O generație împotriva Occidentului?

Tinerele generații sunt tot mai ciudate. O proporție îngrijorătoare simpatizează cu cei care lansează atacuri teroriste asupra Israelului, susțin eliminarea imediată a combustibililor fosili și cer anularea oricăror distincții între genuri. Toate aceste poziții sunt îngrijorătoare și reflectă o boală profund – dispariția normelor sociale, a interacțiunilor personale, a alfabetizării și a gândirii logice.

Generația celor care acum au 25-30 de ani nu a avut un catalizator precum Războiul din Vietnam în cazul generației născute după Al Doilea Război Mondial. Cea din urmă a fost o generație furioasă, însă care nu a privit cu teamă spre viitor, un viitor care s-a dovedit a fi unul bun, cu locuri de muncă, cu înmulțirea numărului de proprietari și cu burse în creștere. Spre deosebire, cei mai mulți tineri de azi privesc cu teamă spre viitor. Un studiu publicat de The Lancet, arată ca tinerii consideră că planeta se îndreaptă spre apocalipsa climatică”, scrie sociologul american Joel Kotkin.

Această viziune negativă se datorează faptului ca tinerii nu mai sunt ajutați, în special de economie. Doar 36% dintre alegători mai cred în Visul American, iar procentul este mai mic în rândul tinerilor. Mai puțin de jumătate dintre ei o duc mai bine din punct de vedere financiar decât părinții lor la aceeași vârstă. Este pentru prima dată în istoria recentă când copiii trăiesc mai rău decât părinții. Circa 70% dintre americani consideră că tinerii de azi au o viață mai grea decât părinții lor atunci când vine vorba despre a pune bani deoparte, despre plata studiilor și cumpărarea unei locuințe, arata un studio Pew Research din 2021.

Scăderea numărului proprietarilor de locuințe – o parte esențială a Visului American – este un fenomen nociv. Proprietatea duce la întărirea legăturii cu comunitatea, îi obligă pe tineri să se maturizeze și are legătură cu întemeierea unei familii. Potrivit datelor din SUA, procentul celor cu vârste de 25-34 de ani care dețin locuințe a fost de 45% pentru generația precedentă. Acum a scăzut la 37%. În Marea Britanie, prețul locuințelor a atins un record in 2022, iar  procentul proprietarilor sub 35 de ani s-a înjumătățit între 1997 și 2017.

Tendințele sunt la fel de îngrijorătoare și în ce privește munca. În ciuda lipsei tot mai mari de forță de muncă, salariile nu depășesc costurile pentru cei mai multi americani, europeni, japonezi. În SUA, participarea bărbaților la piața muncii a scăzut de la 80% în anii 1980, la doar 60%.

În întreaga lume occidentală, dar și în Asia de Est, se constată o scădere a ambiției tinerilor. Puțini dintre ei mai iau munca în serios. Echilibrul dintre muncă și viața privată este mai important pentru tinerii de acum decât cariera. Unii chiar se bucură de perioadele în care sunt șomeri. Iar majoritatea americanilor care au loc de muncă part-time au ales în mod deliberat această variantă și nu caută să lucreze câteva ore în plus.

Europa are o forță de muncă la fel de ”dezangajată”, în special în sectoarele cu calificare înaltă. În Marea Britanie, angajatorii se plâng de lipsa de etică a muncii la tânăra generație. Circa 10% dintre tinerii britanici care sunt la studii sau nu au un loc de muncă spun că nu au de gând să-și caute un job. Iar o treime dintre ei se îndoiesc că vor avea o cariera bună. Toate acestea duc la amânarea trecerii la viața adultă și a deciziei de a avea copii.

Fenomene similare au loc în Japonia. Chiar și în China tinerii preferă să nu se mai preocupe de viitorul lor profesional și social. Caută o modalitate de a trăi fără slujbă și cu cât mai puține responsabilități, fără a încerca să-și cultive anumite abilități și amânând momentul căsătoriei și al copiilor. Rezultatul este scăderea ratei natalității în Europa, America și Asia de Est.

Unii au spus că tehnologia va rezolva aceste probleme ale generației tinere. Însă se pare că tehnologia complică și mai mult situația. Revoluția digitala i-a făcut fabulos de bogați pe unii din generațiile precedente, însă a limitat perspectivele tinerilor de acum. Acest proces va fi accelerat de inteligența artificială. Brookings Institution spune că IA va duce la o explozie a productivității. Așa s-a spus și despre internet, însă în ultimii 15 ani productivitatea și creșterea economică stagnează. IA va aduce progrese în medicină și educație, însă nu va crea mai multe oportunități pentru toți, ci doar pentru antreprenorii cel mai bine conectați. Jumătate din valoarea Nasdaq-100 este dată de șase mari firme tech, exact acele firme care au investit cel mai mult în inteligența artificiala. Va fi o lume interzisa pentru micile start-upuri, pentru că IA presupune o putere de procesare mult prea mare pentru ele.

80% dintre tineri se tem că IA le va reduce veniturile. Și au dreptate, pentru că IA va distruge multe locuri de munca cu calificare medie și înaltă, inclusiv în domenii creative, precum actoria și jurnalismul, pentru a nu mai vorbi despre secretare, manageri de resurse umane, contabili.

Impactul social media asupra tinerilor și-a arătat deja efectele nocive. Unii autori scriu că algoritmii platformelor sociale folosesc formule care să creeze dependență. Efectul este reducerea capacității de a întreține relații în lumea reala cu oameni din medii sociale diferite și cu opinii diferite. Excesul de social media duce la anxietate, în special în rândul fetelor. Prin urmare, tinerii de azi sunt mai singuri și cu șanse mai mici de a avea o legătură romantică sau o prietenie puternică. S-a ajuns chiar la cursuri pentru dezvoltarea comunicării interpersonale.

Din păcate, sistemul de educație de acum pare să înrăutățească lucrurile. Tinerii au cunoștințe tot mai limitate despre lume. Școlarii americani nu știu mai deloc istoria țării lor – doar 13% dintre cei aflați la finalul gimnaziului stau bine la capitolul istorie. Secole întregi, în special secolul 19, au fost eliminate, în încercarea de a ”decoloniza” programa. Cei care strigă lozinci pro-Hamas știu foarte puțin spre nimic despre Orientul Mijlociu și Israel.

În sistemul de educație actual, ideologia woke este regină, în timp ce două treimi dintre elevii aflați la finalul claselor primare au dificultăți mari de citire. 86% dintre elevii de 15 ani nu pot face diferența dintre un fapt și o opinie. Testele IQ și cele academice dau rezultate tot mai slabe în ultimii ani. Iar pandemia a agravat această scădere a calității educației.

Pluralismul politic a dispărut din campusurile universitare. Universitățile de elită sunt de stânga. Raportul dintre profesorii democrați și cei republicani este de 20:1. În unele domenii, precum sociologia și literatura, raportul este chiar de 40:1. Și nu este doar un fenomen american. Jumătate dintre alegătorii britanici sunt de dreapta, în timp ce doar 12% dintre profesorii universitari sunt de dreapta. Același lucru este valabil în Europa continentală și în Canada.

Într-un asemenea mediu universitar, ideile tinerilor de azi sunt rareori contrazise, motiv pentru care au o viziune maniheistă și autoritară asupra lumii. Tinerii abia de mai susțin principiul libertății de exprimare, în special tinerii cu viziuni liberale sau de stânga. Un studiu efectuat in 160 de țări de Universitatea Cambridge arată că susținerea democrației este cea mai slabă în segmentul de vârstă 18-34 de ani.

Progresiștii și-au imaginat că acest conformism al tinerilor îi va ajuta. Până la urmă, cei mai mulți susținători ai lui Bernie Sanders, în SUA, sau ai lui Jean-Luc Melenchon, în Franta, sunt foarte tineri, iar două treimi dintre tinerii americani spun că nu văd capitalismul în mod pozitiv, potrivit unui studiu Pew Research din 2022. Însă mulți tineri se orientează spre dreapta. Este valabil în special pentru tinerii cu studii medii din SUA și Europa sau America Latină, după cum o arată succesele lui Geert Wilders în Olanda, Javier Milei în Argentina, ascensiunea în sondaje a Marinei Le Pen în Franța. Chiar și Donald Trump, care este umăr la umăr cu Joe Biden în sondaje, a început să se adreseze tinerilor.

