
Escrocii digitali au ieșit din nou la vânătoare, avertizează ING Bank într-un mesaj transmis clienților săi. Răufăcătorii au un truc nou de care poate nu ai mai auzit: phone spoofing.
Pe scurt, ei își falsifică numerele de telefon ca să pară că te sună banca, poliția sau chiar BNR-ul.
ING dezvăluie schema lor și cum să te ferești de ea.
Cum te prind în capcană?
Ca orice personaj malefic, ei vor ținti către cei mai ușor de convins. Planul lor decurge cam așa:
Vești bune de la bancă
Te sună un „angajat” care zice că ți s-a aprobat un credit, deși tu n-ai cerut așa ceva. Cel de la telefon te va încuraja să cauți numărul de telefon pe internet, pentru a te convinge că numărul este autentic. Tu devii îngrijorat și insiști că nu ai aplicat pentru niciun credit, moment în care cel de la telefon îți va spune că, în acest caz, datele tale au fost compromise și că, în scurt timp, vei primi un apel din partea poliției pentru a te ajuta.
„Poliția” sare în ajutor
Prin această tehnologie este compromisă imaginea unor persoane publice și este folosită deseori în promovarea unor oferte „incredibile” și oportunități de investiții sau îmbogățire rapidă.
Apelul „băncii”
Fraudatorii invită angajații companiei să se înregistreze pe diverse platforme, ca mai apoi să preia controlul contului lor.
Ce s-a întâmplat, de fapt?
Tocmai ai fost păcălit să iei un credit pe care să-l transferi în contul unui fraudator.
Cum îți dai seama că ceva nu e în regulă?
Poliția nu te va ruga niciodată prin telefon să le oferi ajutor.
Totul se întâmplă rapid. Te grăbesc ca să nu ai timp să devii sceptic.
Ce poți face să te protejezi?
Este simplu. Închide și sună înapoi la numărul de pe card. Vei observa că persoana de la bancă nu știe despre ce este vorba.
Această schemă în care tu joci rolul de supererou e o metodă menită să fraudeze, dar tu ești mai isteț de atât. Rămâi vigilent, verifică cine te sună, apelând înapoi, și nu te lăsa păcălit de numere care „par” ok.
Aceste inselatorii se fac deoarece crima nu este pedepsita cu moartea. IN plus cele jdemii de servicii, militii, politii, judecatorii sunt total ineficiente si corupte. Cititnd titlul am crezut ca este vorba de cum ne inseala bancile. Asta e mai important sa ne spuneti cum ne inseala bancile la orice pas, la orice tranzactie.
Ha ha! Foarte tare!
Ha, ha! Di ajutor românilor li-ar hi fo’ un dicționar explicativ al metodilor pân’ car’ bâncile-i înșală pi uamini…
Toate aceste inselatorii au luat amploare in Romania din cauza ca infractorioi s-au prins ca mioriticii sunt un popor care se lasa usor pr0stit. Cum i-a pr0stit conul Jorjiescu, este cea mai concludenta dovada a lipsei de inteligenta care bantuie in natzia mioritica.
Daca ai pr0stii la dispozitie, de ce sa nu-i tzepuiesti?……[Rumburak]