 4 luni să fiu sprijinit de vicepresedintele Andruch , desemnat de Prezidiul Academiei Române pentru o conferință dezbatere privind ”EDUCAȚIA JURIDICĂ ȘI PREVENȚIA” pt a a participa și constientiza ministerele EDUCAȚIEI, JUSTITIEI, MAI, PARCHETUL GENERAL, societatea civilă

 37. Sunt curios sa aflu cum se semneaza de obicei „alegator”? Cert e ca in mintea sa domneste o confuzie intolerabila sub aspectele vizadu-i pe PROFI Iorga LEGALUL MARXIT/NARODNIC BOLSEVIZAT si LEGENDAT ca „nationalist” ANTISEMIT/CARE URA ATAVIC EVREII, care
  a fondat PARTIDE ANISEMITE si a CONCEPTUALIZAT IDEOLOGIC ANTISEMITISMUL!!! In ce-l priveste pe istoricul Scurtu calitatea sa de
  CONSILIER al CRIMINALULUI CONTRA UMANITATII Ilici GENOCID ramane ca o pata de nesters!!! Ca istoric trebuia SA INTELEAGA deja din
  decembrie 1989 ce se pune la cale si SA REFUZE solicitarea AGENTULUI COMINTERN avand TATIC AGENT COMINTERN!!! Istoricul Scurtu merita toata STIMA pentru curajul DEMASCARII ACTULUI CRIMINAL de DEPOSEDARE a STATULUI ROMAN de fostul PATRIMONIU GEG la care au pus umarul autoritatile neobolsevice de dupa 1989!!! Iar daca O SA RESCRIE ISTORIA REALA A ROMANIEI GENERICE, REGALA-VOIEVODALA-REGALA, pornind de la REBELIUNILE TERORISTE MARXISTOIDE de din 1848 va intra in POSTERITATE, ceea ce e mai mult decat ACADEMIA CULTURNICA!!!

 38. Bați cîmpii @pantelimon. Este obsesia unui psihopat, tomlin, ascuns sub semnături variate, care are, n-are treabă, acuză oamenii și minte sfruntat. Nu este nici o decizie cnsas privind colaborarea cu securitatea ceaușistă, iar condamnarea de care face caz s-a dat cum s-au dat multe condamnări sub băsescu. Un delator neosecurist vrea să facă dreptate. Operele oamenilor sunt publice și oricine la poate verifica. Aceste opere orice încearcă un om dus cu pluta, nu sunt de nivelul jos al insului și nu are căderea să le avalueaze. Nu numai că nu le pricepe, dar nu a fost capabil de ani de zile să mute o virgulă din analizele celor pe care îi atacă.

 39. Oricâte bîrfe se scornesc de tot felul de nimeni în drum, crescuți la Udrea și Coldea, nu se poate anula valoarea unui intelectual – severin, marga, pleșu, nistorescu, știreanu, daniel și alții, pe care îi atacă. Un delator, tomlin și semnături în n- feluri, profită de libertatea de la Comentarii și de anonimat și crede că toți sunt ca el. Instituțiile băsismului sunt de mult compromise și nu merită luate în seamă. Doar aceste vlăstare le mai fac plecăciuni. Dați voi, nimeni în drum, analizele și operele celor menționați! S-a ajuns că nulitățile să dea lecții valorilor? Ca la noi la nimeni! Și acest posedat de Charlie îi dă mai sus cu „PROFI Iorga bolșevizat și antisemit”! Aiureli de minte rătăcită!

 40. @CHARLIE esti o sarlă la genunchiul broastei , o râmă de colorado. mars in copac

 41. Adrian Severin are dreptate. Nici Academia Română nu are dreptul să împiedice pe cineva să vorbească, în profesie, în cadrul ei. Instituția nu-i proprietate privată. Altfel se cultivă, cum se vede, situația când psihopați nevizitați de vreo idee, vor să bage pumnul în gură unor valori care spun adevăruri în viața publică. Doar nu revenim la stalinism. Dacă nu cumva psihopații sunt noul securism ce ține și de usrismul care a fraudat, cum se vede tot mai bine azi! Cultura română chiar cade în sofismul vulgar după care Oscar Wilde nu are dreptate căci a fost condamnat, sau Liviu Rebreanu, căci era filogerman, ori Lucrețiu Pătrășcanu că era comunist? La acest primitivism s-a ajuns? Adrian Severin nu știe însă că Ion Aurel Pop a procedat la fel cu D.R.Popescu, aflat pe patul de moarte. L-a scos din funcție căci scrisul prozatorului deranja regimul. România nu are valori de risipit sub delațiunile impostorilor.

 42. Oare cati academicieni or fi scandalizati ca apa are doi atomi de hidrogen si doar unul de oxigen? Oricum, chimia e o problema greu de inteles…

 43. CÂND javrele stiu totul, monopolizează adevarul și istoria, pun etichete , dau calificative, dar se semnează charlie , severin, cristoiu, neica nimeni, postaci de serVICIU (I), RĂMÂN LA GENUNCHIUL BROASTEI, plini de ură, venin,zoaie, vomă si se sufocă mecanic cu scrisul de Ferentari, coborâți din salcâm și dornici de fi păduchele din fruntea aroganti, prostiei și arogantei ciocoiESTI??O FI AVÂND POP SI SCURTU, limite și lipsuri, dar nu pot fi terfeliți de troglodiți si paranoici.mars.

 44. Academiile de știință din fostele state din lagărul socialist suferă de două boli:
  – ele consideră domeniile de cercetare umană (științe sociale, drept, științe politice etc.) ca fiind știință, în ciuda faptului că acestea nu îndeplinesc condiția de bază a științei: crearea de valori intelectuale originale, noi și durabile;
  – ele se bazează pe capitalul de rețea (admiterea în academie necesită propuneri și voturi din interior, ca în cazul francmasonilor) și sunt departe de a fi o muncă de o viață științifică autentică

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.