Este dureros să constatăm că am greșit cu generațiile tinere. Nu trebuie să ne ferim să le denunțăm nebuniile. Însă trebuie să ne concentrăm pe refacerea mobilității economice, a oportunităților antreprenoriale și, cel mai important, pe refacerea credinței în valorile esențiale și în civilizația noastră. Dacă nu reușim să facem asta, vom lăsa în urmă o lume mai întunecată și mai urâtă decât am cunoscut-o noi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

78 de Comentarii

 1. Efectele internetului si zecilor de sisteme digitale de comunicare se vor dovedi tot mai nocive. Apoi sistemul de rupere de familie de la varste tot mai mici elimina relatiile sociale. Alta data convietuiau 2-3 generatii la un loc se ajutau reciproc. Goana numai dupa profit si dupa bani a facut sa se extinda somajul, acordarea de salarii minime. Decalajul dintre cei f.bogati si saraci este tot mai evident.

 2. Vechiul comunism adus de evvreii din poza. Noul comunism adus de evvreii din Ameruca. Cobaii sunt diverse popoare care cred minciuni jaddanesti.

 3. Exista o lege a naturii observata debatranul evreu DESTEPT -> Karl MARX
  „pestele mare il inghite pe cel mic” … dupa ce , prin „numite imprejurari” a ajuns peste mare !

  Marx spune ca a observat istoric ciclic in omenirea ca o balta ca la inceput pestii sunt mici si reltiv egali
  pe urma unii cresc si inghit … la urma ramene pelvushca si pestii mari … care pesti mari MOR DE FOAME in lipsa de concurenta !
  MAFRX a zic ca copitalismul de inceput duce la IMPERIALISM si OLOGARHIE (oligo-putere, MONOPOLURI, ca semn a inceputului decadentei)

  DE CE s-a dus naibii „VISUL AMERICAN” ? Pentru ca azi „in balta” nu mai exista decat pelvushca si cei 6 pesti mari incercand sa se mance intre ei ! BALTA E GOALA si LIMITATA = PLANETA impune limite cresterii !

  SOLUTIA ?

  Uciderea pestilor mari , masacrarea lor ca MEREU si FARA EXCEPTIE in istoria ciclica a omerii … pentru ca
  PLEVUSHCA sa poate creste …intr-un nou ciclu !

  Studiint lumea animalelor … vedem ca omul ca animal social … nu e ceva TRANSCENDETAL !
  TOTUL se repeta si … unii au norcul istoric de-a trai cand BALTA SE REINOIETE
  altii au ne.norocul de-a trai atunci cand plevushca dupa o „revolutie” se va hranii din carena stricata a pestilor mari ucisi de foame si PLEVUSHCA !

  Deageaba visam altceva … nu puteme schimba legile naturii … comportamentul societal e o suma de EMERGENTE din insasi natura genetic-instinctuala a omului-de facto-animal-instinctual !
  BLA-BLA-BLA … ar miriade de idei de zis pe tema SOCIETATII CICLOID-MACRO-ECONOMICE „UMANE” 🙁 ! Cati ar intelege insa ! 😒🥲🤞

  PS: MARX era bransat la batrana philosophie kabbalista a evreiilor migratori ! 🙂 Mai mult a primit de-a gata si-a descoperit decat a …INVENTAT ! MARXISMUL e mai OK decat NEO-MARXISMUL desi amandoua nu-s ami presus decat price religie SISTEMATIC-MORALA a omenirii !
  PUP !

 4. Se cheltuiec zeci de miliarde de catre sionismul mondial pentru prostire si imbirligari.Ce scrieti dvs ca ar fi motivele pentu care generatia este ciudata,fac parte exact din politica Bruxelles-ului.Cine nu-i timpit,e impotriva progresismului promovat de Obama Bideu & gasca psihopatilor.

 5. Atata timp cat efortul politicii este doar de a truca democratia ,creind surogate democratice, efectul este lipsa responsabilizarii cetateanului in raport cu semenii.Lipsirea de referinta personala culta prin crearea imaginii de rai uman are acelasi efect ca indoctrinarea religioasa.Se intampla sa gandim cu ideile pe care le asimilam.Daca din referinta personala lipsesc informatii macar descriptive despre ganditorii lumii,filozofi,matematicieni,biologi,istorici,lingvisti, atunci acesta referinta se modifica continuu functie de pledoaria perversa a politicii.Dar politicul nu vrea oameni cu personalitate.Lumea va renaste tocmai datorita acestor referinte culturale chiar daca astazi se incearca a cataloga drept cultura orice aberatie libera.Nu-i poti prosti pe toti.Ultima decadere morala a lumii a fost Inchiuzitia.Umanitatea poate experimenta inimaginabilul dar nu pentru totdeauna.

 6. Timpenia cretinilor care au condus OCCIDENTUL spre dezastru. Este perfect tot ceea ce SE intimpla.

  Aceasta adunatura de gunoaie Occidentale isi merita soarta. Astia SE vor bate cu rusii SI chinezii…lmao

 7. Devine tot mai clar , mai evident pentru oricine minta sanatoasa ca :

  – Capitalismul = joc social periculos in care o mana de smekeri prosteste si exploateaza marea massa de oameni obisnuiti , cumsecade , numiti grosolan de presa abjecta cind ” prostime” , cind ” naivi” , cind ” marea massa de manevra politica” .

 8. 1. Munca il face pe om de stanga. In ultimele decenii s – a redus drastic proletariatul industrial, deci s- a redus munca care il face pe om fe stanga. Proletariatul digital se crede de dreapta… 2. In anii din urma a prins marea confuzie intre Marxism si Fenomenul lgbt…Confundarea marxismului cu lgbt a creat o dreapta falsa, o stanga falsa…3. Marxismul clasic se bazeaza pe dihotomia munca – capital…Corcitura marxista numita lgbt are alte criterii…Corcitura marxista LGBT a produs falsa dihotomie, national – global. Este falsa prntruca a produs o creatie dtanga – dreapta tot falsa…Astfel, in mod fals, se zice ca Dreapta inseamna nationalism iar Stanga inseamna globalism…..In realitate Dreapta inseamna Capital, iar Stanga inseamna Munca….orice alta interpretare creaza confuzie fatala….De exemplu, eu sunt de Stanga dar sunt National, Suveran…Sunt Globalist -Suveranist, cum eram si inante de 1990…Azi romanii sunt Globalisti ca sunt cu UE si NATO. Dar nu sunt de Stanga…Deci sunt Globalisti de Dreapta…

 9. Draga Marchievich, ultima schimbarea climatica s-a intimplat acum citiva mii de ani. Ea s-a manifestat ca o Era Glaciala, la care numai bacterii si alte microrganisme au supravizuit. Acuma vine alta care o sa produca acelease efecte. Nebunii din toata lume o neaga, desi efectele ei sint deja evidente si atit de vizibile cit iesirea soarelui. Tinerii lumii nu numai ca nu neaga schimbarea climatica globala, ci sint constienti ca nu o sa scape cu viata din ea. In consecinta, devin sceptici si nu cred in societate.

 10. TRENDUL e clar spre catastrofa … doar boagtii devin mai bogati (asta scriu toate ziarele , inclusiv cele controlate mass-media) USA accelereaza spere OLIGOPOL-BANCAR crdeditiv … falimentar !

  TOTUL E VIZIBIL si pre-calculabil! GLOBALISMUL a produs o perioada de belsug in tarile fost-coloniale
  azi insa … echilibrul instabil din balta face ca … etc

  Stiu! Parte comic insa prin ANALOGIA METAFORIC cu „BALTA” poti explica pana la 4 cifre dupa virgual intzre economie ISTRORIACA … UMANA ! ce-ti trebuie e doar putin geniu … dobandit hazarduaos-genetic ! Uni-s prosti alti-s destepti intre oameni …indiferent de motivele care-i face asa ! La e cu LACOMII si SATUII „din nastere” !
  Mishteaux s-a nascut deja OBOSIT ! 🙁
  Ce n-a zis MARX correct ? RASTURNAND gandirea celor pana la el ?
  FAPTUL ca COMUNISMUL nu era ceva final de istorie evolutiva ci era sfarsitulm unui ciclu cu reinceperea lui dupa un MACEL, REVOLUTIE.

