Eșec NuScale: Proiectul reactoarelor modulare mici, anulat în SUA

Proiectul inovator al NuScale privind construierea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor, informează Bloomberg citat de Hotnews. Reactoarele urmau să fie construite în Utah, însă NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul.

Proiectul reactoarelor nucleare mici a mai trecut de un hop

Acțiunile NuScale din Portland, Oregon, au scăzut cu peste 27% după acest anunț. Semne privind un posibil eșec au apărut încă de acum două săptămâni, când compania amerciană NuScale a fost acuzată că a încheiat un contract fals.

Autoritățile române anunțau lunile trecute că țara noastră, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima din Europa și a doua din lume, după Statele Unite, care face primii pași spre implementarea tehnologiei SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

18 Comentarii

 1. Păi după ce au realizat că găsesc tâmpiți care-și bagă capu-n laț,..Poate li s-a făcut milă șă vândă chiar un rahat atât de mare,.

 2. un mare pericol pentru contaminarea apei POTABILE si desertificarea masiva zonala. nu sunt sigure, periculoase SI NICI O TARA NU LE-A ACCEPTAT. OPRITI ACEASTA MIZERIE DE IMBOGATIRE A CORPORATIILOR SATANICE SUA!

 3. Pentru colonia Romania sunt excelente aceste reactoare.sinistrul virgil popescu,ex ministrul energiei garanteaza pentru ele.

 4. A doua tara din lume dupa SUA, iar SUA nu o mai foloseste.
  Asta face din Romania…hmm…ce face asta din Romania? Un taram de experimentare a tuturor nebuniilor concepute de transnationali?
  O colonie masono-securistica de cea mai joasa speta, unde cetatenii nu au niciun drept ci doar obligatii, mai ales fiscale?
  Un stabiliment penitenciar-psihiatric unde se incearca toate metodele posibile de manipulare prin teroare mediatica permanenta?
  O vaca de muls care voteaza intotdeauna constiincios tot ce trebuie, si la ONU si la Bruxelles?
  Toate la un loc….?

 5. Pai deja fanfarele erau gătite.Goarnele lustruite.Ghemuri de panglici și texte de laudă pentru demnitari.

 6. Dl.Victor Vaida a avut DREPTATE: un fiasco acest reactor care urma sa se fabrice la Doicesti in locul Termocentralei oprite si jefuite…

 7. Iar am luat-o in mana,prostia la romani e sora cu energetica
  Cu sa aplici idiotenii…

 8. Deci o hotie care s-a prabusit. Dar care ne fusese vanduta de fostul ambasador la Bucuresti. Cum care ambasador, evident cel rus!

 9. Pana la productia de masa, au ei macar un prototip functional sau unitati mai mici sa alimenteze strazi sau cartie timp de un an, ca emit pretentii la orase.

  Sa nu se trezeasca ca la „energia regenerabila” ba cand e nevoie insuficienta, ba cand e prea multa supraproductie de vara sau vant, nu se gasesc in retea comsumatori destui. Si iarna risca sa nu fie deloc din cauza zapezii.

  Daca e vorba de „intelegeri” semnata in taina de PNL sau PSD, exista miros a spaga.

 10. Ca de obicei Romania se bucura de tot ce alte tari renunta ,noi sintem prostii prostilor si nu vrem chiar de loc sa ne desteptam .Politicienii nostrii probabil ca primesc bani foarte multi ca sa aduca in tara toate nenorocirile si mai le platim si foarte multi bani pt. aceste servicii.

 11. … poate nu primesc foarte mulți bani. Mulți dintre ei fiind nulități se mulțumesc cu firimituri …
  Tot romani șanț și ei (cei mai multi)

 12. nu este decat inca o inselaciune a Bolshevicului
  de a tine masele in cea mai neagra mizerie,
  fara caldura si fara curent electric:
  -Bolshevicul a inventat ALTA IMPOSIBILITATE TEHNICA,
  „micro-reactorul vine dupa „energia verde” si mashinile pe baterii de laptop!

  maxtor e adeptul utilizarii energiei nucleare,
  atat a celei de fisiune nucleara cat si a celei de fuziune nucleara!

  nu credem ca prea curind vor functiona reactoare nucleare de fuziune a hidrogenului,
  ne referim evident la optiunea militara nucleara,
  la bomba cu hidrogen,
  cum spunea Trump:
  „sa avem cele mai bune arme
  si sa nu ajungem sa le folosim vreodata!”,
  Romania independenta si suverana TREBUIE sa aiba propriile arme nucleare:
  -aici v-a prostit bolshevicul Ceaushescu,
  doar vedem unde am ajuns!

 13. noi suntem putrezi de bogati si putem face orice pt…li cu…vorba lui Basescu…

 14. Acest proiect este o inselaciune. Se plateste ceva ce nu exista. La fel si cu avioanele militare americane. Platim ceva ce se va fabrica in cinci sau chiar zece ani sau niciodata…Nimic nu garanteaza ca vor fi livrate. Se plateste la livrare, banii pot fi pusi intr-o fiducie. daca nu se livreaza marfa, banii nu se deblocheaza. Compania in spatele NuScale are doar cativa angajati si poate creste doar cu bani publici varsati in buzunarele unor scameri. Rosia Montana cu Gold Gabriel Corp. era un alt scam. Banii veneau din bursa din vanzarea unor actiuni. Atat timp cat se scotea aur pe hartie, omuletii se imbogateau…dupa care otraveau un munte…dar cui ii pasa daca scamerii se imbogateau. Una peste alta, o veste buna. Guvernul Romaniei are oportunitatea sa anuleze contractul. Suntem in deficit cu riscul de a colapsa, de a face faliment de tara.

 15. Dupa cum spun gurile rele, conbustibilul nuclear ar fi venit din Rusia, dar rusii au spus niet. Niet uraniu, cac reactor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.