O idee a dlui ministru Boloș… ”Îi transformăm în vânători de recompense?”

Propunerea ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, privind recompensarea celor care denunță evaziunea fiscală e criticată de Eduard Hellvig. Fostul șef al SRI spune că va duce la aglomerare a inspectorilor ANAF, lucru care ar putea proteja fix marii evazioniști.

Modelul american invocat este real, dar se omite ceva: Oficiul Avertizorului urmărește fraude care depășesc 2 milioane USD și este bazat pe o procedură foarte strictă”, a declarat Hellvig.

„Am citit zilele trecute despre o idee a dlui ministru Boloș de a crea un mecanism de raportare cetățenească a situațiilor de evaziune fiscală. Un denunț bun ar putea fi „premiat”, conform domniei sale, cu un procent din valoarea sumelor recuperate la buget.

Având în vedere că ideea a fost anunțată la televizor, fără calculele care să o întemeieze, tind să cred că e un balon de încercare, menit să testeze cu vârful degetelor apele reci ale deficitului de încasare.

Un astfel de sistem, cu sau fără plafon, introduce un grad mare de subiectivitate umană în procesul de colectare a taxelor, un domeniu care ar trebui să fie cât mai obiectiv și automatizat, a mai spus Hellvig. Fostul șef al SRI ridică întrebarea dacă nu cumva sistemul fiscal este lăsat intenționat vulnerabil.

Un alt dezavantaj e că această propunere făcută de ministrul Boloș ar putea transforma cetățenii în „vânători de recompense”, o abordare care ar putea avea implicații morale și sociale complexe. „Cetățenii români au și astăzi, pe legislația în vigoare, obligația de a semnala posibile fapte ilegale. Îi transformăm în vânători de recompense?”, se întreabă Hellvig.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. Domn’ Hellvig tocmai ANAFu’ matali’ îi protejează pe infractori ( prin incompetență sau contra șpagă)….Statul nostru nu mai există l-a inghițit „statu'” vostru, cel al securiștilor proști.

 2. Are dreptate omul pentru că unii dintre inspectorii ANAF sunt SRI-ști și i-au spus că o să le strice „dolce far niente” -le de la sinecurile din ANAF. Oricum oamenii au misiunea lor acolo nu ce crede lumea că ar trebui să facă!

 3. Altă viaţă când intervine un securist calificat ca nenea Hellvig… dacă nici Securitatea nu ştie cum se toarnă ca la carte, atunci nimeni nu ştie!

 4. Bai Hell Vig ce mai spui cand ashtia la Vama mi-au confiscat tinikeliile, ca a 2-oa oara am trecut cu acelashi tinichele in bagajul de mana shi Hell sanky nu a reactzionat??? Ori este furt, ori este ca la voi HO??? Ca ai fost ales bulles pentru Kolonia noastra ca daca ai tykie mai ceva ca altceva, asta nu inseamna ca tu reprezintzi boborul!
  Mai mult la Justizie dosarul era alb, adica nimic pentru voi, doar un numar de dosor, lamureshte problema ca acushi, acushi avocatzii mei te vor lua la intrebari. Ai de unde sa plateshti, ca daca spui ca s-a prescris, nu este suficient. Securicii gen tykye nu reprezinta lumea, doar lumea lor din putzul gandirii a Rabbyyliilor lor.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Patrimoniul nostru a fost pradat chiar cu Ceashka, dar ashtia de la Vama, ca in vremurile lor actuale, nu mai spunem ca erau poolitruci ca vroiau sa fie doar vameshi pentru ca Ceahka nu le ofera nimic. Tu ce oferi, d-le tov.??? Vrei sa fi Preshedinte, arata ca potzi, altfel eshti ca la Nostra labus, cu ka laba lui. Manuela lucreaza?

 5. securisstii se imping unii pe altii, in valuri, sa obisnuiasca oile cu bolsevismul pe care vor sa-l ridice. valuri: un pic inaintam acum, ii socam, ca apoi sa dam un picutz inapoi si ei sa accepte „raul mai mic”. de 33 de ani se intampla asta, bhai! DESCHIDETI OCHII SI SPUNETI #NU ABUZURILOR LA CONSTITUTIE!

 6. Ideea ministrului Bolos este foarte buna si se potriveste mentalitatii umane . Daca cunosti un hot si ai datele necesare , nu il denunti pt. ca iti complici viata . INSA , DACA STII ca vei primi o parte din banii furati de el , atunci il denunti !!! De asta le este frica hotilor de ideea ministrului Bolos , si il improasca cu noroi !

 7. baba cloanta: tipic bolsevic raspunsul dumitale. daca nu esti cu noi esti impotriva noastra** de tip dezbinare de 33 de ani: daca critici inseamna ca furi! wow. atat puteti mah baieti. atat puteti. ce-ar fi sa-l ia de-ne-a chiar pe bolos la puricat, sa vedem ce iese la iveala. pentru ca aceste abominatii neconstitutionale vin in forta, aratandu-i acestei paiatze filele dosarului ascuns la securimea tradatoare.

 8. Marine , citeste atent ce am scris eu ” daca cunosti un hot si ai datele necesare ” ! Iti dau scris ca daca se implementeaza masura lui Bolos , nu va mai fi nevoie de anaf … !Eu te-as raporta imediat ce as vede la tine in curte un mercedes de 100000 euro … si tu esti vames , sau politist , sau primar … adica bugetar! Daca esti om cinstit sigur intelegi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.