  LUMEA e condamnata sa -si repete istoria ! UNIVERSUL la fel !
  DIALECTIC-MARXIST zis 🙂 … nimic nu e vesnic pentru ca un CICLU-de-EXISTENTa e finit, insa totul e vesnic pentru ca totul se repeta !
  Deseori ca GENIU 🙂 ma intreb … cat de plictisit in vesnicie ar fi un DUMNEZEU daca ar exista ! MDA ! IQ=?
  Doar intelegand notiunile de baza (axiomele unui sistem-rtional) poti gandi pana la margine acel sistem !

 11. In Romania caderea comunismului si Propaganda Anticomunidta de 34 de ani a creat ciudatenia pe care o numesc Anticomunismul de Stanga….Oamenii vor clar egalitate materiala dar se declara Anticomunisti…Absurdul merge mai deoarte….unii cer si spera la egalitate sociala de la politicul de Dreapta!…Saracimea voteaza in draci cu Dreapta politica….

 12. De ce in USA bogatii devin mai bogati …daca totul e moral si „controlat” de „mana invizibila a econiomiei-de-piata” ?
  Oy wey ! (!) Asta nu se termina cu fericire ! Traim o schimbare de paradigma care va faca cadavre-n balta !
  Dupa studiile noastre …dinasti bancare in umbra politicii vor fi macelarite curand !
  E DE RAU ! Nu glumesc ! E de foarte rau si de data asta se va ajunge la cei din UMBRA … cei cu bani != ar fi spus in vechime un PROPHET ! -> nu mai aveti scapare ! Incepe un nou ciclul !
  Bogatii devin mi bogati in timp de restul proportional saraceste e un semn de sfarsit de … CICLU SOCIETAL !
  Asta duce la rupere societala curand pentru ca TREND-ul (vezi DATORIILE STATALE) nu a putut fi niciodata oprit = e ceva auto-destructiv NATURAL! CICLUL e insasi natura in dinamicitatea ei … ciclica !
  ce visam noi prin RAI si PARADIS n-ar fi decat un anti-natural STATUS QUO interzis de ENTROPIA universului ! 😐

  SHALOM !

 13. Nimic nou sub soare. S-a mai intamplat. Imperiul roman (exemplul cel mai elocvent) a sfarsit la fel, distrus din interior. Apoi a fost nevoie de doar un mic body-check din exterior si aia a fost. Istoria are prostul obicei de a se repeta iar oamenii prostul obicei de a nu invata nimic din istorie.

 14. Pai sa ne explice aia de la Institutul pt.Studierea comunismului ce sunt platiti din banii pensionarilor romani si tot studiaza de 33 de ani si mananca banii statului roman. Sa ne explice ei de ce aceasta generatie vor inapoi ce a fost ca s-au sitirit de capitalismul asta jefuiti ce a indobitocit o generatie. Si sa vezi cand vor infiinta Institutul pt.studierea crimelor capitalismului. Cred ca o sa incoloneze toata clasa asta politica de Rolexuri si o sa ii duca la Canal. Asa ajunge in sfarsit Bucurestiul port la Dunare. Pana una alta..lasati-i sa isi expuna Rolexurile. Stim de unde sa ii luam.

 15. „De ce in CAPITALISM, in USA, in LUME: bogatii devin mai bogati … daca totul e moral-predicat si „controlat”-etic de „mana invizibila a economiei-de-piata” ?”
  DE CE ?
  UNDE E LIMITA ACESTUI TREND si cum poate deveni in viitor societatea „la fel de bogata” = EGALITARA, daca trendul continua … ! HMMM ? 😛
  _________________________
  Meditatia relxata si fara distragerea a atentiei pe stirea-publica de mai sus … ar lamurii multi dispusi SA INTELEAGA !

  Mishteaux e special si cand face …mishteaux ! 😐
  SHALOM !

 16. „…înmulțirea numărului de proprietari… „-ASTA este unul dintre motivele degenerarii. Mai ales inmultirea proprietarilor de BUNURI NATURALE – pamant, ape, paduri. Ei, cum dracu sa fii PROPIETAR DE PAMANT?!? Asta este degenerescenta ACUTA. Ai facut tu pamantul? L-au facut inaintasii lor? L-au cumparat? De la cine, de la Dumnezeu?!? LA FEL CU APELE, CU PADURILE. O societatea credincioasa, asa cum se bat humanoizii cu pumnii in piept ca sunt, mai ales proprietarii, s-ar angaja SA ADMINISTREZE RATIONAL aceste bunuri date de Dumnezeu, nicidecum sa le transforme in bunuri personale.
  Incearca sa le spui asta americanilor, sa vezi cum te taxeaza imediat ca esti comunist. Ca, asta UNICA gaselnita a tembelilor.

 17. Dacă I.A.sta mai face și amante din astea digitale și se duc naibii și cele actuale, atunci să vezi bătaie între pești ? 🤣
  Eu zic demult, că nici noi, și mă refer nu doar la români, ci la toți ăștia mai în vârstă, că nici noi nu le lăsăm prea multe urmașilor noștri, dar nici ei nu merită mai mult ! 😎

 18. Democratia de azi, demcratie burgheza mai exact, numita Westminster, a fost creata pentru a insela oamenii…in asa fel incat Bogatii sa devina si mai bogati….cu alte cuvinte, Burghezia sa ramana si mai importanta si mai tare decat era ..Votul NU schimba nimic, Burghezia ramane sau se schimba cu alta Burghezie….Libertatea e pentru toti, dar pentru majoritatea este inutila…Esti liber sa te imbogatesti dar si mai liber esti sa mori sarac….Propaganda naucitoare zi de zi si ceas de ceas iti spune ca este Cea mai buna forma de organizare posibila….Ce sa mai creada lumea? Pai daca democratia burgheza este cea mai buna, de ce sa ceri alta doar fiindca tie iti merge prost? De aici vine dezorientarea tinerilor…Ei NU pot cere altceva decat ce este.

 19. Oamenii traiesc in „insule de cauzalitate” … adica , de exemplu: orice-ai face nu potimodifica cauzal imediat ceva pe LUNA , sau pe Marte sau intr-o galaxie indeparata !
  OMUL poate insa mofifica si trebuie s-o faca E OBLIGAT GENETIC-INSTINCTUAL s-o faca, IN INSULA LUI DE CAUZALITATE !

  LUME e PERVERS-CICLICA si TOTUL se repeta = insemna asta ca trebuie sa ne sinucidem ? Nicidecum
  Chiar si cand lumea se prabuseste …poti face ceva pentru tine si familiaa ta in „insula ta de cauzalitate”
  daca esti un parnaias poti inceta sa-sti mai manjesti pereti cu kk imbunatatind atmosfera
  daca esti un presedinte de tara face orice ca tara sa ajunga prea-iute vai-mama-ei
  daca esri un presedinte de corporatie, de banca-mama de … mda … CE POTI FACE ? 🙁
  ❤️DE LA CAP SE IMPUTE PESTELE !❤️
  SI nu poti de unul singur schimba un trend EMERGENT SOCIETAL (cautarea fara limite a fericirii personale si de grup cahiar cand fericirea extrema e de facto ultima imbucatura din paine facuta din semintele pentru recolta pe anul viitor ..,. ANUL FOAMEI !)

  Cred ca TERENDUL societal … al animalului OM … ala ca: „BOGATII SA DEVINA ACCELERAT MSI BOGATI si SARACII MAI SARACI ” face parte integranta din „SOCIETATE HUMANA ca un HOLON” 😐 luati in TURMA, nu i ne putem opune desi sigular putem urla „moral” in desert !

