Numărarea voturilor – formula Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc este părintele măsluirii alegerilor. Nu foarte mult. Atît cît ai nevoie. Primii douăzeci de ani de libertate au purtat marca lui Viorel Hrebenciuc. România era și democratică, și puțin comunistă, și cu economie de piață urechistă. Ofertantă, zîmbitoare, gata să o dreagă puțin în orice situație, inventînd nebunește pe unde nu acopereau legile, țara, ca și Hrebenciuc, era gata la orice concesie și disponibilă la orice improvizație.

Cu oarece experiență din vechiul aparat de partid, Viorel Hrebenciuc și-a surclasat colegiii și adversarii din politică, inclusiv din parlament, prin inteligență, mobilitate și creativitate. (Față de el, Mihai Tudose nu-i decît un biet pescar promovat la o tîrlă de oi).

Ca la fostul partid comunist, el (Hrebenciuc, nu Tudose!) știa că la orice problemă trebuie să existe o soluție. Și la conflictul cu țărăniștii, și la problemele cu UDMR, și la scandalurile cu sindicatele, și la anularea unei greve prin negocieri, dar și prin ridiculizare, inclusiv la alegeri. Hrebenciuc avea o soluție la situațiile cele mai complicate, inclusiv cu Budapesta sau cu Consiliul Europei și cu Uniunea Europeană. Culmea, ca să cîștige, știa să cedeze. Comportamentul său avea la bază o strategie simplă, simplă de tot și de aparent bun-simț.

Urmărește scopul, dar lasă-i și adversarului ceva, ce poți rupe de la tine. Poartă-te frumos, spune-i o glumă și dă-i o speranță și încearcă să-l iei partener la cele bune, care sunt și ale tale și care te interesează în mod deosebit.

Viorel Hrebenciuc avea (și cred că mai are!) comportamentul unui Diavol prietenos, cu mănuși fine îndărătul cuvintelor. Te citea în zece secunde și se purta cu oricine de parcă era prieten de o viață. Multe dintre încurcăturile PSD-ului din acei ani au fost soluționate cu ideile lui, după cum tot el a pus umărul și la adoptarea multor măsuri de tip „european”. Mulți politicieni s-au lansat și au susținut idei și soluții ca fiind ale lor fără să recunoască sau să știe de unde le vin.

Cînd l-am cunoscut prima oară, m-a abordat de parcă știa toată viața mea, tot ce-am scris și abia ne-am fi despărțit după o masă într-un restaurant cu orchestră. În fapt, Viorel Hrebenciuc era prieten cu Mihai Cârciog, principalul acționar de la Expres și Evenimentul zilei. Și Mihai Cîrciog era genul omului care în cinci minute, fără să vorbească nici o limbă străină, se împrietenea cu un german sau cu un englez și lua o bere, apoi o masă și continua cu „o lungă și frumoasă prietenie”. Se cultivau reciproc, țineau la whisky și puneau țara la cale. Cînd mai intram și eu în biroul lui Cârciog, mai aflam cîte ceva din culisele politicii românești și din improvizațiile democrației dîmbovițene. Așa am aflat cum și cînd s-a pus la cale prima ajustare electorală importantă.

Spre surprinderea multora, ea nu a avut loc o dată cu împingerea Elenei Băsescu în Parlamentul European. Toată lumea vorbește despre această operațiune de partid ca fiind prima deturnare de voturi. Nici vorbă. Ce s-a derulat cu Eba a fost conceput pe picior mare și mult mai complex. Au fost implicate nu doar organizațiile Partidului Democrat, ci și serviciile secrete și ministere. Ofițerii de la SPP au fost repartizați în secțiile de votare din sudul României pentru a veghea ca nu cumva să se producă incidente. Aveau misiunea să raporteze și să calmeze spiritele dacă se prinde cineva și începe să țipe. SRI-ul a trimis și el oamenii pe teren. Ministerul Tineretului organiza concerte, cum a făcut Monica Iacob Ridzi. Primăriile puneau la dispoziție spații de expunere a portretului cu buze mari. Preț de două săptămîni, Eba a fost scoasă din pălărie și făcută vedeta României. Cu cele 10-15 voturi de la fiecare organizație, a rezultat o victorie a unei Ioana d Arc de Dîmbovița cu probleme mari de limba română și de spus ceva coerent despre bătălia cîștigată. Abia înțelegea la ce a participat.

