Nuland pleacă, Nulandistanul rămâne

Pe 5 martie, secretarul de Stat Antony Blinken a făcut un anunț surpriză: Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru Afaceri politice în Departamentul de Stat, urmează să se retragă din funcție în următoarele săptămâni. Anunțul este plin de elogii la adresa lui Nuland, însă lipsește un element esențial – motivul plecării ei din guvernul SUA. Apoi, marile ziare americane nu oferă niciun indiciu despre cauza retragerii lui Nuland.

Pe acest fond au apărut speculațiile. Paul Craig Roberts, fost înalt oficial în administrația Regan, cu o experiență de peste 25 de ani în guvernul SUA, consideră că Blinken a anunțat nu demisia, ci demiterea Victoriei Nuland. ”Se poate ca democrații, o adunătură cu minte de găină, să-și fi dat seama că Nuland a fost interfața partidei războiului și ca vor avea de pierdut din această cauză la alegerile ce urmează”. Aceasta interpretare este similară cu cea dată de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse – Nuland este arhitecta conflictului din Ucraina, iar în acest moment Ucraina dă semne că va pierde războiul.

Jack Posobiec, de la site-ul conservator Human Events, scrie însă că Victoria Nuland a ales să părăsească corabia care se scufundă. ”Nu mizați pe retragerea ei. Nu pleacă de la borcanul cu miere. Doar părăsește corabia lui Biden care se scufundă. Vicky Nuland nu este proastă. Știe ce urmează. Se îndreaptă spre buncăr”.

Anterior anunțului făcut de Antony Blinken, un articol publicat de PuckNews arată că la Departamentul de Stat a izbucnit un conflict între Victoria Nuland și secretarul de Stat. Motivul ar fi fost refuzul acestuia de a o numi în postul pe care îl ocupa interimar, după retragerea numărului doi în diplomația SUA – Wendy Sherman. Blinken l-a preferat pe amicul său Kurt Campbell (cu experiență în Asia, nu în Europa), iar acest refuz a promovării ar fi dus la demisia lui Nuland. În locul său, la Afaceri Politice, va fi numit interimar John Bass, fost ambasador al SUA in Afganistan, în al cărui mandat a avut loc retragerea americana din țară. Ca și Nuland, Bass a fost consilier al fostului vicepreședinte Dick Cheney.

Căsătorita cu Robert Kagan, unul dintre principalii teoreticieni ai neoconservatorismului și intervenționismului american, Nuland a fost ”diplomatul nediplomat”. Și-a început cariera diplomatică în China, a continuat în caliate de consilier al vicepreședintelui Dick Cheney în timpul primilor ani ai războiului din Irak, a fost ambasador al SUA la NATO (la momentul Summitului de la București, când a făcut presiuni asupra Franței și Germaniei pentru a accepta deschiderea ușilor Alianței pentru Ucraina), iar apoi s-a implicat în politica statelor est-europene în calitate de asistent al secretarului de Stat pentru Europa și Eurasia, în timpul administrației Obama. În toate aceste poziții, Nuland a acționat în primul rând ideologic, nu diplomatic, după cum spune un diplomat European, citat de Foreign Policy. Ascensiunea ei în guvernul SUA arată cât de puțin sunt apreciate la Washington abilitățile diplomatice, scrie Responsible Statecraft.

 

Nuland a fost văzuta ca unul dintre cei mai eficienți agenți operativi neoconservatori care controlează politica externă a SUA. Marele proiect al Victoriei Nuland a fost revoluția din 2014 din Ucraina, o lovitură de stat împotriva regimului Viktor Ianukovici, iar apoi formarea noului guvern, războiul din Donbas, reformele neoliberale și militare din Ucraina și pregătirea pentru războiul ce se desfășoară acum. În 2016, a fost primul oficial American care a cerut îndepărtarea procurorului general al Ucrainei, Viktor Șokin, care investiga compania pentru care lucra fiul vicepreședintelui Jeo Biden. La scurt timp, Joe Biden însuși a condiționat un împrumut de 1 miliard de dolari de demiterea lui Șokin. Nuland a cerut constant livrarea de rachete cu rază cât mai lungă de acțiune în Ucraina, iar acum interceptările scurse în presa arată că generalii germani vorbesc despre asta. A dorit și trimiterea de trupe ale țărilor NATO în Ucraina, iar președintele Franței a vorbit recent despre această posibilitate. A glumit pe seama gazoductului Nord Stream 2, cu doar o lună înainte de invazia rusă în Ucraina, iar după câteva luni gazoductul era aruncat in aer.. „Dacă Rusia va invada Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va progresa. Vodca ar fi bună. Uleiul de măsline ar fi bun să fie transportat prin Nord Stream. Dar acum nu este operațional, este o bucată de metal pe fundul oceanului”.