  IDEIA FUNDAMNETALA pe care chiar e de meditat ( CUM ? , DE CE ? , DE CAND ? , CAT ? etc…) e :
  „BOGATII DEVIN MEREU MAI BOGATI!”

  doar viteza cu care devin e variabila … sfarsitul de ciclu e acelasi pentru toti ! 🙁 🙁 🙁 Pe urma plicticos dinnou ! 😐
  In vechime lumea era atat de „mare” cat geografic putea o tara face comert cu alta …
  azi suntem demult al LIMITELE TERREi ca PLANETA !
  Oy wey !
  IQ=?
  😉

 20. Tinerii de azi traverseaza o CRIZA de IDEAL. Au fost aruncati de sistem intr-o hazna de valori false.

 21. „BOGATII DEVIN MEREU MAI BOGATI!” … e BIBLICA:
  ❤️❤️❤️”Celui ce are i se va mai da si celui ce nu are i se vor lua chiar si resturile !”❤️❤️❤️
  ___________________
  undeva a ras-pomenito si MARX ! (In kabbalah medievala e o intrega teortie pe tema asta ! 🙁 )
  In BIBLIE injsa nu scrie unde duce trendul asta NATURAL … in KABBALAH scrie ! 😐

 22. Va spun o chestie destepta pentru ca ADEVARATA !

  ENTROPIA UNIVERSALA are oroare de sisteme complexe daca-s mari peste un anumit nivel de complexitate si centralizare !

  IMPERIILE si OLIGOPOLURILE sunt natural sistemic sortite pieiri si ciclicelor renasteri !
  Un IMPERIU vesnic ar fi ca NEMURIREA la OM …
  o contradictie a ENTROPIEI UNIVERSALE
  care spune ca cu cat e un sistem oarecare mai complex sau mai extins in spatiu cu atat mai limitat entropic in timp !
  Cu atat mai multa energie pentru a-i impiedeca ENTROPIA !
  MDA ! … cum de exista totusi SISTEME COMPLEXE in UNIVERS ? … 🙂 IQ=? … exista prin CICLICITATE !
  PLATON avea dreptate …societatea nu e nici comunista nici plutocrata … e toate ciclic in timp !
  Azi stim ca ENTROPIA SOCIETALA ca emergenta a entropiei fizice … il justifica pe PLATON ! CICLICITATEA in societate e solutia naturala , ne-inventata NE-dorita si NE-controlabila de om ! 😐 😉

  „NINGE PE FED!”

 23. „Radu Humor spune:
  16 DEC. 2023 LA 18:31
  Dacă I.A.sta mai face și amante din astea digitale și se duc naibii și cele actuale, atunci să vezi bătaie între pești ? 🤣
  Eu zic demult, că nici noi, și mă refer nu doar la români, ci la toți ăștia mai în vârstă, că nici noi nu le lăsăm prea multe urmașilor noștri, dar nici ei nu merită mai mult ! 😎”

  Mi-a placut -> esti destept ! ❤️ 😀 Am ras sonor ! 🙂

 24. ha ha ha ha ha

  pe bune?

  iluzii, himere … domnu sociolog trebuie ca e foarte tulburat ca lumea refuza matrixul asta primitiv poleit cu bestialitatea creatorilor lui, adica a acelora care au pus umanitatea pe butuci. cind traiesti dupa regulile bestiilor si mai ales te obisnuiesti si crezi ca reprezinta civilizatia si democratia care ar da maximul, in mintile alterate si corpurile cu suflet instrainat, chiar ca iti vine sa te muti in alt plan ca sa scapi de mizeria asta.

  poate ca scaderea „ambitiei” arata mai multa umanitate si maturiate de cite ar fi capabil sociologul. oamenii inteleg ca sistemul este unul al pradatorilor si nu vor sa participe. ceea ce e de laudat.

  textul este um amestec de lozinci penibile, cu explicatii de 2 bani si afirmatii nesustinute. talmes-balmes nu alta…

  domnule autor, ce vreti sa transmiteti mai exact?

  exista o teorie a virfurilor care debordeaza de primitivism dar au acces la infromatii: ca lumea nu este pregatita sa afle adevarul. de fapt cei care sustin asa ceva proiecteaza asupra lumii propria lor incapacitate de a face ce trebuie, altruist si empatic. motivul pentru care se creeaza „realitati” paralele este sa tina sub control oamenii. numai ca unii s-au trezit, altii sint pe cale iar cei care ramin de caruta ingroase rindurile armatei care raspunde la ordinele bestiilor si primitivilor.

  ne trezim si noi???

 25. Cu toate ca nu sunt de acord cu multe dintre comportamentele tineretului de azi de data aceasta le dau dreptate tinerilor criticati. Nu este vorba de neinstruire ci de curaj. Curajul vine intradevar si din lipsa unor responsabilitati care i-ar face mai precauti. Ce spune legea? Ca n-ai voie sa-ti faci dreptate singur. Nu cred ca tinerii sunt de acord cu masacrul din 7 octombrie. Ei se uita la lege si vad masacrul din Gaza si atunci pe buna dreptate sar si intreaba: ce ne-ati invatat ma pana acum si de ce va deziceti de invataturile voastre? Cum sa nu fie tineretul derutat cand Alba ca Zapada nu trebuie sa mai fie alba pt ca se supara negrii? Aveti grija si nu aruncati prostia si imootenta voastra in spatele tinerilor pt ca de data asta se comporta mai matur ca voi!

 26. Ăstea sunt fructele politicilor lui Regan și Thatcher, copiate și de alte guverne în anii 80, în plus după prăbușirea socialismului bolșevic elitele vestice au revocat parte din concesiile făcute maselor în anii când amenințarea bolșevică era la apogeu. Populimea crede că e miere pentru toți când de fapt pentru unul care reușește să se căpătuiască sunt zece care înghit în sec. Iar în estul sălbatic avem cea mai toxică combinație: capitalism sălbatic pentru profitul nomenclaturii bolșevice.

 27. Iisus a venit și a lăsat regului clare pentru o viață plină de valori morale de pace sufletească și prosperitate terena și eternă.Santem liberi să alegem,așa am fost creați de Dumnezeu,avem LIBER ARBITRU,fiecare alege ce vrea și răspunde pentru ce face.La fel ca si Îngerii căzuti👹,care au înșelat și invidiaza rasa umană și vor da o compromită și să piardă.

 28. @ misteaux…Dupa parerea mea tu ai IQ mult peste 145…undeva la 345.

 29. Ce mult imi plac mie rumunii care iubesc Crestinismul creat suta la suta de evrei, dar urasc de moarte evreii care au creat doar 30 la suta din Comunism dar cica l – au adus in Patria lor minunata in care era cald si bine inainte de Comunism!!

 30. Asta ar insemna ca raritatea lui statistica e de 1: 100000000000000…. oameni
  are IQ~150 adica statistic la fiecare cateva mii de oameni exista unul ca mine [I❤️me!] se spuenca intre INTELIGENTA si INTELEPCIUNE exista o FUNDAMANTALA diferenta …taman priin refuzul unei OPTIMALITATI pe termen scur in dauna unei vieti multumitoare pe tremen luuuuung ! Parerea ta … @axoane ? 🙂 🙂 🙂

  Merci 😉 🙂 totusi ! 😛
  IQ=?
  😉

 31. E tare chestia cu „Build Back Better” trâmbițată fix de cei care au produs dezastrul în care a ajuns occidentul (şi care se va adânci, ăsta e doar începutul). Adică tot ei, cei care au distrus societatea ar trebui să o reconstruiască, fiindcă au experiență managerială.
  Tare logica!

 32. „axon spune:
  16 DEC. 2023 LA 20:07
  @ misteaux…Dupa parerea mea tu ai IQ mult peste 145…undeva la 345.”

  TOTUISI … atat de SIGURA predictie (chiar temporal, mascata in unul din straniile lui comentarii)
  cum ca „Mi-e frica de …POGROAME!” zisa intr-o vreme cand nu era „pentru ochii oricui” si
  „dauna” singular-stranie pe BURSA IUDEICA, pariul pe … ? cum n-aiba n-are un centru-central in care sa analizeze ANOMALIILE „de orice fel” in timp real … ata de laudat „intelligence”-ul evreu ?
  Asta ma face trisst ! /vad un sfarsit care se apropie/ 🙁
  S H A L O M ! 🙂

  Nu poti evalua correct IQ-ul unui mai destept decat tine ! E o lege a psihologiei umane -> daca ai putea gandi DESTEPT ai fi intre destepti …si cand nu esti intre ei … e pentru ca nu-i intelegi 😉 🙁 ! 😛

 33. „De ce in USA bogatii devin mai bogati …daca totul e moral si „controlat” de „mana invizibila a econiomiei-de-piata” ?”

