„NU SUNT TURNUL EIFFEL”, la Teatrul de Comedie

 

Teatrul de Comedie anunță premiera oficială a spectacolului NU SUNT TURNUL EIFFEL de Ecaterina Oproiu, regia Dragoș Huluba, costumele Doina Levintza. Spectacolul se va desfășura duminică 10 decembrieora 19.30, la Sala Studio.

„Nu sunt Turnul Eiffel” e un „road play” care nu se petrece la Paris, așa cum ar sugera titlul, ci pe un drum pe care pornesc doi tineri care au pierdut un autobuz. Și drumul se transformă în povestea vieții lor pe care o construiesc și pe care apoi o distrug ca să o ia de la capăt, mereu de la capăt, căutând răspunsul la întrebarea: ce este iubirea?

Piesa a fost scrisă de Ecaterina Oproiu în perioada studenției la arhitectură și a avut premiera absolută câțiva ani mai târziu, în 1964. De atunci a fost reprezentată cu succes în România și a fost tradusă și jucată în alte 14 țări.

Dar de ce ar mai interesa pe cineva un text scris în anii ’60 ai secolului trecut, când România se afla într-un sistem care obliga artele să se supună politicului? Ei bine, ce m-a atras pe mine a fost faptul că această piesă de teatru reușește, datorită cheii suprarealiste în care este scrisă, plimbându-i pe cei doi protagoniști din realitate în vis și înapoi, să vorbească despre iubire, eludând cu grație referințele grosolane la „realitățile” socio-economice ale epocii comuniste – atât de des întâlnite în literatura vremii. Această libertate pe care și-o „permite” Ecaterina Oproiu este transferată personajelor, care trăiesc, într-o oră și treizeci de minute, esența unei vieți în doi cu stângăciile și tachinările de început, trecând prin îndrăgostirea subită și încercările naive de a se juca de-a relația, până la certurile târzii și suferința rupturii. Fiecare tablou care se adaugă poveștii, își propune să îi ducă pe spectatori într-o lume plină de întrebări despre noi și cei de lângă noi, întrebări la care sper că vor căuta răspunsuri atunci când vor pleca de la spectacol. Și dacă le vor găsi, atunci Turnul Eiffel nu va mai fi doar simbolul Parisului, ci și al poveștii lor de dragoste! – Dragoș Huluba.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Anca Dumitra, Dan Rădulescu, Andreea Samson, Violeta Huluba, Dragoș Huluba, Luca Rusu. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. O PIESUTA BANALA DE 3 LEI,CU 2 AMBUSCATI, CARE SUFERA IN TA
    CERE DESPRE TIMPUL CARE TRECE,SI EL,DEGEABA.FATA DE PORCARII
    LE ZAT-CAPITALISTE,ESTE O PIESUTA CU IZ MUNCITORESC REAL
    PACAT DE BANII ARUNCATI.IN SALA DE 146 LOCURI,VOR FI LIBERE
    75.DECI,LASA-TI SOCIALISMUL-COMUN-ist IN PACE. EL,A RIDICAT ROMANIA PANA IN 1989.RESTUL.GAINARII SI HOTI AZMERICANE CRIMINALE-vezi cele 55 razboaie,din 1953,pana zi in ucraina si izrael

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.