Războiul la feminin

O celebrare a Centenarului şi Zilei României în capitala Islandei

Programul de celebrare a Zilei Naționale a României şi a Centenarului Marii Uniri, derulat de Institutul Cultural Român din Londra, ajunge, în 15 noiembrie, în capitala Islandei, unde, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Danemarcei şi Consulatul Onorific al României la Reykjavik, va avea loc un eveniment special dedicat femeilor românce în contextul tragic al Primului Război Mondial.

Evenimentul va avea loc la cel mai vechi cinematograf de artă din Reykjavik, Bíó Paradís, şi va consta în proiecţia filmului „Ecaterina Teodoroiu” (1978, r. Dinu Cocea) şi vernisajul expoziţiei foto-documentare „Războiul la feminin: româncele în Marele Război”, o evocare a excepționalei contribuții a femeilor din România la victoria din Primul Război Mondial. Proiecţia filmului va fi precedată de un dialog între istoricul islandez Valur Gunnarsson şi istoricul român Florin Nicolae Ardelean de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. Seara va fi deschisă cu un cuvânt de bun venit din partea lui Hrönn Sveinsdóttir, director al cinematografului Bíó Paradís, urmat de alocuțiuni susținute de E.S. dl. Alexandru Grădinar – Ambasadorul României la Copenhaga, dl. Emil Breki Hreggviðsson – Directorul Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe islandez şi dna. Magda Stroe –  Coordonator al activității ICR Londra.

Printr-un montaj expresiv de imagini de epocă, portrete și citate, expoziția prezintă acest aspect mai puțin cunoscut al participării românești la marea conflagrație, dar fără îndoială cu atât mai important cu cât eroismul și devotamentul femeilor în teatrele marilor bătălii și în spatele frontului, ca protagoniste și inițiatoare ale unor importante demersuri medicale, umanitare și diplomatice, au contribuit nu numai la victoria militară, ci și la reconsiderarea radicală a poziției social-politice a femeii în societate.

Expoziţia „Războiul la feminin: româncele în Primul Război Mondial”, realizată cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a Românei, Arhivelor Naționale ale României, Muzeului Județean Gorj dar și Imperial War Museum și Edinburgh Libraries, are la bază studiile profesorului Alin Ciupală de la Universitatea București și ale cercetătoarei dr. Cristina Păiuşan-Nuică de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Concepția grafică a panourilor expoziționale îi aparține lui Radu Manelici. Proiecția filmului „Ecaterina Teodoroiu” este realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei/Arhiva Națională de Filme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. comishe …ma refeream la tema..in rest Trianonu de exemplu ..nu important..cum se respecta ,tratatul dela Parigi si ma intreb cati dintre insulari or auzitara da Romania..vin si calusarii?? ei atunci e ghini

  2. no ca ma felicit in singularitati..dar maintrebam ..daca totusi am avut un cuceritor dab Pol Nord de ce acest ICR ?? nu au mers maim la nord cu excursia cultural/patriotica si nu au ajuns la PN cu spectacolul ereau ceva mai multi ursi npolari, ceva foci gestante ..si aureola boreata..ei nu vreu sa vaz decontu..stiu ca va avea nat leat 6 cifre..fura rumanu nmizer fura si intelectualu aver..fuar si luminita supersexi din botseni.. and whay not…are balta ;peste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.