  😎

 34. ABANDONAREA RELIGIEI ! Da, este calea „pierzaniei „. Crestinismul a asigurat iata, de doua mii de ani ordine sociala. Acum, ei simt ca ordinea sociala este perturbata de ambitiile evreimii mondiale(finante, presa)….interesant.

 35. Tineretul e lipsit de experienta si nu poate filtra si repudia propaganda anglo-saxona de sorginte neocons cu care suntem bombardati zilnic in vest, din „fabricile de stiri” specializate.

 36. „nicu olahus spune:
  16 DEC. 2023 LA 20:30
  ABANDONAREA RELIGIEI ! Da, este calea „pierzaniei „. Crestinismul a asigurat iata, de doua mii de ani ordine sociala. Acum, ei simt ca ordinea sociala este perturbata de ambitiile evreimii mondiale(finante, presa)….interesant.”
  😀 😀 😀

  😛 Vezi WOKE si LGBT ca ceva ante-premeditat ? 😛

 37. Tkate imperiile au fost trântite de lăcomia de bani și de putere a elitelor de la Imperiul Roman încoace.Elitele se strică lacap de luxuri și inutilitate și inventează prostii pentru a avea luxuri tot mai mari și mai inutile pentru că sunt redusi mintal la atât.În cele din urmă se taie maioneza si maimuțoiul o ia din nou de la capăt pe calea politică bătută de înaintasii lui, cimpanzeii , fără a înțelege niciodata nimic din toate eșecurile precedente, spre alte eșecuri și suferințe.Punem martafki si dobitoci în frunte, ne bucurăm ca avem ceva ce va fi plătit de alții ßi ne mai credem și dăștepți foarte.Nu generația e de vina că a ajuns în halul ăsfa ci noi, pentru că am acceptat ca WEF-ul condus de dilii naziști să ia conducerea de facto în occident si muhaialele noastre, votate de noi și/sau de migrația cu care nu le-am dat în cap la timp stau capră în fața acestei făcături.

 38. RELIGIA e OPIUMUL care (atentie!) asigura tranchilizarea FIAREI din ANIMALUL-OM si-l face bland-societal !
  fara religie … OMUL e ce ne-tranchilizat e -< ANIMAL-DE-PRADA !

  Societatea ca trai emotional-controlat in-grup
  a aparut nu odata ci in urma aparitiei RELIGIEI la animalul OM !
  Fara RELIGIE omul era ca toate animalele de prada azi ! 🙂

  A desfiinta religia inseamna a desfiinta aceea ce-l face pe OM deasupra animalului !
  Cum ar fi maimutele actuale daca ar putea fi (nu-s evolutiv capabile, insa ) … RELIGIOASA !

  Taman pentru ca-s ATHEIST vad clar NECESITATEA RELIGIEI ca un "ceva"-emotional care ne-"leaga" ca oameni in societate !
  Cheia e …EMOTIA de GRUP … orice produce emotie de grup … e de facto … curatat de amanunte ideologice
  RELIGIE !
  MARX a zis ca RELIGIA e OPIUM pentru POPOR insa n-a zis ca un POPOR are sansa de supravietuire fara RELIGIE ! 😉 …etc.

  IQ=?
  😉

 39. Ca mic antreprenor va pot spune: 1. tinerii nostri sunt mult mai destepti ca noi dar nemotivati 2. Daca reusesti sa i motivezi te intreaba ei ce mai e de facut 3. Nu le pasa de fapt de ideologii, nu vin la vot, sunt foarte atasati de familii, sunt masini de produs cariere frumoase. Articolul e o preluare trista fara ecou pentru Romania.

 40. @Mishteaux:postezi cumva din redactie?prea esti pe linie; oricum esti emblematic

 41. Trebuie sa recunosc că pe aici se invart multi iubitori de comunism și evrei comuniști.Indiferent de cum ar fi fost Romania ,contribuțiile elitei evreisti comuniste la uciderea elitei bisericesti,intelectuale si taranesti si intemnitarea si torturata a milioane de romani este bine stiuta,cat despre transformarea ROMANIEI intr.o KORIE DE NORD cu toate ,,emlementele BENEFICE,,Nici nu mai trebuie sa vorbim.Mars la kibutz,la Comunistii vostri care va sacrifica Ca pe idioti utili

 42. Alo tov.gradu,nu amestecați merele cu perele! Nu are legătură lupta împotriva jidanilor cu identitatea de gen! Jidanii sunt acuzați de deicid și vor fi vânați cat vor trăi pe pământ pe când cei care sunt lgbtisti sunt contra lui Dumnezeu care a creat omul și femeia!

 43. În sfârșit o conversație normală!
  Am 84 de ani. Sunt mulțumit de ceea ce am realizat. Și cu urmașii mei, în mare parte, deși se îndepărtează încet-încet de ceea ce era esențial pentru mine. Este firesc, dar cel puțin nu este în direcția greșită. DAR nu-i invidiez, mai ales pe strănepoți, care încă nu există.
  Eu mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții (90%) în educație și 50 de ani în cercetare științifică cu rezultate durabile. Iar 45 dintre acești ani au fost petrecuți în epoca blestemată
  Sunt doar pe jumătate mulțumit de societatea actuală în ceea ce privește nivelul de trai, dar nu și în ceea ce privește relațiilor între oamenii. Acest lucru este valabil pentru relațiile de zi cu zi, mai ales în lumea online, dar și în lumea reală, pentru educație, pentru nivelul de educație, și chiar și pentru lumea științei, unde sunt tot mai mulți absolvenți nepotiviți, tot mai mulți eschimoși și tot mai puține foci, tot mai multe fraude și tot mai puțină producție de valoare. Bolșevizarea occidentului în plin capitalism sălbatic, cancel culture și woke, genderismul, isteria climatică a pepenelor (afară verzi, înăuntru roșii) ma înspăimintă, la fel femenismul cu cvote în loc de calități, sau lipsa generala de cultura..
  Dar așa stau lucrurile, fie că ne place sau nu. Sper să pot trece prin ceea ce a mai rămas fără un șoc major. Adio!

 44. @ nicu olahus..
  Cretinismul nu a salvat nimic, nu a asigurat nimic…Lumea s – a nascut si a evoluat si fara Crestinism.
  Chiar si morala crestina este inferioara celei sociale…Crestinismul a pus capac pe Evolutia omului peste o mie de ani…Toata Stiinta Antichitatii care era la nivelul clasei 10 de liceu dr azi a fost blocata 1000 de ani, de la anul 330 pana la Iluminism…Crestinismul a adus Monarhia de drept divin care a taiat si spanzurat 1000 de ani..
  Crestinismul nu a dezaprobat Sklavia, a favorizat – o prin Colonialism cu crucea in frunte…Cu crucea in frunte alde Columb au exterminat popoare intregi…
  Atentie, nu sunt ateu…Sunt credincios in Dumnezeu si consider crestinii ca reducand pe Dumnezeu prin doctrina lor Sfanta Treime.

 45. CITITI BINE !….”Rusia raspunde cu un film documentar la cererea repetata a Romaniei pentru restituirea TEZAURULUI de la Moscova”. DOCUMENTARUL INTEGRAL poate fi urmarit pe site-ul „Flux 24” !.