Pentru Nuland, războiul dintre Hamas și Israel a fost văzut ca o ocazie de a extinde conflictul și în Iran, iar războiul a început deja să se extindă în Yemen și în sudul Libanului. Presa din India și Pakistan a scris mult mai mult decât cea americană despre retragerea Victoriei Nuland și a amintit de încercările de destabilizare din Bangladesh și Pakistan, despre implicarea lui Nuland în îndepărtarea premierului pakistanez Imran Khan, în colaborare cu serviciile secrete pakistaneze și armata.

Nuland nu a deținut poziții oficiale pe perioada administrației Trump. A fost implicată în scandalul Russiagate, care a paralizat administrația Trump și în transmiterea către FBI a așa-zisului dosar Steele o operațiune de compromat împotriva noului președinte. Nuland a negat că s-ar fi întâlnit cu fostul agent Christopher Steele chiar la Kiev, în timpul Maidanului, în 2014.

 

În perioada 2014-2016, de mare fierbere în Ucraina, Victoria Nuland a efectuat mai multe „inspecții” în România. Călca pe urmele lui Philip Gordon, cel care ocupase anterior postul de asistent al secretarului de Stat pentru Afaceri Europene și care a rezolvat cu o scurtă vizită la București haosul de după referendumul de suspendare a președintelui Traian Basescu – Curtea Constituțională a avut brusc o revelație după aceasta descindere americana și a invalidat suspendarea, urmând ca premierul Victor Ponta să primească, în fața presei, din partea președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso o listă cu principiile  bunei purtări.

Nuland a ales întotdeauna cu cine să se vadă în România, a scanat de fiecare dată instituțiile de forță și DNA, s-a întâlnit cu Laura Kovesi și cu șefii ONG-urilor influente, cu președinții Băsescu și Iohannis. În timpul vizitei din ianuarie 2014, Nuland se arăta nedumerită, într-o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, de faptul că românii nu ies în stradă să protesteze atunci când vine vorba despre justiție și corupție. Si se pare că ONG-urile au avut grijă să-i spulbere aceste îndoieli, pentru ca prețiosul ei timp să fie investit în afacerile mult mai complexe din Ucraina vecină.

S-a făcut remarcată prin limbajul nediplomatic și admonestările la adresa liderilor din Europa Centrală și de Est. ”Îi întreb pe acești lideri: Cum puteți dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovați „democrația iliberală”, încurajați naționalismul, impuneți restricții presei sau demonizați societatea civilă! Pun aceeși întrebare și în legătură cu cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară?”, spunea Victoria Nuland, în octombrie 2014.

După instalarea administrației Biden, Victoria Nuland a revenit la Departamentul de Stat, pe a treia poziție ca importanță în diplomația SUA. Au urmat multe întâlniri cu oficiali ucraineni și ruși, chiar cu câteva săptămâni înaintea invaziei ruse. România nu a mai fost o destinațție pentru ea, un semn că țara respecta ordinea americană. Fostul premier Adrian Năstase arăta că România a ajuns de la statutul de a primi indicații de la oficiali din Departamentul de Stat la cel de a primi directive de la un secretar al Ambasadei SUA. În urmă cu exact un an, Năstase declarat că sarcina noului ambasador al SUA la București este ”supravegherea zonei Balcanilor și a zonei ruse. În mod evident, nu dorește să existe ”debandadă” în presa din România, ci să fie ordine și disciplină”. ”În ceea ce privește organizarea internă, viitori candidați, partide, operațiuni de presă, organizații neguvernamentale, revoluții colorate, astea sunt conduse de către segmente din Departamentul de stat împreună cu cei din echipa Soros, cel care, într-un fel, de trei decenii organizează toate aceste lucruri”, mai spunea Adrian Năstase, în martie 2023.