Cum spuneam, prima ajustare de voturi n-a fost aceasta. Ea s-a produs cu mult înainte. Mai exact, la alegerile din 20 mai 1990, de Duminica Orbului.

La sfîrșitul unei mese mai lungi, după un șir mai greu de numărat de „un whisky mic”, Viorel Hrebenciuc și Mihai Cârciog au trecut în revistă personalitățile culturale din România. Care și cum li se părea lor. Și atunci, hodoronc-tronc,Viorel Hrebenciuc a ieșit cu o confesiune:

– Andrei Pleșu nu mă uită și nu mă iartă. Încă este supărat pe mine!

-De ce?

-Pentru că nu l-am ajutat la alegerile din 1990. El candida ca independent, dar n-a intrat. Singurul care a făcut numărul de voturi pentru a intra în parlament ca independent a fost profesorul Antonie Iorgovan, Dumnezeu să-l ierte. Dacă îmi ziceau și de el, îl ajutam și pe el. El și azi crede că eu n-am vrut.

– Dar cum a obținut Iorgovan atîtea voturi? Profesorul era și acritură, și antipatic, fără priză la public.

– Cum? L-am ajutat. S-au adunat voturi de peste tot. Doar nu voiai să fie părintele Constituției un pesedist sau un țărănist sau un liberal! Trebuia să fie un independent.

Așa am aflat de la cel care a conceput și coordonat prima ajustare de voturi făcută în interesul unei butaforii democratice.

N-a mai trecut multă vreme și Viorel Hrebenciuc s-a întîlnit cu Gigi Becali și cu Fatih Taher și au început să lucreze împreună. Tot de atunci a început și plasa afacerilor personale, de la Rafo Onești (procente), la Hotelul Marriott (procente printr-o firmă dintr-un paradis fiscal), la ziarul Adevărul (tot cu Fatih Taher și într-o coabitare tăcută cu Dumitru Tinu, cu Adrian Ursu și Bogdan Chireac și, mai scrîșnită, cu CT Popescu, pînă cînd și-a încasat prețul dublu pentru procentele sale). Au urmat afacerile cu pădurile și multe altele în care Hrebenciuc a dat o mînă de ajutor celor care i-au cerut-o și care azi nu-l mai cunosc și nu-i dau bună ziua. Ba au și dat o mînă de ajutor la condamnarea lui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 31

32 de Comentarii

  1. Păi bine, el a fost sercretarul lui Geaoană în 2009, când acesta a candidat pentru preşidenţie, de ce n-a măsluit voturi? Puteţi să ne răspundeţi maestre la această întrebare?

  2. Cornelus, l-ai uitat pe marele masluitor videanu când, în direct la tv, la 4 dimineața l-a sunat pe „viorică” să-i spună ca „voturile din diaspora” au dus la pierderea alegerilor de către”Mihaela dragostea mea”, asa ca…mai ușor cu pianul pe scări.

  3. Mituri și mistere despre și cu smecherasi (găinar / infractori de drept comun), buimaceala totală pentru o nație aflata și asa intr-o precaritatea de gândire și simțire. Totuși, tainuitori hotiilor și infracțiunile au vreo răspundere oarecare din punct de vedere legal?

  4. Mai puternică a fost gloata de dreapta cu Petrov betivanul turnător, Berceanu, Macovei, Udrea, Videanu, Boagiu, Turcan pupatoarea escroacei Udrea, Liiceanu cu pretinii lui, Diaconescu fost ministru de externe, al justiției în PDL și PSD, fost consilier al prostănacului și nu numai, plus destui ascunși în actualul PNL care acum, mint că nu au fost la guvernare ai lor de dreapta! Urate și groaznice specii politice, la fel și PSD. Mare lucru sa nu se folosească aceleași metode deja consacrate marca Politica de dreapta Petrov betivanul turnător-Hrebenciuc-Videanu. Observăm că, cei de dreapta sunt prea multi înscriși la cotroceni, care hăituiesc cetățenii cu minciunile ordinare pentru a fi votați.