 46. Cu permisiunea d-voastra a tuturor de pe forum ,indraznesc umil sa adreses cateva observatii personale
  celor din generatia tanara actuala.
  1. Prin 1890 Gustave le BON ,un filozof francez se adresa multimilor -EDUCATIA, EXPERIENTA, INITIATIVA si
  CARACTERUL este sansa de a reusi in viata.
  2. Referitor la tinerii americani ,STIU ca Saudi Arabia au proprietati de 500 TRILIOANE in USA + datoria
  externa de 35 TRILIOANE la un PIB de, sa admitem de 18 TRILIOANE anual . Cu alte cuvinte este necesar o
  generatie ,sau generatii de sacrificiu or RAZBOAIE CONTINUE CU TOATA PLANETA. Vizionati pe youtube un
  F. interesant movie in titlu NETWORK cu Faye Dunaway ce dezvalue ,,adevarul democratiei a lui Mos BIDON
  3 . Prin 1980 aparuse o carte LE DEFI MONDIAL by Jean Jacques Servan Schreiber cu adresa la Petro-Dollar.
  4 . Azi PLANETA si cei peste 153 de membrii ONU sunt sfidati de unii care se cred superiori altora . Ceea
  ce se intampla in lume actual este TOTAL OPOZIT celor 10 porunci din cartea sfanta, porunci pe care
  se bazeaza intregul sistem JUDICIAR MONDIAL,cu alte cuvinte ANARHIE MONDIALA si tinerii o stiu asta.
  Va multumesc pentru atentie !

 47. Tinerii din ziua de azi sunt deja o generatie de Lost-la-garla !Pandemia i-a dat peste cap ,cu scoala cica online in timp ce la BAC au fost bubuitzi cu subiecte grele pentru a obtine o noua clasa de sclavi-workers fara studii. ” Viitorul suna bine” vai de mama noastra ,a celor care vor astepta sa primeasca vreo pensie de la puturosii si admiratorii neo-marxismului.

 48. Pana la a-i critica pe ameeicani, Romania zis Educata este needucata.
  Pana la urma, sa-si termine studiile. Ce-o fi invatat, cu ce mai ramane dupa, treaba fiecaruia.
  Pana la Build Back Better Romania normala, educata, lucrului bine facut e dezastru. Pas cu Pas.

 49. Apocalipsa climatica a fost prevazuta de William Thompson lord Kelvin inca din sec 19 shi ea chiar s-a produs la Londra in 1953. Atat de multzi Englezi au murit atunci incat au trebuit inchise termo-centralele pe carbuni. Acum ce vretzi voi ? Sa le re-deschidetzi ca sa provoace alta ceatza Londoneza ucigasha ?

 50. nicu olahus Se vede cat de incult esti tovarase. Religia a facut mai multe crime decat comunismul si nazismul la un loc. A tinut omenirea in intuneric. Mereu a incitat la ura . Singurul lucru bun pe care l-a facut religia este ca in statele civilizate au iesit din viata publica. Esti religios,esti la tine acasa, in intimitate.

 51. Ce este, a mai fost ! Ce va fi, a mai fost ! Dezastrul lumii, va veni, daca va veni, numai din cauze naturale ce tine de gravitatia Universului, nu din cauze ce tin de actiunea/non actiunea umana. Omul, individual sau colectiv nu poate produce o putere/forta, atat de uriasa care sa poata duce la distrugerea totala a vietii pe Pamant si a Pamantului, insasi. Restul sunt baliverne de frustrati mental si impotenti cognitivi. Sunt convins ca omenirea rationala si crestina va fi in stare sa asigure un viitor rational si uman, pe Pamant, acestor miracole ale lui Dumnezeu care sunt COPIII, pentru ca la randul lor, COPIII, sa asigure eternitatea vietii si umanitatii. In istoria sa de pana acum umanitatea nu a dus lipsa de tampitzi, idioti si panarame…?! Uitati-va numai si pe forumul Cotidianului, „atat de drag noua”, daca ne suporta…?! Da !

 52. @Panfil Fleicaru

  Pe ce „linie”-s ?
  Hai, ca m-ai facut curios !

 53. Vremurile grele fac oameni puternici, vremurile usoare fac oameni slabi !

 54. Doar tembelii cu OCHELARI de CAL vad in RELIGIE doar CRESTINISMUL sau sectele iudeo-crestine !
  In LUMME mai exista destul RELIGII … religiile se nac evolueaz si mor !
  Unde-i azi religia boshimanilor sau a incasilor, papuashilor , aino-japonezilor ?

  Unii cred ca doar YAHWEh exista dei 4, 5 miliarde de oameni cred in alti zei , alti DUMNEZIE !
  Cu ce-i BUDISMUL inferior crestinismului ? Dimpotriva e un exemolu de RELIGIE fara Dumenzeusi totusi MORALA !

  Ca om cu-n natural IQ>145 ma mira incapacitatea de-a-si da jos multi din comentatorii la acest articol ! 🙁
  CLAR ! Pot vorbi „destept”-malitzios si eu … insa … n-as uita atunci ca asta nu e o REVISTA STIINTIFICA, facand asa ?
  🙁
  MDA ! (am 2-oua doctorate pe bune ! au fost o scara pe care dupa ce-am urcato am aruncato, vorba celui mai cunoscut filosoph modern !) TEORIILE in SINE nus decat instrumente mai bune sau mai rele … ale unei ferestre de cunoastere unam in timp !
  Chiar super-logice de-ar fi … nu-s vesnice ! etc.

  Treaba asta cu generatiile …e ca si gustul muszicii unei epoci … mi-amintesc cum tanar numi placea muzica batranilor mei …si vad azi cu nu-mi place muzica imbacsit-electronic-sintetizata „moderna”
  LA FEL E CI IDEOLOGIILE ! ce ne place si parea moral noua diferit batranilor nostri e istoric izomorf neplacut generatie de dupa noi , generatiei noastre !
  Fiecare daca-i atent vede ca nu mi-e singular CE SIMT ! Cati nu simt la fel ? 🙁

  Poate asta-i EVOLUTIA de la o generatie la alta in CULTURA si SOCIETATE … mereu stadial ceva diferent-inter-genertional !
  Poate asta e si dialectica la status-quo !
  O lume in care nu exista conflict generational (FIE EL: cultural, ideologic, politic, ECONOMIC)
  e o LUME FARA PROGRES, FARA EVOLUTIE ! 🙁 Cat IQ iti trebuie sa intelegi, chiar de PERSONAL nu-ti convine , asta ? 🙁
  😀

  IQ=?
  😉

 55. Tinerii care detin locuinte….pai nu le detin sunt datori pe viata bancii! In plus imprumuturile date unor tineri care nici nu au apucat sa stranga zece mii de dolari au dus la cresteri fabuloase la case. Practic e cam asa: Sunt un tanar american am 25 de ani m-am casatorit si vreau casa asta de 500 000 cu avans de zece mii din care cinci mii sunt deja de la alta banca! Si uite asa noul sclav tremura 30 de ani sa nu-si piarda casa platind cinci sute mii casa si inca pe atat dobanda.

 56. INTELIGENTA poate fi si AI!
  inteligență, inteligențe, substantiv feminin
  1. Capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior. DEX ’09
  inteligent, inteligentă, adjectiv
  1. Înzestrat cu inteligență; ager la minte [gandire umana de tip Weltanschauung (eu in raport cu altii) ,in corpuri umane ORGANIZATE in societati umane, intr-o lume de tip REALA/NATURA inconjuratoare] sau [ca soft AI, intr-un sistem de tip IT, intr-o lume artificiala de tip VR]. DEX ’09

  INTELEPCIUNEA insa este specifica doar VIETII (cate odata, si doar cate odata, si a celei UMANE) !
  înțelepciune, substantiv feminin
  1. Capacitate superioară de înțelegere și de judecare a lucrurilor. DEX ’09
  1.1. Cumpătare, prudență, moderație determinată de experiență; spirit de prevedere. DEX ’09 DEX ’98 DLRLC
  sinonime: chibzuială chibzuință prudență socoteală

  Diferente esentiale intre inteligenta (asta este !)/intelepciune (asta o fi de bine sau de rau) ?
  Daca o aplicam societatilor umane … ajungi ASTAZI la titlul articolului si la continutul acestuia …
  Totul este cum ne pozitionam NOI astazi (Weltanschauung-ul propriu) in raport cu evolutia ISTORICA a societatilor si cu invatamintele acestora. O ciorba reincalzita sau o noua ciorba? O ciorba artificiala la pachet (cu nu stim ce ingerdiente in ea) sau o ciorba reala (din verdeturi reale si naturale/proaspete) ?

