
Progresismul este cea mai mare vulnerabilitate a Americii, iar Vladimir Putin și Xi Jinping folosesc această slăbiciune împotriva Vestului, arată Walter Russell Mead, de la Hudson Institute, într-un editorial publicat de The Wall Street Journal.
Mead scrie că Putin a demonstrat până acum că a avut succes în domeniul politic și economic si că a dat Vestului mai multe lecții. ”Speranțele că sancțiunile occidentale vor îngenunchea Moscova au fost înlocuite de teama că un embargo al gazelor din Rusia va îngenunchea economiile europene și va face ca germanii să înghețe în casele lor la iarnă. Intimidată de consecințele unui război economic cu Rusia, Germania începe să uite de angajamentele de a spori cheltuielile militare”, arată articolul publicat de WSJ.
Speranțele că lumea se va uni împotriva Rusiei au început să pălească. ”Conduse de China, India și Brazilia, multe din țările lumii aleg comerțul cu Rusia în detrimentul solidarității cu G7”. În aceste condiții, arată articolul amintit, Vestul trebuie să se ”recalibreze” împotriva „puterilor revizioniste” (China, Rusia și Iran) și să își revizuiască doctrinele care până acum au eșuat, așa cum s-a întâmplat în cazul războiului din Georgia, în Marea Chinei de Sud sau la anexarea Crimeii de către Federația Rusă, în 2014.
Pentru a se apăra în fața unor puteri revizioniste ce vor să-i distrugă hegemonia globală, Vestul ar trebui să aibă în vedere câteva vulnerabilități, printre care și ”valorile” pe care le promovează, valorice își au originile în epoca imperialismului european.
”Lumea se întreabă de ce Marea Britanie și Franța sunt membri permanenți în Consiliul de Securitate ONU, în timp ce Asia are un singur membru permanent, iar Africa și lumea islamică nu au niciunul, la fel și America Latină? Care este justificarea includerii Italiei și Canadei, spre exemplu, în G7? Apărătorii tradiționali ai ordinii mondiale occidentale răspund la aceste întrebări spunând că statele vestice s-au angajat să apere valorile universale, precum drepturile omului și lupta împotriva schimbărilor climatice. Ei spun că actuala ordine mondială, deși își are rădăcinile în imperialismul occidental, este un „imperiu al valorilor”, care merită să fie susținut de toți cei care se gândesc la viitorul omenirii”, arata WSJ.
Problema apare atunci când acest ”imperiu al valorilor” începe să fie condus de agenda progresistă, care nu este nici credibilă și nici populară în multe părți ale lumii. ”Multe dintre valorile dragi liderilor culturali occidentali (drepturile LGBTQ, avorturile, pornografia online ca libera exprimare) ofensează miliarde de oameni din întreaga lume, oameni care nu au frecventat cursurile universităților americane și nici nu au trăit în campusurile progresiste din America”. Și mai important este că ”agenda noilor valori post-iudeo-creștine scindează Vestul, iar războaiele culturale din Vest nu pot promova unitatea și solidaritatea în restul lumii”.
”Confuzia politică și morala din Vestul contemporan este arma secretă cu care liderii Rusiei și Chinei cred că pot îngenunchea ordinea mondială americană. Domnii Putin și Xi ar putea să se înșele. Însă pariul lor pe decadența occidentală a fost câștigător vreme de mai bine de un deceniu. Pentru a supraviețui și a se dezvolta, Vestul are nevoie de un efort mai mare de gândire și de schimbări mai profunde decât își pot imagina administrația Biden și aliații ei din Europa”, mai arată The Wall Street Journal.
În 1984, defectorul KGB Iuri Bezmenov le transmitea americanilor același avertisment, în speranța ca vor contracara ”războiul ideologic” al URSS împotriva Americii. Dacă este să ținem cont de cele spuse atunci de Bezmenov, acest război este câștigat de Moscova, chiar și în condițiile prăbușirii URSS. Acest război, spunea Bezmenov, se reduce la ”schimbarea percepției fiecărui american asupra realității în asemenea măsură încât, în ciuda mulțimii de informații, niciunul să nu ajungă la niște concluzii care să favorizeze apărarea familiei, comunității și a țării lor”. Bezmenov spunea că este vorba despre un proces de spălare a creierului de lungă durată, împărțit în mai multe etape. Prima, ”etapa demoralizării”, durează cel puțin 20 de ani, adică, în cuvintele aceluiași fost KGB-ist, durata minimă pentru educarea unei generații de studenți, oameni care, cu timpul, vor ajunge să conducă țara inamică. Această generație trebuie expusă ideologiei inamicului, adică marxism-leninismul, care ”este pompat în mințile a generații de studenți americani, fără a fi contrat prin promovarea valorilor fundamentale americane și a patriotismului”. Rezultatul, spunea Bezmenov este că America anilor 1980-1990 a început să fie condusă de generațiile educate în anii 1960, impregnate deja cu ideologia inamicului, „demoralizate”. ”Sunt programați să gândească și să reacționeze la anumiți stimuli. Nu le poți schimba gândirea nici dacă îi expui la multă informație autentică”, spunea Bezmenov, adăugând că trezirea la realitate a acestor generații se întâmplă abia când inamicul le invadează țara, când este prea târziu. Pentru combaterea ”războiului ideologic” ar fi necesari alți 20 de ani, pentru educarea unei noi generații în spiritul valorilor naționale și al patriotismului.
Articolul publicat acum de The Wall Street Journal, în momentul în care SUA și Rusia se află cel mai aproape de confruntare directă începând din anii 1960, ne spune că SUA au mers vreme de alte decenii pe calea ”demoralizării”.
Progresismul e arma cu care occidentul se sinucide. Problema e ca vor sa traga dupa ei toata planeta.