Nuclearelectrica scumpește curentul

Prețul energiei electrice cu livrare în 2025, vândut în piețele la termen, înregistrează o creștere semnificativă. De exemplu, prețul energiei furnizate de Nuclearelectrica a crescut cu 20% în mai puțin de două luni.

Nuclearelectrica, compania controlată de statul român care administrează singura centrală nucleară din România, a oferit spre vânzare pe 10 iunie trei pachete de energie electrică pe platforma de contracte bilaterale LE-Flex a OPCOM, totalizând 20 MW de energie electrică cu livrare planificată pe tot parcursul anului 2025, scrie Economica.net.

Compania a solicitat un preț de 520 de lei/MWh pentru fiecare pachet și a reușit să vândă energia. Vimetco Management România (parte din grupul Alro) a achiziționat un pachet de 10 MW la un preț puțin peste cel inițial – 520,11 lei/MWh, în timp ce celelalte două pachete de câte 5 MW au fost achiziționate de către Entrex Services la prețurile de 521, respectiv 522 lei/MWh.

Astfel, Nuclearelectrica a reușit să vândă cu succes energie electrică pentru 2025 la un preț de peste 100 de euro/MWh, fiind probabil încurajată de succesul înregistrat în licitațiile anterioare. Evoluția prețurilor solicitate de companie și cele la care s-au finalizat tranzacțiile în ultimele două luni arată o creștere semnificativă.

Pe parcursul aceleiași platforme, în data de 5 iunie, Nuclearelectrica a scos la vânzare patru pachete de energie electrică pentru livrare în 2025, totalizând aproximativ 262 GWh, la același preț de 520 de lei/MWh, reușind să vândă întreaga cantitate. Mai devreme, pe 23 mai, compania a scos la vânzare energie cu livrare pe o perioadă de nouă luni, între 1 octombrie 2024 și 30 iunie 2025, la un preț de 450 de lei. Deși a solicitat inițial 523 de lei/MWh pentru 20 MW, aceasta a vândut la un preț mai mare de 523 de lei/MWh, cumpărătorul fiind același furnizor major, PPC.

Pe 15 mai, Nuclearelectrica a scos la vânzare patru pachete de energie pentru livrare în 2025, totalizând 30 MW, la un preț de 450 de lei. Compania a reușit să vândă la prețuri cuprinse între 472 și 473 de lei/MWh, către EDS.

În data de 8 mai, Nuclearelectrica a scos la vânzare patru pachete identice de energie, 30 MW, pentru întregul an 2023, la același preț de 450 de lei. EDS a achiziționat întreaga cantitate la un preț de 456 de lei/MWh.

Într-o încercare anterioară, pe 23 aprilie, Nuclearelectrica a scos la vânzare 5 MW cu livrare în 2025 la un preț de 450 de lei/MWh, însă nu s-a înregistrat nicio achiziție.

La data de 17 aprilie, compania a scos la vânzare patru pachete de energie electrică pentru livrare între 1 iulie 2024 și 31 decembrie 2025, la un preț de 430 de lei/MWh. Aceasta a reușit să vândă întreaga cantitate la prețuri cuprinse între 435 și 453 de lei/MWh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4643 Articole
Author

15 Comentarii

 1. in Europa se ieftineste!
  Luati-le si pielea de pe ei, ca doar ce v-au votat, chiar se bucura de voi!

 2. desi mare acest curent e trecut la verde, daca n-ar fi comisioanele si transportul ci doar TVA 0,52 bani/kwh ar sub 0,8 plafonat, 0,6188, deci 0,62 restul de 0,18 ar putea fi transport si profit iar nababii nu se multumesc cu 10% le trebuie mormanul…

 3. Zestrea trecutului blestemat..
  Dacă nici Cernavodă nu mai era atunci sugeram un deget din cinci..

 4. N-am ințels… De ce ?? Cum justifică ?? Sau e motivația cum că guvernul conduce rău curentul ??

 5. au pus laba pe putere.Inca 4 ani de biruri la greu si liber la furat.Toti votacii astia de penelea ,pesedea si userea isi vor blestema zilele cand o sa vada ce vor face aceste hoarde de talhari cu buzunarul lor.Trebuie sa achite miliardele de la FMI plus dobanzile plus ciordeala.De 30 de ani acest popor nu a invatat nimic.E indobitocit dr ziar,televizor,religie ,berica,mici si covrigi,de pupat oase de morti si sa strige la al de sus sa vina ploaia.S-au scumpit neutronii la nuclear electrica, populata de fele de fel de pile si relatii ale lichelei politice,cu salarii la fel de nesimtite coplesite de un pomelnic de sporuri,mudaturi,miei de Paste,etc.Te apuca scarba.Cainii latra ,ursul merge.Si astia de la nuclearelectrica au nevoie de Rolex.Prin 97 au disparut din U2 14 tone de cupru din dulapurile distribloc sub conducerea si paza mareata de la acele vremuri,au intrat niste amarati nevinovati la bulau,adevaratii hoti sunt bine mersi.Ziarul si Tv-ul mucles, le-au tinut de sase.

 6. De ce energia de la stat trebuie vanduta populatiei prin intermediul capusarilor(baietilor destepti)?Prostim poporul cu oferte ale celor care fac specula uneori la intelegere.

 7. Pai banu dupe corentu’ trimis la Ucraina si R Moldova trebuie scos de undeva. Deci plateste pingu de la Romania.

 8. Iar vorbiti despre o piata de pe care nu cumpara consumatorii finali ? Terminati cu dezinformarea ! Si livrati cat mai multa energie „regenerabila” ca este de 3x mai scumpa.

 9. Minciuni și fraze-i TOTUL ce statele susține (Mihai Eminescu)
  De la plandemie au intrat în vrie, fură cu două mâini din stînga și din dreapta aproape fără să se ascundă.
  Cum credeți că acești hoți organizează alegeri libere și cinstite după al căror rezultat nu numai c-ar putea fi alungați de la borcanul cu miere dar ar putea înfunda pușcăria pe viață.

 10. in traducere, in loc sa furnizeze energie la pret de productie catre populatia tzarii, ei au vandut energia la pret maximal catre traderi, care o sa o revanda tot in rromania, ca in afara preturile sunt deja mult sub aceste valori

 11. bravo lor, astora care voteaza la greu „ciuma rosie”, sai vad cand or sa caute de lucru in „banglades” fiindca aici la preturile astea toate afacerile se vor inchide. hm -sau poate asta este si scopul, golirea tari de „pulime”.

 12. „toate afacerile se vor inchide”

  Foarte bine, asa realizati visul de AUR al ceausismului: egalitatea in saracie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.