Cine mai trece pragul Muzeului Naţional al Unirii?

Numărul vizitatorilor înregistraţi în primul trimestru la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia a fost mai mic cu aproximativ o treime decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, scăzând de la peste 14.500 la peste 10.000.

Astfel, dacă în primele trei luni din 2023, potrivit datelor comunicate la vremea respectivă, au trecut pragul muzeului din Alba Iulia 14.568 de persoane, în acest an, în aceeaşi perioadă, au fost înregistraţi 10.138 de vizitatori.

Directorul general al MNU Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a transmis, pentru Agerpres, că în primul trimestru au vizitat clădirea Babilon 3.477 de persoane, clădirea Museikon 1.381 de persoane, iar Sala Unirii, 5.280 de persoane.

În ceea ce priveşte noua expoziţia permanentă aflată în clădirea Sălii Unirii, inaugurată anul trecut, dedicată momentului 1 Decembrie 1918, şi care a costat peste 1,3 milioane de lei, pentru care a fost introdusă o taxă de vizitare, aceasta a stârnit interesul doar a 1.706 persoane.

Asta înseamnă că din cei 5.280 de oameni care au intrat în clădire ca vizitatori, 3.574 au preferat să nu vadă şi expoziţia permanentă dedicată „Marii Uniri”, limitându-se să pătrundă, fără a achita bilet, doar în încăperea principală.

În urma unei hotărâri adoptate de către Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căruia se află muzeul, din acest an expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare găzduite în spaţiile expoziţionale ale Sălii Unirii nu mai pot fi vizitate gratuit. Preţul unui bilet este de 15 lei în cazul adulţilor, de 7 lei pentru pensionari şi studenţi şi de 3 lei pentru elevi. Au gratuitate preşcolarii, persoanele cu dizabilităţi şi veteranii de război.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, taxa a fost reintrodusă pentru „a amortiza o parte din cheltuielile pentru amenajarea expoziţiei permanente”.

Pentru vizitarea clădirii Babilon se achită, la fel ca anul trecut, când preţurile s-au dublat, 20 de lei de către adulţi, 10 lei de către pensionari şi studenţi şi 5 lei de către elevi, existând gratuitate pentru preşcolari, persoane cu dizabilităţi şi veterani de război.

Persoanele care doresc să viziteze atât Sala Unirii, cât şi clădirea Muzeului plătesc 25 de lei în cazul adulţilor şi 12 lei în cazul studenţilor şi pensionarilor. Elevii achită 6 lei.

Astfel de tarife integrate există şi pentru Muzeu-Museikon, Muzeu-Museikon-Sala Unirii şi Muzeu-Museikon-Centrul Etnografic al Judeţului Alba, acestea două din urmă putând fi vizitate şi separat, la preţuri mai mici decât la clădirea Babilon şi Sala Unirii.

Înfiinţat în 1887, muzeul este amplasat în zona centrală a fortificaţiei Cetatea Alba Carolina. Din 1967, muzeul îşi are sediul în clădirea Babilon, iar în imediata sa vecinătate se află Sala Unirii.

Prin semnificaţia sa istorică şi prin colecţiile pe care le deţine, muzeul din Alba Iulia este una dintre instituţiile de prim rang ale României. În patrimoniul muzeului se află zeci de bunuri cultural mobile, unele unicat, care sunt considerate, prin lege, de valoare excepţională pentru umanitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

 1. „NORMAL!” SE scoate Istoria României ȘI SE intromisioneaza leeeent ALTE Istorii …
  În plus, NI SE baga în Teste ca a fi Patriot este EXTREMISM și ca a dori sa TRAIESTI minim DECENT este a simpatiza cu POPULISTII, care și ăștia sunt CAH!
  SI PAZA Stanii
  CAINII dorm sau au căzut la Pace cu Lupii.

 2. Pe cine mai interesează acum unirea?…dacă ați schimba portofoliul muzeului cu ceva LGBT!…sigur vor veni sute de mii de poponari la muzeu!

 3. Si daca, totusi, nu ne potrivim: moldovenii, cu ardelenii, cu oltenii, cu muntenii, cu dobrogenii???

 4. Asta se întîmplă cînd pui 2 olteni (Dumitrel și Rustoiu) să administreze în Ardeal! Uite în poză ce circotecă valaho-ortodoksă.
  Din cei 10k vizitatori în tri luni (deci 100 pe zi!) cîți au fost ELEVI DUȘI OBLIGATORIU DE ȘCOLI în vizită, în cadrul programului școler? Că și școalele din Alba-s în subordinea lu’ eReMGeCizdu’ Dumitrel cel fără realizări, da’ devenit veșnic pe tronu’ județului, ca unchiu’-s’u Ceașkă ot Scornicești……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.