  5. Daca Hrebenciuc era asa de bun pana acum PSD ar fi avut presedinti mai multi decat decat dreapta…

  6. Aviz pentru cei ce-l vedeți pe semidoctul Simion și Aur o variantă ,in ce cloacă cu lături intrări , guzganul,fariseul Jiji ,Simion , aur via PSD ciolacul , trocul cu lături de cea mai joasă speță

  7. Ăștia ne sunt conducătorii din ultimii 35 de ani! Niste combinatori pe la spate! Ce pretenții sa ai la poporul român când trădătorii de neam și țară îl fac pe la spate! Și va mai întrebați de ce absenteismul la alegeri este de peste 50% dintre fraieri! Trăiască erata! O țară condusă de javre extraordinare care nu au nicio tangenta cu interesele poporului român oricât de divizat ar fi! Prin străini înșine!

  8. Cind il faci pe Hrebenciuc cel mare samsar de voturi, inseamna ca-i uiti pe Blaga si Videanu. Dar, asa cum o descrie don Nistorescu, in fond „metoda” Hrebenciuc nici nu e frauda. Frauda este cea in care Basel Scaraoschi a ajuns pe locul doi la primul tur al alegerilor pentru Capitala, cind sute de saci cu voturi au circulat prin Bucuresti, inlocuind voturile reale. In turul doi Basel Scaroschi castigat, poate la fel, batind omul PSD, doctorul Oprescu.

  9. Mult mai pline de har mi se par amintirile din pseudodemocratia mioritica decat acelea din copilarie, pana si nostalgiile sunt mai incarcate de parfumul vodcii scotiene servite fara gheatza care dau o caldura duioasa care-ti reincalzeste si azi sufletul…

  10. „Viorel Hrebe.nciuc este păr.intele măsl.uirii aleg.erilor.”

    F.aci par.iu ? Pe vrem.uri er.ai t.are in vocab.ular.
    măsl.ui = A f.ace s.emne pe cărț.ile de joc pent.ru a le recun.oaș.te sau a le ar.anja ast.fel în.cât să înș.ele pe ceil.alți jucăt.ori și să câșt.ige.

  11. Primii 35 de ani de pseudolibertate pentru masele largi neposesoare de veniturile necesare miscarii libere de orice fel, nu numai de calatorie, sunt marcati de primii douazeci de ani fatidici…Mandretze de seseseku e redusa la un singur masluitor al alegerilor si
    mai lipsea sa fie si un prostocrat ca sa se incadreze in schema, noroc ca e un tip sharmant si cuceritor…Vorba lu Nea Stireanu cu
    „puterea care se cucereste”…

  12. pentru ca Geoana trebuia sa trânteasca alegerile alea ( vezi si vizita ciudata la 12 noaptea la Vântu cu fotografie!) cu scopul ca Basescu sa desavarseaca distrugerea României in al doilea mandat.

  13. Mai bine l-ati intreba pe Hrebe ce a cautat G.Oana la Moscova ? Ca nici rusii n-au inteles. Sunt sigur, mie la suta, ca Hrebe l-a trimis la Moscova, sa masluiasca alegerile !

  14. Intrebarea e in a cui sufragerie se va decide de data asta. Primul pas s-a facut deja: AUR nu are reprezentanti in sectiile de votare din strainatate…

  15. Ni s-a furnizat o noua dovada, traita, despre modul cum s-au castigat alegerile in 20 mai 1990, conditie a prefabricarii legii supreme care a jalonat distrugerea Romaniei…Daca un ilustru necunoscut, cu tot sharmul” lui, a creat un loc in noua mare adunare nationala, putem sa ne imaginam cate au asigurat infra actorii contra umanitatii ca sa-si poata impune „pseudodemocratia”…E drept ca nu existau inca tablete, lucrandu-se cu sacii…

  16. Vasile zis si gigel e specializat in pus intrebari parsive…Hrebenciuc, daca i-a fost secretar lu Geo Oana, a actionat cot la cot cu celalat intim, cominternistu albanez turcit Del Ponte zis Pisoiul, in impiedicarea „sefului” sa „cucereasca puterea”!!! Acesti Moon Strii bolsevici l-au „montat” pe pro Stanac sa se duca la SOV ietic, dupa care l-au anuntat pe Moon gol…