În noiembrie 2004, la Kiev începea „revoluția portocalie”, prima încercare de a aduce la putere un regim pro-occidental. Tot atunci, la București alegerile erau câștigate de Traian Băsescu. Cu admonestări dure sau cu gogoși împărțite protestatarilor, Victoria Nuland a contribuit decisiv la întărirea acestei linii politice și la salvarea președintelui Băsescu, iar apoi a fost printre artizanii ”Maidanului” din 2014 de la Kiev. Nuland pleacă de la Departamentul de Stat, Nulandistanul rămâne.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 27

35 de Comentarii

 1. Un neocons agresiv si fara scrupule in minus la butoane, mai trebuie insistat mult in directia asta.

 2. Noi am vazut ce poate madam Viki Nuland, cand a venit la Bucuresti dupa referendum ca sa-l salveze pe Basinski, si-a ridicat poalele in cap si ne-a aratat „Victoria’s Secret”.

 3. Cita rautate in mintea acestei persoane,si ce slugoi vinduti! O criminala nepedepsita ,asa-i la imperiali !

 4. Vă dați seama cat de limitați sa nu zic prosti, sunt acești bugetari de lux adunați la București de accepta pe banda rulanta sa fie mințiți de porcarii români?!

 5. Bineee… Nula are un nume predestinat. Pe unde a trecut a lăsat în urmă doar războaie. SUA a ajuns în ultimul hal de degradare economică, diplomatica și militară din cauza unor asemenea personaje abjecte…

 6. Părere, e simplu.Atâta vreme cât asculta de Murika, pot manglit în voie,.Să construiască o țară nu sunt în stare,așa cum au făcut-o ungurii.Sunt doar rateuri,ghiborți PCR de rang secund și terț, beizadele golănite cu anturaje proptite pe hohă prin diverse joburi pe care le văd că ce sunt-sinecuri- Yesmani de pripas și un SRI cu comanda la Langley și sefii-n Dubai.Zerouri,că majoritatea politikiei românesti, care au totuși grijă de să nu sară calul prea tare.Asta-i tot.

 7. În poză două satane în piei de om. Înapoi în iad satanelor, ați făcut destul rău omenirii !!!

 8. `„Trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști vreo 45-60 de zile până NATO te poate ajuta și își mobilizează resursele. În 2014, s-a stabilit formarea acestor forțe rapide.” ȘI UNII „GHINĂRARI” ȘI MINIȘTRI ȘI PREMIERI -STRIGAU ÎN GURA MARE –„APĂRARE CA ACUM NU A AVUT ROMANISTANUL NICIODATĂ -NICI MĂCAR ÎN 68 CÂND TREMURA RUSIA DE FRICA NOASTR.,/?

 9. „Nuland pleacă, Nulandistanul rămâne”…Asa s-a intimplat si cu Stalin,si cu Franco,si cu Ceausescu si cu altii.In Romania l-au impuscat pe Ceausescu si sistemul a ramas neclintit.Au venit escrocii de la BOR si ne-au sententiat ca suntem un popor blestemat,dar nu-i asa.Romanii sunt niste jigodii care au votat satanismul intodeauna cind au fost chemati la urne si daca nu ma credeti uitati-va ce au votat din 89 incoace.Stati sa vedeti ce vor face in 2.024.

 10. A inceput epurarea americana.
  Bravo America! Bravo Cia.
  Victoria o sa ne facuiasca.
  O si aud
  FaC Ue, FaC Lorin

 11. Singura mare realizare a duduii e ca a pus Oiropa in ciur. Definitiv si irevocabil. Astia de la PPE numa’ se joaca la Bucuresti cu alea in tarana si se bat pe spate intre ei in lumea lor desprinsa de realitate.