  PS. Ciorba de tip societara (membrii ai unei societăți) si sociala (proprie unui anumit tip de societate; legat de apartenența la o anumită categorie socială, la un anumit grup social) !

 57. Treaba cu stînga-dreapta, dialectimandeala, sînt praf în ochi, prosteli, de parcă-n viață sînt numai două căi, nu putem gîndi decît posibilitatea unu (teză) și posibilitatea doi (antiteză), amândouă servite prin pîlnia școlii și media.

 58. Nu te duce deloc bibilica ! 😀 !
  DIALECTICA nu inseamna ca nu poti gandi cum vrei …ci insemna ca oricum gandesti
  pentru fiecare gand exista logic un anti-gand … impacandu-le insa ai o … SINTEZA din TEZA si ANTITEZA !
  Gandul „teza” are un anti-gand „anti-teza” … impacate logic INDUCTIV dau o SINTEZA care la randul ei e o TEZA
  pentru care exista o anti-teza care pot fi progresiv impacate-ntr-o sinteza etc. 🙂

  teza daca-o negi ai o negatie in anti-teza … unites SINTEZA care negata da o anti-teza la randul ei
  propaganduse 😀 logic-philosophic HEGELIAN pe principiul NEMTESC:
  NEGAREA NEGATIE da o negatie care si ea poate fi … negata ! ❤️❤️❤️😎
  Re-negatule ! 🙁
  Nu te poti pune tu cu mishteaux ! 😛

 59. Nu poti fara un IQ>115 intelege NEGAREA-NEGATIEI 🥲🥲🥲
  au ziso toti profii in facultatea unde-am fost cu ERASMUS- 😎🤦‍♂️🤣
  😐

 60. Autiștii, apseger, au IQ peste 130. Sănătate! Fără nici o răutate.

 61. „Even in relatively tolerant and officially secular America, Jews long have had to do a dance around the holidays of the majority population. There’s a national party going on and, let’s face it, we are not invited.”
  … zice citatul Joel Kotkin care e autor de articole in „Jewish Journal” – adica „ei” nu sint invitati sa cdelebreze Craciunul, ceea ce e normal cand stii ce zic ei de Iisus Hristos.
  Cand oare veti prelua de la autori crestini care nu manipuleaza datele si nici principiile?
  El a aruncat bolovanul in apa, dl. Marchevici a spus gloatrei si deja peste 60 s-au aruncat sa-l scoata (nr de postari!).
  Daca pe grec sa nu-l crezi cad iti face daruri, pe talmudist sa nu il asculti deloc, daramite sa-l traduci???

 62. DA !
  Dar NEBUNII-REAL nu-s niciodata peste 145 !SI ! Nu-s nici CREATIVI !
  Mishteaux are IQ>145 clar-vizibil 😀 si daca nu uman calculabil atunci cu o A.I-bine antrenata !
  (cred ca si „Ion A.I.” ‘i poate calcula IQ-ul, pe o analiza a comentariilor spontan-misterioase in PR-timp ale lui in timp ! 😀 😀 😀 )

 63. 1 ” Învățați, învățați, învățați” este un slogan al ideologiei comuniste lansat în epoca revoluției bolşevice. Nu putem nega desigur faptul că, învățământul şi educația au un rol major în orice societate, contribuind la creşterea nivelului de trai şi bunăstării şi majoritarea elitelor „bat monedă” astăzi pe marginea aceluiaşi slogan fără să sesizeze că ar putea ascunde şi o „chichiță diavolească” în el: Cât şi până unde merge sau trebuie să meargă cunoaşterea, educația şi învățarea? Cât şi până unde trebuie să ajungă progresul? Există vreo limită minimă sau maximă pentru acestea sau sunt valori absolute? Ele pot aduce plus-valoare, pot creea sau stimula compețiile dar până la ce nivel avem nevoie de competiții dincolo de domeniile de activitate necesare şi utile vieții? Până acolo unde se ajunge la dobândirea celor necesare sau până la multiplicarea necontrolată a banilor, averilor şi puterilor pe care acestea le acumulează în subsidiar, cu multe alte consecințe ce pot decurge de aici!? Dar fără educație se poate trăi?

 64. 2 Iată aşadar că rezultatul cunoaşterii, ştiinței şi învățării nu este întotdeauna cel predestinat sau determinat de scopurile lui nobile ci pot trece dincolo de ele. Chiar cu mult dincolo, devenind o „piatră de moară” pentru unii semeni iar de la un anumit nivel încolo, pentru întreaga omenire ce nu se poate întrece pe sine. Probabil nu întâmplător au apărut tot felul de teorii pe acest subiect. Există riscul sau posibilitatea ca omenirea să poată cădea victima propriei ştiințe sau educații, să poată pica sau ieşi din propriul autocontrol cu risc major de instalare a unui haos mai mare decât cel pe care îl pot crea legile naturii, variațiile climatice, etc. paradoxal, ca o consecință directă a educației ṣi învăţării, această „valoare absolută” a elitelor şi elitiştilor tuturor timpurilor?
  Paradox, paradigmă, axiomă, paraştiință, aberație, inspirație divină sau diavolească!? Ce poate să reprezinte o astfel de opinie, domnilor filozofi şi oameni de ştiință?

 65. CUNOASTEREA umana, adica CURIOZITATEA umana, a inceput practic dupa nasterea noastra ca specie/specia Homo Sapiens.
  “Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră” (Geneza 1:26).

  Insa OMUL si-a SECURIZAT si DEZVOLTAT cunoasterea sa umana prin ACTIVITATI de memorare, stocare invățare si educație. Atat la nivel de individ cat si la nivel de colectiv.
  “Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră” (Geneza 1:26).

  Astfel CUNOASTEREA umana (la nivel de individ sau de grup) NU ARE LIMITE ! S-a format odata cu aparitia omului, dar NU va disparea chiar dupa disparitia indivizilor, a speciei noastre, urmele trecerii noastre prin Univers vor RAMANE vesnic NEMURITOARE ! Asta este si esenta invataturii OMULUI-DZEU Zamolxis/550 la geto-daci … NEMURIREA !
  „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni … și geți), fiindcă cinstesc pe cel mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus, 3, 34) .

 66. CUNOASTEREA umana, adica CURIOZITATEA umana, a inceput practic dupa nasterea noastra ca specie/specia Homo Sapiens.
  “Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră” (Geneza 1:26).

  Insa OMUL si-a SECURIZAT si DEZVOLTAT cunoasterea sa umana prin ACTIVITATI de memorare, stocare invățare si educație. Atat la nivel de individ cat si la nivel de colectiv.
  “Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră” (Geneza 1:26).

  Astfel CUNOASTEREA umana (la nivel de individ sau de grup) NU ARE LIMITE ! S-a format odata cu aparitia omului, dar NU va disparea chiar dupa disparitia indivizilor, a speciei noastre, urmele trecerii noastre prin Univers vor RAMANE vesnic NEMURITOARE ! Asta este si esenta invataturii OMULUI-DZEU Zamolxis/550 la geto-daci … NEMURIREA !
  „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni … și geți), fiindcă cinstesc pe cel mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus, 3, 34) .

  Dar INTOTDEAUNA … dezvoltarea impetuoasa a CUNOASTERII umane TREBUIE sa fie URMATA si de dezvoltarea si a CONSTIINTEI umane (necesar si ea ca impetuoasa !). Din pacate, CONSTIINTA umana ramane in urma in raport cu CUNOASTEREA umana. Asta este defectul SOCIAL al umanitatii !

 67. Dar INTOTDEAUNA … dezvoltarea impetuoasa a CUNOASTERII umane TREBUIE sa fie URMATA si de dezvoltarea si a CONSTIINTEI umane (necesar si ea ca impetuoasa !). Din pacate, CONSTIINTA umana ramane in urma in raport cu CUNOASTEREA umana. Asta este defectul SOCIAL al umanitatii !