  17. Decat unul ca Charlie poate sa creada ca in Mai 1990 rom.anii ar fi votat niste necuno.scuti legi.onari care se turnau intre ei pe la Pit.esti si pe la Can.al. Cum a scapat Charlie pana acum, fost seful sifon.arilor torti.onari ? Totusi, de ce l-a votat prese.dinte la PNT pe unul fost mem.bru CC al UTC din Romania (precizare obligatorie), pupin.curist la ala „intr-o ureche” in Viata Studenteasca a anilor ’70 ?

  18. Moon Strul-ui tomlin Tica calosii ii e lui insusi tarshe sa-si mai zica tomlin de cand s-a rebotezat a nu stiu cata oara…Interesant e ca Ala-Bala Trinezii of Faget au uitat de el, tomlin MarGealatu lu Rasputin…

  19. Charlie=mishteaux=3301 uita sa spuna ca eu am renuntat la aliasul tomlin dupa ce el a incepul sa-l fure pentru postari compromitatoare mie in folosul margatilor, colegii lui de turnatorii profii. Asta cu largul concurs al lui ‘ornel.

  20. „De unde vin banii?”

    Intotdeauna de la buget ! Adica de la m.ine, de la t.ine, de la cine stie c.ine …

  21. Eu cred ca mai de actualitate ar fi fraudarea din 1946! De ce sa ne intereseze ce se intampla azi cum s-au fraudat la sectorul 1 acum patru ani, cum de PSD cel mai mare partid pierde de 20 ani prezidentialele in ultimul moment datorita „emotiei” prin „surprize” cu care deja ne-a obisnuit BEC-ul si STS-ul! O sa vedeti si anul asta iar surprize, surprize! Ca asa e in „democratie”!

  22. Autorul are memorie scurta; uita de episodul in care Blaga si Videanu il invita pe Hrebernciuc sa-i prezinte ei situatia de la vot.
    Iarasi condeiul otravit al ‘jurnal;istului’loveste in PSD ( nu ca mi-ar fi dragi sau simpatici!) si nu vede barna din ochii PNL.

  23. Adica avem instrumente precise de numarare a voturilor – tabletele seteseului si dominionul eratei- care in 20 de ani n-a gresit de loc cine casuga prezidentialele si vine acest diavol,hrebe, cu numaratoarea lui pesedista, sa iasa coplacu- ca semeon nu se mai pune ca i-au scos deja pamenii din sectii le de votare N-a invatat nimic hrebe asta din lectiile bulai&pieleanu , care si ei si-au inchipuit ca au numarat bine voturile #neicusorului Parca il si vad pe hrebe in ziarul maestrului CN, ca a violat in card de useriste

  24. Ok. Psd este rau. Dar PDL(pnl) a gueernat 3 ani cu psd, deci si pnl este rau.
    Votam AUR! Dam de pamant cu ciuma psd-pdl-USR!

  25. Adevaratul tomlin trebuia sa se semneze simplu tomlin ca sa fie adevarat…Trolu cica si-a schimbat „aliasul” pentru ca l-am strans in corzile cu care e manevrat de Padurar…Niciodata troli sovietici nu am folosit alt „alias” si cu atat mai putin sa ma substitui voua, fapt care e imposibil, de fiecare data V-AM DEMASCAT „alias”-urile…

  26. Ha, ha! Ș’ noi cae’ crediam că CTPu-i Moș Niculaie cu chili’ lui blajân ș’ tolba plină di “dulșegării”..,

  27. HREBE ESTE UNUL DIN PILONII PRINCIPALI AI STS-ului SI AI Curtii Constitutionale a Romaniei doua institutii STATALE care au ca atributii PRABUSIREA STATULUI ROMAN ………

  28. „Adevaratul tomlin trebuia sa se semneze simplu tomlin ca sa fie adevarat…”

    Smecherie de derbedeu infantil de la gradi UBB, exact cum dorea sa fie negat printr-o dubla negatie. Interesant, a creat si adepti, gen margati. Din seria: „Prostul nu umbla singur” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.