 12. Da-mi voie, @Caline, sa scriu eu despre ce-i vorba privind-o pe respectiva – al carei nume nu-l scriu, ca sa nu-mi atrag cine stie ce zaruri proaste -, adica, de-o concediere seaca, fara multumiri si prima. Raporturi extrem de conflictuale cu Blinken însusi. Zbierete de-ale tipei, prin Departamentul de Stat, la fel zbieretelor de la Kremlin, acuma mai bine de doi ani, în biroul lui Putin, pe care-l si ameninta ca-l „învata” ea „minte”. Echipa Hitlery Clinton, care, si ea, dupa ce profitase de avantajele economice pe care i le oferise, îl transforma pe-acelasi Putin în tzap ispasitor pentru rele imaginare („amestec în alegerile SUA”, si mai multe, nu, conflictul din Ucraina, în care, si dimpotriva, rolul principal a fost al clinton-istilor hitleristi, în frunte cu … Nuland, care-n în acelasi registru pornise, în actuala pre-campanie prezidentiala americana). Blinken nu i-a oferit, însa, respectivei, alta alternativa in afara usii. Si Putin, dezastrul de azi al SUA-n Ucraina. Tipa devenind unul din tzapii ispasitori (urmeaza si altii, epurarile abia au început), doar-doar sa fie reales Robinette la Casa Alba. Nu cred sa si ajunga. ps : cretinul din fotografie: se vede ca SRI al lui Maior si restului e nul, ia banii degeaba, daca respectivul de la Cotroceni n-a aflat de dizgratierea progresiva pâna la fatalitate, a individei.

 13. E simplu. Șobolanii părăsesc corabia. Mai ales cei care sunt vizați a fi răspunzători pentru dezastrele din state. Adică Covidul și Ukraina. Vizatiii sunt Fauci și nulanderrita. Astfel pica tot rahatul in capul nebunului.Ce am avut și ce am pierdut.

 14. nuland nu pleaca
  decat cu picioarele inainte:
  -pana sa dea coltzu h.kissinger era ZEU in departamentul de Stat;
  in groapa ii suna telefonu „pe firu scurt”!

  se numeste „statul paralel”:
  – 1 tzara cu 2 systeme,
  ca in China!

 15. Bate vant puternic de schimbare pe tot globul. Noua ordine mondiala gandita de neoconi se prabuseste inainte de a fi fost implementata. Vine tare din spate alta. Toti autorii incearca in mare viteza sa-si piarda urmele. Sunt si in Romania gramezi care i-au aplaudat. Vor incerca si ei sa-si scape pielea.

 16. mai in serios:
  -nuland a fost inregistrata,se dusese in kiev la Maidan,
  dialogul cu „fuck EU”,
  probabil ca are legatura cu inregistrarile nemtzilor alea cu „taurus”,
  probabil ca e implicata direct,
  EI nu au scrupule si urmaresc doar sa provoace in razboi de amploare …continentala!
  (statul paralel american ie n esenta, in natura lui necrofag)

  -sa mai amintim ca „secretarul” de stat clinton
  tine serversul cu emaluri DE STAT
  in propria-i pivnitza?

 17. A durat pâna a dat coltul Alexandru,a durat pâna s-au dus diadohii, Roma a durat si ea, cu intreruperile cartagineze, inutile dealtfel.
  Toate trec.
  Dar dureaza.

 18. Privind si aceasta fotografie din care da afara satisfactia enorma a lui Johanis te intrebi daca figurantul asta votat de doua ori de niste natarai a avut vreodata un orizont ca presedinte? Fotografia asta ca si cele cu Zielinsky si alti ‘luzeri’ mondiali de marca dovedesc ca omul nu are nimic in cap indiferent ca ar fi vrut sa fie pe placul stapanilor. Si alti lideri marunti ca el au fost in aceeasi situatie dar au facut-o cat mai retinut posibil cand au fost alaturi de niste personaje pe care istoria le va blama cat de repede.