 68. Dacă cunoaşterea şi conştiința sunt două realități distincte sau două dimesiuni ale uneia şi aceleaşi stări sau realități, atunci devine necesar şi aproape obligatoriu să definim în termeni clari ce este una şi ce este cealaltă. Cum se manifestă una şi cum se manifestă cealaltă. La ce foloseşte una şi la ce foloseşte cealaltă, care sunt sau care pot fi consecințele atunci când ele se contopesc şi funcționează împreună ca şi cum ar fi una cu sinele, gândirea, logica sau rațiunea ori se confundă reciproc. Prin ce se deosebesc sau se aseamă oamenii cu conştiință înaltă față de cei cu înaltă cunoaştere. Să vorbească mai mult şi să participe la deciziile majore ale umanității, conştiințele înalte şi foarte înalte sau cunoştințele acumulate şi supraacumulate?

 69. Karl Marx pe atunci ziarist la The New York times a spus ca SUA nu sunt o democratzie. Mai tarziu unii s-au trezit la realitate, pe Englezeshte „woke” shi au spus in 2016: Nu cunva Marx avea dreptate, ce demoicratzie e aia cand candidatul cu 3 000 000 de voturi mai putzine devine preshedinte. Au venit apoi alegerile din 2020 cand e drept Biden al luat 8 000 000 de voturi in plus dar a mintzit atat de mult in campania electorala incat alegatorii nu mai stiu ce au votat: Au votat Biden shi de fapt conduce Zelensky shi Nulland. Iar Marx a avut dreptate asha ca cei „woke” au inceput sa citeasca operele lui Marx ca poate el a avut dreptate shi in alte domenii.

 70. Daca pestii cei mari au observat ca hranind pestii mici acestia nu mai sunt nevoiti sa lupte pentru supravietuire si generatie dupa generatie au un IQ tot mai scazut fiind astfel mult mai usor de recoltat? Daca pestii cei mari au avut aceasta gandire pe termen scurt iar acum din cauza IQ-ului general tot mai insignifiant pestii cei mici nu mai sunt buni nici de sclavi casnici, mai eficienti fiind robotii si A.I.?

 71. Oamenii cei INTELEPTI sunt oamenii posedand o înaltă cunoaştere dar si conştiință înaltă.
  Precum sunt si oameni posedand fie o înaltă cunoaştere, fie o conştiință înaltă.
  Precum sunt si oameni care NU poseda nici o înaltă cunoaştere, nici o conştiință înaltă.

  Oamenii sunt oameni, fiecare cu propriile sale cunoştiinte si cu propria sa conştiință. Asa a fost si este constituita SOCIETATEA umana (in/cu toata diversitatea sa) !
  Daca vrem totusi o UNIFORMIZARE in GANDIRE a SOCIETATII … atunci depinde insa de cat de SUS ne ridicam stacheta de UNIFORMIZARE (proprie sau colectiva) !

  „Oare nu se mișcă lumea cum voi eu ? În faptă lumea-i visul sufletului nostru. Dacă lumea este un vis — de ce n-am putea să coordonăm șirul fenomenelor sale cum voim noi ? Li arăt că lumea vis e — un vis sarbăd — de motan.” (Mihai Eminescu, Sărmanul Dionis).
  „Vrei să cunoști lumea? Privește-o de aproape. Vrei să-ți placă? Privește-o de departe.” Ion Luca Caragiale).

 72. Lumea în totalitatea ei, ar trebui privită doar cu ochii conştiinței, nu cu cei ai cunoaşterii căci cu cei ai cunoaşterii o privesc şi o pot privi şi alte forme de viață decât omul iar acest adevăr nu poate fi contestat. În aceste condiții, orice om este atât posesor al cunoaşterii cât şi al unei conştiințe proprii numai că ele nu se confundă şi, deşi se amestecă, nu se contopesc. Dacă ar fi astfel, orice om cu înaltă cunoaştere ar putea dobândi înalta conştiință fie măcar şi în ultima clipă a vieții sale fizice, ori acest lucru nu este sau nu pare posibil. Oamenii cu înaltă conştiință au fugit întotdeauna de zumzetul lumii fizice, palpabile, tocmai pentru a nu fi atraşi de ea şi deveni asemeni ei. „Împărăția mea nu este din lumea aceasta” spune Mântuitorul iar lumea nu L-a crezut, trăind cu convingerea că s-ar fi putut afla într-o eroare, că ar fi vorba despre o neînțelegere, o figură de stil sau chiar o minciună. Suntem foarte aproape de a înțelege că înaltele conştiințe se pot separa, desprinde şi trăi într-o altă lume decât cea fizică. Isihasmul este o şcoală în acest sens, o modalitate de încercare dar care nu garantează nimănui reuşita ori când noi nici postul nici isihasmul nu le putem practica, de unde să dobândim înalta conştiință? Mulți dintre cei a căror cunoaştere „dă prin afară” iau în derâdere monahismul dar câți dintre ei sunt în măsură a-l practica? Tot oameni sunt şi unii şi alții. Aşadar, izvorul înaltelor conştiințe provine din religii, nu din ştiințe şi se ignoră în mod culpabil faptul că toate ştiințele provin tot de acolo.

 73. Constiinta este individuala, proprie fiecarei entitati (Weltanschauung-ul propriu ca perspectiva). Si de aceea constiinta nu poate sa se revendice de la universal/Univers (TOT ceea ce exista). Precum toate credintele umane .
  Invers DA !
  Stiinta este universala, aceeasi PRETUTINDENI in tot Universul. Si care poate fi particularizata si incorporata intr-un Weltanschauung propriu de catre fiecare entitate particulara.

 74. „Conştiința este individuală, proprie fiecărei entități.”
  Carevasăzică, orice entitate are conştiință. În aceste condiții cum definim toate entitățile, eventual, cum este definită fiecare entitate deținătoare de conştiință proprie, în sens individual? Eu nu văd logica.

 75. „ENTROPIA SOCIETALA ” o
  EMERGENZA a
  ENTROPIEI FIZICE, UNIVERSALE !

  🙂 😮

 76. …deci viața individului este dependentă sau determinată de nivelul entropiei din macrosocietatea sau microsocietățile în care trăieşte şi nu de nivelul sau dimensiunea propriei sale „gândiri ordonate” cum am crezut şi încă mai credem şi astăzi…!?

 77. Socoteala dreaptă e și cea mai simplă.Comunismele sunt sărăcie și dictatură.Ori nu poți să-ți doresti sărăcia si dictatura asa că ți se administrează rahatul condimentat la greu, ca să-l înghiți usor.Esti stipendiat, ți se dă voie să furi, să distrugi, ți se acordă titlul de erou climatic si alte măscări, numai ca să proptești statul umflat de sinecuri la butoane si ti se promite si ție o sinecurica mică, stil MISAadecă sex la liber cu avort încorporat, drog, locuintă socială în sate hippie, băutură, haleală(greieri prăjiți) și zdrente în schimbul loialității față de eliți adeca cum face pesedeala p-acilea cu pensionarii și sărăcimea-electorat captiv.Odată ajunsă kamarila la butoane, se dă cu China, nu mai are nevoie de Murika din care ține doar bursa si banca.Acilea au zbârcit-o fincă China joacă singură.Daca a livrat covida si a dat foc la păduri în Australia, Canada și Maui, se vrea lider incontestabil, ori asta Davoseii n-o prea înghit.Adecă s-a camstricatără ciorba-ntre ei.Acu o dau de gard si se fac că nu știu cum s-a prostit o generație-ntreagă.Pe de o parte știu clar că nu va lupta nimeni pentru aventurile și averile lor iar pe de alta nu pot ceda puterea decât la”tovarăși de drum” adică „dreapta” tot de ei făcută(gen PNL)categorisindu-i pe ăilanti’extrema”.In concluzie, putin le pasă de tot și de toate iar dacă au ratat o generație-ntreagă, soluția lor e „înlocuirea” .Numai că cei care vin n-au chef de sefi si îsi fac tara lor separată de aia pe care o mulg și iaca asta-i lumea de azi.Cretinii nu mai au soluții, cu doar minciuni.Occidentul se duce naibii iar noi ne ținem strâns de ei prin dobitocii noștrii votați de ovina majoritară captivă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.