 19. Victoria Nuland care a făcut enorm rău României pleacă, Nulandistanul rămâne. Katalin Novac altă dușmană a României a plecat, iredentismul și revizionismul unguresc rămâne. Deșteaptă-te române din SRI, SIE, STS, Guvern, Parlament, Academia Română, Universități.

 20. @ale „În poză două satane în piei de om.”
  -am spune ca fizic seamana mult, chiar f. mult….

 21. …dap, trump va castiga si va incepe popirea…geaba pleaca, ca nu scapa…treaba este, ce facem cu prostii nostri, ca astia nici morti nu se dau dusi!?!?…

 22. Nu cred că aveți dreptate când susțineți că plecarea Victoriei Nuland de la departamentul de stat nu semnifică și dispariția ” nulandismului „. Aceasta a fost pionul otrăvit al neoconservatorilor și a ” partidei războiului ” din SUA în interiorul a mai multe administrații americane, mai ales democrate dar nu numai. Cu toate marile ei nerealizări din Ucraina, a fost pedepsită fiind promovată în posturi din ce in ce mai importante, ajungând până la demisie numărul 3 in ierarhia departamentului.

  Administrația Obama a încercat încă din 2008 să reorienteze spre Indo-Pacific politica externă americană și să refacă relațiile SUA cu Rusia, deteriorate în timpul președinției lui GW Bush ( pivot to Asia, reset with Russia ). Ambele schimbări au eșuat, în bună măsură din cauza Victoriei Nuland, care i-a târât pe americani în mlaștina ucraineană. Kurt Campbell,cel care ocupă poziția 2 dorită de Nuland, este arhitectul politicii pivotului spre Asia, ceea ce înseamnă că administrația Biden nu se va mai preocupa pe viitor cu prioritate de Ucraina sau de Europa. Influența Victoriei Nuland dispare odată cu ea, nu a avut un post care să-i permită să își promoveze proprii protejați.

 23. Sunt cugetari de popa beat. Cel care a inceput sa plece este Nulandistanul iar batranica il urmeaza de nevoie. Trebuie sa fii ingramadit mintal pentru a crede ca asa zisa demisie a fost un act voluntar. Toti analistii informati afirma aceasta. Tot ei arata ca Victoritza a fost ‘arhitectul’ a tot ceea ce s-a intamplat si se intampla in Ucraina si care se termina dezastruos pentru America si NATO exact in prag de alegeri. Victoria va fi a Rusiei. Putin este de fapt cel care a dat-o afara.

 24. Nulland, după cum ziceau chiar americanii.. E o mahalagioaică pusă la inanintare , la a crea gălăgie și fumigene ”democratice”.. Insă era bine de erai atent la ce zicea, căci mai dădea din casă. Mai aflai din mizeriile politicii americane,.globaliste. Acu simte probabil niște vînturi de schimbare și are valiza făcută..Nu văd in care paradis fiscal ar putea supraviețui..

 25. @ 7:35
  Cel care a dat-o afara efectiv pe madama, este noul sef Elon Musk, ca un gest de amicitie fata de Putin, care la randul sau l-a invitat (numai pe el) sa faca afaceri cu Rusia (vezi interviul cu mesagerul Tucker).

 26. Chiar merita mentionata parerea lui adrian nastase, un (editat) care a dat aproape pe gratis segmente intregi din economia romaneasca. Si care, in 1991, la solicitatea lui iliescu – kgb, a dat o fuga la mosckova, pentru prelungirea ,,Tratatului de prietenie si asistenta mutula (adica militara!!!)”, dintre Romania (pe care iliescu o voia tot socialista) si fosta urss, care se afla in plina dezintegrare..Chiar conteaza parerea acestui infractor vanzator de tara si pro-rus, (editat) , pregatita in anii ’80, prin ,,excursii” la mosckova, phenian si biejing…In rest, informatii d eumplutura, facute din ,,taieturi” de prin ziare….

 27. Un analist american „neutru” spune despre Nuland, in contextul „retragerii”, ca ea impreuna cu altii din neamul ei, au o ura atavica fata de rusi, pe care au dezvoltat-o si la nivel de tara(USA) si apoi in Europa. Ura impotriva rusilor vine de la descendentii evreilor care au trait acolo fie in tarism, fie in comunism. Indreptatita sau nu, mai mult nu, cu toate ca acesti evrei au pierdut pozitii importante, aceasta ura a provocat un razboi sangeros intre doau popoare surori. Oare se gandea Hrusciov cind dadea Crimea sau altii Donbasul in administratia Kievului, la nenorocirea provocata de banderisti dupa preluarea puterii in 2014? Nimeni din trecutul apropiat sau mai indepartat nu s-a gandit la asta. Aici a intervenit nebunia lui Nuland si „dreptacii” neonazi din Ukrania. Ei au produs nenorocirea de dupa 2014. Chiar si nemernicul Yeltin sau Gorbaciov, nu au gandit vreodata ca teritorii rusesti si populatie ruseasca se vor trezi intro Ukranie luata cu forta in NATO..

 28. A mai existat o scorpie americana la fel ca asta. Se numea Madeleine Albirght.
  Amandoua se aseamana foarte mult: Albright cu distrugerea Serbiei, Nuland cu distrugerea Ucrainei.
  Amandoua au intervenit in Orientul mijlociu foarte agresiv: Albright cu celebrul citat legat de moartea copiilor Iraqieni din cauza embargoului american, Nuland cu izbucnirea conflictelor din Siria, Libia si acum Yemen sau Liban.
  Voi fi fericit numai cand Nuland o va urma pe Albright in mormant.

 29. Toate gunoaiele globaliste incep sa dispara stiu ca vine tavalugul cit mai curind in lume si foarte important in RO 1956@yahoo

  Toate gunoaiele globaliste incep sa dispara stiu ca vine tavalugul peste ei.

 30. Era evreica ? Blandetea e caracteristaica majoritatii etniei insa mai sunt si exceptii … habotnice !

  SHALOM

 31. VAD ca va concentrati Atentia pe O Persoana.
  Ca SI pe SOROSS …
  Alde D’Ashtia sunt SCOSI CAND este Nevoie de Danshii.
  SE AU in Rezerva TOATE, To’arashi, SortoTipoDimensiunile CARACTERIALE Umanoide …😊
  NIMENI NU inseamna nimic IN SINE si far’ de SPATE.
  Problema LUMII este in VARFuu’ SUA si SE poate schimba in BINE daca si numai daca SE schimba in BINE Persoanele din VARFUuu’ DECIZIONAL Real.
  CUM?
  In Ideea de Primus Inter Pares.
  CUM-NeCUM (Stim CUM, da’CE SE mai poate face?) SUA au fost LOCuu’ TUTUROR Ideilor Stiintifice care au schimbat Lumea!
  Computerul, Mobilul, Internetul.
  TREBUIE lucrat in TOATA Lumea la Ideea SIMPLA de SCOATERE a RAUlui (Dreacuu’ …:) DIN OM.
  NU VAD pe Nimeni ca afirma ASHACEVA, nici macar la MODuu’ Ideatic, like ME!
  La FEL ca la CALOMNIE … 😊
  Calomniati! Calomniati! Calomniati!
  TOOOT, To’arashi va RAMANE CEVA … 😊
  La Fel trebuie AFIRMAREA permanenta, de GENuu’ InCapatanarii Cocosului lu’ Ion Crebnga care si-a reclamat inDarjit Punguta LUI cu Cei Doi BANI … 😊
  Afirmati! Afirmati! Afirmati!
  Clar, Simplu, La Vedere, NU PIEZIS, ca Alde TOTI “NAVALNAIII” …😊
  TOOOT, To’arashi va RAMANE CEVA … …😊
  Navaliti AFIRMAND sau afirmati NAVALIND peste EI cu Vorba si Scrisuu’ 😊
  INCA NU am decelat Diferenta Specifica intre CeleDoua Ipotraze !
  OriCUM vor “INTRA” Singure, Una din Doua!
  PreCUM “SE duuuuse, Pustiea ca Unsa”, Cunoscatorii de Ion Creanga si a lui “Povestea Argumentului “…😊 “E STIE”CE vreau a zice …😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.